Cap Compas

Ambarcatiuni => Motorizate => Salupe => Subiect creat de: Vali din Iulie 11, 2011, 08:53:56 AM

Titlu: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iulie 11, 2011, 08:53:56 AM
Citat din: Vali din Iulie 09, 2011, 03:04:44 PM
In acelasi trend ma inscriu si eu, lucrand in prezent la o barca pentru folosinta proprie, care sa se poata customiza dupa dorinta cu post central de conducere, sau o semicabina, sau chiar cabina integrala tip fisher. Despre asta insa in viitorul apropiat, dupa ce voi face proba cu barca pe apa ;).

Salutare, pentru a incepe saptamana intr-o atmosfera creativa, am sa incep aici un serial despre etapele prin care am proiectat si construit o ambarcatiune propulsata la motor, al carei areal de folosinta va fi Dunarea plus Delta Dunarii. Conceptia si destinatia barcii o plaseaza undeva la zona de tranzitie intre barci si salupe, asa ca la inceput ar trebui sa definim cu aproximatie ce inseamna barca si ce inseamna salupa.

Fara vreo pretentie de clasificare stiintifica, ci doar pe baza experientei personale, barcile de ape interioare sunt ambarcatiuni de viteza mica spre medie, cu amenajari simple si spartane (in general doar banchete si compartimente cu capac), nepuntate, propulsate la vasle si/sau la motor, folosite la pescuit, transport utilitar, agrement pe apa etc. Forma corpului in sectiune transversala de obicei e de tip U, caracteristica regimului mixt deplasament - (semi)glisare. Sunt ambarcatiuni solide, suferitoare, care de obicei se parcheaza tragandu-se pe mal, si au capacitati de transport mici spre medii.

Pe de alta parte, salupele sunt ambarcatiuni de viteza medie spre mare, cu amenajari mai confortabile (post central de conducere, scaune tapitate, parbriz, balustrada, diverse copertine, si cateodata chiar cabina) de obicei (semi)puntate, propulsate exclusiv la motor, folosite uzual la transport si agrement nautic cu viteze mari. Forma corpului in sectiune transversala este in V, ceea ce ne arata un regim de mars orientat spre glisare. Salupele au zona fundului bine ranforsata pentru a prelua solicitarile de mars in glisare, si de obicei au pe fund redane longitudinale, adica niste nervuri care deflecteaza stropii de apa, sau mai rar redane transversale, adica niste "trepte" in constructia corpului, care au rolul de a reduce suprafata udata si implicit rezistenta la inaintare.

Ca o mica paranteza, pun un extras dintr-un post pe care l-am scris pe Barcaholic acum 2 ani, aici: http://www.barcaholic.ro/f5/catamaran-vs-chila-normala-666.html#post9378 (http://www.barcaholic.ro/f5/catamaran-vs-chila-normala-666.html#post9378)

"Barca de glisare (alunecare pe apa) se deplaseaza prin acvaplanare, forma corpului si puterea motorului determinand o portanta care ridica prova, si barca se sprijina pe partea corpului dinspre pupa. Daca sectiunea transversala imersa s-ar ingusta spre pupa si nu ar fi constanta, la cresterea turatiei motorului barca s-ar inclina mult spre pupa (apupa), ar aparea turbulente importante, care impiedica glisarea normala. [...]
Redanele longitudinale au rolul de a deflecta stropii de apa formati la contactul operei vii cu apa, miscorand astfel frecarea apei cu corpul, deci crescand viteza, plus ca ajuta putin si la portanta necesara glisarii. Mai exista si redanele transversale, fundul corpului formeaza un fel de treapta, care ajuta la micsorarea suprafetei udate in timpul glisarii, scazand deci rezistenta de frecare, si deci crescand viteza. [...] Redanele transversale nu sunt foarte raspandite, din cauza complicatiilor structurale cauzate de treapta de la fundul barcii, deci pentru rigiditate sanatoasa se prefera ca fundul barcii sa fie continuu."

Toata povestea acestei barci a inceput in luna februarie a acestui an, cand impreuna cu fratele meu am decis sa punem in practica mai vechea noastra idee de a ne face fiecaruia cate o barca pentru Delta. (Tocmai se intamplase mizeria de pe barcaholic, si am zis ca mai bine ma ocup de ce-mi place si renunt la forumuri etc, insa dupa cum vedeti, nu ma rabda inima sa nu povestesc si altora ce ma pasioneaza :)). Barca dorita urma sa o concepem si sa o customizam exact dupa cerintele noastre, acestea fiind cam antagonice: fratele pescar pasionat, eu pasionat exclusiv de serenitatea peisajelor deltaice. Asa ca am purces impreuna la redactarea caietului de sarcini:

1. Dimensiuni in gama barcilor de pe piata, adica un minim de 5 metri lungime pe 1,6 metri latime.
1. Capacitate de incarcare de 6 persoane plus bagaje, in conditiile versatilitatii propulsiei - regim de deplasament, semiglisare sau glisare, in functie de puterea motorului folosit.
2. Propulsie cu motor outboard, cu puteri cuprinse intre 4 si 60 CP, la nevoie propulsie la vasle, si in cazul celor putin mai nebunatici precum subsemnatul, chiar posibilitatea de propulsie cu vele :).
3. Comportament nautic adecvat inclusiv utilizarii pe Dunare si marile lacuri deltaice, adica bord liber generos si forma in V a fundului pentru comportament bun pe valuri.
4. Constructie din fibra de sticla, avand avantajele punerii rapide in opera si customizarii maxime a amenajarilor.
5. Posibilitatea customizarii amenajarilor interioare dupa dorinta in felul urmator:
    a) barca simpla, cu banchete in prova, la mijloc si in pupa, cu manevrarea outboardului cu propria lui maneta.
    b) post central de conducere, eventual dublu, cu culoar de trecere intre scaune, protejat cu parbriz, la prova avand o bancheta in V cu spatii de depozitare, iar la pupa banchete pliabile, care sa elibereze spatiul la nevoie, pentru pescuit, transport de bagaje voluminoase etc.
    c) post avansat de conducere, gen runabout, cu comanda la distanta, zona prova puntata si prevazuta cu o platforma de plaja, pentru amatorii de agrement nautic, ski nautic, covrig gonflabil sau banana :).
    d) la nevoie o (semi)cabina de tip soft-top sau hardtop detasabil, pentru deplasari mai lungi, in care sa poata dormi comod 2 oameni, si sa se poata adaposti oameni sau bagaje pe vreme nefavorabila.
    e) la nevoie, posibilitatea montarii unui hardtop de tip pilothouse, cum au salupele tip fisher, pentru deplasari in confort pe vreme rea.
    f) nu in ultimul rand, posibilitatea de amenajare de tip pocket cruiser cu vele si motor, fiind poate solutia cea mai accesibila de a detine un mini-velier tractabil, avand totusi si avantajul unei barci versatile, care se poate deplasa si prin glisare.

Toate aceste cerinte au fost formulate din necesitatile unor tineri indragostiti de Delta si frumusetile ei, tineri care au familii cu copii mici si deci anumite cerinte de siguranta si confort. La dimensiunile si greutatea barcii, tractabilitatea rutiera este asigurata, iar barca in perioadele de nefolosire va stationa pe peridoc, fara a o expune intemperiilor pe la vreun debarcader de ocazie.

De-a lungul conceptiei si constructiei modelului si barcii, s-au intampinat si depasit destule probleme si cerinte antagonice, care se vor trata in amanunt in postarile ulterioare. Cerinta de baza a fost si a ramas ca barca sa fie solida, sigura, versatila, economica, cu performante rezonabile, si mai ales accesibila, fiindca vedem bine ce vremuri ne-au ajuns. Din cunostintele mele, este prima data cand pe webul romanesc sunt publicate toate etapele de proiectare si constructie a unei ambarcatiuni destinate uzului personal, dar si pietei, asa ca, pana la urmatoarea ocazie, permiteti-mi sa va atasez un mic preview:

(http://i973.photobucket.com/albums/ae211/fitness4mind/Barca%20de%20Dunare/DSCF9332.jpg)

VA URMA



Titlu: Răspuns: Cum se naste o barca
Scris de: iliviu din Iulie 11, 2011, 09:24:24 AM
Ca novice in ale navigatiei si in tehnici de constructie a ambarcatuiunilor, sunt foarte interesat de pasii de urmat pt. a construi singur o barca. Sunt sigur ca o sa am multe de invatat, asa ca abia astept sa inceapa 'serialul'.
 
Titlu: Răspuns: Cum se naste o barca
Scris de: corsarul din Iulie 11, 2011, 01:08:18 PM
Felicitari !....si ioo abia astept sa vad ce va urma ! ;) ;)
Titlu: Răspuns: Cum se naste o barca
Scris de: stavride din Iulie 11, 2011, 01:25:04 PM
Ochiu' pe tine Vali :).
Titlu: Răspuns: Cum se naste o barca
Scris de: adrian_flavius din Iulie 11, 2011, 08:44:26 PM
mie imi place cum arata pana acum...Vali stie...

am totusi o mica nelamurire...de fapt, mai degraba, o rugaminte: cum putem mari poza sa vedem mai bine calendarul din spate? :D :D :D
Titlu: Răspuns: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iulie 12, 2011, 07:09:10 AM
Salutare la barcagii, am ticluit partial din urmatoarele episoade, insa acum sunt in viteza, ma asteapta un barcaz la barbierit si fatzuit :D. Ramane pe dupa-amiaza, asa ca pana atunci ii spun lui Flavius sa aiba grija, ca in calendaru' ala e una nervoasa cu o drujba :P.
Titlu: Răspuns: Cum se naste o barca
Scris de: adrian_flavius din Iulie 12, 2011, 07:29:19 PM
Depinde ce face cu drujba aia...daca nu are lant si merge in gol, da niste vibratii... faine de tot... :D:D

Asteptam continuarea serialului...
Titlu: Răspuns: Cum se naste o barca
Scris de: ss din Iulie 12, 2011, 09:32:50 PM
Primu' la dat cu ea!  :P

Peste doua saptamani vin peste tine sa-ti vad mersul, baga mare!!!
Titlu: Răspuns: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iulie 13, 2011, 08:12:57 AM
Back in business :), insa inainte de a continua prezentarea tehnica a conceptiei si executiei barcii, as vrea sa fac o mica paranteza despre orizontul cunoasterii noastre vizavi de barci, si modul cum acesta s-a schimbat dramatic de-a lungul ultimelor 2 decenii.

1990 a fost anul de aur al copilariei unui popor vitregit de 45 de ani de comunism. Era anul in care romanii se bucurau ca pot in sfarsit sa bea Cola la pet si sa se imbrace in blugi, ca isi pot cumpara un harb de masina fara sa astepte 20 de ani sa le vina randul pe listele de la CEC. In acel an, lumea se delecta la maxim cu "Sclava Isaura", "Mostenirea familiei Guldenburg" si "Destinul familiei Howard" (Howard's way, un cunoscut serial britanic despre lumea yachtingului). 22 de milioane de romani priveau plini de speranta viitorul, si asteptau ca noua oranduire sa le aduca si lor ceea ce vedeau la proaspata televiziune romana libera.

Din pacate insa, pentru romani deceniul care a urmat a fost poate cel mai negru si neasteptat cosmar, marcat de colaps economic generalizat, dezintegrare sociala, crahuri in lumea financiar-bancara, cand pentru majoritatea scopul numarul 1 devenise subzistenta. Romania devenise un taram dezolant, tara mineriadelor, a camatarilor si aurolacilor, care se prabusea continuu. Lumea civilizata ne inchisese usile in nas, osandind un popor care si asa suferise destul la izolare si saracie. Cred ca fiecare din noi avem cel putin o drama familiala de povestit din acea perioada neagra, denumita sec "perioada de tranzitie".

Punctul de cotitura a fost pentru multi romani anul 2000, cand dintr-o data parca totul a inceput sa intre pe un fagas mai prielnic. Incet-incet, lumea a reinceput sa se chiverniseasca si sa simta ca noua oranduire are si parti bune. Ca un exemplu, in acea vreme subsemnatul incepuse sa-si construiasca o casa, isi cumparase prima motocicleta si primul calculator, si descoperea siderat, prin intermediul internetului dial-up, cum isi face lumea barci in tarile civilizate. Tot bagajul de cunostinte in domeniu din Ro, care venise exclusiv pe filiera sovietica, devenise dintr-o data perimat, iar descoperirea nivelului la care se ajunsese pe plan mondial a fost de-a dreptul socanta. De-a lungul timpului accesul la informatie se mai facuse prin diferite carti, reviste etc, insa internetul a deschis incredibil cutia cunoasterii, de la teorie si pana la tehnologie.

Era vremea de aur a site-urilor boatdesign.net, woodenboat.com, cruisersforum.com, sailnet.com, locuri de discutii virtuale unde cei priceputi impartaseau din experienta lor novicilor, iar profesionistii si amatorii comunicau intre ei fara vreo opreliste. Marea masa a firmelor in domeniu migrase deja si pe web, de la designerii freelanceri si pana la marile santiere de iahturi, oferind crampeie valoroase de informatie pasionatilor. In acelasi timp, devenisera disponibile in format electronic o imensitate de lucrari tehnice care trateaza domeniul barcilor, ramanand doar ca principiile si solutiile expuse sa fie puse in practica de cei indrazneti.

In acea perioada fasta am descoperit un articol despre care pot spune ca mi-a schimbat radical parcursul profesional, si m-a facut sa ma dedic proiectarii si constructiei de barci: e vorba de Virtual Boat Design, o prezentare interactiva a etapelor conceptiei unui velier offshore destinat constructorilor amatori. Respectiva actiune a fost initiata de Jacques Mertens de la bateau.com, si s-a intins pe perioada 2002-2005, beneficiind de inputul valoros al discutiilor interactive cu pasionatii. Totul a fost facut cu rigoare si respectand toate etapele, incepand de la studierea si cantarirea ofertei pietei, si pana la cele mai detaliate calcule hidro.

In acel moment, citind fascinat ceea ce scriau atatia barcagii pasionati, si vazand cum totul incet-incet prinde forma, mi-am zis ca in viata asta am sa fac si eu ceva asemanator :). Articolul original mai poate fi gasit partial pe amateurboatbuilding.com, insa e vaduvit de substanta sa cea mai valoroasa, anume discutiile interactive care au determinat evolutia conceptului si au dat forma finala barcii. Iar ceea ce incerc si eu acum sa fac este ceva la un nivel mult diminuat, insa incerc la randul meu sa-mi aduc o minima contributie, fiindca odata am beneficiat la superlativ de experienta unor oameni pasionati si pregatiti.

Asa ca, revenind la barca noastra, conditiile din caietul de sarcini ne-au impus o forma a corpului din care sa rezulte o barca versatila vizavi de regimul de mars - deplasament, dar si glisare, pentru ca gama de motoare folosibile sa fie cat mai larga, fiindca si nevoile de transport sunt atat de variate. Dupa dezbateri indelungate, am hotarat sa nu urmam calea batatorita a constructorilor romani, care in marea majoritate au ales forma corpului care imita bordajul in clin, specifica barcilor de tip Laguna, ci sa incercam o abordare proprie de design, cu forme mixte U-V, care sa imbine si calitatile nautice, dar si exigentele economice. 

Prima problema care trebuia depasita a fost caracterul antagonic al cerintelor de stabilitate versus comportament bun la valuri, versus comportament bun la glisare. Astfel, pentru o stabilitate buna, zona fundului trebuia sa fie cat mai aproape de forma plata, pentru un brat al stabilitatii statice cat mai bun. In schimb, comportamentul bun la valuri si la glisare cereau un unghi mai ascutit al V-ului fundului, in contradictie cu cerinta de stabilitate initiala.
Solutia pe care am ales-o, in urma vizualizarii a numeroase planuri de forme de succes, a fost cea a deadrise-ului regresiv: unghiul dintre placile de fund si orizontala devine din ce in ce mai mic dinspre prova spre pupa. Astfel, zona prova are finetea necesara a unghiului liniei de plutire (entry angle), plus ca etrava are unghiul ascutit, dar si flotabilitatea necesare pentru o buna comportare la valuri. Iar unghiul mic al deadrise-ului in zona pupa determina o flotabilitate si o suprafata buna de sprijin la glisare, dar si o stabilitate buna in stationare, necesara mai ales la pescuit :).

O alta problema de care ne-am lovit a fost cum sa facem racordarea dintre zona fundului si zona bordajului lateral, in asa fel incat sa nu avem muchia ascutita a unei singure gurne, specifica exclusiv salupelor de glisare. Interesul a fost pentru o suprafata udata cat mai mica (pentru rezistenta minima la frecarea cu apa), dar in acelasi timp satisfacerea cerintelor imperative de stabilitate initiala buna si comportament bun la valurile din prova si din lateral, plus un regim bun de mars si in deplasament .
Asa ca pana la urma, dupa multe incercari si tatonari, solutia adoptata a fost racordarea fundului cu bordajul lateral prin 2 gurne, acestea fiind si profilate sub forma de redane, care dau zonei respective aspectul a 2 clinuri, dupa cum se vede in render-ele atasate. Redanele respective au rolul de deflectie a stropilor de apa la marsul in glisare, plus rol de rigidizare structurala a zonei gurnelor. Dimensiunea acestor redane s-a pastrat redusa, nefiind vorba de o barca marina, care sa necesite redane late, bune la stabilitatea in stationare.
Forma rezultata se apropie oarecum si de o forma in U, buna pentru regimul de deplasament, iar in cazul glisarii, barca se ridica pe zona fundului in V, avand prevazute si acolo redane longitudinale.
Mai ramasese de rezolvat forma fundului in plan longitudinal, pentru asieta corespunzatoare la ambele regimuri de mars. In episoadele urmatoare se va arata cum, in urma iteratiilor procesului de design, coroborate cu cerintele de distributie a maselor (graficul de greutati), s-a ajuns la forma finala a barcii, prezentata in atasamente:

VA URMA


Titlu: Răspuns: Cum se naste o barca
Scris de: Robby din Iulie 23, 2011, 08:47:23 AM
In ce stadiu mai e barca ??? Asteptam vesti noi ;)
Titlu: Răspuns: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iulie 24, 2011, 12:13:08 PM
Citat din: robby_lux din Iulie 23, 2011, 08:47:23 AM
In ce stadiu mai e barca ??? Asteptam vesti noi ;)

Salut Robert, la mine zilele astea a fost densitate mare de treaba la alte barcaze (din care cauza am cam lipsit de pe aici), dar ceea ce pot spune e ca si eu sunt la fel de nerabdator sa ne dam cu barca descrisa, ceea ce e o treaba de cateva zile :). Pana atunci, sa continuam povestea ei, si cum au evoluat solutiile tehnice adoptate ;).

Experienta mea de "bantuire" pe Dunare si in Delta s-a acumulat pe o sumedenie de barci, barcaze, salupe si vaporase, din care s-au detasat cateva tipuri principale de ambarcatiuni, cu care am fost de cele mai multe ori:

1. caiacul sau canoea turistica de 1 sau 2 locuri, propulsate aproape exclusiv manual - la padela, si cateodata cu vela, cu care am fost la inceputul anilor '90. Era o varianta economica de "boschetareala" acvatica, insa nu oferea suficient confort sau spatiu de bagaje pentru o tura mai lunga. Plus ca trebuia cautat si asigurat locul de cort, ceea ce in anii 90, in lipsa gps-ului sau a Google Earth, era o mare aventura :). Avantajul era ca puteai lua caiacul pe vapor la intoarcere, insa de multe ori intalneai zone cu curent puternic, unde chiar si in 2 oameni era imposibil sa inaintezi contra curentului, deci caiacul era o barca "one-way only". Nu mai spun cand ne lovea vreo furtuna sau un vant din prova: adapost zero, munca in zadar pentru a inainta distante infime etc. Ca si concluzie, o barca economica, dar mult prea vulnerabila la conditiile meteo, dar pentru un vulcan de energie de 18 de ani precum subsemnatul, asta nu prea conta atunci :).

2. lotca pescareasca din fibra, propulsata la motor si vasle, cu care am fost in anii '80-'90, cu "seniorul". Era o ambarcatiune de incredere, cam spartana si butucanoasa, dar in care m-am simtit mult mai in siguranta decat in caiac. Avea in schimb 2 probleme: a) din cauza chilelor de ruliu, avea o stabilitate excesiva, ceea ce o facea cam nepotrivita pentru navigatia pe valuri, pe Dunare sau lacurile mari; b) motorul rusesc Veterok (singura optiune in acele vremuri) era o sursa permanenta de probleme, piesele se gaseau greu, consumul era prea mare pentru performantele oferite. Asa ca de multe ori am facut bataturi serioase urcand pe Dunare la vasle, gandindu-ma la alte solutii de propulsie.

3. velierul de 7 metri cu cabina, cu care am fost in anii '90, una din cele mai frumoase perioade de care-mi amintesc. Nu era cea mai buna optiune pentru Dunare, din cauza vanturilor neregulate si in rafale, nu puteam intra pe canale mici in Delta, insa pe marile lacuri - Razelm, Golovita, era raiul pe pamant :). Totusi, problema era ca, din cauza lipsei totale de materiale specifice si infrastructura, era foarte costisitoare si problematica intretinerea si exploatarea barcii. Pentru un bidon de rasina sau o bucata de inox trebuia sa faci scara la cer, velele erau din dos de perna, derivorul si carma din tabla groasa ordinara, si in general totul trebuia improvizat din ceea ce se gasea atunci. Tinutul barcii la apa si scosul barcii toamna erau adevarate aventuri, iar faptul ca barca era lenta si rareori o puteam propulsa la vele m-au facut sa ma gandesc la alternative. Pe ansamblu, date fiind conditiile vremii, un velier de 7 metri cu derivor mobil era o bataie de cap prea mare pentru satisfactiile oferite.

4. barca de viteza, cu fund plat, motor nervos, care se deplasa exclusiv in glisare, nu mi-a placut din cauza ca te zdruncina continuu pe valuri, era costisitoare dpdv al consumului (mai ales ca in acele vremuri existau doar motoare in 2 timpi), si navigatia la viteza mica (pe care o preferam pentru a ma bucura de peisaj) nu era potrivita pentru regimul motorului si formele barcii.

Cand eram mic-mic, imi amintesc ca am mers de cateva ori alaturi de niste cunostinte ale tatei, pe niste barci de salvare modificate si amenajate cu cabina in gen houseboat, pe care oamenii isi faceau concediile in Delta pe timpul verii. Erau niste ambarcatiuni fascinante pentru un copil ca mine, insa nu pot uita zgomotul infernal al motorului inboard, gazele de esapament care mai scapau in cabina, si faptul ca viteza era minuscula.
De asemenea, am mers de cateva ori cu barci cu motor outboard amenajate cu cate o mini-cabina, adica un fel de minicruisere, unde omul avea 2 locuri de dormit si adapost la nevoie pe vreme rea. Asemenea barci erau superlativul vremii in materie de confort versus economie, si multa lume si-ar fi dorit asa ceva, insa preturile vremii la o salupa de fibra erau astronomice, iar motoarele (rusesti) ale epocii erau foarte rare, foarte scumpe, si se defectau foarte des.

Cateva barci pe care le consider complet nepotrivite dpdv turistic pentru Dunare si Delta sunt:
-barcile pneumatice, prea expuse la taieturi si intepaturi. E adevarat ca azi se gasesc materiale nervoase, dar pe vremea cand am fost cu o pneumatica ruseasca amenajata ca velier, am injurat ca niciodata ideea nefericita de a porni la un drum asa lung cu o asemenea barca.
-lotcile din lemn smolit, grele, murdare, care cateodata fac apa continuu, potrivite eventual pentru dat toana, dar nu pentru plimbari de placere.
-barcile de tabla propulsate cu motoare TN, cu care (inca) te mai imbie unii localnici sa faci plimbari prin Delta, grele, murdare, excesiv de zgomotoase si poluante, si in plus plimbarea e cu atat mai scumpa cu cat barca e mai terminata :).

Avand damblaua velelor, deseori m-am gandit cum s-ar putea imbina eficient propulsia cu vele cu cea la motor, in asa fel incat sa se obtina performante rezonabile in ambele cazuri, mai ales ca vantul e gratis :). In acest caz s-ar fi obtinut o autonomie sporita, s-ar fi micsorat poluarea si zgomotul, insa conditia era ca si la motor barca sa aiba performante mai bune decat velierul meu de 7 metri, care nu sarea de 5-6 noduri, indiferent de motor, din cauza formei specifice.

Cele 2 solutii pe care le-am descoperit in timp pentru a realiza acest compromis au fost:

1. power-sailer-ele de tipul barcilor Macgregor, Odin si Imexus, care au forme care satisfac partial atat propulsia cu vele, cat si cu motor, iar stabilitatea si inaltimea metacentrica necesare sub vele se realizeaza prin balastul lichid ambarcat temporar in santina. Totusi, chiar daca ideea in sine e buna, barcile respective sunt mari, costisitoare, necesita motorizari mari, instalatii complexe, ceea ce am evitat intotdeauna, fiind adeptul solutiilor simple si functionale.

2. pocket-cruiserele, ambarcatiuni minimale cu vele si motor, usoare, agile, usor de tractat cu masina, care insa au un mic defect: sunt facute exclusiv pentru regim de deplasament. Dupa ce am construit Lynx-ul lui Cosmin-byteworks, la inceput am fost contrariat de incercarile lui de a-l propulsa cu motor de 15 cai (cam mare pentru barcuta). Dupa ce am vazut insa ca prin adaugarea corectoarelor de asieta (trim-taburi) barca a inceput sa se miste foarte bine, aproape in glisare, m-am gandit ca solutia si pentru vele, si pentru motor este forma optimizata a corpului si reglarea asietei, si nu balastul lichid, care scade semnificativ din performante.

Revenind la cerinta initiala de versatilitate a regimului de mars, coroborata cu cerinta (facultativa totusi) de comportament bun la vele, si cu distributia maselor, (tratata in episodul viitor, alaturi de ergonomie si amenajari), s-a ales forma corpului si volumetria sa imersa pe care le vedem in atasamente. Astfel, la viteza mica (motor mic, vele, vasle etc), asieta si curba sectiunilor imerse sunt specifice regimului de deplasament, iar la viteza mare (motor puternic), la o apupare de 1,5 - 2 grade, reglata si prin trim-taburi, barca are volumetria imersa (pozitia centrului de carena si curba sectiunilor imerse) specifica unei barci exclusiv glisoare. Mai jos vedeti cele 2 ipostaze, in care s-au figurat atat asieta si linia de plutire in cele 2 cazuri pentru acelasi deplasament, cat si parametrii hidro, figurati cu rosu:





Titlu: Răspuns: Cum se naste o barca
Scris de: bogdanalex din Iulie 25, 2011, 11:35:32 AM
Salut,
Am si eu urmatoarele intrebari :

1. Sa inteleg ca barca va fi dotata nativ cu trim-tab-uri ? de la ce viteza/motorizare vor fi acestea utile in designul actual? ...se poate anticipa/calcula?

2. Ce reprezinta valorile din graficele acelea si de ce sunt asa distribuite?

3. Din ce se construiesc matritele pt fibra de sticla? Se poate lucra eficient cu fibra de sticla si fara o matrita in prealabil?

Multumesc!
Titlu: Răspuns: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iulie 25, 2011, 10:26:28 PM
Ciao Bogdan, si spasiba ca esti interesat de evolutia conceptului :).

1. Nu neaparat. Asieta depinde mult de distributia maselor de-a lungul barcii. Daca se foloseste un motor mare si puternic, iar in barca se afla un singur om, care manevreaza motorul direct din maneta, greutatea e concentrata la pupa. Barca nu e perfect prismatica in jumatatea imersa pupa, ci se ingusteaza foarte putin, insa flotabilitatea pupa e compensata de unghiul V-ului fundului mai obtuz. Ma astept totusi ca barca sa se apupeze intr-o oarecare masura in cazul de mai sus, cu motorul mare si omul de la maneta, drept pentru care am ales solutia versatila a trim-taburilor.
La unele barci de pe piata, zona fundului din fata oglinzii are din constructie o "scobitura" exact cu rol de trim-tab, care ridica pupa cand e un singur om in barca, la pupa. La viteze mici insa, respectiva forma formeaza turbioane care cresc rezistenta la inaintare (exact ceea ce injura lipovenii ca "barca trage apa dupa ea" :)).
In caietul de sarcini au fost formulate 3 cerinte care au mutat flotabilitatea maxima in zona de mijloc a barcii: post central de conducere, post avansat de conducere, plus eventuala cabina. In aceste cazuri, teoretic nu e nevoie de trim-taburi, fiindca barca se aseaza dupa cum are repartizata greutatea, iar centrul de carena are pozitia necesara regimului de glisare.
Oricum, oricate calcule s-ar face, important e ca fiecare barcagiu are alte cerinte si utilizeaza altfel barca. Eu de exemplu o voi folosi cu motor mic, in regim de deplasament si maxim semi-glisare, deci nu voi avea nevoie de trim-taburi (mai ales ca voi avea cabina, care muta greutatea spre prova). Fratele in schimb vrea motor mare, post central de conducere, spatiu maxim in barca pentru pescuit impreuna cu gashca lui de amici, si la nevoie trim-taburi si chiar hidrofoils, sa se joace cu ele in functie de incarcatura barcii, pana obtine regimul optim de mars. Amicul Skepja pe de alta parte vrea si cabina gen pilot house, si motor mare pentru deplasari lungi, dar si motor mic pentru iesiri scurte. Asa ca pana la urma trim-taburile se vor folosi doar in caz de nevoie, pentru imbunatatirea asietei cand e necesar.

2. Graficele respective reprezinta volumetria carenei (partea imersa a corpului) la un anumit deplasament, pescaj si o anumita asieta. Abscisa reprezinta lungimea barcii, iar pe ordonata sunt figurate proportional ariile sectiunilor transversale imerse, deci graficul ne arata variatia volumului imers pe lungimea barcii.
In prima poza, barca e pe o asieta de deplasament, volumul maxim e la mijloc, iar la extremitati se ingusteaza, la prova pentru rezistenta minima la inaintare, iar la pupa pentru a nu se forma turbulente. Forma curbei deplasamentului pe lungime este deci o sinusoida, si e specifica barcilor lente - veliere, barci cu motor mic etc.
In poza a 2-a, barca e apupata cu 1,5 grade, iar volumetria carenei se schimba semnificativ, flotabilitatea maxima mutandu-se in jumatatea pupa, specifica barcilor glisoare. Chiar daca oglinda e imersata partial, din cauza vitezei suficiente, nu se produc turbulente, ci doar siajul specific glisarii, respectiv "golul de apa" din pupa oglinzii.

In general, la barcile exclusiv glisoare se prefera forma perfect prismatica a jumatatii imerse pupa, pentru curgere laminara a fileurilor de apa de-a lungul fundului barcii. In anii '50-'60 insa, prima data la americani s-a adoptat deadrise-ul regresiv, care pierdea putin pe parte de curgere laminara si comportament la valuri, insa castiga la versatilitatea regimurilor de mars. Si in prezent, daca ne uitam la interesantele concursuri de design organizate de Professional Boatbuilder, se observa o revenire la formele versatile si economice consacrate in anii de aur ai barcilor cu motor din perioada post-WW2. Aceasta revenire se face oarecum fortat, din cauza situatiei economice, dupa atatia ani in care barcile au devenit din ce in ce mai mari, mai neeconomice, mai poluante si mai ineficiente. Nu intamplator concursul din 2008 al PBB s-a numit "Maximum pleasure at 2 gallons/hour", avand in vedere maximul de 145 dolari/baril la care ajunsese petrolul in perioada imediat anterioara crahului Lehman Brothers, care a declansat criza economica.

3. Exista o multime de solutii de a lucra in fibra, cu matrita, fara matrita, pe pozitiv, pe negativ, cu matrite turnate sau asamblate din alte materiale, cu stratificare prin laminare, prin infuzie, prin chopper-gun etc etc. Noi am folosit tehnica clasica de matrita negativa turnata pe model, cu suprafetele de contact prelucrate impecabil, pentru calitatea produsului final si eficienta lucrului cu gelcoat. Metoda e foarte laborioasa si destul de costisitoare, si se justifica doar in cazul constructiei in serie, pentru un amator existand alte moduri, mai economice si mai putin cronofage de a obtine o barca buna din fibra.
Titlu: Răspuns: Cum se naste o barca
Scris de: Ciby din Iulie 26, 2011, 08:17:21 AM
Ce ma unge la suflet topicul asta!!!
Felicitari pentru initiativa deschiderii lui si multumim mult pentru explicatiile elaborate!
Asteptam cu nerabdare urmatoarele episoade.
Spuneai undeva mai sus despre posibilitatea montarii unui motor intro plaja larga de puteri, lucru care in anumite situatii presupune inmatricularea barcii. Am rugamintea sa nu sari peste etapa inmatricularii. Hai sa lamurim odata si ce presupune inmatricularea!
Titlu: Răspuns: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iulie 26, 2011, 08:25:45 AM
Merci Ciby, exact asta consider eu comunicare pertinenta intre pasionati :). O sa vina la rand toate etapele, mai ales ca nici eu nu sunt vreun guru :P, si la randul meu ma informez si eu de ici - de colo, fiindca la scoala de facut vapoare ne-a invatat cam zero despre barci :D.
Titlu: Răspuns: Cum se naste o barca
Scris de: bogdanalex din Iulie 26, 2011, 05:32:41 PM
pai si dupa ce am inmatriculat-o , ce facem cu ea? ...ne trebuie un peridoc !
daca unchiu, bunicu, catelu, purcelu , face un peridoc, cum se omologheaza si inmatriculeaza?

am depasit subiectul?!. ....nu cred. numai ca asta ar fi pe la sfarsitul acestui "manual"
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iulie 28, 2011, 08:20:57 AM
Salut, pana la inmatriculare, peridoc, catel, purcel etc, sa mai trecem putin prin iteratiile de design, anume amenajarea si ergonomia barcii, plus esantionajul si regimul presiunilor pe fundul barcii, dar fara a intra prea mult in detalii matematice.

Dupa cum spuneam mai inainte, 3 cerinte principale de amenajare ne-au determinat sa alegem o volumetrie imersa cu flotabilitatea maxima in zona centrala a barcii: post central de conducere cu banchete prova in V, post avansat de conducere (gen runabout), plus amenajarea cu cabina si post de conducere imediat in pupa acesteia.
Din simularile diferitelor incarcari si distributia maselor in fiecare caz, s-a realizat un compromis al formei imerse, care a tinut cont si de cerintele initiale de stabilitate, comportament bun la valuri, si versatilitate a regimurilor de mars.
In acelasi timp, una din cele mai importante cerinte era alegerea formei fundului potrivita pentru impartirea in unitati elementare de suprafata, asupra carora sa se aplice calculele de presiune hidrodinamica n functie de viteza barcii.
Din experienta altor constructori de barci, stiam ca forma aleasa in V a fundului se preteaza foarte bine impartirii suprafetei fundului in unitati elementare, prin adoptarea unei structuri de fund alcatuita din varange, longitudinale, plus inclusiv redanele de fund, care la fel reprezinta ranforsari longitudinale.
Arta compromisului in aceasta etapa este obtinerea raportului optim dintre valoarea unitatii de suprafata, greutatea structurii interioare a fundului (varange, longitudinale) si esantionajul rezultat din calcule (grosimea efectiva a laminatului de fibra), pentru satisfacerea cerintelor imperative de greutate redusa - implicit exploatare economica, totul coroborat cu eficienta economica manufacturiera.
Pana la urma, prin mai multe iteratii s-a ales solutia optima, castigul de greutate in conditiile pastrarii proprietatilor mecanice necesare obtinand-se prin adoptarea laminatului de tip sandwich la bordurile laterale, fara insa a se adopta calea batatorita a sistemului sandwich cu spuma poliuretanica, folosit de unii producatori.
Una din chestiunile intens dezbatute a fost daca sa includem sau nu in zona fundului o chila pe mijlocul barcii, sau macar un apendice de tip skeg in zona pupa. Am ajuns la concluzia ca, rigiditatea fundului fiind asigurata de sistemul de osatura adoptat, iar stabilitatea directionala de V-ul fundului si sistemul de redane longitudinale, chila nu face decat sa adauge greutate, pescaj si suprafata udata, toate inutile, mai ales ca barca nu se va folosi brutal in stilul "lotca", ci va fi un allrounder versatil si accesibil.
Alte cateva detalii de design s-au finalizat chiar in primele etape ale lucrului la modelul barcii, anume forma, greutatea, materialele pentru diferitele tipuri de customizare a suprastructurii si amenajarilor, urmand ca in timp sa realizam concret fiecare tip de amenajare in functie de cerinta utilizatorului. Dupa care in sfarsit am purces la treaba la constructia modelului barcii :). Iata cateva preview-uri, cu descrierea in urmatoarele posturi:


.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: bogdanalex din Iulie 29, 2011, 02:15:08 AM
Impresionant, ce putem spune...  :-X

Ce fel de bordaj sandwitch ai folosit daca nu cu spuma? Ceva tip fagure ?

Schela si matrita arata f interesant. Placarea matritei s-a facut cu plywood ? ...s-a curbat foarte misto.

Dat fiind ca vrei sa fie atat de versatila, vad ca ai facut calcule in diverse tipuri de echipari. Care ar fi cea mai eficienta dpdv al comfortului + proprietati decente de navigatie ? .... e clar ca pt pescuit primeaza spatiul, si robustitatea, deci o barca solida si fara cabina e exact ce recomanda medicul :)

Spor la treaba

Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iulie 29, 2011, 06:32:24 AM
Citat din: bogdanalex din Iulie 29, 2011, 02:15:08 AM
Ce fel de bordaj sandwitch ai folosit daca nu cu spuma? Ceva tip fagure ?

Fagurele are dezavantajul ca nu se poate lucra cu el in matrita, insa e foarte bun pentru stratificari pe forme drepte. In cazul meu, solutia va fi sandwich cu fetru poliesteric, care pastreaza sau chiar imbunatateste proprietatile mecanice (din cauza distantei obtinute intre straturile exterioare de laminat), in conditiile castigului important in greutate.

Citat din: bogdanalex din Iulie 29, 2011, 02:15:08 AM
Schela si matrita arata f interesant. Placarea matritei s-a facut cu plywood ? ...s-a curbat foarte misto.

Da, am folosit placaj, insa in unele locuri s-a curbat "cam prea misto" :), in sensul ca in zonele mai plate au inceput sa se vada proeminent coastele, si a fost nevoie sa incarc sanatos cu chit.

Citat din: bogdanalex din Iulie 29, 2011, 02:15:08 AM
Dat fiind ca vrei sa fie atat de versatila, vad ca ai facut calcule in diverse tipuri de echipari. Care ar fi cea mai eficienta dpdv al comfortului + proprietati decente de navigatie ? .... e clar ca pt pescuit primeaza spatiul, si robustitatea, deci o barca solida si fara cabina e exact ce recomanda medicul :)

Barca are proprietati bune de navigatie in toate variantele, diferenta e data de echipare in fiecare caz, care eventual prin greutatea sporita mai diminueaza din performante la aceeasi motorizare. In plus, dupa cum spuneam, fiecare utilizator are alte cerinte, insa in ultima vreme trendul la barci pescaresti este pentru spatiu generos, comanda centrala, propulsie versatila (mai ales in noile conditii de maxim 15 KW putere a motorului in interiorul Deltei), iar interdictia camparii in Delta in primul rand pe mine m-a determinat sa aleg varianta unei cabine in zona prova, la nevoie demontabila, pentru a castiga spatiu cand e necesar.

De exemplu, pentru mine personal cea mai confortabila varianta ar fi cea cu cabina si post central de guvernare, tenda in zona cockpitului, si cu motorizare economica, fiindca imi displace cum se zdruncina barcile de glisare pe valuri. Fratele meu in schimb vrea motor cat mai nervos, comanda centrala, barca deschisa, in care sa se poata aduna cat mai multi rockeri pletosi cand pleaca in balta la pescuit :).

Citat din: bogdanalex din Iulie 29, 2011, 02:15:08 AM
Spor la treaba

Sa fie ;), daca n-ar fi trebuit sa plec la Cluj, zilele astea ne-am fi dat cu barca  :P.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Mihaif99 din Iulie 29, 2011, 04:53:26 PM
Interesanta ar fi si varianta unui cort sau "coviltir" care sa acopere barca complet sau aproape complet. Sau o cabina foarte mica + un cort.

Avantaje ar fi destule: usor, incapator, barca arata bine fara o cabina mare, e mai mult sapatiu in cockpit in timpul marsului si e mai putin sensibila la vant pe furtuna, odata cortul desfacut e mai mult spatiu inauntru pentru campat. Poti adauga plasa de tantari, nu ca asa ceva ar fi  necesar in delta, dar sa fie acolo....

Cockpitul va fi "self bailing" ?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iulie 29, 2011, 07:27:02 PM
Salut Mihai, si ma bucur ca ne re-citim pe aceste noi meleaguri virtuale :D.

Intr-adevar, ar fi interesanta si varianta cu un mic "cuddy" in prova, unde sa se tina bagajele sensibile la umezeala, si la nevoie sa se intinda un cort, eventual segmentat, peste portiunea deschisa a barcii. Solutia a fost aplicata la runabout-urile "stramosesti", plus la majoritatea barcilor cu motor de serie facute in arealul imens al "evil empire", adica fosta URSS.

(Aveam salvat undeva un site rusesc unde erau prezentate cam toate barcile de serie cu motor facute pe vremea comunismului, dar momentan nu-l gasesc. Mi se parea amuzant ca foloseau de obicei 2 motoare mici, Veterok de 8 sau 12 cai, montate alaturat, cu manetele legate intre ele pentru sincronizare la guvernare :).)

L.E.: am gasit site-ul rusesc, aici e pagina principala:
http://translate.google.ro/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.motolodka.ru%2F&sl=ru&tl=en&hl=&ie=UTF-8 (http://translate.google.ro/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.motolodka.ru%2F&sl=ru&tl=en&hl=&ie=UTF-8)
iar pentru a intra in lista de barci produse in fosta URSS, trebuie dat click pe al 3-lea buton - "Lodki", a 2-a categorie din lista - "Opisania motolodok" (nu se copiaza linkul, am pus jos in attach un print screen).

Eu in schimb as prefera pentru uz personal o cabina in genul celei pezentate pe site-ul lui Igor Sedelnikov, un barcagiu siberian pentru care am un imens respect, din cauza ca a pus la dispozitie pe web niste informatii foarte greu de gasit in alte parti. In imagine avem mini-cruiserul Sever 520, care e cu 5 cm mai lung decat barca pe care o prezint in acest topic, avand insa bordul liber ceva mai inalt, si V-ul fundului mai pronuntat:

(http://www.yakutia.ru/~igor/n520/n520_4.gif)

Bineinteles ca nu va fi la fel de inalta cabina, dar ideea de amenajare a lui Igor este foarte ergonomica. Se castiga si spatiu in cabina, si pozitia perfecta pentru postul central de conducere, si suficient spatiu deschis in jumatatea pupa (la nevoie acoperit cu o tenda sau chiar un cort etans), plus ca ansamblul cabinei poate fi in cazul nostru demontat, pentru folosirea barcii complet deschise.

Cat despre cockpit autovidor, grea sarcina pentru o barca motorizata de 5 metri, unde interesul e ca ocupantii sa aiba o pozitie cat mai joasa in barca. Pentru cockpit autovidor, ar trebui ca podeaua sa fie destul de ridicata, astfel ca evacuarea apei sa se faca deasupra linie de plutire, ceea ce ne da peste cap toata munca de pana acum la stabilitate :). La aceasta dimensiune, am vazut cel mult veliere (cu un minim de lest) cu cockpit autovidor. Mai exista posibillitatea evacuarii apei adunate in zona pupa, daca se prevede un compartiment intre banchete, care sa aiba podeaua mai sus decat inia de plutire, insa la o barca de glisare de 5 metri e cam greu zic eu :).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Mihaif99 din Iulie 29, 2011, 10:26:15 PM
Salut  ;)

Multumesc pentru site-ul rusesc. este foarte interesant. Cat despre acest topic este ceva iesit din comun si la superlativ ca de obicei!  Keep the good work !!

Am atatea de spus incat sunt in pericol sa nu urmaresc o logica

In primul rand subiectul are o rezonanta aparte cu mine pentru ca de mai multi ani cochetez cu ideea unui motosailer MacGregor 19 (putere maxima admisa 40CP - gliseaza cu 30 CP) eventual intr-o stare ceva mai proasta, sa ii intaresc un pic oglinda si sa il re-motorizez cu un Honda de 50 CP (cel mai usor motor din clasa 40-50CP), si TRIM TABS (ca sa vezi!)  si sa am o barca pe care sa pot campa, econoomica si foarte usor de tractat, Iar la nevoie un velier (nu stiu co expresie similara cu "sails like a pig" but sails nevertheless) Cabina este si in acest caz un exemplu de ergonomie, iar tavanul cabinei poate fi ridicat ("pop up").

Ocazia s-a ivit asta primavara cand am gasit o astfel de barca la prima strigare sub pretul pietei, iar cumparatorul incerca sa scape de ea fara mult succes.

Din pacate am amanat (iarasi) pentru am deja doua barci in curte: un velier de 5.60m si o barca de aluminiu de 4.50m. Ambele barci sunt achizitionate dupa multa reflectie si deocamdata satisfac nevoile mele. Barca de aluminiu e un Smokercraft Alaskan 15DLX si e  o ambarcatiune cu bord extrem de inalt, pentru marimea ei, extrem de usoara, amenajata cu podea din fabrica, iar eu am adaugat cele necesare pescuitului. Am montat pe ea un Yamaha cu pompa jet de apa de 40CP (30 la pompa). Barca gliseaza instantaneu cu 2 oameni mergand cu usurinta la croaziera cu 45km/h. Barca are un pescaj ceva mai mic de 10 cm in glisare si in jur de 20 cm la deplasament! Barca de contrabandist, glumesc prietenii.
Barca cu panze e un Precision 185 fara cabina, dar cu calitati excelente. Probabil ca la aceasta din urma voi renunta.
Mai am si un copilas mic (cateva luni) asa ca timpul a fost extrem de limitat.

Oricum ideea generala e ca ma uit dupa o barca cu functionalitate similara.  Cum nu ma pricep la constructie, am ales varianta unei barci folosite pe care sa o adaptez nevoilor mele. Ma bucura insa nespus ca ceea ce mi-am imaginat si am "simtit" ca neavizat este oarecum aproape de ceea ce gandeste un om cu experienta  ;D

Tot ceea ce spui e foarte logic si bine argumentat.  Inteleg ca un cockpit autovidor :) nu are rost pe o barca ceva mai mica, exceptie facand barcile concepute pentru ocean, ma gandesc aici la Boston Whaler, sau barci stil panga moderne (pentru care am o slabiciune - Andros) sau Work skiff-urile ca XO Marine. Imi dau seama ca aceste barci sunt mai late, si ca utilittatea unui astfel de cockpit autovidor e limitata in conditiile in care aceasta barca va fi utilizata. Totusi barca la care ma uitam eu: Macgregor 19 are si ea cockpit autovidor.

Intrebam de cockpitul autovidor in contextul cabinei, pentru ca solutia unei "bilge" in care sa se stringa apa va duce la mirosuri de mucegai. Inteleg ca vrei sa faci cabina demontabila asa ca solutia unui "bulkhead" in dreptul usii la cabina nu este practica.

Cred ca coca barcii proiectata de tine este PERFECT adecvata scopului. Amenajarile interioare vor fi urmatorul test. Cum va fi tinuta cabina uscata? In cazul variantei pentru pescuit, unde vor fi tinute sculele (trape in podea sau dulapuri in lungul barcii)?  Rezervorul ("live well") pentru tinut pestii? Locul pentru rezervorul (rezervoarele) de benzina?

Toate acestea sunt intrabari la care sunt sigur ca vei gasi solutii excelente. Abia astept sa citesc continuarea!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iulie 30, 2011, 01:15:09 AM
Re-salut Mihai, stai sa vezi ce brainstorming incepe pe aici ;D, dar asta de dimineata, fiindca la 6 am de prins un tren spre Cluj, si tre' sa apuc sa soilesc macar cateva ore  ;)...
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: bogdanalex din August 02, 2011, 10:32:07 AM
Citat din: Mihaif99 din Iulie 29, 2011, 10:26:15 PM

Cred ca coca barcii proiectata de tine este PERFECT adecvata scopului. Amenajarile interioare vor fi urmatorul test. Cum va fi tinuta cabina uscata? In cazul variantei pentru pescuit, unde vor fi tinute sculele (trape in podea sau dulapuri in lungul barcii)?  Rezervorul ("live well") pentru tinut pestii? Locul pentru rezervorul (rezervoarele) de benzina?

Subscriu la aceste intrebari. Cu toate ca e de discutat dupa gustul fiecaruia unde prefera sa-si tina sculele de pescuit ( eu personal as prefera sa renunt la compartimentul de tinut sculele pt mai mult spatiu in "exploatare" sa zic asa. ) , insa celelalte probleme sunt intr-adevar foarte reale.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din August 03, 2011, 07:45:05 AM
Salut din nou, pregatesc un raspuns detaliat la tot ce s-a discutat mai inainte, dar sa vad cand gasesc timp, fiindca de 4 zile singura mea legatura cu calculatorul e timp de cate 5 minute dimineata si 5 minute la 1 noaptea :). Oricum, de fugit nu fug :D, ci deocamdata bag ca migu', fiindca e mult de treaba, si timpul scurt :). Sa aveti o zi buna ;).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din August 19, 2011, 09:43:08 AM
Citat din: Mihaif99 din Iulie 29, 2011, 10:26:15 PM
Salut  ;)
In primul rand subiectul are o rezonanta aparte cu mine pentru ca de mai multi ani cochetez cu ideea unui motosailer MacGregor 19 ...
...Oricum ideea generala e ca ma uit dupa o barca cu functionalitate similara.

Mac-ul 19 in opinia mea e una din barcile cele mai reusite ale lui Roger MacGregor.
-In primul rand dimensiunea redusa, care o face o barca necostisitoare, atat la achizitie, cat si la exploatare si intretinere.
-Apoi versatilitatea - nu stiu daca chiar "sails like a pig" :D, insa planul de forme ne arata niste forme transversale rezonabile dpdv al stabilitatii si formelor plutirii cand barca e bandata sub vele, din care cauza banuiesc ca inclusiv la vele se misca multumitor. Singura problema ar fi forma prismatica a jumatatii imerse pupa, specifica barcilor glisoare, insa asieta reglandu-se din balastul lichid, cred ca se rezolva si aceasta problema. Nu-mi place ca in prezentarea barcii nu e trecut deplasamentul, ci doar greutatea in ordine de mars cu tancul de balast inundat: 2050 lbs, adica in jur de 930 kg. La aceasta greutate, impactul balastului lichid de 360 de kg asupra asietei depaseste sa zicem impactul greutatii a 2 oameni care stau in cockpit, deci sub vele cred ca turbulenta oglinzii imersate e neglijabila.
-Alta calitate a barcii e ergonomia si functionalitatea, plus designul reusit, care se preteaza atat la vele, cat si la motor.
-La greutatea de aprox. 570 de kg complet echipata, barca e usor de tractat cu o masina obisnuita, ceea ce e inca un atu, mai ales cand ne uitam la preturile si conditiile din marinele din Romania.
-Iar unul din atu-urile destul de neglijate ale barcii e ca este containerizabila, intr-un container mic de 20', ceea ce in ziua de azi e un mare avantaj, fiind multe locatii exotice (de diving sau pur si simplu de petrecut o vacanta pe barca), unde barca se poate trimite pe container, iar barcagiul sa vina cu avionul.
-Pe ansamblu, mi se pare cea mai versatila barca de tip camper-sailer, si cred ca asa ceva (si) pentru zona noastra geografica ar fi foarte potrivit.
Iar in cazul tau, trim-taburile cred ca sunt utile la motorizarea marita la 50 de cai, din cauza ca atat puterea motorului, cat si greutatea lui fiind mai mari, e posibil ca barca sa se mai apupeze la marsul cu motor, iar trim-taburile corecteaza asta. Din partea mea, cred ca esti un norocos fiindca ai acces la dezvoltata piata a barcilor din America de nord, si iti doresc succes la achizitie, plus cat mai multe veselii acvatice :).

Citat din: Mihaif99 din Iulie 29, 2011, 10:26:15 PM
  Inteleg ca un cockpit autovidor :) nu are rost pe o barca ceva mai mica, exceptie facand barcile concepute pentru ocean, ma gandesc aici la Boston Whaler, sau barci stil panga moderne (pentru care am o slabiciune - Andros) sau Work skiff-urile ca XO Marine. Imi dau seama ca aceste barci sunt mai late, si ca utilittatea unui astfel de cockpit autovidor e limitata in conditiile in care aceasta barca va fi utilizata. Totusi barca la care ma uitam eu: Macgregor 19 are si ea cockpit autovidor.

In primul rand, din ceea ce stiu cockpitul autovidor e obligatoriu la barcile marine, fie chiar de clasa C. Multe din barcile panga sunt folosite la scufundari destul de departe in larg, deci implicit au respectivul cockpit, la fel ca XO Marine, care din ce am vazut au amenajarea robusta in stil workboat. Mac-ul 19 pe de alta parte, fiind powersailer de clasa C, si avand balastul de apa, implicit are podeaua cockpitului deasupra nivelului plutirii de plina incarcare, dedesubtul ei gasindu-se si loc pentru un pat dublu :). Diferenta e data de dimensiune, la cele 930 de kg in ordine de mars Mac-ul 19 fiind mult mai grea decat cele maxim 250 kg ale barcii mele goale si echipate cu motor, rezervor de combustibil, guvernare etc. In plus, arealul de folosire al barcii este Dunarea plus Delta si alte ape interioare, unde predomina barcile deschise, nepuntate, usoare si care se golesc de apa la ispol :D. Ceea ce am vrut sa adaug barcii mele este o cat mai mare versatilitate, iar de-a lungul timpului voi detalia fiecare aspect, pe masura ce voi rezolva problemele parcursului.

Citat din: Mihaif99 din Iulie 29, 2011, 10:26:15 PM
Intrebam de cockpitul autovidor in contextul cabinei, pentru ca solutia unei "bilge" in care sa se stringa apa va duce la mirosuri de mucegai. Inteleg ca vrei sa faci cabina demontabila asa ca solutia unui "bulkhead" in dreptul usii la cabina nu este practica...
...Cum va fi tinuta cabina uscata?

Ideea mea e urmatoarea: barca va fi oricum rigidizata prin montarea copastiei, plus o bancheta transversala inchisa, cu rol si de compartiment etans. Cabina demontabila de tip hard-top se va sprijini deci pe lateral pe copastie, iar spre pupa pe respectiva bancheta, care va avea si rol de bridge-deck, nelasand sa intre apa in spatiul de sub cabina. Mai ales ca rolul cabinei va fi exclusiv de adapost spartan la intemperii, sau un spatiu unde barcagiul sa traga la aghioase  fara ca vreun ecologist cu exces de zel sa-l intrebe de sanatate ;).

Citat din: Mihaif99 din Iulie 29, 2011, 10:26:15 PM
Cred ca coca barcii proiectata de tine este PERFECT adecvata scopului. Amenajarile interioare vor fi urmatorul test.  In cazul variantei pentru pescuit, unde vor fi tinute sculele (trape in podea sau dulapuri in lungul barcii)?  Rezervorul ("live well") pentru tinut pestii? Locul pentru rezervorul (rezervoarele) de benzina?

Toate acestea sunt intrabari la care sunt sigur ca vei gasi solutii excelente. Abia astept sa citesc continuarea!

Avand in vedere ca Delta e plina de barci mai mici decat a mea, care sunt folosite intensiv la pescuit sportiv, cred ca nu va fi deloc o problema customizarea spatiilor dedicate incarcaturii. Mai mult, fiecare utilizator are posibilitatea sa-si organizeze dupa bunul plac amenajarile, barca fiind doar o platforma pe care oricine isi va putea elibera fantezia :).
Trapele in podea nu mi se par o solutie buna, mai curand ceva de-a lungul barcii. Rezervorul pentru tinut pestii se poate face simplu din fibra, incastrat undeva in structura barcii, sau demontabil, iar locul rezervorului de combustibil va fi ca de obicei sub bancheta pupa, chiar langa motor. Oricum, la partea de amenajare de pescuit cuvantul il va avea fratele meu, el fiind "tartorul" in domeniu :). Totul se va face oricum prin incercari si comparatii, astfel ca barca sa-si indeplineasca rolul de a aduce bucurie proprietarului.

Inainte de a continua cu descrierea etapelor realizarii barcii, permiteti-mi sa mai adaug un mic preview cu matrita dupa decofrare (inainte de finisarea sa), de unde se pot vedea aproximativ proportiile barcii (in stanga se vede pus pe o parte modelul dupa care am facut matrita).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Septembrie 06, 2011, 09:47:51 PM
Salutare, cu voia lui Doamne-Doamne, sper ca maine sa am barca laminata complet, urmand decofrarea si echiparea :). Imediat de am revent de la RowMania am ceruit matrita si am inceput sa dau cu gelcoat, care pe opera vie are culoarea alba, urmand sa fie matuita si acoperita cu antivegetativa. Pana la relatarea amanuntita a operatiunilor, mai am de reluat povestirea creatiei barcii, incepand de la constructia modelului, munca migaloasa de finisaj, constructia matritei, finisarea matritei, si toate celelalte operatiuni necesare pentru a scoate o barca din fibra si poliester, finisata in gelcoat. Aceasta relatare o voi continua insa incepand de maine, fiindca azi am "tras pe nas" atata stiren, incat am depasit cota de gaze la intretinere :D, si m-am drogat pe gratis mai ceva ca un ghivolar refugiat intre hipiotii Asiei :P.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: bogdanalex din Septembrie 08, 2011, 04:03:47 PM
alo, sefu.... a trecut "maine" ... pai ce facem aici?! ne batem joc de studii?!  ;D ;D
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radasous din Septembrie 08, 2011, 04:14:14 PM
Vali s-a facut hipiot, e in Asiala tratament cu stiren. Presupun ca i se invart ochii in cap ::) prea repede si ii fuge tastatura.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Septembrie 08, 2011, 04:37:30 PM
Salut gashca, si nu uitati vorba reclamei: fetele simt cand esti disperat :P. Asta au simtit si fetele mele ieri, cand faceam ca trenu' ca nu se evapora stirenu'  :o. A trebuit sa treaca noaptea ca sa constat dimineata ca in sfarsit gelcoatul (in care am bagat un pigment "smecher") a catadicsit in sfarsit sa polimerizeze.
Asa ca imi sunteti datori cu un suc, fiindca acum, plin de rasina si fulgi de fibra pe labe, a trebuit sa fac sa-mi fuga tastatura ca sa scriu raspunsul catre onor-domniile voastre ;).
Cu drag, ghivolaru aghezmuit cu stiren poreclit braconieru :P.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Septembrie 08, 2011, 06:47:53 PM
Si ca sa nu spuneti ca va minciunesc :), cateva imagini din dupa-amiaza asta, dupa laminarea primelor straturi de fibra:
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Septembrie 08, 2011, 10:46:54 PM
Revenind deci la procesul de creatie a barcii, forma finala a rezultat din mai multe cerinte prioritare. In acest sens am facut unele compromisuri, dupa cum urmeaza:

1. versatilitatea regimurilor de mars: linia chilei in vederea laterala este usor curbata, astfel ca la asieta de deplasament lungimea plutirii e maxima (4,6 metri), de la oglinda pana la punctul de imersie a etravei. La asieta de glisare insa (apupare intre 1,5-2,5 grade), centrul de carena se muta la o treime din lungimea plutirii, spre pupa, exact cum "scrie la carte". Singurul mic inconvenient ar fi apuparea ceva mai pronuntata fata de un glisor pur-sange, dar e o chestie pe care mi-am asumat-o, si care se va regla la nevoie prin corectoarele de asieta (trim-taburi, care pot fi si artizanale la nevoie).

2. o alta cerinta importanta a fost stabilitatea buna, care ofera senzatia de siguranta pe apa. Astfel, semi-unghiul etravei (entry angle) e foarte apropiat de formele barcilor tip garvey, barci de ape interioare, avand insa si un anumit V in jumatatea prova, pentru a lua valurile mai usor. "Entry-angle" de tip garvey a dus la cresterea latimii gurnei in jumatatea prova, fapt care contribuie la o buna stabilitate. Stabilitatea barcii rezulta mai ales din unghiul fundului din ce in ce mai mic spre pupa, adica deadrise-ul regresiv. Reversul medaliei e o curgere putin deviata de la curgerea laminara a fileurilor de apa din zona fundului, care teoretic ar creste cu un procent infim rezistenta la inaintare (din cauza variatiei mici a unghiului fundului). La fel, e o chestie pe care mi-am asumat-o, mai ales ca de jur imprejur e plin de barci glisoare (cu unghi mare al fundului), dar mult prea putine barci "multipurpose".

3. cerinta de pescaj minim, pentru acces usor in apele putin adanci din Delta, a determinat renuntarea la chila sau skeg. Pana in prezent, in urma probelor de apa facute chiar cu modelul pe care am turnat matrita, am constatat ca barca e foarte manevrabila, iar stabilitatea de drum e destul de buna, specifica salupelor. Oricum, zona chilei e intarita prin laminarea suprapusa de fibra, plus adaosul de grosime, plus longitudinala de chila, care preia toate eforturile si le distribuie apoi in varange si paiolul dublului fund.

4. esantionajul zonei de fund a fost facut pe principiul american "mai bun e invelisul mai gros pe un numar mai mic de coaste", in primul rand pentru rezistenta cat mai buna la impact. Laminarea zonei de fund va contine ranforsari cu roving, iar unitatea de suprafata elementara a ramas scazuta datorita impartirii fundului de catre redanele longitudinale, pe care la fel se vor monta longitudinale de fund. Reversul in acest caz este (exact cum a observat Vali-blue marlin) o mica turbulenta cauzata de zona pupa a redanelor, la marsul in deplasament, din cauza inchiderii convergente a liniilor de apa. Din aceasta cauza am si lasat o singura pereche de redane longitudinale, conditia de rigiditate a fundului fiind oricum indeplinita din calcule.

5. inaltimea (mare) a bordului liber a fost dictata de nevoia de protectie la stropire, plus posibilitatea de incarcare "la discretie" a barcii. Astfel, la un pescaj de deplasament de 28 cm, bordul liber ramane de 50 cm, in conditiile deplasamentului de putin peste o tona. Asta ar insemna cam 750 de kg de incarcatura utila, fara a depasi (inca) limita de siguranta. Bineinteles ca nu e obligatoriu (si nici indicat :)) sa se incarce barca la maxim, insa ideea e ca la nevoie se poate transporta o incarcatura voluminoasa in siguranta. Si in acest caz, exista un (mic) revers, anume ca in caz de propulsie cu motor mic si barca fiind putin incarcata, aceasta e putin mai vulnerabila la vant, din cauza bordului liber inalt.

In continuare, voi atasa cateva poze din timpul constructiei modelului de matrita, constructie care s-a finalizat in 2 saptamani, dupa care a urmat munca de finisaj, care a durat in total 2 luni :D, insa si rezultatul a fost zic eu destul de bun pentru o lucrare de amatori (ma voi considera profesionist cand voi fi vandut macar 10 barci facute in aceasta matrita ;)).


Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ss din Septembrie 09, 2011, 09:35:43 AM
Ce-mi place cand vorbesti murdar!  ;)

Baga mare, ca vrem sa ne dam cu ea!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: corsarul din Septembrie 09, 2011, 01:20:51 PM
Chiar ca ai muncit la finisaj !  ;)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radasous din Septembrie 09, 2011, 07:34:50 PM
A muncit in photoshop  ;D
Vali, sa ii lasi mustatile alea la coipastie sa fie barca cu blanita
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: mario38 din Septembrie 12, 2011, 03:46:50 PM
ar fii indecent sa discutam de un pret?...cu respect
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Septembrie 12, 2011, 04:46:19 PM
In nici un caz nu e indecent :D (app Mario, respectul e reciproc, si mi-ar placea sa ne cunoastem :)). Insa mai am de povestit, fiindca am promis ca voi scrie toate etapele. Asa ca va voi mai face "capu' mare" :D inca putin cu chestii tehnice si "vorbe murdare", cum spune Silviu :P, dupa care vom trata si acest aspect. Pana atunci, putem discuta pe privat orice chestiuni de interes.
Braconieru' va saluta si fuge inapoi la treaba, spunandu-va ca laminarea barcii s-a incheiat sambata la pranz, dar n-am apucat sa scriu ca m-am tratat de mahmureala cauzata de "trasul pe nas" de stiren :D. Ciao la barcagii :).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Ciby din Septembrie 13, 2011, 07:18:21 AM
Citat din: Vali din Septembrie 12, 2011, 04:46:19 PM
... dar n-am apucat sa scriu ca m-am tratat de mahmureala cauzata de "trasul pe nas" de stiren :D. Ciao la barcagii :).
Pai spune Dom'le si ce ti-a recomandat medicul de familie pentru tratament si daca reteta a fost compensata 100%!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Septembrie 13, 2011, 09:49:12 AM
Sa traiti si dvs :D. Din fericire n-a fost cazul de tratament, fiindca lucrez numai cu masca ;). Oricum, dupa cateva zile de stat continuu aplecat ca in prima poza de la postul 30, tot trebuie un tratament pentru portiunea aparatului locomotor din zona lombara denumita in limbajul braconierilor gheaba :D.

Dar sa continuam cu un scurt episod in care vom mai vedea cateva imagini din timpul constructiei barcii:
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Septembrie 13, 2011, 09:59:09 AM
Dupa care modelul a fost "expulzat" din cadrul comunitatii, mai ceva ca un forumist nervos :D, indeplinindu-si (dupa cum spunea cineva ;)) rolul care i-a fost destinat. Din poze se vede dimensiunea barcii raportata la barcagii, si formele care promit o barca stabila. In plus, involuntar avem parte si noi de un "ciumazik", personajul aghezmuit in tricou verde :D.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Septembrie 13, 2011, 10:09:51 AM
A urmat apoi prelucrarea suprafetelor matritei, prin slefuire repetata si polishare, munca cea mai migaloasa de pana acum (rezultatul se vede in prima poza). Dupa care s-a ceruit matrita, si s-a aplicat gelcoatul alb de pe opera vie, apoi cel albastru de pe borduri:
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Septembrie 13, 2011, 10:21:36 AM
A urmat apoi etapa laminarii, despre care am mai postat zilele trecute. In ultimele poze se vede barca dupa terminarea laminarii corpului. Urmeaza decofrarea si apoi echiparea barcii cu toate accesoriile necesare, asa ca "stay tuned" ;).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Levy din Septembrie 13, 2011, 11:04:17 PM
Buna Vali
Te-a mai ajutat cineva la laminat,ca dupa dimensiunea barcii imi pare cam greu de imaginat ca poti termina singur chiar si un strat pana se usuca polistirenul,adica in 20-30 de minute?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Septembrie 14, 2011, 08:02:45 AM
Salut Levy :), am mai avut ajutor ocazional, dar majoritatea lucrului la laminare am facut-o singur. Avantajul e ca, spre deosebire de barci in clin sau cu multe nervuri si redane, la a mea laminarea se face destul de simplu, o foaie de mat pe fund plus 2 de tesatura suprapuse la chila, iar pe borduri matul si tesatura se dau in jumatate pe lungime.
Rasina fiind tixo, nu am avut nevoie sa basculez matrita pe lateral, ci am lucrat doar in pozitia din poze. Iar suprafetele fiind drepte si usor de laminat, am timp sa vin cu urmatorul strat cat primul e inca umed, astfel ca priza e buna si consumul de rasina optim.
Acum din pacate trebuie sa fug in balta sa fiu "calare" pe alta barca, insa in curand voi pune urmatoarele etape ale lucrului, anume structura fundului, rigidizarea barcazului cu celelalte elemente (copastie, banchete etc), si echiparea finala. Imi place o chestie, anume ca solutiile pe care le aplic le hotarasc pe masura ce proiectul prinde forma, astfel ca toata evolutia lui (asa simplu cum e :)) e o chestie care-mi pune mintea si mainile la contributie continuu ;). Braconieru' va doreste o zi buna :D.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Florio din Septembrie 14, 2011, 08:26:26 AM
Ca la carte ! Da-i inainte, abia astept produsul finit. Cred ca dau fuga la Galati, sa vad cu ochiul, sa simt cu mana :) .

P.S.
    STiu modul de lucru din filmul detaliat de prezentare de la Mac-g.  Am observat ca ei folosesc pistolul pentru a da  gelcoat-ul.
La tine e mai simplu cu pensula, avand suprafata mai mica ?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: bogdanalex din Septembrie 14, 2011, 10:30:39 AM
Citat din: Florio din Septembrie 14, 2011, 08:26:26 AM
.........Cred ca dau fuga la Galati, sa vad cu ochiul, sa simt cu mana :) .

Pai cred ca o sa mergem ca la sfintele moaste.... in pelerinaj  ;D

Pe strada lui Vali toata lumea cu masini, el scoate o barca afara :)) ...cred ca vecinii ii zic Noe  :P
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Popey Marinarul din Septembrie 14, 2011, 04:34:12 PM
Salut Vali

Mai jos link-ul catre un "model - idee" de amenajare de barca pentru tine
si de ce nu pentru toti cei ce vor comanda la tine viitorul lor "cuibar" .......

http://www.probarca.ro/anunt/15414/101/1/101/Vand-barca-Pilotina-cu-cabina-.htm#

Apropo cam cit ar costa la stadiul actual de "coaje" - scoasa din matrita ... scuze pentru
limbaj dar chiar nu stiu cum se numeste aceasta jumatate de barca.

Sa auzim numai de bine !

Nelu Popescu - 0724.031.477
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Septembrie 14, 2011, 10:29:41 PM
Citat din: Florio din Septembrie 14, 2011, 08:26:26 AM
Ca la carte ! Da-i inainte, abia astept produsul finit. Cred ca dau fuga la Galati, sa vad cu ochiul, sa simt cu mana :) .
Citat din: bogdanalex din Septembrie 14, 2011, 10:30:39 AM
Pai cred ca o sa mergem ca la sfintele moaste.... in pelerinaj  ;D

Astept pe oricine oricand cu bucurie :D. Cu ocazia respectiva o sa vedeti ca nu e chiar "ca la carte", dar sper eu pe aproape ;).

Citat din: Florio din Septembrie 14, 2011, 08:26:26 AM
P.S.
    STiu modul de lucru din filmul detaliat de prezentare de la Mac-g.  Am observat ca ei folosesc pistolul pentru a da  gelcoat-ul.
La tine e mai simplu cu pensula, avand suprafata mai mica ?

Prefer sa dau la pensula din urmatoarele motive:
1. gelcoatul pentru pensula e mai vascos, si deci se aseaza mai usor.
2. sunt obisnuit cu acest procedeu, si pot controla usor grosimea stratului, spre deosebire de pistol, unde nu am control odata ce mi-a disparut negrul matritei.
3. gelcoatul de pistol e mai subtire, si pe suprafetele verticale se cam scurge.
4. pistolul de gelcoat e scump, si energia costa :D, asa ca procedeul meu e mai ecologic :P (daca poate fi numita ecologica emisia de stiren ;)).

Citat din: bogdanalex din Septembrie 14, 2011, 10:30:39 AM
Pe strada lui Vali toata lumea cu masini, el scoate o barca afara :)) ...cred ca vecinii ii zic Noe  :P

Ei, nu chiar Noe, ci mai curand "nebunu' ala cu barcile", dar ma bucur ca de cand le repar barcile, cel mai mult ma iubesc braconierii :D.

Citat din: Popey Marinarul din Septembrie 14, 2011, 04:34:12 PM
Salut Vali

Mai jos link-ul catre un "model - idee" de amenajare de barca pentru tine
si de ce nu pentru toti cei ce vor comanda la tine viitorul lor "cuibar" .......

http://www.probarca.ro/anunt/15414/101/1/101/Vand-barca-Pilotina-cu-cabina-.htm#

Sa traiti :). Cam la asa ceva m-am gandit si eu, adaptat totusi ca design la formele ceva mai "nervoase" ale barcii pe care o fac. Este amenajarea tipica de mini-cruiser de ape interioare, care ofera un confort spartan, dar binevenit pentru cei care iubesc cu adevarat golaneala acvatica :). Fata de pilotina din poze, barca mea e ceva mai ingusta, deci teoretic mai inghesuita la interior (cred totusi ca va fi loc suficient). In plus, barca mea la nevoie se va deplasa si prin glisare, ceea ce uneori e un avantaj, cu toate ca eu cel putin o voi folosi ca un mini-cruiser lent, fiindca in balta merg tocmai ca sa nu mai fie nevoie sa ma grabesc :D.

Citat din: Popey Marinarul din Septembrie 14, 2011, 04:34:12 PM
Apropo cam cit ar costa la stadiul actual de "coaje" - scoasa din matrita ... scuze pentru
limbaj dar chiar nu stiu cum se numeste aceasta jumatate de barca.

Sa auzim numai de bine !

Nelu Popescu - 0724.031.477

Deocamdata nu pot avansa un pret, fiindca va mai fi de treaba la barca pana voi fi total multumit de ea. E posibil sa fie nevoie sa modific eventual matrita, sau tipul si compozitia laminarii corpului, sau amenajarile etc, dupa incercarile "extremiste" la care vreau sa supun barca. Abia in momentul respectiv pot spune un pret.
Intentia mea e ca pretul "entry-level" sa fie cat mai accesibil, urmand ca in timp omul sa-si poata echipa si customiza barca dupa dorinta, la comanda sau chiar in regie proprie. Cu atat mai mult, cred ca varianta unui kit ar fi binevenita, care kit sa aiba un pret atractiv, iar omul sa fie mandru de barca realizata si cu propriile maini :). La respectivul kit ma gandesc sa furnizez inclusiv tot ce e nevoie pentru amenajarea barcii eventual cu punte din placaj de okoume, sau o cabina gata turnata in fibra, sau o amenajare de barca de pescuit "center-console" confortabila etc.

Oricum, ideea e urmatoarea: in primul rand fata de forumistii care eventual vor dori barca, voi fi cel mai prietenos marangoz posibil :). Asta din cauza ca datorita forumistilor cu care comunic de aproape 4 ani pe web am ajuns sa-mi implinesc visul de a construi barci, transformand o pasiune mistuitoare intr-o profesie.
Acestor forumisti le multumesc si le voi fi oricand alaturi (atat pe forum, cat si "pe viu"), in orice problema pe care o vor intampina vizavi de jucariile lor plutitoare :). Iar acest serial vreau sa fie primul dintr-o suita care va contine si alte subiecte interesante, cel mai interesant pentru mine fiind serialul "cum se naste un velier" :D.
Asa ca voi continua sa scriu in masura in care timpul imi va permite, exclusiv despre chestiuni concrete de interes nautic. Oricum sunt dator cu continuarea povestirilor despre Mantau, Russian Silhouette, "nu faceti ca mine" si comparativele de barci promise. Pana atunci, urmeaza operatiunile finale la barca din acest topic, pe care ca si voi abia astept s-o vad pe apa :).
Braconieru' va doreste noapte buna ;).

Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: bogdanalex din Septembrie 15, 2011, 04:15:02 PM
Citat din: Vali din Septembrie 14, 2011, 10:29:41 PM
Ei, nu chiar Noe, ci mai curand "nebunu' ala cu barcile", dar ma bucur ca de cand le repar barcile, cel mai mult ma iubesc braconierii :D.
.............................................
Braconieru' va doreste noapte buna ;).

Nu stiu de ce te intitulezi tu Braconieru' da un lucru e sigur....iubesc braconierii ca pe o gaura'n barca...sa zic asa

Apropos, sper ca la braconierii aia le-ai facut si o aerisire in podea :)))))))

in alta ordine de idei, poate pui si tu niste poze cu zonele alea la care ziceai ca s-a modificat gelcoat-ul. Inca nu reusesc sa vizualizez exact ce spui.


Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Septembrie 15, 2011, 05:10:55 PM
Braconierii isi fac singuri aerisirile, sau cateodata ii ajuta garda :P. Care-s braconieri destepti, raman fara vreo aerisire ;).
Nu s-a modificat nici un gelcoat, ci pigmentul a avut unele mici zone de segregare. Treaba se va vedea eventual doar la decofrare, dar eu sunt sigur ca totul va fi in regula ;).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Mihaif99 din Septembrie 15, 2011, 09:58:48 PM
Vali,
Multumesc mult de raspunsul apropos de Mac 19. Cat despre barca ta, mersi de lamuririle cu cabina. Pare o barca minunata care prinde forma pe zi ce trece. Abia astept sa o vad pe apa.
Multe s-au intamplat de cand nu am fost pe aicea, asa ca am de facut catch-up.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Septembrie 15, 2011, 11:24:46 PM
Multumesc Mihai, si scuze ca postasem cu intarziere raspunsul la postarea ta, astfel ca "brainstorming-ul" s-a cam pierdut pe drum :D. Nu-i nimic, o luam de la capat, fiindca exact pe aceeasi idee voi merge in continuare, dupa finalizarea acestei barci, anume ceva chiar mai versatil, de tipul powersailer ;). Inainte de asta insa, voi avea de trebaluit la barca de pe acest topic, careia acum ma straduiesc sa-i gasesc un nume :).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: bogdanalex din Septembrie 21, 2011, 05:04:19 PM
salut... ceva poze cu ocume pe barca?
;D
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Septembrie 21, 2011, 05:34:07 PM
A little patience, baby  :D. Tre' sa se intareasca intai epoxy ;).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radasous din Octombrie 16, 2011, 08:01:43 PM
? S-a intarit epoxiul?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Mihaif99 din Octombrie 17, 2011, 06:28:31 PM
Se naste odata barca aceasta maestre ori....

Maybe she's stuck in the birth canal !  :-\
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Octombrie 17, 2011, 09:56:47 PM
Salutare, problema e ca acum lucrez la modelele pentru matrita copastiei si banchetelor. Am mult de finisat, si in plus lucrez la barca  in pauzele dintre alte lucrari (am avut cateva reparatii importante la alte barcaze in ultima luna). Fiind vorba de prototip, deseori mai e de retusat ici-colo, insa treaba nu sta pe loc, si in momentul cand va fi gata, fiti siguri ca va aparea totul online ;).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Octombrie 19, 2011, 12:43:01 PM
In ză mintaim, o poză - teaser  ;):
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: monica.lidia din Octombrie 19, 2011, 01:29:55 PM
A ieeeesssiiiiit!!!!!!!!!!! A ieeeeeesssiiit!!!!!1 :o
:D :D :D
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Florio din Octombrie 19, 2011, 02:55:02 PM
Citat din: Vali din Octombrie 19, 2011, 12:43:01 PM
In ză mintaim, o poză - teaser  ;):

Ca sa zic asa.... moamaa ce bunaciune !  :) :)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: iliviu din Octombrie 19, 2011, 03:04:59 PM
Constat ca seamana foarte mult cu barca mea, si astfel subinteleg ca am facut o alegere buna.  ::)

Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Mihaif99 din Octombrie 19, 2011, 06:17:36 PM
Alte optiuni de catarg decat stalpul de beton pt iluminat public exista?   ;D

Arata super lucrarea. Abia astept sa o vedem pe apa!  Gliseaza cu 20 CP si trei persoane? Pariuri?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: purjulius din Octombrie 19, 2011, 06:20:06 PM
Felicitari...arata super barca...si-mi place nivelul de finisaj.In viitorul apropiat mai incepeti ceva lucrari?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: corsarul din Octombrie 19, 2011, 07:38:49 PM
Marfaaa !!!!  ;)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ss din Octombrie 19, 2011, 09:46:39 PM
Citat din: Mihaif99 din Octombrie 19, 2011, 06:17:36 PM
Alte optiuni de catarg decat stalpul de beton pt iluminat public exista?   ;D

Arata super lucrarea. Abia astept sa o vedem pe apa!  Gliseaza cu 20 CP si trei persoane? Pariuri?

Sigur, da! Ii dau 25-28 km/h pa gps... da cineva mai mult?  ;D
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Octombrie 19, 2011, 10:20:45 PM
Salutare la barcagii :D, am terminat in sfarsit treaba pe ziua de azi, care a fost la fel de plina ca majoritatea zilelor din anul asta. Multumesc pentru aprecieri, dar inainte de toate sa vedem cum se misca pe apa ;). Am atatea de povestit si atat de putin timp, incat ma gandesc ca daca si la iarna am sa am atata treaba, cre'ca las pentru la pensie povestile de pus pe forum :P. Multe salutari din balta, si maine sper sa vin cu detalii proaspete...
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Octombrie 24, 2011, 02:06:51 PM
In timp ce lucram la copastie, hull number 2 is ready too :).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Florio din Octombrie 24, 2011, 05:52:58 PM
1.Culoarea asta e gelcoat-ul, Vali ?
2. Barca asta e o ingemanare a celei de dinainte cu un velier cu chila dubla  ;D . Tu ai fost fotograful care a mosit unghiul asta buclucas ? ;D
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: dan dragos din Octombrie 24, 2011, 09:03:19 PM
asa Vali, dai cu sare ...
cum merge cu motorul, ai ajuns cu ea pe apa ?

ps.am fost probabil printre primii care am vazut barca dar nu am avut rabdare :'(
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Octombrie 24, 2011, 09:51:55 PM
Citat1.Culoarea asta e gelcoat-ul, Vali ?

Da, e un gelcoat facut din amestecarea a 5 kg de gelcoat G2 transparent, plus 2kg de gelcoat pigmentat cu colorant albastru marin pentru vopsea poliuretanica  :o, plus 500g pigment poliesteric verde, plus 1 kg de gelcoat isoftalic alb cu neopentilglicol  ::). Intentia armatorului si fabricantului - vechiul meu amic skeppy peridoc - a fost sa obtina (folosind tot ce a gasit prin bulendrele mele) un colorit de camuflaj facut "la laba" :P, insa rezultatul a iesit precum un pojar pe mecla unui martian :D.

Nu-i nimic, important e ca omu' e super-multumit, cica "nu mă vedi nici mă-sa ecologiştilor când mă bag în stuf sî li fur tot peştili". Trebuia sa-l vedeti azi cand a plecat cu barca pe peridoc cum ii radea mustata, cica "trafi, în seara asta dorm în cabinî, imi fac un acoperiş di nailon cu 2 găuri şi acolu mă cuibăresc!" Asta mi-a adus aminte de momentu' de acum 28 de ani cand taica-miu si-a luat prima lotca de fibra de 17 crivace de la Cooperativa Bratesul, si a stat o saptamana in barca, sub bolta de vitza, cu radioul urland si damigeana la gura, era ca in emisiunea aia "am intalnit si lipoveni fericiti" :).

Citat2. Barca asta e o ingemanare a celei de dinainte cu un velier cu chila dubla ;D  . Tu ai fost fotograful care a mosit unghiul asta buclucas ? ;D

Da, am vrut si eu sa vad cum arata o barca Frankenstein, cum gasim din belsug pe apele romanesti, dovada a spiritului creativ nesecat al acestui popor plin de vitalitate si imaginatie SF  :-*.

Citatasa Vali, dai cu sare ...
cum merge cu motorul, ai ajuns cu ea pe apa ?

ps.am fost probabil printre primii care am vazut barca dar nu am avut rabdare  :'(

Sper ca nu ne spui ca ti-ai luat Lotus :D. Nu-i nimic, poate maine-poimaine facem vreo combinatie, important e ca barci vor fi atata vreme cat ma tin balamalele ;).
Ne-am dat cu barca scurt acum cateva zile, cu un motor de 6 cai. Barca e foarte stabila, nu ia strop de apa la valuri, si cu 6 cai se misca  bine pentru dimensiunea ei. N-am prea tras de ea totusi, fiindca nu aveam copastie si nici banchete, insa ne-am format parerea, care a coincis cu ceea ce ne asteptam :).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: dan dragos din Octombrie 24, 2011, 10:06:47 PM

armatorului si fabricantului - vechiul meu amic skeppy peridoc - a fost sa obtina (folosind tot ce a gasit prin bulendrele mele) un colorit de camuflaj facut "la laba" :P, insa rezultatul a iesit precum un pojar pe mecla unui martian :D

skepje marian a luat-o ?
d-aia zicea el ca pentru mine e bun lotus-ul ;)


[/quote]
Sper ca nu ne spui ca ti-ai luat Lotus :D. [/quote]


nu am luat lotus ci nufar. saptamana asta maq duc sa il iau ca este gata si peridocul. sa trec pe la tine sa o vad sau nu ?   cred ca sun masochist, o sa trec daca ma primesti

Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Octombrie 24, 2011, 10:33:37 PM
Stai linistit ca skeppy isi pastreaza si Lotusu' ;). Pe asta mare a luat-o pentru Delta, sa-si puna cabina pe ea si sa stea boschet cu saptamanile daca vrea, fara sa-l intrebe cineva de sanatate. Lotusu' ramane pentru la Scurta, la pescuit in brigada de "ursi si lupi" din gashca lui Marian :).

Iar despre venit la mine, stii ca esti oricand binevenit :). Important e sa nu fie vreo barda prin zona ;).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: naspet din Noiembrie 08, 2011, 08:27:30 PM
Ceva vesti ce mai face copastia ... ne dam cu ea sau asteptam gheata? ?? Nu de alta dar tocmai  e am visat ca eram in delta cu vreo 2 buc  braconiere competente ....
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Noiembrie 09, 2011, 08:23:43 AM
Citat din: naspet din Noiembrie 08, 2011, 08:27:30 PM
Ceva vesti ce mai face copastia ... ne dam cu ea sau asteptam gheata? ?? Nu de alta dar tocmai  e am visat ca eram in delta cu vreo 2 buc  braconiere competente ....
Salut Aurel, acum fac ultimele finisaje, si de ceea ce fac acum va depinde designul final. Asa ca n-as vrea sa ma grabesc tocmai acum, dar oricum treaba e aproape gata (in curand voi sari cu poze), poti trece pe aici sa te convingi :). Sa nu uitam ca baltaretii nu se sperie de iarna, si de obicei omul gospodar isi face iarna barca si vara sania ;). Apropo, daca nu deranjez, cele 2 braconiere sunt exclusiv pentru tine, sau le imparti cu Cristi :D?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radasous din Noiembrie 11, 2011, 11:45:45 AM
Vali, acum mi-am dat seama ce urmaresti cu barcazul, vrei sa ma depasesti la timpul consumat cu amenajarile :D
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Noiembrie 11, 2011, 01:02:36 PM
Eronat ;). Chiar daca as incerca asta, no chance: daca imparti timpul necesar produsului final la cele 3 lucrari intermediare: modelul, matrita, plus copastia la gata, ai sa vezi ca n-am vreo sansa sa te intrec :P :D.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radasous din Noiembrie 13, 2011, 02:20:19 PM
Nici nu ti-as permite sa ma intreci!  :)
Baga carbuni mai cu spor, fa o vraja-doua si hai cu poze din balta, ca acolo e locul barcazului, nu in atelier.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Noiembrie 27, 2011, 09:00:21 AM
Salut Tudor si in primul rand bun venit pe capcompas.ro :). Multumesc pentru mesajul consistent, un asemenea feedback este ceea ce ma pune in miscare si imi amorseaza entuziasmul, de fiecare data cand e vorba despre pasiunea mea, barcile :).

Citat din: Tudor din Noiembrie 27, 2011, 03:46:47 AM
Am descoperit forumul vostru in mod intamplator (cineva a pus un link pe rapitori.ro...mersi). Meritati mult mai multa vizibilitate...

Ma bucur ca am ajuns sa fim mentionati si pe alte site-uri, cu toate ca am aflat pe propria piele ca vizibilitatea prea mare nu-i chiar cel mai bun lucru :), voi detalia putin mai incolo.
Convingerea mea e ca daca treaba e facuta bine, vizibilitatea va veni de la sine, asa ca momentan ma concentrez pe ultimele operatiuni, anume finisajul impecabil al amenajarilor interioare. Singura problema e ca mai am si alte chestii in lucru, dar pana inainte de sarbatori sigur totul va fi gata si pus cu fundita aici pe forum :D.

Citat...ti se pare ca ar putea exista varianta de a plasa motorul pe oglinda unei barci similare cu cea din imagini?

Nu vad absolut nici un impediment, barca e facuta solid, pentru a putea duce si motoare de 60 de cai la nevoie, cu toate ca eu personal sunt fan al vitezei mai "molcome" :).

CitatSunt surmontabile intr-un viitor nu neaparat apropiat dificultatile pe care le intrevad, respectiv probleme cu inmatricularea, o eventuala nepotrivire a cizmei etc...?

Documentatia tehnica a barcii e pregatita pentru avizare, dar vreau intai sa fiu sigur ca barca e "boboc". E posibil sa mai trebuiasca mici modificari, care daca vor exista, vor fi cuprinse in documentatia finala. Odata cu documentatia avizata, inmatricularea e o simpla formalitate. Iar despre cizma, bineinteles ca va exista si posibilitatea de cizma scurta, fiindca asemenea motoare (inca) sunt destul de raspandite.

CitatIn caz afirmativ, ai putea sa-mi comunici un pret orientativ?

Deocamdata nu pot spune un pret exact, calculul economic va depinde de varianta finala a barcii. Oricum, intentia e de a avea cel mai bun pret raportat la segmentul barcii, cu alte cuvinte exact ceea ce ne dorim toti - maximul de barca la minimul de bani :). Din cauza asta am facut suprafetele barcii cat mai netede, sa fie manopera putina, dar productiva, si am evitat pe cat posibil artificiile estetice inutile.

Citat...avand un singur regret, ca momentan nu exista si paginile7, 8 si urmatoarele...

Paginile vor veni, barcagiii din cercul meu apropiat stiu ca treaba se misca sustinut ;). Singura problema e ca am adoptat o tehnica foarte laborioasa de finisaj a modelului pentru amenajarile interioare (am avut probleme cu decofrarea matritei corpului barcii de pe model, si am vrut sa evit asta la amenajarile interioare).

CitatM-am gandit serios sa adaptez motorul pentru comenzi la distanta si sa-l pun pe o salupa pe care as putea lua-o sh la un pret decent, dar nu sunt sigur ca este rentabil.

Nu intotdeauna varianta sh e potrivita. Multe barci care vin de afara au unghiul fundului (deadrise) mai ascutit decat e necesar, fiind de obicei barci exclusiv de viteza, pentru mare, si deci mai putin potrivite pentru pescuit in Delta. Acest unghi ascutit inseamna si o intrare mai grea si mai gurmanda in glisare, si asta am vrut sa evit la barca prezentata aici.
Asta nu inseamna ca barcile sh nu sunt bune, dar orice barca trebuie intai cantarita prin calitatile ei nautice raportate la nevoile noastre, si abia apoi sa ne lasam fermecati de detaliile de design, dotari suplimentare etc.

Citat...la un moment dat ma tenta chiar un fisher-pilothouse, insa m-am oprit la timp, inainte de faliment...

Chiar daca sunt velist incurabil, nu pot sa nu ma entuziasmez de fiecare data cand vad barci reusite, atractive, confortabile, performante, cum sunt si cele din noua generatie de fisher pilothouse. De fiecare data insa imi aduc aminte si de "reversul medaliei", stiind ca sunt totusi barci cam costisitoare pentru satisfactiile pe care le ofera.
Parerea mea e ca pentru piata din Ro ar fi mult mai potrivite niste barci cabinate (chiar si cu pilothouse) construite pentru viteze mai mici, deci exploatare necostisitoare, care sa includa un maxim de confort intr-un minim de cheltuiala de achizitie si exploatare. Despre asta insa, in topicuri viitoare :).

Citat...nu am intalnit nicaieri atat de multe informatii utile condensate intr-un singur loc in niciunul din diversele mele domenii de interes.

Interesant e ca toata aceasta poveste a forumului capcompas.ro si a topicului de fata a pornit de la un scandal care s-a petrecut in luna februarie a.c. pe forumul barcaholic.ro :D. N-are rost sa amintim ce a fost atunci (a fost prea urat), important e ca suntem acum aici ;).
Atunci am pornit eu catinel sa desenez si sa construiesc o barca, fiind cea mai buna ocazie de a povesti din ceea ce (mai) stiu :P. Eu ma bucur ca avem posibilitatea sa ne intalnim online si sa ne ajutam reciproc, si cu cat mai multe probleme se supun discutiei, cu atat mai mult cel putin eu ma simt stimulat sa gasesc solutii :).

Ceea ce stiu cu siguranta este ca eu personal sunt doar o rotita dintata in ansamblul pasionatilor de barci, iar comunicarea neingradita e vitala pentru progresul domeniului, si indeplinirea viselor nautice ale fiecaruia dintre noi.

Asa ca nu-mi ramane decat sa fug la treaba, si sa-i rog pe forumisti sa nu ma fugareasca prea tare, ca mai am "numai atatica" si termin barcazul ;).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Tudor din Noiembrie 28, 2011, 01:44:29 AM
Multumesc pentru raspunsurile prompte.
Voi urmari in continuare cu interes forumul si topicul asta in special, poate, cine stie, in prima parte a anului viitor, dupa finalizarea prototipului, vom putea ajunge sa discutam in termeni mai concreti (variante de customizare, eventualitatea adaptarii pt comanda la distanta a motorului pe care il am, aspecte financiare etc.). Pana atunci, te mai sacai cu o chestiune: ai putea oferi cateva specificatii tehnice, ex. lungimea, latimea maxima, greutatea estimata a corpului, deadrise-ul la pupa (pescajul si inaltimea le-am identificat intr-o postare anterioara)? Multumesc si spor la treaba
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Noiembrie 28, 2011, 08:09:06 AM
Bineinteles ca pot pune datele tehnice. Dimensiunile la plutire sunt calculate pentru un deplasament de 700 kg:
- Lungime maxima - 5,15 metri
- Lungime la plutire - 4,45 metri
- Latime maxima: fara brâu 1,65 metri, cu brâu 1,70 metri
- Latime la plutire - 1,41 metri
- Greutate estimata a barcii cu echiparea de baza - 150-160 kg
- Deadrise la pupa - 7 grade
- Amenajari de baza - banchete prova, pupa si centrala, toate cu spatiu de depozitare si compartimente flotabile.
Cel mai bine ar fi sa avem ocazia sa ne dam impreuna cu barca, atunci cand ii voi face drive-testul pentru pus pe forum :).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Tudor din Noiembrie 28, 2011, 06:15:55 PM
Mersi pentru info si pentru invitatie. Chiar ma tenteaza sa fac o plimbare la Galati in scopul asta. Mai multe detalii putem stabili prin pm (cred ca e vizibil e-mailul meu, n-are rost sa incarc forumul cu chestii care nu sunt de interes general)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ionitzady din Decembrie 05, 2011, 09:59:14 PM
salut vali
am inceput sa cutreer forumul nostru si am ramas socat. Ma simnt atat de mic intr-o arena de granzi. Nici nu stiu cum sa-ti spun , parca nici nu pot sa-ti mai vb cand ma gandesc  la diferanta de nivel dintre noi.Oricum as indrazini sa-ti cer parerea la topicul pe care mi l-ai deschis despre italianca mea ( fara nici-o suparare accept orice comentariu) , pt care i-ti multumesc iar aici inchei prin ati spune ca esti mare si ai o gasca de granzi.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Decembrie 05, 2011, 10:13:18 PM
Salut Adi, si n-ai idee ce fel radeam fara sa ma opresc cand am inceput sa citesc ce ai scris aici :D. Sa stii ca nu radeam de tine sau de vreo situatie comica, ci pur si simplu era ceva involuntar si foarte misto, ma gandeam uite domne cum am facut un om bucuros :).
Despre granzi sau altceva, eu zic ca suntem toti in aceeasi barca, si asta e cel mai important: sa ne respectam, sa ne ajutam, si sa ne dam in gashca pe balta cu barcile :). Eu voi percuta oricand e nevoie, si daca vrei sa discutam in detaliu despre barca ta, pune-ne niste poze la topicul respectiv. Multe salutari de peste Siret ;).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ss din Decembrie 05, 2011, 10:31:06 PM
Ca sa-i stergem rasul de pe fata braconierului, hai sa-i dam oleaca la gioale...

Bai pui de lipovean baltaret, tu te-ai uitat cat am batut noi campii pe topicul tau, de plictiseala ca nu mai bagi si tu o poza si un update serios la evolutia lucrarilor la barcaz?

Treci la munca, lasa compotul de struguri, ca ne asteptam de la tine, in pozitie de guru, sa ne prezinti pas cu pas nasterea barcii, nu uite matrita, uite fibra, uite gelcoatul, gata-i barca, hai, pune mana pe aparatul de fotografiat, nu-ti fie frica, nu musca!!!   ;D ;D ;D
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Decembrie 05, 2011, 10:42:12 PM
Stai linistit nenea, ca nu va lasa fratele vostru nesatisfacuti :D. Vin ele si pozele, da stiti cum e braconieru, ii place sa fiarba lumea :P.
Acum, stand stramb si judecand drept, in afara de iliviu si corsarul, a mai desenat cineva pana acum ce a construit? Taaare as vrea sa mai vad si eu altceva, ca de bulendrele mele sunt satul :P.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: corsarul din Decembrie 06, 2011, 06:34:52 AM
Ioo...nu ma grabesc  ;)...am "mosit" si ioo vreo doua barci si un peridocu ...RIB-ului...(cu asta doua ;D).... ii vine sorocu' abia in primavara ...
Ca sa iasa ceva bun ,tre' foarte multa munca si asta implica la fel de mult timp...
Si nici dupa ce "bagi berila" de-ti sar capacele ,te straduiesti ,faci sabloane fu...i materiale ,nu esti convins ca-ti plac toate cum au iesit . La un moment dat cand "bulesti" ceva si tre' s-o iei de la cap, zici: "...bag p....a'n ea de barca....ma f...t pe ea si nu mai fac nimic ..." (cazu' meu) ;D...
Dar dupa ce te linistesti o iei de la capat .....
Asa ca :  "uoameni" buni!! Rabdarica...!!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Decembrie 18, 2011, 10:09:35 PM
Citat din: ss din Decembrie 18, 2011, 11:10:24 AM
Ady, daca ma uit la noua poza-avatar a lui Vali, cred ca este momentul sa mai marturiseasca si el cate ceva! Hai Valica la Parintele si spune ce pacate ai!!!

Sar'na parintzele :P, de pacatuit n-am pacatuit prea tare, decat ca am mai prafuit si parfumat cateodata imprejurimile patriarhale ale capatului de tara unde-mi am salasul :D.

Ca un intermezzo, am pus aici cateva poze din timpul lucrului la modelul copastiei initiale, de tip open, care se va customiza in functie de cerinte cu comanda centrala, simplu sau dublu post, sau la nevoie runabout, bowrider, softtop sau hardtop detasabil.
A fost mult de lucru la finisaj, mai ales ca s-au intercalat multe alte lucrari in acest timp. Chiar daca nu se vede , am facut multe incercari si tatonari vizavi de ergonomie, si inca nu stiu daca totul va fi chiar "ca la carte" in practica. Vom vedea la momentul potrivit, si sper sa nu mai fie nevoie de modificat ceva, ca mi-a iesit pe nas pana acum sa "bag" la finisaj :).
In prezent lucrez la matrita, urmand sa pun poze cand etapa va fi gata.

Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ss din Decembrie 19, 2011, 08:50:40 AM
Tot cu tzaraita ne dai...

Am remarcat latimea copastiei, care-i scopul?  ;)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Decembrie 19, 2011, 09:24:42 AM
Eu tot astept sa imi mai arate si mie altcineva ce a mai facut  :o :).

Copastia e mai lata din urmatoarele motive:
1. confera rigiditate buna barcii.
2. ofera suport bun pentru echiparile ulterioare (pupitru de guvernare, softtop, hardtop).
3. ofera un spatiu foarte bun pentru adaugarea de material flotabil, pentru nescufundabilitate, lasand astfel spatiu maxim de depozitare sub banchete.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radasous din Decembrie 19, 2011, 12:07:47 PM
Pentru strapazane sau altceva de sprijinit vasle nu pui nimic?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Decembrie 19, 2011, 01:57:16 PM
Din experienta mea la vasle, daca e cazul, pentru strapazane voi pune niste "broaste" din stejar, care sunt rezistente la uzura, si arata si bine lemnul natur lacuit. Acum daca ar fi dupa mine, as pune lemn natur peste tot :), insa asta doar la barca pe care mi-o fac pentru mine ;).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ionitzady din Decembrie 21, 2011, 06:46:56 PM

strapazane trebuie sa-i pun si eu , dar parca nu as pune vechiul sistem  de broste cu toate ca sunt sanatoase , as folosi o tabla din inox?, pe zona de uzura ( zona de contact) , ce4 ziceti?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radasous din Decembrie 21, 2011, 07:59:10 PM
Tabla de inox este mai secsi, numai ca e mai greu sa incotzopenesti strapazanul in ea. Daca te intereseaza sa arate frumos, poti pune furcheti din inox.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: dan dragos din Decembrie 21, 2011, 09:40:47 PM
Citat din: ionitzady din Decembrie 21, 2011, 06:46:56 PM

vechiul sistem  de broste cu toate ca sunt sanatoase , as folosi o tabla din inox?, pe zona de uzura ( zona de contact) , ce4 ziceti?

...
broastele sunt cumva bucatile de lemn care se pun pe copastie pentru intaritura si in care intra strapazanele sau furcheti ?
ms
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Decembrie 21, 2011, 10:16:52 PM
Citat din: dan dragos din Decembrie 21, 2011, 09:40:47 PM
broastele sunt cumva bucatile de lemn care se pun pe copastie pentru intaritura si in care intra strapazanele sau furcheti ?
ms

Salut Dan, intr-adevar asa se spune la noi in balta la bucatile alea de lemn :).

Citat din: ionitzady din Decembrie 21, 2011, 06:46:56 PM
strapazane trebuie sa-i pun si eu , dar parca nu as pune vechiul sistem  de broste cu toate ca sunt sanatoase , as folosi o tabla din inox?, pe zona de uzura ( zona de contact) , ce4 ziceti?

Salut Adi, poti folosi si inox, trebuie doar sa prinzi o tabla de inox si pe dedesubt, ca sa ai sprijin bun. Si eu am folosit asa ceva, insa mai tarziu am sudat strapazanu' de tabla inferioara, iar peste tabla de sus am pus tot broaste de stejar ;D.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ss din Decembrie 22, 2011, 04:55:01 PM
Uite aici extremele. Din punctul meu de vedere, de vaslas de nevoie, total handicapat, solutia veche ( broscuta+strapazan ) este corecta, cea noua ( furchet direct prin copastie ) e de porc!  ;D

Chiar cu 2 maini stangi, tot ma descurc mai bine cu vaslele vechi, pescaresti, legate de strapazane, decat cu vasle noi de aluminiu...
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Decembrie 22, 2011, 06:14:06 PM
Solutia cu strapazan vine de la barcile traditionale de pescuit la plase (navod, setca, ava etc), unde e nevoie sa se scoata repede vasla la scosul toanei. Strapazanul e solid si de incredere, la nevoie se agata si capatul de plauca de el cand se curge cu toana.
Furchetul teoretic e o treaba mai eleganta, dar mai fragila, si se foloseste de obicei la barci de plimbare duminicala, gen Cismigiu. La barci mai zdravene e bine de evitat, strapazanul fiind cel mai potrivit.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ionitzady din Decembrie 22, 2011, 06:30:41 PM
Dar ce parere ai despre idee care am postat-o la ''alti  barcagii''
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ionitzady din Decembrie 22, 2011, 08:33:35 PM
Vali dupa ce am citit mai amanuntit cea ce faci tu, da-mi voie sa fac un rez pe intelesul meu , ca idee:
   1    etrava + chila
   2   crevacele ( coastele)
   3   se placheaza
   4   se chitiueste  se imbraca in fibra adica se lamineaza
   -   asta este pt matrita  ?lemnaraia ramane?
   -   in produsul final exista ceva din ce am descris eu mai sus?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Decembrie 22, 2011, 08:45:57 PM
Deci:
1. Ceea ce se vede facut din lemn este doar modelul dupa care se fac matritele, pentru corp, copastie, banchete etc.
2. Laminarea se face in matrita, rezultatul fiind un numar de subansamble exclusiv din fibra de sticla.
3. Asamblarea finala a componentelor include in plus subansamble metalice si lemnoase, cu rol structural sau functional.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ionitzady din Decembrie 22, 2011, 10:57:50 PM
 Am inteles perfect . Deci tu dupa ce deti o forma te apuci de serie , aha bv tie Vali mi s-au facut multe conexiuni in cap. Ideea era s-a inteleg cum se construieste pt ca s-a pot utiliza ce am eu . Dupa mine este important s-a stii cu ce te dai pe apa .
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radu andritoiu din Ianuarie 05, 2012, 05:47:19 PM
buna seara,

inainte de a ma prezenta vreau sa-mi cer scuze ca va abordez in felul acesta, si solicit sprijin in realizarea unui proiect;
numele meu este radu andritoiu, sunt oltean pribegit prin bucuresti, si pasionat de apa, barci si pescuit;
intentia mea este sa gasesc o micuta barca la mana a doua, pilotina dupa descrierea ta, cu o foarte micuta bucatarie, poate si o baie,  pe care sa o renovez, si care sa constituie refugiul meu pt cateva zile din nebunia bucurestiului;
solicitarea este daca este intelept sa plec la acest drum, iar in cazul afirmativ sa va ocupati de renovarea acesteia, poate si sfaturi in achizitia ei
am gasit pe site-urile din alemania ceva frumuseti care cred ca ar merita sa fie repuse la apa.
consider ca ai expertiza necesara in a finaliza acest proiect si mai ales vaz, dupa cum scrii, ca esti pasionat de barci, ceea ce imi da incredere .

multumesc

radu andritoiu
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Ianuarie 05, 2012, 11:11:47 PM
Salut Radu si bun venit pe capcompas.ro :). Multumesc pentru increderea acordata, asa ca acum sa trecem la studiat problema :).

Parerea mea e ca o barca usoara din fibra, cu o cabina minimala de 2-3 persoane plus mini-bucatarie si buda e cea mai buna alegere. Daca nu esti pasionat de viteza mare, un outboard mic si economic poate propulsa barca cu o viteza rezonabila, in regim de deplasament. In acest caz, daca barca nu depaseste 7 metri in lungime, nici nu mai trebuie inmatriculata, deci cheltuielile vor fi mult mai mici.

Cred ca o idee buna ar fi sa pornesti un topic unde sa discutam despre barcutele care ti-au atras atentia pe diverse site-uri. Cel mai bun loc de pornit topicul e aici (Survey virtual): http://forum.capcompas.ro/index.php/board,63.0.html . Survey inseamna tocmai examinare amanuntita a unei barci, in sens strict tehnic. Parerea mea e ca, in afara de osmoza severa, orice alte probleme la o barca de fibra se pot rezolva, bineinteles daca barca nu e cumva o epava totala. Mai complicata e treaba cu barci cu motoare inboard sau Z-drive, din cauza ca piesele sunt scumpe, deci eu personal as alege exclusiv ceva pe outboard.

Iar despre eventuala renovare sau imbunatatire a barcii, ar fi placerea mea sa particip, cu conditia ca timpul sa-mi permita (am deja multe lucrari programate in acest an). Asta nu inseamna ca nu putem colabora eventual online, sau prin discutii directe, mai ales ca rolul forumului capcompas.ro este sa ajute pe oricine e interesat sa-si realizeze barca dorita.

Mult succes si asteptam noutati despre barcile care-ti plac  :).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: bradutzu din Ianuarie 21, 2012, 10:56:22 PM
Si totusi cand vedem si noi jucaria finalizata? Sa o putem critica sau lauda.  .,?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Ianuarie 21, 2012, 11:23:34 PM
Citat din: Vali din Ianuarie 14, 2012, 07:30:02 PM
Citat din: radasous din Ianuarie 14, 2012, 06:28:02 PM
Nu ma pot abtine si iti reamintesc ca esti pe primul loc in topul datoriilor pe forumul asta...

Rezon monşer, insa nu uita ca am spus ca voi posta despre fiecare abia cand vor fi gata ;).


Daca am invatat ceva din constructia barcii, este ca nu voi mai avansa termene atunci cand e vorba de un prototip ;).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radasous din Ianuarie 22, 2012, 09:59:15 AM
Sezonul de bantuit pe balta e pe la ultimul semafor, maine-poimaine o sa iti bata in copastie. Ca sa numai zic ca, practic, construiesti o barca veche  ;D Mai stiu eu pe unu' de creste paienjeni...
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: corsarul din Ianuarie 22, 2012, 02:59:18 PM
Eheee !....abia a venit iarna :-\....pan' la vara tot sa-si termine de construit barca !
Pana una alta...luati si salivati...ca asa fac si eu http://www.youtube.com/watch?v=aJq2VAnfPtw
Ce-mi mai placeeeee !!!! :D
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: tiganusmc din Ianuarie 23, 2012, 10:40:28 AM
Salutare domnilor si cat mai multe mile parcurse  in 2012 !

Dragilor , lasati-l pe Vali  sa-si faca treaba cu considera el ca-i mai bine . Stiti ca omul este tipicar si vrea ca totul sa iasa ca la carte .
Sunt sigur ca ne va arata curand realizarile ;) .

Numai bine ,

Marius
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Mihaif99 din Ianuarie 26, 2012, 04:41:17 AM
Citat din: tiganusmc din Ianuarie 23, 2012, 10:40:28 AM
Salutare domnilor si cat mai multe mile parcurse  in 2012 !

Dragilor , lasati-l pe Vali  sa-si faca treaba cu considera el ca-i mai bine . Stiti ca omul este tipicar si vrea ca totul sa iasa ca la carte .
Sunt sigur ca ne va arata curand realizarile ;) .

Numai bine ,

Marius

Domunle TiganusManagingConsultant, ce interes aveti dumneavoastra ca Vali sa isi faca treaba si sa "ne arate cat mai curand realizarile" ?

Ceva, un contract intre dumneavoastra sau ma insel? Ia spuneti-ne si noua, sa venim nuntasi la parafarea contractului !

Scuze despre MC dar numai asta au de trei zile incoace.  MC in sus, MC in jos....
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: tiganusmc din Ianuarie 27, 2012, 02:16:52 PM
Salutare Mihai ,

Ai nimerit-o dar nu in totalitate, si anume , sunt CM  si nu MC , adica Commercial Manager :) dar asta n-are nicio legatura cu postul meu . Aici nu este vorba de niciun contract ,voiam doar sa punctez faptul ca, din tot ce ne-a scris/detaliat  Vali pana acum , trebuie sa intelegem ca lui ii plac lucrurile facute bine , pana la ultimul detaliu si ca nu are rost sa-l presam . Zic sa avem rabdare , nu ? Cat despre invitatii la nunta , va tinem la curent ;).

Numai bine ,
Marius
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Ianuarie 27, 2012, 02:26:25 PM
Salutare, daca e cineva care trebuie sa ia "intepaturi", ala sunt eu :D. Va salut din atelier, si va rog sa mai aveti nitica rabdare, sa treaca viforu' asta de-afara, ca nici nu se intareste rasina din cauza ca e prea frig. Acum lucrez in lemn la alta barca, dar imediat ce se mai "moaie" vremea, voi veni cu noutati ;).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: adrianpacurici din Februarie 16, 2012, 06:17:05 PM
VALIIIII  !!!!!  Vreau sa vad BARCA  ;D  ;D  ;D
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Februarie 16, 2012, 06:32:51 PM
Caman la Galati ;).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: adrianpacurici din Februarie 16, 2012, 08:48:53 PM
olredi? cand se incalzeste :D
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Captan din Februarie 16, 2012, 09:24:31 PM
Demna de luat in seama!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ovidiu66 din Martie 31, 2012, 12:08:21 AM
Am ajuns si eu cu intarziere la acest titlu.
Astept cu nerabdare vesti despre barca, doar vesti bune.

A iesit "certificatul de nastere", cum o cheama?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Mihaif99 din Martie 31, 2012, 04:37:29 AM
Pariu ca Vali "baga la greu"
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Martie 31, 2012, 06:33:48 AM
Am un prieten bun, pe skipper, care mi-a zis la inceputul forumului ca "o barca face cat o mie de posturi". Din cauza ca am ajuns la 1000 de posturi, cred ca urmeaza sa apara si barca :D. As mai spune doar ca, pentru mine, o fapta face mai mult decat 1000 de vorbe, asa ca am sa vin direct cu rezultatul muncii, sa vorbeasca in locul meu :).

Iar afara tot incearca sa-si faca loc primavara, si mi-e un dor de Delta...
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: mario38 din Aprilie 01, 2012, 09:47:25 AM
maestre , asteptam si niste filme cu probele de apa . cind o fii sa fie , ne incinta si etapele intermediare , nu numai produsul finit
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Aprilie 01, 2012, 10:51:36 AM
Bineinteles ca va fi prezentata toata treaba, inclusiv etapele intermediare, dar vreau s-o vedem intai pe apa :).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: adrian_flavius din Aprilie 06, 2012, 02:00:58 PM
Primo: baga mare, braconierule...abia astept sa vad rezultatul finit...ziceai ceva de kit, poate ma abonez si eu la unul...

Secundo: multam fain pentru sfatul cu osia...gasit-am ieftina si buna...si am rezolvat lucrurile repede si bine...

Spor la treaba...
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ovidiu66 din Aprilie 25, 2012, 11:13:30 PM
Ce se mai aude pe "strada" asta?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Aprilie 25, 2012, 11:51:37 PM
Se aude ca azi, 25 aprilie, ne-am dat cu barca  :D. Din pacate, n-am putut sa facem poze decat cu un telefon vai de capul lui. Sunt foarte multe de povestit, insa o vom lua metodic ;). Ideea de baza e ca barca a iesit chiar mai bine decat ma asteptam :).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: love delta din Aprilie 25, 2012, 11:57:31 PM
in sfarsit ceva bun. de cat era motoru ala in 2t?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ionitzady din Aprilie 26, 2012, 12:00:04 AM
hai Vali nu ne intarata si ne lasi flamanzi ...  dane detalii , poze mai in detaliu , pai domnu... profesor :).
  acum poti prezenta barca in totalitate interior si exterior.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Aprilie 26, 2012, 12:08:50 AM
Mai e putin de lucru la interior (intarit banchetele, apoi dat o vopsea pe podea). Am folosit un motor cam nepotrivit, Mercury 9,8 CP, cizma scurta, cand de fapt aveam nevoie de minim 20 cp, cizma de 52 cm. Eram insa prea nerabdatori sa o vedem pe apa :). Asa ca am mers cu elicea ventilata, si cu toate astea barca s-a comportat excelent, nu ia un strop de apa la valuri, e super-stabila, si cu 9,8 cai si 2 grasi la bord merge in semiglisare (cu elicea ventilata!).

Urmeaza in zilele urmatoare detalii, probe cu mai multe motoare, probe de mars pe Dunare, evolutia lucrarilor ulterioare etc. Singura rugaminte e sa nu ma pistonati, fiindca am multa treaba si la alte lucrari, deci o sa postez incet-incet, pe masura ce avansez cu treaba ;).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radasous din Aprilie 26, 2012, 10:08:24 AM
Vali, nu te cred, pozele sunt vopsite cu fotosopul, se vede clar in ultimele...pline de pixeli albastri.
La mai mare (motor, cizma...)!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: mario38 din Aprilie 26, 2012, 11:07:38 AM
Citat din: radasous din Aprilie 26, 2012, 10:08:24 AM
Vali, nu te cred, pozele sunt vopsite cu fotosopul, se vede clar in ultimele...pline de pixeli albastri.
La mai mare (motor, cizma...)!
protejeaza CONCEPTBOOTE pina la salonul nautic ,,, RESPECTATI PROPIETATEA INTELECTUALA
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: adrian_flavius din Aprilie 26, 2012, 03:58:10 PM
UUURAAAAAA.....sa-ti traiasca...abia asteptam alte poze/detalii....

Ma gandesc cum o merge cu Johnson-ul meu de 25CP, cizma medie...ah, ma mananca palmele...
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: bogdanalex din Mai 07, 2012, 12:00:54 PM
V-ati dat noaptea ca braconierii  ;D

La mai multe exemplare!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: nicu din Mai 07, 2012, 04:22:26 PM
sa il (in doua cuvinte) parafrazez pe Lipan ''Să vă țină Dumnezeu obiceiul!''
la cat mai multe cat mai mari
sa va bucurati de ea si poate o vad si eu la Jurilovca
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Florio din Mai 12, 2012, 12:35:40 AM
Bravo, Vali, asteptam demult sa o vad pe apa :) .
Abia acum am zarit pozele, si am putut sa ma bucur de bucuria ta.
Sa traiesti si sa-ti traiasca ! 

Vii saptamana aviatoare cu ea la Jurilovca ?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Mai 12, 2012, 06:29:50 AM
Multumesc tuturor, intr-adevar vreau sa vin la Jurilovca sa ne dam (si) pe Golovita si Razelm. Nu stiu sigur daca ajung weekendul viitor, dar in weekendul de la sfarsitul taberei (urmatorul) e mult mai probabil sa ajung.
Am insa o mica problema: ce ma fac daca o sa ma fugareasca badea Aurelian si brigada de la Raid, din cauza ca voi veni la tabara cu o barca motorizata, si nu cu vele si vasle :D?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: solpet din Mai 12, 2012, 07:26:40 AM
Citat din: Vali din Mai 12, 2012, 06:29:50 AM
Am insa o mica problema: ce ma fac daca o sa ma fugareasca badea Aurelian si brigada de la Raid, din cauza ca voi veni la tabara cu o barca motorizata, si nu cu vele si vasle :D ?
In acest caz (grav dar posibil) vei putea cere si primi azil politic la un alt "motorist" renegat  ;)


// care tocmai rindeluieste si mestereste  la un ghiu si catarg ... 
   problema majora nu este "lemnaria", dar am nevoie de portbagaj pe masura pt. microbuz ca sa pot transporta lemnaria pana acolo
   si poate o canoe de 4 persoane.

   "Produsele-portbagaj" pe care le-am gasit se impart, din pacate  in doua categorii:

   a) "originale" cu sigla VW - ridicol de scumpe (dar macar garantate pana la 50..70 kg),
   si
   b) aftermarket - mult mai iefine , dar toate ambutisarile, niturile etc. promit  o dezintegrare rapida,
       si doamne feri ca aceasta sa se intample la 130km/h, in trafic//
________
Oricum sa fie  Vali, felicitari pentru realizarea  ta !
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iunie 01, 2012, 09:10:13 PM
Ca sa pun cateva impresii "la cald", pe o vreme destul de cainoasa ne-am dat de ziua copilului cu barca pe Brates :).

Cu 4 grasi plus o cocutza la bord, cu motor de 25 de cai / 2 timpi Yamaha, am glisat cu 40 km/ora pe gps, fara sa ajungem cu acceleratia la maxim.
In echipaj redus si cu guvernare la maneta, barca are o asieta usor apupata, insa e o chestie pe care mi-am asumat-o din proiectare, si oricum asieta se corecteaza foarte usor prin asezarea echipajului in barca.

Priviti mai jos cum arata un braconier lipovean fericit, imbracat in tzoalele de lucru, guvernand direct din manerul de transport al motorului, si tinand comanda Yamaha 703 intre genunchi :D (scuze de calitatea filmarii, dar am facut greseala de a corecta filmuletele cu aplicatia Youtube pentru imagine tremurata) :

http://youtu.be/p4RYWwUOJPw
http://youtu.be/ldR-syH0xKo
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ovidiu66 din Iunie 01, 2012, 10:26:26 PM
Aiiiiii ce se duce....!!!!
Felicitari!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Florio din Iunie 01, 2012, 10:36:19 PM
Se simte glisajul de aici, din fata monitorului !
Dar mai tare se simte fericirea in ochii aia mijiti :)
Ohoo...se vad perdele de ploaie in jur. Dar e ca in bancul ala: cat vezi cu ochii in jur ploua, la braconier se facuse soare :)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: bogdanbuciu din Iunie 01, 2012, 10:41:23 PM
Belea mancati-as,
vreau doua sa-mi fac catamaran :))))
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Thor din Iunie 01, 2012, 11:38:47 PM
A meritat munca ta... si asteptarea noastra...
Esti tare! Felicitari!
Parca-i paza de coasta.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: mario38 din Iunie 02, 2012, 12:23:23 AM
FELICITARI , mai multe foto  , si productie de serie
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iunie 02, 2012, 07:32:04 AM
Multumesc baieti, aseara nici n-am mai avut timp sa continui sa postez, ca am plecat sa ma imbat de bucurie, impreuna cu fratii mei barcagii :D. Asa ca acum, cu ceva mahmureala in cap, ma pregatesc sa plec la Tulcea la Fish Delta, insa vin pe jos, ca sa nu-mi puna vreun nene garcea fiola.

Ce pot sa spun e ca barca se comporta exact cum m-am asteptat, si cu toate astea n-aveti idee cat am "strans din partea dorsala" de-a lungul timpului, avand tot felul de incertitudini. Numai cine a trecut printr-o asemenea treaba stie ce inseamna sa-ti "fuga barca de sub cur", la propriu si la figurat.
Daca n-as fi fost constrans de statutul de gazda al acestui website, cred ca as fi fost mult mai liber in exprimare, ca in bancul ala cu romanul care, cand vede prima oara turnul Eiffel, isi manifesta entuziasmul prin neaosul '"mama sa-mi bag p..a" :D. Sper sa nu ma fugariti, dar de multa vreme n-am fost asa de bucuros ca acum.

Abia de acum incolo urmeaza munca adevarata, sunt multe de facut si de povestit (am facut deja si cabina barcii etc), plus ca trebuie sa vin din urma cu etapele restante din "nasterea" barcii. In plus, abia astept sa incepem sa ne dam in brigada cu barca, deci cine e curios, e asteptat oricand la Galati-sat. Multa sanatate tuturor barcagiilor, am pornit spre Tulcea, ne vedem acolo ;).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: blue marlin din Iunie 02, 2012, 07:42:56 AM
Frumos cadou penru orice copil! Dupa siaj si sunetele de incantare pe care le scoate cocutza (sau era unul dintre ceilalti 3 "grasi"?) se pare ca barca merge perfect  :D. Felicitari maestre si la mai multe!
Apropos, cum se chiama modelul? Barca tip "braconierul"?!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: micro m660 din Iunie 02, 2012, 07:46:54 AM
Felicitari pentru barca. Eu cred ca iar sta bine denumirea ,, Rechinul de pe Brates,,
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: gvincentiu din Iunie 02, 2012, 08:21:59 AM
E ceva frate, de la conceptie la executie si ... productie de unul singur. Si sa mai si iasa un lucru foarte bun. Nu-ti doresc decat sa faci cat mai multe corpuri, barci, variante, cabinate or ba. E o barca ce se poate dezvolta frumos.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: naspet din Iunie 02, 2012, 09:36:21 AM
Impresii de la unul dintre Grasi
Barca merge excelent si este si surprinzator de stabila  nu ma asteptam sincer sa ajungem cu 25cp la asa o viteza ametitoare(pe apa
)

Sa vedem acum cand este gata numarul 2 :P
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: mario38 din Iunie 02, 2012, 09:43:07 AM
foarte si sincer interesat de detalii . ce grosime are oglinda si daca este sprijinita pe lonjeroane suplimentare . se poate pune un catarg ?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: nicu din Iunie 02, 2012, 01:35:59 PM
Felicitari !
si la cat mai multe,cat mai frumoase si cat mai mari!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: corsarul din Iunie 02, 2012, 01:59:56 PM
Ai muncit...ai perseverat si acum te bucuri de rezultat ! Si de ce nu ?...poate si altii !
Felicitari !!!!!!!!  ;)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: gvincentiu din Iunie 02, 2012, 04:28:47 PM
Citat din: naspet din Iunie 02, 2012, 09:36:21 AM
Sa vedem acum cand este gata numarul 2 :P
Ai dat comanda?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iunie 02, 2012, 10:25:08 PM
Dragi prieteni, multumesc mult inca o data, ramane sa continui maine, ca acum sunt prea paradit :P.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iunie 04, 2012, 06:40:41 AM
Citat din: blue marlin din Iunie 02, 2012, 07:42:56 AM
Frumos cadou penru orice copil! Dupa siaj si sunetele de incantare pe care le scoate cocutza (sau era unul dintre ceilalti 3 "grasi"?) se pare ca barca merge perfect  :D. Felicitari maestre si la mai multe!
Apropos, cum se chiama modelul? Barca tip "braconierul"?!

Merci Vali, dar mai am de halit mamaliga pana sa ajung maestru :P. Chicotele de bucurie sunt intr-adevar ale cocutezi, care nu rateaza nici o lansare de barca. Iar despre numele barcii, avem mai multe variante, o sa vedem in timp care-i ramane.

Citat din: micro m660 din Iunie 02, 2012, 07:46:54 AM
Felicitari pentru barca. Eu cred ca iar sta bine denumirea ,, Rechinul de pe Brates,,

Merci micro m660, ma simt flatat, mai ales cand urarea vine de la un profesionist important ca tine :).

Citat din: gvincentiu din Iunie 02, 2012, 08:21:59 AM
E ceva frate, de la conceptie la executie si ... productie de unul singur. Si sa mai si iasa un lucru foarte bun. Nu-ti doresc decat sa faci cat mai multe corpuri, barci, variante, cabinate or ba. E o barca ce se poate dezvolta frumos.

Multumesc si dvs, si intr-adevar asta e ideea, ca pe acelasi corp sa se dezvolte cat mai multe variante de echipare. Pana acum ne-am convins de comportamentul bun si cu motor mic, si cu motor mare. Din fericire, compromisul imaginat in teorie a functionat si in practica, cu toate ca numai eu stiu cat am "strans din smochina" pana sa ma conving ca asa e :).

Citat din: naspet din Iunie 02, 2012, 09:36:21 AM
Sa vedem acum cand este gata numarul 2 :P

Numarul 2 e gata demult :D (e barca verde a lui Marian, dintr-o poza pe o pagina anterioara a topicului). In the meantime, azi dau gelcoatul si incep laminarea la urmatoarea copastie ;).

Citat din: mario38 din Iunie 02, 2012, 09:43:07 AM
foarte si sincer interesat de detalii . ce grosime are oglinda si daca este sprijinita pe lonjeroane suplimentare . se poate pune un catarg ?

Oglinda are aprox. 40 mm grosime, fara protectia de cauciuc pentru motor. Se poate face si mai groasa, dar pentru motorizarile uzuale la aceasta dimensiune e suficient. Impingerea motorului se transmite nu doar prin longeroane, ci si prin pereti verticali situati sub bancheta pupa, care preiau efortul de pe toata inaltimea oglinzii si il transmit longitudinalelor de fund. Voi pune foarte curand poze suplimentare cu ansamblu respectiv.

Despre catarg, este cea mai importanta echipare pentru mine personal :). Am in prezent un catarg de aproape 6 metri de la o iola, pe care urmeaza sa-l montez pe barca din poze, dupa ce ii voi monta cabina detasabila. Rezultatul va fi deci un pocket cruiser care se poate transforma instant in barca de glisare. Pentru aceasta varianta mai sunt de rezolvat zona cockpitului (sunt cerinte speciale de flotabilitate la velier), plus solutia pentru derivor mobil. Imediat ce voi rezolva si asta, voi posta totul pe forum.

Citat din: Tudor din Iunie 03, 2012, 12:40:08 AM
Cum ti s-a parut din punct de vedere al manevrabilitatii? Gireaza ok? Ma gandesc ca n-ai fortat-o prea tare ca sa nu te trezesti cu comanda prin alte zone ale corpului, dar cateva viraje de control tot ai luat.
In privinta apuparii semnalate nu crezi ca solutia asta: http://www.nauticusinc.com/smart_tabs.htm (sau  http://www.nauticusinc.com/smart_tabsSX.htm pt motoare de minim 40hp) ar regla corespunzator asieta?

Din ce am "simtit-o", barca e foarte stabila pe viraje, cu toate ca eu cel putin nu voi face vreodata aventuri cu "colacei" sau "opturi" :). Iar despre asieta, barca sta perfect pe apa fara vreun corector, in varianta de echipare cu comanda centrala, din cauza flotabilitatii centrale maxime. Iar ceea ce am scris la urmatorul post s-a verificat perfect in realitate:
http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,238.msg1843.html#msg1843
Oricum, la nevoie asieta se mai poate regla si din hydrofoils, fara a fi nevoie de taburi - hydrofoils accentueaza efectul reglajului trimului la motor. Taburile sunt totusi foarte bune fiindca pot corecta atat inclinarea longitudinala (asieta), cat si inclinarea transversala (bandarea), prin actionarea lor diferentiata.

Citat din: Tudor din Iunie 03, 2012, 12:40:08 AM
Felicitari inca o data pentru realizarea asta si poate postezi si alte imagini, cred ca ar fi edificatoare unele filmate de un coleg barcagiu din alta ambarcatiune, pentru a se contura imaginea de ansamblu a barcii.

Asta urmeaza sa facem, cu toate ca edificatoare e plimbarea in sine cu barca. Azi dam iar barca la apa, deci cine e curios e invitatul nostru :).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Mihaif99 din Iunie 04, 2012, 04:58:13 PM
Felicitari pentru testul reusit.

Cuvintele chieie sunt "patru grasi" "25 CP" si "40 km/h" e de inteles ca te-ai imbatat de fericire. S-a nascut! Poate te ajuta vreun "invitat special" sa faci un video gen http://www.youtube.com/watch?v=1FV-BaeNmM4

Din cate am vazut toate barcile moderne, economice proiectate sa meaga cu puteri reduse in glisaj si in semiglisaj, stau usor apupate. Corectatea asietei nu are sens decat atunci cand ai o motorizare mult mai puternica.

Imi place designul diferit de barcile produse la noi, care par re-incarnarea unei lagune (cu cateva exceptii) O barca moderna, frumoasa, proiectata pentru GLISAJ cu motoare ECONOMICE, ideala pentru scopul ei.

Si poate ii faci un test cu Yamaha de 20, am inteles ca ai unul. Abia astept continuarea.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iunie 06, 2012, 06:37:05 AM
@Tudor: pana acum nu am folosit smart tabs, dar din ce stiu, colegul byteworks a montat asa ceva pe barca lui, si poate ne da cateva detalii. Din ce am inteles, smart tabs sunt auto-reglabile si se comporta ca un fel de amortizoare, dar nu stiu cum s-ar potrivi asta la reglarea progresiva a unghiului de asieta. Deci pana nu probam practic asa ceva pe barca, nu pot formula o parere.
Despre dat cu barca, oricand cu placere :). Pana atunci, poate ne povestesti cum a fost cu velierul ;).

@Mihaif99: Vreau sa mai facem filmulete, dar vreau intai sa montez comanda centrala.
Culmea e ca intentia mea initiala nu a fost obtinerea unei barci super-performante la glisare, ci a unei barci cat mai versatile, care sa se miste acceptabil si in deplasament, si in glisare. La deplasament, oglinda nu e imersata, deci nu avem turbulente pupa, iar la glisare, din cauza apuparii, suprafata udata se reduce mult, deci rezistenta de frecare e mica. Totusi, in anumite cazuri e posibil sa fie nevoie de corectarea asietei, in functie de asezarea echipajului in barca.

Ma gandesc ca in timp, daca va fi cerere, sa fac o matrita modificata exclusiv pentru o barca pura de glisare. In acel caz insa nu se vor putea folosi decat motoare mari si neeconomice, mai ales ca exista barci echivalente ca dimensiune, care se duc cu motorizarile pana in 100 de cai si peste. Oricum, eu sunt foarte bucuros ca sistemul de gurna dubla s-a comportat foarte bine in practica, atat la stabilitatea initiala, cat si la stabilitatea pe viraje, plus comportamentul la valuri. Ramane sa facem in timp testele necesare, dupa prevederile din normative.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: mario38 din Iunie 06, 2012, 08:26:03 AM
VERSATILITATE , sau cum s-o zice ,functionalitate , multivalenta ,,,,E.T.C.  acesta este cel mai important lucru care trebuie urmarit. la toti ne plac FERRARI , LAMBORGHINI , BUGATTI si alte dalea , dar ne super aranjeaza un VW , OPEL inpractica reala 
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: gvincentiu din Iunie 06, 2012, 09:40:54 AM
Dupa 18-19 iunie te filmez eu pe apa! Spor la lucru!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ionitzady din Iunie 07, 2012, 03:33:30 PM
Domnu prof vine si repetentu de scrie , i-mi place dar pozeaza mai pe indelete si mai vrem mai multe filmari :)

Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iunie 13, 2012, 02:57:43 PM
Ca sa nu raman mai prejos decat Corsarul, mai pun si eu cateva poze cu operatiunile de zilele astea ;):
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radasous din Iunie 13, 2012, 03:43:30 PM
Felicitari!
Din greseala, nu ai cumva o poza cu opera vie, partea dinspre pupa? Barcoiul meu este oarecum asemanator la forma si vreau sa fur un pic de la o barca deja testata.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: corsarul din Iunie 13, 2012, 03:50:11 PM
Citat din: Vali din Iunie 13, 2012, 02:57:43 PM
Ca sa nu raman mai prejos decat Corsarul, mai pun si eu cateva poze cu operatiunile de zilele astea ;):
N-ai avea cum ! MAI DEPASIT !!!!  ;)
I-mi place nespus ce vad ! Felicitari !  :)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iunie 13, 2012, 04:56:20 PM
Citat din: radasous din Iunie 13, 2012, 03:43:30 PM
Felicitari!
Din greseala, nu ai cumva o poza cu opera vie, partea dinspre pupa? Barcoiul meu este oarecum asemanator la forma si vreau sa fur un pic de la o barca deja testata.

Uite aici o poza de pe pagina 3 a topicului, poza din timpul constructiei modelului de corp:
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radasous din Iunie 13, 2012, 05:05:51 PM
MUltumesc Vali, dar pe asta o stiu! Mi-ar trebui un detaliu la chile.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iunie 13, 2012, 05:09:29 PM
Atunci va trebui sa astepti putin pana scot barca noua din matrita, ii pozam curu' din toate unghiurile :D.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radasous din Iunie 13, 2012, 06:05:50 PM
Ok, astept, multumesc!
Eventual imi trimiti barca si o pozez eu  ;)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ss din Iunie 13, 2012, 07:55:05 PM
Braconiere, ai belit-o! Sambata demarez spre Galatzburg si te calc negresit, stiu ca ai nevoie de vaslas pe Brates ;) Spune-mi daca-ti trebe ceva de la capitalisti, ca te rezolv.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iunie 13, 2012, 11:41:00 PM
Gata sefu, te astept cu un buchet de flori, fiindca stii vorba mea - pentru tine m-arunc si-n urma trenului ;), da' ma ridic repede, sa nu vin altu' :P.
Din capitala capitalista poti sa-ti aduci doar stresul la pachet, ca sa-l facem pierdut pe aici, prin smarcurile si baltoacele din jurul Galatiului  :D.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Captan din Iunie 16, 2012, 07:56:10 AM
Vali,am vazut ca ai matrita pentru punte si cabina. Nu o putem adapta si ptr barca mea? Vreau sa-i schimb cabina  (mai inalta si mai lunga), deasemeni sa o lungesc cu 50cm si sa o inchid cu o oglinda(barca).
Este la mine o barca, la care sa adaptat o punte+cabina de Ypton.
Nu ai nici un drum prin Constanta, sa vorbim?
Salutari
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iunie 16, 2012, 10:05:54 PM
Salut Bogdan, nu cred ca putem adapta designul barcii din topicul de fata la velierul tau. E vorba de diferente mari la dimensiune si imbinarea puntii cu corpul.

Treaba buna insa e ca urmeaza sa modific o suprastructura pentru o barca de acelasi tip cu a ta, exact in sensul dorit de tine - cabina lungita si inaltata, cockpit mai confortabil si mai ferit de stropi, si oglinda pupa. Am obtine astfel o barca mai "cruise" decat actualul velier sportiv. Ramane sa postez in timp ceea ce voi modifica, deci "stay tuned" ;).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Captan din Iunie 17, 2012, 09:13:19 AM
Da Vali, multumesc.Astept sa vad cum iese (sigur o sa fie ceva deosebit) si apoi te arvunesc sa o modifici si pe a mea. Chiar daca o sa plec ar fi tot timpul. Vara asta eu nu o mai dau la apa si pana la anul urmator in vara poate ai timp sa o modificam si pe a mea
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: naspet din Iunie 25, 2012, 08:09:15 PM
Salutare
Ce se mai aude cu numarul 3.4 ceva poze
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iunie 25, 2012, 10:34:18 PM
Citat din: naspet din Iunie 25, 2012, 08:09:15 PM
Salutare
Ce se mai aude cu numarul 3.4 ceva poze

Fac plaja la luna, asteptandu-si jumatatile ;):
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ss din Iunie 25, 2012, 10:51:15 PM
Doi motani pe acoperisul atelierului tau???  :-\
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iunie 25, 2012, 11:34:23 PM
Da, acum pisicile-matrite fata puii-carene :P.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: naspet din Iunie 26, 2012, 11:50:02 PM
Gemenii !!!!!!!!
Sau mai bine zis gemenele !!!! --yami-yami  ::)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iunie 26, 2012, 11:51:47 PM
Cre'ca-i vorba de catamaranu' de care zicea Bucius  ;D.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: naspet din Iulie 30, 2012, 11:17:15 PM
Salutare consider ca totusi ar trebui modificat titlul discutiei in : Cum se nasc barcile.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: naspet din August 03, 2012, 11:30:47 PM
Buna seara!
Nu vrei deloc sa ne mai arati ceva poze cu ce se mai intampla pe la barcazurile "nerabdatoare".

Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din August 04, 2012, 07:10:33 AM
Lasa ca le arati tu ;).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: naspet din Ianuarie 27, 2013, 11:25:07 PM
Salutare !!!!!Si bine ne-am regasit !!
Dupa cum ati vazut postul ramasese oarecum in aer dar din lipsa de timp nu am mai apucat sa scriu continuarea nasterii .....barcutei...... .A fost o vara destul de fierbinte inceputa in iarna 2011 cu o dragoste la prima vedere fata de mamicutza (AKA matrita neagra si mare ) si dupa 30 min petrecute cu nenea Vali am decis ca gata o vreu .Cum  un batran incearca intodeauna sa scoata la iveala si ceva intelepciune Vali m-a sfatuit ca ar trebui totusi sa o vad pe apa sa vad daca imi place poate nu este cea ce doresc ,eu ca un copil razgaiat nu si nuu si asa a inceput o idila frumoasa presarata ppe alocuri cu toane de amorez ne....t  :-X

Nu stiu daca experientele din anul ce a trecut cat si etapele de constructie dotari si altele ar trebui sa le scriu aici sau sa fac alt post .....

Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Ianuarie 28, 2013, 11:08:22 AM
Ciao Aurel si bine ai (re)venit. Poti scrie unde iti place mai mult, ca doar e democratie. Totusi, fiindca eu mai am destule de adaugat la topicul de fata, cred ca ar fi mai bine sa pornesti un topic nou, de exemplu "cum se naste alta barca", sau cum iti place. Si eu am multe de povestit, dar momentan sunt legat de maini pana miercuri. Asa ca asteptam povestea si ceva poze sau filmulete, eu cel putin sunt foarte curios despre tura voastra de asta vara pana la Chilia si inapoi.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Mai 07, 2013, 05:54:24 AM
Cu ocazia Pastelui,  am simtit si noi in sfarsit ca a venit cu adevarat anotimpul cald :).

Am reusit in sfarsit sa facem si o filmare din exterior a barcii, care se misca precum se vede in filmulet. Subsemnatul, in damblaua lui perfectionista, se declara in sfarsit multumit de barca, dupa cateva mici modificari operate in iarna. Vor urma postari amanuntite, ramane sa povestim si sa ne dam :).

Inca o data Hristos a inviat, si sa avem o vara asa cum ne-o dorim.

Cu barca pe Brates (http://www.youtube.com/watch?v=0tptSPBpci8#ws)

Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ionitzady din Mai 07, 2013, 09:20:22 AM
i-mi place , dar mai mult mi-ar placea sa vad filmare din alta barca :)
Bv tie braconierule
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: corsarul din Mai 07, 2013, 09:25:01 AM
Jos palaria !!!
La mai multe !! ;)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Catalin din Mai 07, 2013, 04:06:55 PM
Salut,
Meserie te halesc....super tare. Nici nu am banuit ca pe Brates ar fi apa asa de mare se te poti da cu barca cu motor in conditii safe. Trebuie sa ceri cuiva voie?? ....trebuie sa platesti?.... cum?.... pe unde? As vrea si eu sa-mi testez noul motoras...ce ar trebui sa fac sa ma dau cu ea in Brates???
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Mihaif99 din Mai 07, 2013, 05:35:34 PM
Sunt foarte impresionat! "Micile modificari" au efecte cat se poate de bune.
Pe cand productia de serie?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: adrian_flavius din Iunie 21, 2013, 12:20:03 AM
coooolll...bravos, natiune...pardon, braconiere...ma rog, tot pe acolo...la mai mare...
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iunie 21, 2013, 10:48:53 AM
Citat din: Mihaif99 din Mai 07, 2013, 05:35:34 PM
Sunt foarte impresionat! "Micile modificari" au efecte cat se poate de bune.
Pe cand productia de serie?

Citat din: adrian_flavius din Iunie 21, 2013, 12:20:03 AM
coooolll...bravos, natiune...pardon, braconiere...ma rog, tot pe acolo...la mai mare...

Am terminat o etapa foarte importanta, si urmeaza sa povestesc totul. Mai am ceva de treaba la alte lucrari,  dupa care voi asterne aici toata povestea. Pana atunci, sa avem bucurii pe ape, fiindca de treaba e tot timpul, de balacit gasim timp mai rar :).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: GionyGl din Septembrie 25, 2013, 04:52:33 PM
   Intrucat este vorba de o noua bijuterie, marca Antonov, am ales sa postez in acelasi topic in care a vazut lumina zilei. Totul a prins viata in primavara acestui an , cand in a nu stiu cata incercare de a materializa un vis mai vechi ( acela de a  pluti in minunatele ape ale Dunarii  si nu numai,  in propria ambarcatiune, cu propriul tempou si ale mele ganduri, avind tovarasia apusurilor si rasariturilor), am avut placerea de al cunoaste pe cel ce ne este gazda in prezentul forum.
   Precizez ca la momentul respectiv nu aveam habar de capcompas si nici de bijuteriile pe care le realizase Vali. Din primul moment m-a surprins in mod cu totul placut atitudinea omului de la capatul celalalt, caci primul contact a fost unul telefonic. O atitudine ce o intilnesti destul de rar in ziua de azi, cand fiecare e preocupat in general de propriile probleme si mai putin de a da o nota constructiva fiecarui dialog pe care il poarta cu diverse persoane.
   Dupa ce ulterior am descoperit forumul, am studiat diversele subiecte si am avut si placerea de a-l cunoaste personal pe  Vali, care cu obisnuitul stil a punctat in timp toate neclaritatile si curiozitatile unui necunoscator in ale ambarcatiunilor, am hotarit sa devin urmatorul proprietar al polivalentei barcute proiectate si realizate de catre Vali. Intrucat nu sunt preocupat de viteza, am hotarat sa nu apelez la micile modificari la care se facea referire in anterioarele postari, imbratisind ideea unui motor mic, economic , usor de montat si demontat de pe barca.
   Astfel dupa ce jucaria a fost gata in primele zile de toamna, la finele unei din acele zile in care nu mai stii unde iti este capul si unde picioarele, am dat curs instinctului. Am luat alaturi consoarta (dealtfel destul de tematoare de apa, motoare etc.) si impreuna cu familia Antonov am procedat la prima imbaiere a jucariei. Alaturi de noi a fost si o altata jucarie care se numeste Honda, dotata cu un multumitor (zic eu ) 5 CP , cizma de 52 cm, 4T.
   Prima surpriza placuta, greutatea , care ne-a permis sa ne jucam cu barcuta destul de usor fata de ce vazusem pe piata la aceleasi dimensiuni .
   Urmatoarea surpriza placuta a fost comportamentul hidrodinamic, desi eram patru adulti si un copil, avind doar un 5CP ne miscam cred undeva la 10-12 km/ora. (sper data viitoare sa avem la indemina si sculele necesare sa pot furniza ceva date concrete). Precizez ca toata petrecerea a avut loc pe Brates, apa fiind destul de linistita, numai buna de admirat frumusetile locului si momentului (un superb asfintit, numerosi pescarusi care au dibuit ca e rost de mancare si culegeau din urma barcii cina). Si cum vorbele trebuiesc insotite si de dovezi, sper sa reusesc sa atasez cat mai multe poze de la locul faptei.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Mihaif99 din Septembrie 26, 2013, 08:04:56 PM
Citat din: GionyGl din Septembrie 25, 2013, 04:52:33 PM
.....am hotarit sa devin urmatorul proprietar al polivalentei barcute proiectate si realizate de catre Vali. Intrucat nu sunt preocupat de viteza, am hotarat sa nu apelez la micile modificari la care se facea referire in anterioarele postari, imbratisind ideea unui motor mic, economic , usor de montat si demontat de pe barca.
..........
   Urmatoarea surpriza placuta a fost comportamentul hidrodinamic, desi eram patru adulti si un copil, avind doar un 5CP ne miscam cred undeva la 10-12 km/ora. (sper data viitoare sa avem la indemina si sculele necesare sa pot furniza ceva date concrete). ........

O alegere excelenta. Cred ca se misca excellent cu motorasul cem mic. Ce pot sa zic? Sa te bucuri de ea!
Zambesc cu gura pina la urechi cand imi aduc aminte anul trecut cand am avut placerea sa megem in Delta cu barca lui Vali.
Noi am avut un Yamaha de 40 CP cu care se barcuta misca excellent. Regret ca nu am incercat motorasul lui Vali. Un Yamaha de 10 CP pe care culmea.... l-am avut cu noi tot timpul. Mai ales ca motorul de 40 CP era prins cu menghina. De ce nu am facut operatiunea asta la Juirilovaca e un mister pentru mine.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: GionyGl din Septembrie 27, 2013, 01:31:37 PM
Multumesc frumos de urari! Sper Duminica sa reusim sa imbaiem barcuta si in Dunare, revin cu detalii si imagini!
Ganduri bune!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: gvincentiu din Septembrie 29, 2013, 08:44:17 PM
Ei si cum a fost?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Fritz din Septembrie 29, 2013, 10:27:42 PM
La barca aia ii trebuie un motor de 20 de cai !  si va glisa cu 4 persoane...
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Mihaif99 din Septembrie 30, 2013, 04:31:04 PM
Citat din: Fritz din Septembrie 29, 2013, 10:27:42 PM
La barca aia ii trebuie un motor de 20 de cai !  si va glisa cu 4 persoane...

Mai ales daca ii pui cabina si o faci pilotina ;), adica sa ii ingreunezi prova.  Cred ca in  in configuratia asta  coca in versiunea 1 ar fi un vis cu un Suzuki sau un Honda de 20. Glisare cand e descarcata, si semiglisare cand e incarcata la maximum.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: GionyGl din Septembrie 30, 2013, 04:44:44 PM
Sper sa gasesc timp sa pot face o proba cu un 20 sau 25CP pentru a vedea comportamentul! Nu stiu daca gasesc resurse pentru un 4T , sincer ma tot uit pe siturile de profil dupa un 2T .
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Fritz din Septembrie 30, 2013, 05:41:25 PM
Daca vrei 2T ...cred c-o sa vand eu unul strong !!! Dar inca nu m-am hotarat!  ;) 
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: GionyGl din Octombrie 01, 2013, 10:26:30 AM
Tinem legatura daca te hotarasti ( imi trebuie cizma de 52)!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Fritz din Octombrie 01, 2013, 11:35:09 AM
nu am decat cizma scurta !
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: mario38 din Octombrie 01, 2013, 11:59:56 AM
Citat din: GionyGl din Septembrie 30, 2013, 04:44:44 PM
Sper sa gasesc timp sa pot face o proba cu un 20 sau 25CP pentru a vedea comportamentul! Nu stiu daca gasesc resurse pentru un 4T , sincer ma tot uit pe siturile de profil dupa un 2T .
daca vrei sa-i faci o proba cu un yamaha de 25 cp , 2T , 500 cm3 , inmatriculat , model 25 VM , 1997 , iti stau la dispozitie
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: GionyGl din Octombrie 03, 2013, 09:10:21 AM
Multumesc frumos, ne auzim cand se mai imbuneaza vremea! (Apropo, din Galati?)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: mario38 din Octombrie 03, 2013, 05:32:44 PM
Nu,,,din pacate , Craiova.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Mihaif99 din Noiembrie 02, 2013, 04:36:26 PM
Tocmai s-a "destainuit" Vali, pe Barcaholic, ca are niste updates importante apropos de linia sa de barci.

Am auzit despre o cabina, stil pilotina, aerisita si misto, si alte lucuri interesante.

Vali?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Noiembrie 02, 2013, 05:59:25 PM
Deocamdata cabina nu arata prea bine, mai e de lucru destul de mult la ea. Dupa cum am scris dincolo, arata asemanator cu cabina de la Taimen 650. Cand am inceput s-o fac, rusul nu publicase inca nimic despre Taimen 650, deci a fost cred un fel de "anticipare". Spre deosebire de Taimen, cabina mea are treapta dinspre prova mai inalta, si din punctul meu de vedere ar trebui ceva mai scunda.

Am mai discutat cu Bradutzu si despre o cabina gen Sever 520 (tot de la Sedelnikov), care arata mai futurist, dar nu mai poate fi folosita la pescuitul din prova, asezat pe cabina.

Insa poate cea mai importanta realizare din vara asta este barca lui Tudor, modificata exclusiv pentru glisare cu motor mare, cu pupa latita, inaltata si unghiul de stelaj mai ascutit, pentru alunecare laterala redusa la giratia la viteze mari.

Dupa aceasta varianta am facut inclusiv o noua matrita, deci in prezent am 2 variante ale acestei barci de 5,15 pe 1,65 metri, una mai versatila, pentru motoare mici si medii, si una exclusiv pentru glisare cu motoare mari.

As fi preferat totusi sa vin direct cu poze si filme de pe apa (sper sa le fac cat de repede), dar daca m-a dat in vileag Mihai, a trebuit sa dau raportul in fata clasei :). Am sa pun insa zilele astea poze cu realizarea barcii lui Tudor, care a fost o provocare interesanta, cu toate ca am mai modificat de cateva ori volumetria carenei la cateva barci. Insa la aceasta lucrare caracteristic a fost ca a trebuit sa obtin suprafete-oglinda ale noului corp modificat, pentru a putea construi si matrita noua.

Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Fritz din Noiembrie 02, 2013, 06:55:57 PM
... slefuitul oglinda e munca ..nu gluma. Slefuesti modelul oglinda...Torni matrita. O faci si pe ea oglinda ...
Freci cu smirghel de apa de la granulatie de 400...600 pana la 2500 ...pana nu mai ai amprente la maini... Dai gelcotul de matrita si in 10 minute vin 15 barzauni...fluturi ..si alte insecte ...dependente de stiren...se prind in gelcoatul proaspat si incep sa umble , sa se zbata , sa faca dare ...pana cand raman acolo... Dupa ce s-a intarit ..alta munca...
Dar cu cabina ...deja m-ai facut curios...  Vali ...pui si tu vreo doua poze ...sa vedem si noi ...  :)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Noiembrie 02, 2013, 07:09:56 PM
Da Adi, dar intai sa fac poze. O sa dureze ceva, maine plec iar in Insula Mica a Brailei, in weekendul viitor la bairam la Bucuresti, si abia dupa aia oi face poze...
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Mihaif99 din Noiembrie 03, 2013, 05:08:19 AM
Lasa Vali, cand e gata si esti tu multumit, abia atunci pune poze. Intre timp nu pot decat sa anticipez  :)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: mustatza din Noiembrie 05, 2013, 06:23:35 PM
Vali
o idee de cabina pt barca consruita de tine ar fi asta:

poseidon_550.mp4 (http://www.youtube.com/watch?v=8O1abFi_otQ#ws)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: GionyGl din Noiembrie 07, 2013, 03:52:15 PM
Revin dupa o saptamina petrecuta cu barca in Insula Mica a Brailei, cu pareri despre comportamentul cu diferite motoare si in diferite ipostaze pe Dunare.
Prima impresie pe care a vrut sa o lase barcuta a fost ca nu prea vrea sa se desparta nici o clipa de micutul sau prieten ce se numeste Honda de  5 CP.
  Avind in vedere faptul ca aveam de parcurs distante de circa 30 km la zi, fiind 4 persoane in barca plus bagajele de rigoare, am incercat sa folosim un motor mai mare pentru a ne misca mai repede. Dupa ce doua zile la rind doua motoare Yamaha de 10CP s-au lasat infrante de simbioza dintre barca si micutul Honda (sub diferite aspecte, nu aveau racire, se infunda carburatorul, se pierdea o supapa etc.), spre final, cu greutate si-a facut loc un Suzuky de 10CP.
  Comparatie: Honda 5 CP, 4 persoane si bagaje in amonte pe linga mal barca mergea cu circa 9 km/ora, ceva mai departe de mal unde curentul era mai puternic, viteza scadea pe la 7.8 km/ora. In aval atingeam si peste 13 km.
    Suzuky de 10 CP: Barca glisa cu trei persoane si bagaj mers in amonte.
Cu patru persoane mergea in tranzitie, cu circa 19 km/ora in aval si 14/ora km in amonte. Cu doua persoane si bagaj a atins o viteza de circa 24km/ora in aval si 20km/ora in amonte.
     Stabilitate cat incape, chiar si in conditiile de Dunare suparata cu valuri de peste 1m, greutate redusa fapt ce usureaza mult lasarea la apa si scoaterea din apa.
    Astept sa vad cum se comporta si cu un 20 de CP si apoi voi concluziona parerea personala despre modul ideal de a customiza barcuta. Parerea creata pina acum este ca dotarea cu doua console in fata banchetei intermediare (care lasa in spatele sau pina la bancheta pupa un spatiu cu o lungime de circa 1.90 m) ar oferi un plus in ce priveste asezarea pe apa in cazul unui motor de glisare si in acelasi timp ar feri persoanele din barca de vint si de cei cativa stropi rebeli ce se mai regasesc in prova in conditii de ape agitate cu vant putin lateral.
   In rest sper sa mai regasesc pe viitor timpul si resursele necesare pentru a mai vizita impreuna cu barcuta superbele locuri din lunca si delta Dunarii.Voi reveni in scurta vreme si cu fotografii de la fata locului.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Mihaif99 din Noiembrie 07, 2013, 06:41:07 PM
Citat din: GionyGl din Noiembrie 07, 2013, 03:52:15 PM
.......................
    Suzuky de 10 CP: Barca glisa cu trei persoane si bagaj mers in amonte.
Cu patru persoane mergea in tranzitie, cu circa 19 km/ora in aval si 14/ora km in amonte. Cu doua persoane si bagaj a atins o viteza de circa 24km/ora in aval si 20km/ora in amonte.
...............

!!!!!!!!!!!!!!!    Nu stiu ce sa adaug,  Am banuit eu, am dat si pronosticuri, dar parca nu imi vine sa cred.   FELICITARI si lui Vali pentru creatie, si tie pentru achizitie.

Cu 20 CP, in versiunea cabinata, incarcata va fi ca e o pilotina de semiglisare (20km/h), adica nu stiu cum sa zic, dar avem un castigator.

Felicitari Vali ! Jos palaria!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: GionyGl din Noiembrie 11, 2013, 01:43:35 PM
Noutati, cu 20 CP 2 persoane si bagaj 40 km in aval si 38 km in amonte,
cu 4 persoane si bagaj 28 km in aval si 25 in amonte. Condusa de la maner, ridica prova putin, cat sa nu aiba nici o treaba cu valurile. Vazuta din exterior cred ca atinge apa cam la jumatate din lungimea sa. Diseara incerc sa micsorez ceva imagini pentru a le putea posta.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Spinoza din Noiembrie 19, 2013, 12:11:46 PM
Citat din: Vali din Iunie 13, 2012, 02:57:43 PM
Ca sa nu raman mai prejos decat Corsarul, mai pun si eu cateva poze cu operatiunile de zilele astea ;):
Topicul de fata e "motivul" contului meu!... ;D
Astept sa vad cum arata cabina barcii, daca pot innopta - chiar in conditii minime de confort - doi oameni si nu in ultimul rand, un pret.
O vad ca pe un model ideal pentru o barca de pescuit: felicitari, Vali!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Noiembrie 19, 2013, 01:48:08 PM
Salut Spinoza, si bun venit pe forum.

Cand m-am gandit prima oara la barca, asta a fost prima cerinta - anume loc de dormit pe saturate pentru 2 oameni, plus loc de adapost in caz de vreme rea.
La vremea respectiva mi-a placut tare amenajarea interioara de la Quicksilver 430 sau 470 (cum au 2 colegi forumisti). Asa ca m-am gandit sa adaptez ceva asemanator la o barca mai "de-a noastra", adica pentru o motorizare economica si calitati adaptate uzului romanului: transport, pescuit, camping etc.

Din partea mea esti invitat oricand sa ne dam cu barca, in oricare din cele 2 variante (exclusiv glisare cu motor mai mare, sau regim versatil cu motor mai mic). Este cel mai bun mod ca sa afli tot ce se poate despre barca, plus ca ne vom cunoaste si vom povesti tot ce ne intereseaza.

Despre cabina, sunt hotarat ca in iarna asta s-o dau gata, astfel ca in sezonul cald sa fie disponibila oricui interesat (am si un coleg de forum care are alt tip de barca si mi-a spus ca vrea si el o cabina de la mine).

Despre pret, cel mai bine povestim in particular, dar ai sa vezi ca este foarte bun. Nu in ultimul rand, poti lua legatura cu baieti care au deja barca, sa-ti spuna parerea lor, ca sa nu fiu suspectat eu de subiectivism :).

Oricand doresti imi poti scrie pe privat, si iti voi raspunde punctual. Oricum, mai am de postat destule chestii interesante despre barca, dar intai sa le sistematizez.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: acig din Noiembrie 19, 2013, 07:42:23 PM
Vali felicitari pentru aceasta barca;abia acum am citit aproape tot!!!
Iti dai seama ca am devenit brusc interesat cand am citit (acum) ca lucrezi la o cabina pentru ea;Crezi ca ar putea fi adaptata si la barca mea? Asta ca sa nu mai bantui aiurea!!!
Spor mult si da macar o poza acolo!!!!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Noiembrie 19, 2013, 09:49:16 PM
Multumesc nea Gica, sa vedem cand va fi gata daca se va potrivi la dimensiuni, mai ales latime. Barca dumitale e mai ascutita la prova, dar asta nu e un impediment, poate s-ar putea monta cabina putin mai spre pupa.

Oricum, cand va fi gata voi posta poze. Asta ca sa nu le mai dau de lucru "intepatorilor de serviciu" care mai misuna pe forum :).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: acig din Noiembrie 19, 2013, 09:59:36 PM
Multumesc Vali;esti boier ca de obicei;o astept si sper sa fie si pentru mine!
Toate cele bune si  mult spor; ca de idei nu duci lipsa!!!!!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Spinoza din Noiembrie 21, 2013, 03:08:52 PM
Citat din: Vali din Noiembrie 19, 2013, 01:48:08 PM
La vremea respectiva mi-a placut tare amenajarea interioara de la Quicksilver 430 sau 470 (cum au 2 colegi forumisti). Asa ca m-am gandit sa adaptez ceva asemanator la o barca mai "de-a noastra", adica pentru o motorizare economica si calitati adaptate uzului romanului: transport, pescuit, camping etc.
Quicksilver 470 este o barca pe care nu mi-o permit noua si una second hand nu am curaj sa-mi cumpar.
Ceea ce am numit neajunsuri la ea (e prea inalta pentru pescuitul la cloc, de exemplu), gasesc schimbat in bine la a ta. Motorul outboard si comanda la mansa este iarasi o alegere fericita.
Cu siguranta te vizitez in primavara!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Noiembrie 21, 2013, 03:25:37 PM
Anul trecut a fost o faza amuzanta: a fost pe la mine un navalist greu de aici din targ, cu care m-am cunoscut si imprietenit la Raid 2012, fara sa stiu ca e jupanul-sef peste navalistii galateni.

Omul m-a intrebat ce rost are copastia coborata spre pupa, cica normele de estetica ar sugera o selatura concava si nu convexa. La care eu l-am intrebat: nenea Fleming, ai dat vreodata la somn la clonc :)? N-a prea inteles el, dar l-am lamurit pana la urma ce important e sa ai bord liber mai coborat cand dai la clonc.

M-a mai intrebat de ce n-am facut copastia mai inalta pe toata lungimea, ca sa arate mai mult a salupa. I-am raspuns ca daca-mi crapa motorul sub cur pe mijlocul Dunarii si vine vreun convoi peste mine, trebuie in orice situatie sa pot sa trag lopata, deci sa am strapazanele in pozitia optima. Din cauza asta o consider mai mult barca decat salupa, adica un barcaz bun la cat mai multe.

Ne vedem cand doresti tu, avem cu ce sa ne dam, si poate pana atunci mai dau gata ceva, dar voi povesti ca de obicei cand va fi gata ;).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: aleks din Decembrie 27, 2013, 08:37:50 PM
In sfarsit am reusit si eu sa citesc tot topicul, nu pot spune decat ca te felicit, ai facut o treaba excelenta, iar etapele constructiei, postate in mare de tine, sunt foarte interesante.
Eu unul astept cu rabdare pozele cu barcazul de glisare, m-ar face tare curios modificarile pe care le-ai muncit la noua varianta :)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: sopvalentin din Decembrie 27, 2013, 09:42:25 PM
Felicitarii Vali pt.forum si nu in ultimul rand pt.cele doua modele de barci [ regim econom si pt.motoare mai mati]
Motivul contului pe  Capcompas.ro e de sigur ,Cum se naste o barca, si nu numai,sper sa am multe de invatat de
la voi.
in 2014 vreau sa incep un nou gen de pascuit,cel la clonc la care momentan sunt novice ,dar asta insemna si ceva banuti=barca -motor-peridoc si sonar.momentan sunt cu ochii pe barcuta lui Vali, poate o sa reusesc sa o si vad fizic.

Ps.Vali ma faci sa ma simt mandru ca sunt Galatean, sa ne auzim sanatosi. :)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Decembrie 29, 2013, 01:46:28 PM
Salut baieti, in primul rand bun venit pe forum, si in al 2-lea rand multumesc pentru postarile voastre :).

Chiar daca acum 2 ani si ceva, cand m-am apucat de barca, ma gandeam sa fac doar o barca pentru mine si una pentru frate-miu, ma bucur ca exista barcagii care apreciaza ce am facut.
Nu exista multumire mai mare decat sa vezi si alti oameni pasionati care 1. iti apreciaza munca, si 2. se conving cu ocazia plimbarilor pe apa despre cum se misca barca.

Mai e destul de munca, iar timpul e mai greu de gasit. Daca n-as fi prins in activitati didactice si de cercetare la facultate, m-as ocupa doar de barca de fatza. Oricum, daca si cand doriti, sunteti invitatii mei sa ne dam cu ea, in fiecare din variante, ori pe Dunare, ori mai la vale (Delta), cand s-o mai incalzi.

Am vrut sa mai postez ceva concret (de aia am intaziat cu raspunsul), dar mai bine las pentru momentul cand va fi ceva spectaculos de aratat. Am 2 "target"-uri pentru perioada actuala: cabina, plus echiparea ca glisor hibrid. Deci imediat ce am noutati, vor fi puse pe forum. Pana atunci, sa avem un an cat mai bun :).

LE: In postul urmator al colegului Ciby se descrie obiectivul pe care l-am urmarit si eu, anume o varianta mai economica (motoare mai mici), si o varianta exclusiv rapida (motoare mari): http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,607.msg7932.html#msg7932 (http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,607.msg7932.html#msg7932)
Din imaginile postate de Ciby se poate intelege exact diferenta de volumetrie imersa in cele 2 cazuri, si aceleasi principii le-am aplicat si eu la barca de fatza. Daca sunt intrebari, voi raspunde oricand cu placere.


Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: aleks din Decembrie 29, 2013, 07:17:10 PM
Citisem si topicul cu barca "perfecta" :)
Ar fi fost pacat sa pierd topicuri din ochi, pentru ca, uimitor pentru forumistica romaneasca, aici pe capcompas gasesti daca ai rabdare si citesti si printre randuri, informatii pe care in general nu ti le ofera nimeni decat pe bani.Sper sa vina momentul cand imi voi putea si eu aduce contributia la treaba asta, nu doar sa pun intrebari :)
Spor la munci pana atunci :)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Decembrie 30, 2013, 01:03:26 AM
Salut aleks si multumesc de mesaj. Subiectul e interesant, si hai sa spun cum vad eu treaba.

Personal sunt doar unul din numerosii contributori pe capcompas.ro. Fara sa ma lansez acum in apologia realizarilor bla-bla, cred ca esenta cuibarului nostru virtual e ceea ce scrie mai sus: comunicarea pertinenta, adica informatii la obiect, din surse sigure si verificabile.

Din cauza asta "dam dume" fara sa ne cramponam ca ni se fura know-how-ul. Bineinteles totusi ca nu dam chiar mura in gura. Exista atata informatie azi, ca oricine se poate apuca de orice. Mai greu insa e cand trebuie pus osul la treaba la modul concret.

Cu multi ani in urma imi doream mult o barca. Preturile de pe piata erau bineinteles uriase, si n-am vrut sa le umplu buzunarele "patronilor" tranzitiei. Asa ca am incercat sa ma bag la munca pe gratis peste tot unde gaseam, sa invat tot ce am nevoie ca sa-mi fac singur barca.

Bineinteles ca aproape peste tot mi-am luat-o peste nas. Un singur nene m-a bagat in seama si mi-a spus: "Gagiule, daca eu te gonesc, in caz ca esti destul de motivat tot afli ce te intereseaza de la altii. Asa ca mai bine stai si lucreaza pe gratis la mine, si suntem castigati amandoi". Si sunt multe din-astea de povestit.

Din cauza a ce am tras de-a lungul timpului scriu acum pe web, ca sa nu traga si altii ce am tras eu. La fel cum si Pupezica povesteste tuturor despre Delta, ca sa nu pateasca lumea ce a patit el. Daca as tine doar pentru mine, as fi inca unul din nemernicii care m-au flituit pe vremuri, si care-si ascund mediocritatea in spatele arogantei cu care trateaza pasionatii de barci.

Eu in schimb, ca si majoritatea forumistilor de pe capcompas, sunt aici in primul rand ca sa invat continuu. Si nu exista un mod mai bun pentru asta decat partajarea libera a informatiei. Adica exact ce scrie in semnatura mea. Nu lucrul in fibra e ceea ce face diferenta, ci aplicarea in practica a celor mai noi descoperiri in hidrodinamica, structuri navale specifice ambarcatiunilor, materiale compozite noi etc.

Ca barcagii pasionati, avem cativa adversari: unele institutii, importatorii de barci sh, unii producatori de barci autohtoni, bisnitarii de barci si motoare, plus "formatorii de opinie", de genul forumistilor habarnisti, dar plini de ei (nu e cazul la noi). Solutia pentru a depasi problemele in relatia cu aceste entitati e tocmai crearea unui climat de incredere, adica exact ce incercam sa facem prin acest forum.

Sper ca nu am plictisit pe nimeni, si acum sa trecem la problema concreta semnalata: pentru omologarea barcilor care se inmatriculeaza, e nevoie de o documentatie tehnica intocmita conform Directivei 94/25/EC si standardelor industriale aferente. La barcile artizanale insa teoretic e posibila si omologarea conform vechilor norme RNR, ceva mai permisive.

In oricare dintre cazuri insa, traseul birocratic e foarte stufos si generator de cheltuieli si dureri de cap. Pentru a scapa de asemenea probleme, exista 2 solutii: 1. barca sa se incadreze la conditiile unde nu e necesara inmatricularea, sau 2. sa se inscrie barca in alta tara, purtand pavilion de complezenta.

E posibila si inmatricularea la ANR, dar nu e o treaba prea fezabila, din cauza ca se munceste si se cheltuie mult, pentru o treaba care "afara" se rezolva imediat, cu cheltuieli minime. Oricum, daca exista interes, propun sa povestim toata treaba pe un topic dedicat.



Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: aleks din Decembrie 30, 2013, 02:39:43 AM
Am citit cu atentie raspunsul si sfaturile tale, multumesc, o sa discutam pe larg, pe capitole, pe un topic dedicat intr-adevar, sa evitam prea mult off-topic aici :)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ionpescarul din Decembrie 30, 2013, 06:26:53 PM
Citat din: Vali din Decembrie 30, 2013, 01:03:26 AM
Din cauza a ce am tras de-a lungul timpului scriu acum pe web, ca sa nu traga si altii ce am tras eu. La fel cum si Pupezica povesteste tuturor despre Delta, ca sa nu pateasca lumea ce a patit el. Daca as tine doar pentru mine, as fi inca unul din nemernicii care m-au flituit pe vremuri, si care-si ascund mediocritatea in spatele arogantei cu care trateaza pasionatii de barci.

Niste vorbe insotite de fapte ,nene Vali  si la Pupezica la fel ( abia acum citesc topicul lui ,,pneumatica  de la Decathlon,, bravo voua ,mult respect .

Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: MBG din Martie 24, 2014, 04:32:30 PM
Salutare tuturor!
Dupa 15 pagini captivante de "nastere a unei barci" plus multe altele legate de domeniul care ne "arde" pe toti cei care navigam pe aici nu pot decat sa ma bucur ca am gasit acest loc.
Se mai aude ceva cu cabinata?
Stadiu de executie,poze,filmulete,etc..

Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iunie 27, 2014, 11:02:53 PM
Daca tot a pus lumea poze cu realizarile recente, sa mai punem si noi ceva poze - teaser. Continuarea in curand.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Mihaif99 din Iunie 28, 2014, 01:19:27 AM
Citat din: Vali din Iunie 27, 2014, 11:02:53 PM
Daca tot a pus lumea poze cu realizarile recente, sa mai punem si noi ceva poze - teaser. Continuarea in curand.

Varianta bass-boat?    Foarte interesant!  Dar in spatele ei ce vedem?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ziuamarinei din Iunie 28, 2014, 05:32:25 PM
Vali e un modest , postez si eu cateva poze in ordine cronologica.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ziuamarinei din Iunie 28, 2014, 05:43:55 PM
al doilea set
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ziuamarinei din Iunie 28, 2014, 05:49:26 PM
setul trei
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ziuamarinei din Iunie 28, 2014, 06:07:37 PM
setul patru
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ziuamarinei din Iunie 28, 2014, 06:13:48 PM
Urmeaza prelata stationare , biminitop , lumini , suporti lansete , inst electrica  si mult asteptata proba la apa cu doua motoare 25HP Evinrude ETEC si 40HP Suzuki injectie 4 timpi.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: corsarul din Iunie 29, 2014, 04:42:48 AM
Stiam eu...!  ;)
Frumoasa  treaba !
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iunie 29, 2014, 07:14:01 AM
Citat din: Mihaif99 din Iunie 28, 2014, 01:19:27 AM
Varianta bass-boat?    Foarte interesant!  Dar in spatele ei ce vedem?

Nu asta a fost intentia, dar cam asta a iesit :). Despre amenajarea interioara poate ne spune mai multe Dragos, fiind ideea lui.
In spate se vede barca mea, cu care am fost in 2012 impreuna in Delta.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: tudy din Iunie 29, 2014, 07:16:14 AM
Bravo Vali ! Felicitari ! Inca un barcagiu fericit.
Asteptam filmarile si povestirile  dupa ce faceti proba cu cele doua motoare.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: silvian2009 din Iunie 30, 2014, 10:06:06 AM
Cat de frumoasa e!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: MBG din Iunie 30, 2014, 11:29:05 AM
Foarte frumosa!
Face Vali ce face si mai produce o bijuterie!
Si uite asa avem motive sa visam cu ochii deschisi si ne setam obiective pe care speram sa le putema atinge candva.
Inca o data felicitari!

P.S.:Chiar daca este un pic off topic eu unul abia astept ceva legat de nasterea/lansarea unui velier ;)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iunie 30, 2014, 12:11:30 PM
Citat din: MBG din Iunie 30, 2014, 11:29:05 AM
P.S.:Chiar daca este un pic off topic eu unul abia astept ceva legat de nasterea/lansarea unui velier ;)

Si eu :).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: MBG din Iunie 30, 2014, 03:06:02 PM
Citat din: Vali din Iunie 30, 2014, 12:11:30 PM
Citat din: MBG din Iunie 30, 2014, 11:29:05 AM
P.S.:Chiar daca este un pic off topic eu unul abia astept ceva legat de nasterea/lansarea unui velier ;)

Si eu :).
+ la Karma
:)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iulie 01, 2014, 02:58:58 PM
Dupa echiparea cu suporturile de bimini si capsele de prins prelata, barcuta a plecat la croitor, sa-si faca straie noi :).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ionitzady din Iulie 01, 2014, 08:49:58 PM
I-ti vine sa montezi cortul langa Vali si sa nu mai pleci . Bravo voua ....
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Mihaif99 din Iulie 02, 2014, 06:32:32 AM
Citat din: Vali din Iunie 29, 2014, 07:14:01 AM
Citat din: Mihaif99 din Iunie 28, 2014, 01:19:27 AM
Varianta bass-boat?    Foarte interesant!  Dar in spatele ei ce vedem?

Nu asta a fost intentia, dar cam asta a iesit :). Despre amenajarea interioara poate ne spune mai multe Dragos, fiind ideea lui.
In spate se vede barca mea, cu care am fost in 2012 impreuna in Delta.

Nu a iesit deloc rau amenajarea. O va lasa lemn, sau o va vopsi?  Asta e varianta fara rocker spate, asa-i?   
Spreram ca e o stiva de barci, acolo in fundal :)   Dar lasa, ca barca aia e cu totul speciala.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iulie 02, 2014, 09:34:12 AM
E varianta exclusiv de glisare (fara rocker pupa). Interiorul va ramane natur. Barca va sta la debarcader, fiind protejata de intemperii ori cu prelata etansa de stationare (cand va sta la ponton), ori cu cele 2 bimini, cand se va pleca la drum de ape.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: MBG din Iulie 02, 2014, 11:10:10 AM
Arata super bine barca.
Bravo!
Evident ca asteptam sa o vedem si dupa ce iese de la coroitor.
Sa mearga "la promenda" sa ii admire lumea hainele :)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: mircea din Iulie 03, 2014, 04:05:06 PM
Va rog sa-mi spuneti  de unde ati cumparat capacele acelea albe prin care se face accesul la compartimentele de depozitare.
Multumesc.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iulie 03, 2014, 07:49:01 PM
Capacele sunt de la Osculati, sunt mai multi furnizori in Ro. Ramane sa ne spuna colegul Dragos (ziuamarinei) de unde le-a luat, sa vedem cand revine pe forum.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ziuamarinei din Iulie 04, 2014, 09:47:50 PM
Da capacele sunt de la Osculati, au fost comandate prin Plasma . Au ajuns in relativ repede. Inainte de a le comanda se poate consulta catalogul online de pe site-ul Osculati.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iulie 12, 2014, 10:09:51 PM
Pozele urmatoare sunt facute de alaltaieri, si din cauza activitatilor febrile, n-am mai apucat sa le postam. Nu-i nimic, le punem acum.

Se vad, in ordine:
- prelata de stationare la ponton
- bimini-ul etans (cortul) prova, in pozitie inchisa, respectiv deschisa
- bimini-ul de stationare pupa, impreuna cu cel prova
- iluminatul interior si cel extern, in zona lansetelor.

Toata lucrarea a fost gandita si facuta de colegul Dragos (ziuamarinei), cu ajutorul unui croitor de prelate. Rezultatul se vede in poze, iar proprietarul e foarte multumit, ceea ce e cel mai important.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: cristiantutuianu din Iulie 13, 2014, 05:05:33 PM
Salutare  Vali si ziuamarinei
Super tare idea biminitop&cort    jos palaria
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ziuamarinei din Iulie 13, 2014, 09:25:07 PM
Multumim pt aprecieri. Azi am iesit pe apa. Nu am de spus decat super barca , super  proiect. Multumiri publice lui Vali pentru rabdarea care a avut-o cu mine.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iulie 14, 2014, 09:46:08 AM
Si cateva poze de ieri, barca lui Dragos si barca lui Ionel, pe care am pus motorul de la Dany, plus comanda la distanta:
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Moshu din Iulie 15, 2014, 08:01:47 AM
Felicitari amandurora, Vali si Dragos/ziuamarinei, pentru realizare!
Barca arate super si e (si) pe gustul meu - Vali stie ;) - avand dotarile pe care mi le-as fi dorit si eu de la o astfel de barca daca nu ma opream, deocamdata, la Babutza mea :)...
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iulie 15, 2014, 08:35:57 AM
Citat din: ziuamarinei din Iulie 13, 2014, 09:25:07 PM
Multumiri publice lui Vali pentru rabdarea care a avut-o cu mine.

Mai bine zis multumiri publice in primul rand din partea mea, pentru toti baietii care au avut si au rabdare cu mine :) (se stiu ei). Tocmai faptul ca nu facem industrie, ci custom la cel mai detaliat nivel ne ajuta, si pe mine, si pe proprietar, sa alegem cele mai bune solutii, cu conditia sa nu ne grabim.
Pentru mine barca lui Dragos a fost un exercitiu interesant, si cea mai misto a fost discutia de la final:
Dragos: - Nu mai pot, m-a stors di vlaga barca asta, m-a epuizat psihic (Dragos a lucrat la partea de echipare)
Vali: - Gandesti-ti ca pi mimi cam asa ma stoarci di vlaga fiecare barca, si eu o fac de la inceput la sfarsit, nu doar echiparea :P.

Citat din: Moshu din Iulie 15, 2014, 08:01:47 AM
Barca arate super si e (si) pe gustul meu - Vali stie ;) - avand dotarile pe care mi le-as fi dorit si eu de la o astfel de barca daca nu ma opream, deocamdata, la Babutza mea :)...

Cam asa mi-am imaginat-o de la inceput, softtop vara si hardtop (cabina detasabila) in sezonul rece. Mai trebuie sa definitivez odata treaba cu hardtopul, sper sa-mi gasesc timp. Mai jos am atasat un grafic de viteze pe care mi l-a trimis Dragos pe mail:
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ziuamarinei din Iulie 15, 2014, 01:35:38 PM
Acum stau cumintica la ponton.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Mihaif99 din Iulie 15, 2014, 09:54:32 PM
Vali,

Arata supar cu soft-top. E foarte practica pentru campat in Delata. Inca de la inceput am zis ca ar merge super cu un soft-top.  Cred ca ma abonez la varianta cu hard-top :)

Spune-mi te rog. Amandoua barcile sunt varianta de glisare, pentru motoare mari, sau sunt varianta inaitiala, optimizata pentru consum mic ?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iulie 15, 2014, 10:46:57 PM
Barca lui Dragos - cea cu soft top - e de glisare, barca lui Ionel (cu volan) e varianta economica. Diferenta dintre ele e mica, doar forma pupei si dimensiunile oglinzii difera. Personal prefer varianta initiala (economica), cea cu care am batut Delta in 2012, cu tine si cu Tudor. Sper sa pun in curand si ceva desene, apoi modelul 1/1 al hard top-ului.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ionitzady din Iulie 15, 2014, 11:14:17 PM
topicul ca de fiecare data a facut deliciul vizitei pe cap compas , o treaba buna se vede din poze .
   Cam cu ce viteza a mers cea cu motorul de la Dany?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Captan din Iulie 15, 2014, 11:52:12 PM
@Vali.La barcile tip "Brates: ai mai lucrat? Asa, de curiozitate..........?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: GionyGl din Iulie 16, 2014, 09:54:15 AM
Duminica nu am avut GPS insa tot cu un 25 Envirude ETEC a atins 40 cu trei persoane si bagaj in barca.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: MBG din Iulie 16, 2014, 10:33:39 AM
Felicitari pentru realizare baieti!
Barca arata extraorinar.
Inca o data Vali a data dovada valorii sale si a demonstrat(chiar daca nu mai era nevoie) ca pasiunea impletita cu studiu si munca asidua creaza rezultate de exceptie.
Nu pot decat sa imi doresc sa traiesc si eu ziua in care sa ma pot bucura de asa o "bijuterie" iesita din manile pricepute ale lui Vali.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: mustatza din Iulie 16, 2014, 01:49:24 PM
Felicitări si la mai multe!
Vali - câteva detalii despre cele două bărci:
- in afara diferențelor vizibile barca exclusiv de glisare este mai grea?
- modelul economic cum se comportă cu 20cp?

merci
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: GionyGl din Iulie 16, 2014, 02:37:57 PM
Buna ziua , o sa imi permit eu sa aduc aminte faptul ca in pagina 14 a topicului este redata viteza atinsa cu un Suzuki de 20 CP , 4T, in diverse variante de incarcatura, in amonte si in aval.
  Legat de greutate, cred ca varianta de glisare este mai  grea dar nu cu mult, depinde de modul de echipare.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ionitzady din Iulie 20, 2014, 11:20:25 PM
giony   electromotor pt tine     http://www.probarca.ro/anunt/55158/104/1/104/Vand-motor-yamaha-.htm (http://www.probarca.ro/anunt/55158/104/1/104/Vand-motor-yamaha-.htm)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: GionyGl din Iulie 21, 2014, 11:21:52 AM
Multumesc frumos , insa momentan sunt alte cheltuieli pe cap (gen bimini complet cu pereti pt a folosi si ca prelata de stationare, taxa pentru permis).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iulie 31, 2014, 11:44:39 AM
Cateva filmulete si poze pe care tocmai le-am primit de la colegul Dragos (ziuamarinei):
Filmulete: http://we.tl/tIwstrSW7P (http://we.tl/tIwstrSW7P)
Poze:
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: GionyGl din Septembrie 11, 2014, 02:35:08 PM
      Revin cu ceva detalii tehnice. Aseara, in urma unor mici probleme la motor am plecat spre Dunare impreuna cu Cristi pentru a gasi cauza problemei. Dupa ceva surubareli a fost constatata problema, rezolvata si apoi s-a trecut la teste. In cadrul lor am impins mansa la blana si beneficiind si de faptul ca exista un telefon cu GPS la noi ne trecu prin cap ideea de a face ceva masuratori. Cu doi Grasi in barca (impreuna cred ca atingem circa 140 kg), fara bagaje, barca se aseza perfect. Cu motorul la blana in amonte am atins 62 de km, iar in aval am urcat la 67 km/h.   Recunosc ca nu imi este nici pe departe gandul la viteza pe apa dar sincer am ramas surprins cand a citit Cristi valorile, ma asteptam sa fie mai jos putin.
  Legat de problema motorului am constatat, dupa ce s-a desfacut carburatorul, au fost verificate bujiile, ca se slabise legatura cablurilor de acceleratie si nu isi mai faceau cursa cum trebuie. In rest toate bune, realizand inca odata ce mult te poate readuce la viata o plimbare scurta pe apa, chiar si atunci cand nu toate lucrurile din viata ta sunt ok.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: monica.lidia din Septembrie 19, 2014, 11:09:24 AM
"Thor:Despre ce barca de 4,3 m. vorbim? Este un proiect nou? Ce am mai putea afla despre barca de 4,3 m.?"
Buna ziua,
O sa dau eu un raspuns scurt, urmand sa primiti mai multe informatii de la impricinat:
este corect, noua barcuta are 4.3 m si este o versiune (pre)scurtata a celei iniatiale. A fost motorizata pentru aceasta iesire cu un motor de 2.5CP. La acest nivel de motorizare am mers numai in deplasament, iar in regimul de deplasament sectiunea de drum Mahmudia-Sfantu Gheorghe a fost realizata in cca 5h cu un consum total de 3 l combustibil. Ca sa nu credeti ca e vreo confuzie, consumul a fost de 3 l pe 50 km.
O zi frumoasa!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Ciby din Septembrie 19, 2014, 11:33:23 AM
Citat din: monica.lidia din Septembrie 19, 2014, 11:09:24 AM
"Thor:Despre ce barca de 4,3 m. vorbim? Este un proiect nou? Ce am mai putea afla despre barca de 4,3 m.?"
Buna ziua,
O sa dau eu un raspuns scurt, urmand sa primiti mai multe informatii de la impricinat:
este corect, noua barcuta are 4.3 m si este o versiune (pre)scurtata a celei iniatiale. A fost motorizata pentru aceasta iesire cu un motor de 2.5CP. La acest nivel de motorizare am mers numai in deplasament, iar in regimul de deplasament sectiunea de drum Mahmudia-Sfantu Gheorghe a fost realizata in cca 5h cu un consum total de 3 l combustibil. Ca sa nu credeti ca e vreo confuzie, consumul a fost de 3 l pe 50 km.
O zi frumoasa!

6 la suta? Ca Loganu? Nu se poate Dom'le! Braconieru a amestecat benzina cu apa de Dunare si noua nu ne spune nimic! Noroc cu sotia care a indraznit sa "dea din casa"!
Luati aminte baieti! Orice pata de petrol de pe apa va trebui adunata cu grija si pusa in rezervor!

Lasand gluma la o parte, este o performanta demna de invidiat si cu asta se reconfirma performantele barcilor proiectate si construite de Vali!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Septembrie 19, 2014, 11:37:09 AM
Ati uitat sa adaugati si curentul Dunarii :P. Viteza pe gps a fost de 11-12 km/h, dar si Dunarea era crescuta, deci si curentul avea ceva viteza. Am facut 5 ore si din cauza pauzelor - de tufis, de realimentare etc.
Ii cer scuze lui Thor ca n-am raspuns pe topicul unde am fost intrebat, dar in urma ultimelor evenimente sunt hotarat sa respectam regulamentul "la sange".
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: byteworks din Septembrie 19, 2014, 02:11:19 PM
Citat din: Vali din Septembrie 19, 2014, 11:37:09 AM
Ati uitat sa adaugati si curentul Dunarii :P. Viteza pe gps a fost de 11-12 km/h, dar si Dunarea era crescuta, deci si curentul avea ceva viteza.

Hmmmm, Dunarea curge in situatii din astea cam cu 3-4 noduri, asta inseamna ca inapoi abia daca inaintati, trebuie sa gasiti mereu zonele mai lente, cu motorul turat si economia de benzina nu mai exista ca semnificatie. Apropo daca v-ati si intors asa, cat ati facut? Aproape dublu, 8 -9 ore?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Septembrie 19, 2014, 03:39:40 PM
Nu avea in nici un caz 3-4 noduri, ci poate pe alocuri maxim 3 km/h (pe taieturile bratului). Sper sa nu ma insel, si mai ales sa nu isc iar polemici :D.
In schimb, la intoarcere apele erau semnificativ mai mari si curentul mai rapid. Am pus toate bagajele a 3 familii in barca noastra, si am mers bord in bord cu Dan Dragos, propulsati doar de motorul lui. Ne-am miscat cu motorasul mic doar in zona Erenciuc, fara sa simtim o diferenta sesizabila la viteza fata de barca fara bagaje.
La dimensiunea de 4,30, puterea de 2,5 cai e suficienta pentru hull speed din ce am observat, chiar si cu barca plina. Saptamana asta ne-am dat in glisare cu un Honda de 10 cai/4timpi, ne-a placut la maxim cum se misca barca. Oricum, in curand voi reveni cu detalii.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: byteworks din Septembrie 19, 2014, 04:32:30 PM
Cu respect  :) cu numai  3km/h nu curge cred nici la cele mai mici cote  :)  In vara anul trecut cand erau ape medii spre mari sigur avea 7-8 km/h.

PS: s-a mai discutat si cifrele spun intre 1 si 2 m/s chiar si peste, conform cu observatiile mele.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Septembrie 19, 2014, 05:09:48 PM
Mai bine faceam o comparatie intre viteze amonte-aval (cum am facut anul trecut in Insula Mica), si stiam exact. Oricum, cu prima ocazie vom face si asta, ne intereseaza strict viteza pe apa statatoare. Si oricum, despre viteza curentului Dunarii suntem offtopic. Cu acelasi respect :).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: asdepica din Octombrie 12, 2014, 07:57:50 PM
Bun, ok, am inteles ca barca noua e cam cea veche dar mai scurta. Doar mai scurta sau si mai ingusta? Imi cer scuze, dar n-am gasit nicaieri dimensiunile noii barcute. Nu cumva trebuie sa mearga bine si la vasle si/sau cu un motor sub 3,68 kw? Aia ar fi interesant, o proba cu un parsun sau alta chinezarie de 3,6 KW, sa vedem cum se da barca si cu un neofit fara permis la mansa. Se poate, Vali?  :D
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: asdepica din Octombrie 12, 2014, 07:59:49 PM
P.S. ... ma rog, cea veche... n-a fost cea mai fericita exprimare...
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: adrian_flavius din Februarie 21, 2015, 03:31:37 AM
No, tulai, Doamne...sta omu' departe de forum 1-2 ani, isi creste plodu' cu dragoste de baltaceala, si cand revine on-line gaseste una bucata braconier si (mult mai) multe bucati barci reusite...avem de discutat, si nu numai telefonic si rar, ca pana acum, ci temeinic si serios, pe cifre si realitati nautice...ne auzim cat mai curand... ;D ;D ;D
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: NessyRO din Februarie 22, 2015, 08:26:16 PM
Am găsit de ceva timp topicul pe forum. Mi se pare extrem de interesant, mai ales partea de început - nu că finalul apoteotic nu ar merita măcar un "Felicitări Vali!".
Poate ar fi bine dacă ar ajunge pe wall-ul principal deoarece, cred eu, pe foarte mulți îi interesează abordarea, deopotrivă științiifică și lejeră, a construcției unei bărci.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: mariusm piesenoi111 din Aprilie 12, 2015, 11:38:01 AM
Pai și continuarea?
Cum arata cu cabina?
E vreun alt topic deschis pe altundeva?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Aprilie 12, 2015, 11:39:43 AM
Citat din: mariusm piesenoi111 din Aprilie 12, 2015, 11:38:01 AM
Pai și continuarea?
Cum arata cu cabina?
E vreun alt topic deschis pe altundeva?

Salut si Hristos a inviat. De la ultimele mele postari, s-au petrecut multe lucruri interesante. Acestea vor fi povestite la momentul potrivit. Alt topic nu exista, deci rabdare pana vor fi adaugate noutatile aici.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: momaul din Aprilie 12, 2015, 01:46:53 PM
Adevarat a inviat.Asteptam cu nerabdare.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: virus100b din Aprilie 12, 2015, 04:02:27 PM
Adevarat a inviat! Adevarat ca asteptam ;D
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Mai 20, 2015, 06:57:37 PM
Azi a plecat spre intinderile de ape inca o barca iesita din mainile subsemnatului. Mai e ceva de lucru la echipare (motor, comenzi, guvernare, electrica etc), dar ce a fost important s-a facut.

E inca o idee pe care o aveam mai demult si pe care am pus-o in practica, inspirata din barcile Wellboat la care ne uitam cu Mihai si Tudor acum 3 ani la Sf. Gheorghe. Adica 2 console centrale, pe care urmeaza sa se monteze parbriz si sa se inchida complet cockpitul, cu usite intre console plus o copertina etansa. Astfel, indiferent de vremea de afara, ocupantii vor fi feriti de intemperii, soare dogoritor etc.

Vara asta barca va fi folosita asa cum se vede in poze, iar din toamna va fi echipata cu parbriz, copertina etansa de mars, copertina prova etc.

Aceasta e barca de care sunt cel mai multumit despre rezultatul final, dpdv al calitatii executiei. Am avut timp suficient sa experimentez la esantionaj, etape de laminare, asamblare, finisaje etc. Astfel ca pot spune ca, dpdv personal, rezultatul din poze e cea mai buna barca de acest tip pe care am facut-o pana acum.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ziuamarinei din Mai 20, 2015, 07:15:56 PM
Se mareste flota, se mareste. Bravo e frumoasa foc, ti-a iesit bine. Felicitari. Trebuie sa le scoatem simultan pe toate la o plimbare. Marcel sa te bucuri de ea. Bravo.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: gvincentiu din Mai 20, 2015, 07:18:36 PM
Nu-s eu cu motorizatele, insa asta arata chiar bine!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Mai 20, 2015, 07:20:03 PM
Citat din: gvincentiu din Mai 20, 2015, 07:18:36 PM
Nu-s eu cu motorizatele...

Culmea ca nici eu, dar stii vorba aia, de nevoie halesti si pizza :).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Spinoza din Mai 20, 2015, 08:15:07 PM
Chapeau!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: kir_gutzakis din Mai 20, 2015, 09:02:33 PM
Felicitari, arata super!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Bogdan ion din Mai 20, 2015, 09:23:15 PM
La soare te poti uita, dar la barca ba'  ;D .Felicitari, arata foarte bine.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: iulian_cioclin din Mai 20, 2015, 11:03:50 PM
Este varianta scurta sau cea lunga?. Arata super
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Tudor din Mai 21, 2015, 02:31:00 AM
Citatrezultatul a fost zic eu destul de bun pentru o lucrare de amatori (ma voi considera profesionist cand voi fi vandut macar 10 barci facute in aceasta matrita ;)).

Asa domnule, numaratoarea continua, pare-mi-se ca nu mai ai mult pana la cota autoimpusa initial pentru schimbarea statutului.  :)

Chiar daca sustii ca asta, cea mai noua, e si cea mai reusita dpdv calitativ (explicabil, de altfel), eu tot ma consider un privilegiat ca am folosit timp de mai multe luni prima barca pe care ai construit-o, - inca de la plimbarea pe Brates din 2012, cu Rumpi cocotat la prova si continuand cu  memorabila(sper si repetabila) aventura in Delta impreuna cu Mihai - si ca sunt proprietarul carenei-mama, ca sa zic asa, adica al celei pe care ai turnat matrita pentru modelul prismatic.

Cel mai interesant la proiectul asta este ca, daca privim barcile construite pana acum, nu cred ca sunt 2 identice. Asta evidentiaza multitudinea de optiuni pe care un beneficiar le are la dispozitie pentru a-si configura produsul final in functie de preferinte. Realizarea unei ambarcatiuni devine astfel o provocare atat pentru constructor, cat si pentru beneficiar (daca nu ma credeti, intrebati-l pe @ziuamarinei). :) Apropo, excelenta lucrare, barca pare proaspat scoasa dintr-un showroom.

Pentru mine esential este ca, prin intermediul si cu ajutorul lui Vali si al lui Modi (constructiile interioare sunt opera lui), am reusit in cele din urma sa ajung sa ma bucur de o barca foarte apropiata de ceea ce cred eu ca imi este cel mai potrivit, nemaifiind necesar sa ma mai strofoc sa gasesc o varianta de a aduce de peste mari si tari un Smokercraft, Crestliner sau un Wellboat Salyut fara sa atentez brutal la bunastarea familiei.
Atasez o poza cu barca mea, pentru a completa imaginea asupra flotei existente. M-am gandit la un moment dat sa fac si o prezentare mai ampla a barcii, insa nu stiu daca este neaparat de interes general. Cred ca important e sa se observe ca, pentru un potential cumparator care nu e prea grabit cu achizitia, exista variante demne de luat in calcul ca alternativa la oferta producatorilor autohtoni consacrati pe segmentul ambarcatiunilor mici.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: cristiantutuianu din Mai 21, 2015, 08:03:28 AM
Am avut ocazia sa o vad ...e super!!! Finisaje jos palaria ...bijuterie.Iti multumesc Vali pentru ca mi-ai permis sa o ating la ora aia tarzie din noapte (am uitat..de toata oboseala adunata in ziua aia).
Propietarului ii doresc sanatate ,sa se bucure la maxim de ea !
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: GionyGl din Mai 21, 2015, 11:30:32 AM
    Bun venit surioarei, felicitari Vali pentru reusita si Marcel pentru achizitie! Sper sa fie mai multi fericiti care sa imbratiseze idee lui Dragos (ziua Marinei), poate le vedem pe toate la un loc pe apa! Ar fi frumos!
     Tudor, sa stii ca o prezentare mai amanuntita a barcii cred ca ar imbogatii informatiile utile ale forumului. Fiecare dintre noi a avut experientele sale cu jucaria Antonov! Asa ca asteptam! In rest, ganduri bune si zile frumoase tuturor!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: bradutzu din Mai 21, 2015, 05:13:02 PM
f frumoasa barca!
felicitari Vali!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Intersect din Mai 22, 2015, 11:21:12 AM
Șantierul naval Antonov lucrează la capacitate maximă.Foarte frumoasă,fiecare barcă este unică .
Așteptăm cu interes cabinata.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Mai 22, 2015, 08:28:34 PM
Motivul pentru care barca e foarte customizabila e simplu: datorita fundului dublu (paiol etans) si copastiei sanatoase, barca are asigurata rigiditatea optima chiar si atunci cand e complet goala, fara banchete, pupitre, punti intermediare etc.
Astfel ca orice amenajare interioara suplimentara ranforseaza si mai mult ansamblul. Poate fi o bancheta transversala (sau doua), poate fi un sistem de pupitre ca la barca de mai inainte, poate fi o punte (bas) prelungita ca la barca lui Dragos, pot fi banchete longitudinale etc.

Am batut in 2012 Delta cu barca in varianta complet libera la interior, doar banchetele prova si pupa, fara sa avem nici cea mai mica problema. Poate ar fi o idee si conceperea unor amenajari modulare, care sa poata fi scoase la nevoie, daca e nevoie de loc maxim in barca. Oricum, se pot imagina si face multe.
Eu sunt multumit ca am obtinut o carena optima si ca hidrodinamica, si ca ergonomie. Pe aceasta carena se poate construi apoi ce ne vine in minte, bineinteles cu conditia respectarii normativelor de stabilitate, flotabilitate, esantionaj etc.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: asdepica din Iunie 16, 2015, 10:31:58 AM
Felicitari Vali, felicitari proprietarului!
Ceva dimensiuni, mase, motorizari se poate?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Toy 4x4 din Iulie 30, 2015, 01:30:50 PM
Felicitari ptr visul implinit !
Si nu ..oricum , in dublu exemplar !


Mai mult de atat , eu personal as dorii sa va multumesc ptr : BUNAVOINTA, EDUCATIA atat profesionala , dar in special ptr CALITATEA UMANA =-omenia de fapt si intelgerea de care dati dovada  - citind aprope ..aprope toate subiectele ,ce l -ar interesa pe un newby , de pe cap compas .

Iancu
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: pava din Septembrie 13, 2015, 03:55:14 PM
     Salutare ! 

     Dupa o lunga asteptare ,zilele trecute am lansat la apa in Mahmudia o barca construita de Vali  ;D ;D
  Este varianta de glisare 5,1 m, motorizare actuala 15 CP 4T . Asa cum ma asteptam are un comportament nautic bun. Testele le-am facut in diferite conditii de incarcare: eu singur fara bagaje max  35 km/h aval. Eu+pasager 90kg  cu 50 kg bagaje  max32 km/h aval  8), 7 pasageri + catel talie medie 11 km/h  ::)in deplasament. In concluzie trebuie un motor mai mare !
     Traseul cel mai lung  a fost unul consacrat : mahmudia dunarea veche (bucla ), canal uzlina , lac uzlina ,isac , canal litcov , canal filat,bucla , mahmudia . Atasez cateva poze .
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: byteworks din Septembrie 13, 2015, 05:52:32 PM
Felicitari!
Ne spui te rog care e situatia pe Uzlina si Isac, au apa suficienta, se pot traversa?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: pava din Septembrie 13, 2015, 06:14:45 PM
Citat din: byteworks din Septembrie 13, 2015, 05:52:32 PM
Felicitari!
Ne spui te rog care e situatia pe Uzlina si Isac, au apa suficienta, se pot traversa?

Multumesc ! Se pot dar cu atente . Intrarea in bucla (dinspre mahmudia ) se putea traversa numai cu motorul ridicat la rame ,cam 300m . Lacurile au apa putina , la intrarea din uzlina in isac sunt ceva probleme . Oricum , de ieri ,a mai crescut nivelul apei . 
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radu andritoiu din Septembrie 13, 2015, 08:19:27 PM
s-o stapiniti sanatosi, cu siguranta va va aduce multe momente frumoase
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ziuamarinei din Septembrie 13, 2015, 09:19:13 PM
Citat din: pava din Septembrie 13, 2015, 03:55:14 PM
     Salutare ! 

     Dupa o lunga asteptare ,zilele trecute am lansat la apa in Mahmudia o barca construita de Vali  ;D ;D
  Este varianta de glisare 5,1 m, motorizare actuala 15 CP 4T . Asa cum ma asteptam are un comportament nautic bun. Testele le-am facut in diferite conditii de incarcare: eu singur fara bagaje max  35 km/h aval. Eu+pasager 90kg  cu 50 kg bagaje  max32 km/h aval  8), 7 pasageri + catel talie medie 11 km/h  ::)in deplasament. In concluzie trebuie un motor mai mare !
     Traseul cel mai lung  a fost unul consacrat : mahmudia dunarea veche (bucla ), canal uzlina , lac uzlina ,isac , canal litcov , canal filat,bucla , mahmudia . Atasez cateva poze .

Lasa ca a meritat asteptarea Dane. Sa o stapanesti sanatos si sa ne intalnim cat mai des pe apa. Din ce am auzit vad ca  si cu 15 Cp barca isi dovedeste calitatile nautice. Bravo.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: pava din Septembrie 14, 2015, 05:25:58 PM
  Multumesc Radu si Drados !
  Sa ne vedem cat mai des pe apa  ;D
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Onisor Cristian din Februarie 28, 2016, 09:02:32 AM
Cred ca ar fi interesant si titlul " Cum se naște un runabout"
Așteptam
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Februarie 28, 2016, 10:43:56 AM
Intai facem, apoi aratam :).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Onisor Cristian din Februarie 28, 2016, 03:02:46 PM
Sigur Vali, am zis si eu sa perpelesc lumea ;D
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iunie 19, 2016, 05:31:49 PM
S-a mai "nascut" o barca, de data asta mai de "dolce vita" si mai putin de tavaleala :). A fost ceva munca, dar ne-a placut tare ce a iesit.
Urmeaza ceva retro, tip runabout clasic, dar ca de obicei va mai dura ;).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radu andritoiu din Iunie 19, 2016, 07:08:55 PM
salut
frumoasa, bravooo
ce motor are ? 40 hp ?
bancheta mijloc e montata la fel ca la mine sau mai spre oglinda ?
s o stapaneasca bucuros
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radu andritoiu din Iunie 19, 2016, 07:11:36 PM
pare de 20 hp, dupa dimensiune , sau ma insel >?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iunie 19, 2016, 08:55:37 PM
20 de cai, iar bancheta e montata mai spre mijlocul barcii, pentru a obtine centrul optim de greutate necesar la glisarea cu 2 persoane si motor mai mic.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Haiduc din Iunie 19, 2016, 09:53:23 PM
Bravo inca odata nu se dezminte mesterul sa o stapaneasca sanatos si sa se bucure de ea
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Florio din Iunie 20, 2016, 01:20:09 AM
Pe mine mă uimește de fiecare data, calitatea de fabricant de serie, pe care o da Vali la fiecare barca lucrata cu propria mana. 
Mă întreba un prieten din SUA, ce ar putea sa facă aici, dacă vrea sa se întoarcă în România.  "Orice" , i-am spus. Orice ai face, dacă ești serios așa cum te știu,  vei avea succes.
Cazul e ilustrat perfect, de Vali :)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: dan_rotaru din Iunie 20, 2016, 11:22:33 PM
Felicitari pentru lucrare, Vali!
Ai mai facut un barcagiu fericit!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ziuamarinei din Iunie 21, 2016, 08:16:40 PM
Citat din: Vali din Iunie 19, 2016, 05:31:49 PM
S-a mai "nascut" o barca, de data asta mai de "dolce vita" si mai putin de tavaleala :). A fost ceva munca, dar ne-a placut tare ce a iesit.
Urmeaza ceva retro, tip runabout clasic, dar ca de obicei va mai dura ;).
Bravo felicitari, cred ca v-am vazut sambata, ii dadeati jar la deal spre parcul rece. 
Tot dupa veste v-am remarcat ;D ;D .
Oricum si cu 20 HP se misca foarte bine. Cati erati? Parca trei persoane, nu?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Onisor Cristian din Iunie 23, 2016, 12:36:40 PM
Bun, bun, abia aștept cu proiectul de runabout.
Te pup Vali  :)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Iulie 15, 2016, 10:51:39 PM
In ultimele 3 saptamani am lasat totul deoparte si mi-am facut o barca si pentru mine. E varianta de 4,30 metri, fiind optima pentru nevoile mele. Am tinut seama de vorba lui Rumpi "de ce sa ai mai multa barca decat ai nevoie" :).

Prima barca de tipul asta am facut-o in iulie 2014, si am si fost cu ea in Delta la inceputul lui septembrie in acel an. Stiam deci bine cum se comporta barca, insa a fost o mare surpriza sa o testez azi cu un Selva Naxos de 15 cai. Nu stiu daca as putea gasi o motorizare mai potrivita pentru aceasta dimensiune de barca. Motorul e o mica fiara, si desi e destul de batran, isi face treaba excelent, desi mai trebuie gadilat.

Din pacate n-am avut cum sa fac filme etc, dar in curand am sa deschid un topic despre  barca, strict dpdv al utilizatorului. Asa ca dupa 10 ore de stat aproape continuu pe balta, pot sa spun ca s-a meritat la maxim sa ma arda soarele si vantul.

(http://i973.photobucket.com/albums/ae211/fitness4mind/20160715_174558.jpg)

(http://i973.photobucket.com/albums/ae211/fitness4mind/20160715_174601.jpg)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: dan_rotaru din Iulie 15, 2016, 11:54:45 PM
Super barca, la fel ca toate celelalte iesite din mainile maestrului Vali.
Am avut si eu ocazia de a ridica barca, impreuna cu Vali, si nu mi-a venit sa cred cat de usoara este pentru dimensiunile ei.
Abia astept sa ma dau si eu pe apa cu o barca mesterita de tine, Vali. Spre deosebire de tine, eu nu cred ca o sa ma dau jos din ea asa repede, ci cred ca o sa o iau usurel la vale, asa, vad eu unde ajung...:)
Felicitari inca o data pentru inca o barca exceptionala care se alatura flotei.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Thor din Iulie 15, 2016, 11:57:52 PM
Nu mai este o surpriza. Ne-am obisnuit ca firma Antonov sa ne arate barci de barci. Nu uit prima 4,30 m. când m-ai trimis la plimbare, pe forum, când am cerut amanunte despre ea. Atunci @Monica.Lidia a dezvaluit cate ceva: https://forum.capcompas.ro/index.php/topic,1349.msg22858.html#msg22858
Te-ai plictisit de osanale si felicitari asa ca ma abtin desi chiar ar trebui sa spun ceva frumos.
Antonov 4,30 m. este numai pentru tine sau putem discuta  in particular?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: cristiantutuianu din Iulie 16, 2016, 08:58:25 AM
Sa o stapanesti sanatos!...  sa va bucurati de ea
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radu andritoiu din Iulie 16, 2016, 09:56:05 AM
Frumoasa barcuta, dar mai faina e a mea
O barca aduce atat de multa bucurie
Sa va bucurati de ea sanatosi
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Haiduc din Iulie 16, 2016, 01:51:14 PM
Frumoasa Valica
Sa o stapinesti sanatos era si timpul, acum sa ne vedem pe ape

Sa auzim numai de bine
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Onisor Cristian din August 21, 2016, 09:39:32 AM
Bravo Vali, sper sa te bucuri de ea.  :)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: iulian_cioclin din August 21, 2016, 10:25:52 PM
Citat din: Vali din Iulie 15, 2016, 10:51:39 PM


Din pacate n-am avut cum sa fac filme etc, dar in curand am sa deschid un topic despre  barca, strict dpdv al utilizatorului.







Vali, astept cu interes topicul mai sus mentionat!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din August 21, 2016, 10:58:22 PM
Citat din: iulian_cioclin din August 21, 2016, 10:25:52 PM
Vali, astept cu interes topicul mai sus mentionat!

Asta dupa tura lunga de Delta de la inceputul lui septembrie ;).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Sosoktm din Noiembrie 02, 2016, 10:57:53 AM
nu cumva....e noiembrie deja?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Noiembrie 02, 2016, 12:51:54 PM
Ba da, am facut mai multe ture, si in septembrie, si in octombrie, si mai am cateva de facut si in noiembrie :P.
De povestit am povestit, pe alte topicuri, dar asa e cand intri rar pe forum ;). Oricum, tie mai bine decat sa-ti povestesc iti arat pe viu, asa ca ramane sa ne intalnim odata pe apa.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: dan_rotaru din Februarie 20, 2017, 09:21:17 PM
Dragi prieteni barcagii, va anunt cu placere va maestrul Vali Braconieru a mai finalizat o barca superba, cea mai frumoasa dintre toate, dintr-un motiv simplu: E A MEA!!!!!
Pun si niste poze, si ii multumesc lui Vali pentru barca, lui Dragos - ziua marinei ca m-a "adoptat" si ma initiaza pentru a deveni barcagiu de Dunare, ca sa zic asa, si lui Ionel, pentru sprijinul dat la finalizarea lucrarii.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: dan_rotaru din Februarie 20, 2017, 09:26:58 PM
Eu cu profesorii:
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: iris din Februarie 20, 2017, 09:33:58 PM
Frumoasa barca,se vede ca e lucrata ingrijit.
   Sa o stapanesti sanatos,sa te bucuri de ea!
     Buna treaba!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: dan_rotaru din Februarie 20, 2017, 09:38:56 PM
Multumesc.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Haiduc din Februarie 20, 2017, 09:48:02 PM
Sa te poarte cu drag si sa o stapanesti sanatos,acum nu mai ramane decat  sa vezi orizontul cat mai departe
Reusita poza "Cei trei muschetari" de la ziuamarinei poate te molipsesti si de cort ca si eu m am inspirat de scolo si sper sa il gasesc pe apa sa sarbatorim ca la Marca inregistrata
Numai de bine
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: drmarius din Februarie 20, 2017, 10:11:23 PM
Felicitări. Este superba! Sunt foarte curios de motor. Si eu vânez un 20cp 2t Yamaha din ultima generație sa îl am ca rezerva. Poate ne intersectam intr o zi, cateva AN uri pe apa. :)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: dan_rotaru din Februarie 20, 2017, 10:18:54 PM
Nu vreau sa dau din casa, dar este posibil ca asta sa se realizeze destul de curand. Poate ne zice Vali mai multe.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radu andritoiu din Februarie 20, 2017, 10:47:24 PM
frumoasa, foarte frumoasa, fantastic de frumoasa
sa o stapaniti sanatos
o barcuta aduce multa bucurie
mi s a facut dor de a mea  :'(, care de altfel e cea mai cea , din acelasi motiv

sambata ne facem de cap la calarasi cu an ul lui M
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: iulian_cioclin din Februarie 20, 2017, 10:48:28 PM
Super, iti inteleg perfect bucuria  ;D
Sa te bucuri de ea si sa iti aduca numai satisfactii. Flota AN devine din ce in ce mai mare.

Baieti, potoliti-va! a mea va fi cea mai frumoasa! si stiti de ce nu?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ziuamarinei din Februarie 20, 2017, 10:59:15 PM
Dane, sa-ti aduca numai bucurii. Cand vrei sa parafam actele de adoptie sa spui din timp.  :). Sa vina odata caldurica sa ne facem de cap pe apa.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: dan_rotaru din Februarie 21, 2017, 12:30:48 AM
Multumesc tuturor.
Dragos, apropo de adoptie, o sa o parafam de fiecare data cand ajung la Galati sa ma dau cu barca.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Florio din Februarie 21, 2017, 04:58:15 AM
Ce fraternități stârnește marca Antonov ! :)
Să vă bucure bărcile proprii, băieți, ani mulți la rând, fiindcă sunt făcute cu migală și simț de răspundere.
Astea au definit calitatea. Iar utilizatorii au confirmat-o.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Dbr din Februarie 21, 2017, 07:23:48 AM
Ma bucur nespus sa vad asa ceva. Ma bucur deasemenea sa vad ca am avut dreptate cand am mai spus aici pe forum: ,, bucuria ta este cea mai mare cand ii vezi pe cei din jur fericiti si ca puterea sta in mainile tale, aceea de a face ceva frumos, dar si aceea de a face din frumos o barca".
Se vede ca puneti mult suflet in ceea ce faceti voi toti cei de aici.
Deci ne-am inmultit ;). Si da, asa este, este cea mai frumoasa barca pentru ca ESTE A TA!
Stima tuturor dragi prieteni!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Sosoktm din Februarie 21, 2017, 10:33:19 AM
si o sa ne inmultim in continuare. Mai multe nu zic...inca :D
@dan_rotaru....sa o porti cu placere!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radu andritoiu din Februarie 21, 2017, 06:31:09 PM
 :)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: iulian_cioclin din Februarie 21, 2017, 06:35:23 PM
Radule, abia acum ti s-au incarcat pozele? Ce sa-ti spun.... sa o folosesti sanatos ;D

PS. vezi ca ti-a ramas peridocul mic!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: dan_rotaru din Februarie 21, 2017, 06:44:35 PM
Iuliane, nu e peridocu mic, e barca prea mare!....:))
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: iulian_cioclin din Februarie 21, 2017, 06:51:06 PM
Citat din: dan_rotaru din Februarie 21, 2017, 06:44:35 PM
Iuliane, nu e peridocu mic, e barca prea mare!....:))

Da, la asta nu m-am gandit!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radu andritoiu din Februarie 21, 2017, 06:57:28 PM
amintiri din 2016
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: GionyGl din Februarie 23, 2017, 12:28:11 PM
Dane, sa te bucuri din plin de ea, sa te plimbe pe ape linistite si te asigur eu ca va avea grija de tine si pe vreme rea, e un camarad de incredere!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ionpescarul din Martie 13, 2017, 02:36:29 PM
Am vazut o barca pe pagina acestui producator ,seamana la alura (scuzati expresia de afon ) cu barca mare facuta de Vali ,dar are 2 redane traversale!!!!! chestie la care e specialist Fritz.Parca a fost o discutie ,despre o colaborare.Mai multe nu spun ,ca nu stiu.Vad ca barci in genul asta sunt TOP.
https://www.facebook.com/HayaariMarine/ (https://www.facebook.com/HayaariMarine/)

mai exact la carena asta ma refer
https://www.facebook.com/HayaariMarine/photos/a.707832042590247.1073741831.462354510471336/1632827173424058/?type=3&theater (https://www.facebook.com/HayaariMarine/photos/a.707832042590247.1073741831.462354510471336/1632827173424058/?type=3&theater)
de fapt toate modele lor mari au redane traversale
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Martie 13, 2017, 07:15:27 PM
Nea Ion, barcile cu redane transversale sunt intr-adevar cele mai performante barci glisoare. Au anumite caracteristici care le avantajeaza, printre care asieta constanta (nu am vazut sau auzit de vreo asemenea barca sa "bata apa" - porpoising), au suprafata udata mult redusa, au unghi de stelaj mare, care le confera o buna stabilitate dinamica la glisare.

Ce e foarte important la aceste barci, si trebuie luat intotdeauna in considerare:

- aceste barci trebuie sa fie usoare ca sa ajunga la performantele dorite. Prin urmare, o barca utilitara, care se incarca din belsug cand se pleaca la drum lung, nu se va incadra vreodata in raportul kg/CP necesar atingerii performantelor specifice redanelor transversale
- aceste barci se pot folosi numai la viteze mari, fiindca la viteze intermediare se comporta rau - au rezistenta la inaintare mult mai mare decat o barca glisoare utilitara. O barca normala se poate folosi eficient la o gama foarte larga de viteze, pe cand una cu redane transversale se poate folosi exclusiv la viteze mari.
- motorizarea necesara pentru mars eficient la o barca avand redane transversale e superioara motorizarii unei barci normale, din cauza unghiului de stelaj mai mare. O barca utilitara buna trebuie sa fie in primul rand economica, adica sa transporte maximul de incarcatura la minimul de consum, cu o viteza decenta de glisare.
- din cauza unghiului mare de stelaj, stabilitatea in stationare a unei barci cu redane transversale e inferioara unei barci utilitare. Prin urmare, confortul in stationare nu e la fel ca in cazul unei barci normale cu unghi de stelaj mai putin agresiv. In plus, in stationare pe valuri barcile cu unghi mare de stelaj sunt mai nesigure decat cele cu unghi normal.

Eu am vrut ca barca mea sa fie o barca utilitara optima, adica spatioasa, stabila, economica, de incredere, si cu performante rezonabile cu motorizari mici. Daca am reusit sau nu, pot spune colegii care au barca.

Si eu sunt entuziasmat de calitatile si performantele barcilor cu redane transversale, dar dpdv al utilitatii practice nu ma va interesa niciodata o asemenea barca. Cred ca poate m-as da de cateva ori cu ea, dupa care nu m-ar mai interesa, fiindca pe ape apreciez intotdeauna relaxarea si nu adrenalina.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ionpescarul din Martie 14, 2017, 08:24:43 AM
Multumesc pentru raspuns Vali,esti un om care stie  ce vrea de la o barca cand o construieste.Sa fi sanatos si tine-o tot asa.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radu andritoiu din Martie 14, 2017, 02:43:46 PM
"Eu am vrut ca barca mea sa fie o barca utilitara optima, adica spatioasa, stabila, economica, de incredere, si cu performante rezonabile cu motorizari mici. Daca am reusit sau nu, pot spune colegii care au barca".
confirm, iar pt a testa calitatile barcutei mele o taiem vineri in dd
si pt pescuit
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radasous din Martie 14, 2017, 04:27:40 PM
Citat din: radu andritoiu din Martie 14, 2017, 02:43:46 PM
... iar pt a testa calitatile barcutei mele o taiem vineri in dd ...
cu flexul? o sa poluati dd cu span...
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radu andritoiu din Martie 14, 2017, 04:51:33 PM
nu cu flexul, cu voie buna
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radu andritoiu din Martie 20, 2017, 02:09:29 AM
ne am intors din balta
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: ionpescarul din Martie 20, 2017, 06:16:38 AM
Citat din: radu andritoiu din Martie 20, 2017, 02:09:29 AM
ne am intors din balta

Nu se vede ,dati un raport complet.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: iulian_cioclin din Mai 13, 2017, 07:32:36 PM
     In matrita lui Vali s-a mai nascut o barca!
O barca ce face fericit un pasionat pescar si pe familia lui.
Mai multe detalii, poze si clipuri puteti gasi in topicul meu: https://forum.capcompas.ro/index.php/topic,2306.0.html (https://forum.capcompas.ro/index.php/topic,2306.0.html)

(http://i63.tinypic.com/15dbczq.jpg)
(http://i65.tinypic.com/2qxytzs.jpg)
(http://i68.tinypic.com/oghtn5.jpg)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Thor din Mai 13, 2017, 07:52:49 PM
Vă doresc tot ce vreți voi să faceți cu barca. Iubesc bărcile AN-ului. Mi-a părut foarte rău că a trebuit să renunț la barca mea de la V.AN. Sper să nu rămân șontorog și să pot să mă dau cu bărcile lui Vali! Plutiți, în siguranță, pe bărcile Antonovului.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: iulian_cioclin din Mai 13, 2017, 08:12:55 PM
Citat din: Thor din Mai 13, 2017, 07:52:49 PM
Vă doresc tot ce vreți voi să faceți cu barca. Iubesc bărcile AN-ului. Mi-a părut foarte rău că a trebuit să renunț la barca mea de la V.AN. Sper să nu rămân șontorog și să pot să mă dau cu bărcile lui Vali! Plutiți, în siguranță, pe bărcile Antonovului.

Multumim frumos!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: GionyGl din Mai 14, 2017, 06:13:05 PM
Felicitari Iuliane pentru alegere, barca arata foarte bine! Multe plimbari pe apa!
Deasemenea inca o data il felicit pe Vali pentru realizare si pe Dany pentru customizare!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: iulian_cioclin din Mai 14, 2017, 11:27:51 PM
Citat din: GionyGl din Mai 14, 2017, 06:13:05 PM
Felicitari Iuliane pentru alegere, barca arata foarte bine! Multe plimbari pe apa!
Deasemenea inca o data il felicit pe Vali pentru realizare si pe Dany pentru customizare!

Multumesc!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: drmarius din Mai 25, 2017, 02:49:34 PM
Ieri am iesit cu AN urile pe Snagov in teste. La varianta lunga am testat noul post si la cea scurta o problema cu motorul care nu trece de 27kmh. Urmeaza o saptamana de umblat si pescuit in delta :) ... cu AN ul lui Radu.

(https://c1.staticflickr.com/5/4248/34496448180_8a77d78149_c.jpg)

(https://c1.staticflickr.com/5/4250/34719852492_23a65375d7_c.jpg)

(https://c1.staticflickr.com/5/4245/34496437270_e9d1de7817_c.jpg)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: bbl81 din Mai 25, 2017, 03:28:36 PM
ha, ce fain e tovarusul cu 4 picioare..  brac german?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: drmarius din Mai 25, 2017, 11:00:49 PM
E un Epagneul Breton, pe lângă începând cu sezonul asta avem si un soricar pe bărci.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: iulian_cioclin din Mai 25, 2017, 11:57:34 PM
Iar Delta?  Radule, nu mergi cam apupat?
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Mai 26, 2017, 05:09:03 AM
Cred ca a uitat unde e butonul de trim ;). Oricum, in poza a 2-a asieta e normala.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: radu andritoiu din Mai 26, 2017, 08:18:35 AM
O iesire pe snagov, de vreo ora , seara tarziu
La plimbare cu cele doua an uri
N am uitat de trim, incetinisem
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: cristiv din Martie 18, 2018, 05:07:04 PM
in cautarea barcii perfecte am studiat forumul si majoritatea recomanda barca AN pentru ceea ce am eu nevoie. Eu imi propun sa iau o barca de abia la anu din cauza restrictiilor de timp de anu asta ( bebelus ), asa ca studiez in detaliu. Domeniu e chiar fascinant, imi propuns acitesc si cateva carti pentru a intelege mai bine.

As avea cateva intrebari:
1. Vali se mai ocupa de productia de barci? Am vazut ca la un moment dat a facut cateva comentarii legate de sanatate. Sanatatea e inainte de toate.

2. Barca An 5.1 are din cate am inteles 2 variante, una de deplasament si una de glisare. La cea de glisare latimea din mijlocul barcii spre pupa ramane constanta sau se ingusteaza?

3. Daca ati putea sa imi dati dimensiunile interioare a barcii, spatiu liber. As vrea sa vad cum s-ar potrivi pentru ce am eu in cap.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Martie 18, 2018, 08:44:58 PM
Salut @cristiv si multumesc de interes.

1. Treaba merge in continuare, chiar mai bine decat inainte, deoarece am rarit-o tare cu forumul si ma concentrez strict pe chestii concrete. Cu sanatatea mi-am revenit destul de bine, ca dovada atasez mai jos o poza facuta ieri.

2. Variantele actuale sunt cele 2 modele de glisare - de 5,10 si 4,30. Latimea si volumetria imersa sunt aceleasi de la cuplul maestru pana la pupa, la fel ca la orice barca glisoare.

3. O sa discutam pe privat, eventual iti trimit un desen cu dimensiuni etc, cu conditia sa nu fiu presat, grabit etc. Din experienta mea se poate amenaja interiorul intr-o multitudine de variante, dovada fiind amenajarile deja existente.

Ramane sa tinem legatura, si e bine ca te gandesti deja pentru la anul, fiindca anul asta e cam ocupat :).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Thor din Martie 19, 2018, 12:04:14 AM
Citat din: Vali din Martie 18, 2018, 08:44:58 PM
Salut @cristiv si multumesc de interes.

1.  (...)  am rarit-o tare cu forumul si ma concentrez strict pe chestii concrete.

Am mai văzut asta și  Dincolo. Ca și Acolo, mă bucur că lucrurile evoluează bine. Dar... Smokey după concentrare are A-ul și navighează... TU după concentrare îți dezvolți afacerea "strict pe chestii  concrete". Mă bucur pentru voi! Asta înseamnă că cele două Forum-uri rămân de...? Dincolo este un Forum stins. Un forum stins urmează și aici? După concentrare... 
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Martie 19, 2018, 06:38:04 AM
@Thor: Cand (si daca!) voi mai avea putere, voi reveni. Mai bine de 10 ani am dat tot ce a fost posibil sa dau.

Nu pot sa compar cu "dincolo", fiindca eu nu am spus nimanui niciodata "mars si faceti revolutie pe facebook, ca rolul vostru pe forum s-a terminat, si forumul merge si singur", cum a spus cel de care ai amintit.

Nu cred vreodata ca si aici se va stinge, fiindca nu sta forumul intr-un om. Puterea vine de la comunitate in ansamblu, si de la spiritul pe care i l-am insuflat in anii in care am avut puterea sa ma implic. Iar asta se vede clar azi pe capcompas.ro.

Ce va urma doar Domnul stie. Daca fiecare se va implica macar a mia parte din cat m-am implicat eu, forumul va inflori in continuare ca si pana acum. Si cu asta gata si cu off-topicul ;).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Thor din Martie 19, 2018, 11:35:24 AM
Citat din: Vali din Martie 19, 2018, 06:38:04 AM

Nu cred vreodata ca si aici se va stinge, fiindca nu sta forumul intr-un om. Puterea vine de la comunitate in ansamblu, si de la spiritul pe care i l-am insuflat in anii in care am avut puterea sa ma implic. Iar asta se vede clar azi pe capcompas.ro.


,,Ochiul stăpânului îngrașă vita" spune Biblia. Dacă tu nu te mai implici... chiar va fi... off-forum.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: cristiv din Martie 19, 2018, 04:42:55 PM
Vali ma bucur sa vad ca esti ok cu sanatatea. Tinem legatura pe privat cu dimensiunile interioare.

Eu as dori o combinatie intre barca din topicul "Barca din vis" si cea a lui ziuamarinei. Varful barcii sa fie inchis cu o platforma de spinning, dotata cu motor electric. Sub ea sa fie un spatiu de depozitare, 2 banchete pe lateralele barcii si ele cu spatii de depozitare. Un capac pentru rezervor si baterie care va servi si ca si sezut in stanga si dreapta motorului. Motorul il vreau la eche, asa m-am obisnuit. Si f important un bimini top care sa se inchida in toate partile ca si cel de pe barca detinuta de ziuamarinei. Daca este posibil sa aiba si inaltimea de 2 m sa stau linistit in picioare. Spatiu inchis va fi de la platforma de spinning pana la pupa.

Barca va fi folosita in principal pe lacul de munte Belis cu familia, asa ca am nevoie de confort (banchete tapitate, etc). Ca si motor imi voi lua probabil unu de 20 de cai.

Superb ar fi sa pot sa ma deplasez si cu cel pe care il am deja Torqueedo 1003, dar nu stiu daca are suficienta putere, poate in tandem cu motorul electric din fata. Linistea din zona atunci cand nu sunt bezmetici pe lac cadreaza mult mai bine cu electricul.

Nici nu vreau multe asa-i? ;D Orice sfat sugestie de la useri e apreciat.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: cristi80 din Martie 19, 2018, 06:53:03 PM
Eu zic ca bateria și rezervorul sa fie in chesoane separate.Ai mult de munca+cunoștințe(bani), sa îți realizezi visul.Tot ce ai scris e custom(nu am găsit alt termen),iar customul costa mult.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: cristiv din Martie 19, 2018, 08:18:41 PM
Dar este vreuna din parti in contradictie cu alta? Ca si asieta ma gandesc ca greutatea va fi chiar bine distribuita. Cu bimini topul acela nu is sigur daca se poate face asa inalt si lung. Am vazut in general mult mai joase cele realizate pe alte barci.

Da stiu ca va fi scump ( sper sa ma ajutati si voi cu sfaturi, astfel incat sa fie cat mai reduse costurile ), dar barca este pentru familie. Pentru pescuitul meu era perfecta gonflabila mea Achilles de 330. Era asa de stabila ca dadeam din picioare ca de pe mal.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Martie 19, 2018, 08:44:46 PM
Cea mai importanta chestie: eu nu mai fac nimic custom, ci doar barca "cheala". Cine vrea si-o modifica si customizeaza dupa plac.
Tot ce inseamna customizare ulterioara ramane de discutat pe forum impreuna cu cei experimentati.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: bbl81 din Septembrie 09, 2019, 02:45:27 PM


Cam asa mi-am imaginat-o de la inceput, softtop vara si hardtop (cabina detasabila) in sezonul rece. Mai trebuie sa definitivez odata treaba cu hardtopul, sper sa-mi gasesc timp. Mai jos am atasat un grafic de viteze pe care mi l-a trimis Dragos pe mail:

@VAli,
ai mai facut ceva legat de Hard top-ul demontabil? sau se anunta vreo cabinata de la tine pe viitorul apropiat?
[/quote]
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Septembrie 10, 2019, 10:59:55 AM
Am mai multe planuri despre partea de cabina, problema e ca de obicei timpul. Nu am facut inca vreo cabina tip hard-top, fiindca baietii care au vrut spatiu de dormit au ramas la amenajarea cu cort, sunt mai multe barci de acest tip.

Am mai multe de povestit, dar daca vrei, propun sa discutam la telefon. Nu e secret, dar e la modul prea incipient pentru a avea ce scrie aici pe topic.
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: mariusm piesenoi111 din Septembrie 10, 2019, 11:08:08 AM
Hai cu incipientul Vali  :)
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Septembrie 10, 2019, 11:09:03 AM
Citat din: mariusm piesenoi111 din Septembrie 10, 2019, 11:08:08 AM
Hai cu incipientul Vali  :)

Intai oul, apoi cotcodacul ;).
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: DusCuBarca din Mai 15, 2021, 01:05:11 AM
Vali, felicitari pentru munca depusa in realizarea baricilor. Ambele dimensiuni sunt interesante.

Te rog zi-mi daca ma poti ajuta cu executia unei barci  AN51? Nu sunt deloc grabit... Datorita banilor... Si imi doresc ca barca sa o pot avea pentru la anu'... pana la terminarea sezonului de prohibitie!

"Cea mai importanta chestie: eu nu mai fac nimic custom, ci doar barca "cheala". Cine vrea si-o modifica si customizeaza dupa plac."

Ce insemna barca "cheala"?   Ma poti ajuta cu ceva poze a unei barci "chele" sa inteleg mai bine?

Mulțumesc anticipat!
Titlu: Re: Cum se naste o barca
Scris de: Vali din Mai 16, 2021, 11:12:58 PM
Salut Adrian și scuze de întârziere. Ți-am scris pe privat, și rămâne deci să continuăm discuția in particular. Ne auzim deci când e posibil.