Turbine eoliene, turbine hidro, panouri solare

Creat de Florio, Aprilie 18, 2011, 04:00:48 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Florio

 Am deschis topicul, ca fiind un subiect important, tangent cu instalatia electrica a ambarcatiunilor de croaziera, de la cele mai mici weekender-uri pana la cele mai mari cruisere  .
Eu am gasit multe informatii despre posibilitatile de a sustine consumul electric la bord, ( si daca imi dati un ragaz sa le caut, am sa pun si link-uri:) ).
Ca idee generala pe care mi-am formulat-o, ar fi intr-o ordine de putere urmatoarele:
1. Panourile solare .  Ofera putere relativ mica comparativ cu celelalte ( uzual de la 5w la 80-130W/panou) ,  nu au greutate mare, pot fi amplasate pe un cadru la pupa, deasupra bimini-top-ului, fara sa deranjeze. Aceste puteri sunt maxime, in realitate se acumuleaza evident, aleator, in functie de intensitatea luminii.
2. Turbinele eoliene. Ofera puteri mai mari, 200-500w, chiar si 1000w. Se poate mai mult, dar eolienele pentru ambarcatiuni nu pot avea palele prea mari, devenind incomode. In general un diamentru de 1m-1.3m pare ok din punct de vedere al spatiului cerut, iar la dimensiunea asta se incadreaza pe la 500W in functie de producator si calitate. Avantajul este ca poate furniza electricitate si noaptea, de aceea se folosesc intr-un sistem cu panourile solare . Fiind puterea maxima ( de obicei producatorii dau acest cuantum la vant de 40 knt :) ...ravasitor ca sa zic asa :) ) e destul de clar ca uzual trebuie sa te astepti la mai putin de jumatate . Nu necesita pentru montaj decat o teava verticala .  Un dezavantaj fata de solare- greutatea mai mare.
   O particularitate aici ar fi turbinele eoliene cu ax vertical. Au greutate mult mai mica, un diametru mic (un tub vertical care prinde vantul prin palele interioare),  sunt indestructibile la vant puternic, nu necesita spatiu aproape deloc . Cam ca o girueta :) Eu as vedea o asemenea turbina instalata chiar in varful catargului, unde vantul e mai puternic. Dezavantajul este odata cel financiar, iar apoi puterea furnizata- mai mica decat cel cu pale in ax orizontal.

Florio

3. Turbinele hidro. Compacte, puternice ( cele mai puternice) , folosibile zi/noapte fara deosebine, atat timp cat barca se misca .  Chiar daca barca sta la ancora, daca exista curent ( pe Dunare de exemplu) , turbina produce .  Si produce bine:) ! Am vazut asemenea turbine peste 1000 w, foarte compacte. Pot fi montate intr-un dispozitiv, la pupa, pot fi puse sau ridicate fara efort. Au o elice foarte foarte mica, in comparatie cu eolienele.

4. Turbinele hidro-eoliene. Poate gresesc, insa mie mi se par o struto-camila. Turbina este creata pe sistemul celei hidro, si are niste pale mari, cam ca acelea eoliene.  Sta intr-un dispozitiv care baleiaza vertical, si poate fi lasata in apa sau ridicata mlt deasupra puntii. Fiind oripilat de parghia asta cam inestetica si putin dubioasa, nu am luat date de putere furnizata.

menestras

Salut Florine, si L.M.A. cu intarziere. Suna interesant ideea cu turbina hidroelectrica. Daca ai mai multe detalii despre asta te rog sa le postezi. De asemenea, pe softpedia sunt niste baieti care isi fac in fundul curtii turbine eoliene la preturi ridicol de mici pe langa cele de fabrica.

http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=186887&hl=turbine+eoliene

http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=592782&hl=turbine+eoliene

Ideea de baza e cam aceeasi ca la multi dintre barcaholici. Oameni care se plictisesc sa stea cu mainile in buzunar.

corsarul

Salutare !....eu cred ca cele mai indicate si care care pot da randement,sunt panourile fotovoltaice. De ce afirm asta ?.... pentru ca sunt cele mai simplu de montat,intretinut etc Aici http://www.clubrv.ro/forum/viewtopic.php?f=11&t=3683 v-am pus un link de pe ClubRV (unde sunt membru asociat de ceva vreme). Dehh.....alta pasiune RULOTELE....boala grea si asta !  :)

Florio

Citat din: corsarul din Aprilie 19, 2011, 08:11:02 PM
Salutare !....eu cred ca cele mai indicate si care care pot da randement,sunt panourile fotovoltaice. De ce afirm asta ?.... pentru ca sunt cele mai simplu de montat,intretinut etc Aici http://www.clubrv.ro/forum/viewtopic.php?f=11&t=3683 v-am pus un link de pe ClubRV (unde sunt membru asociat de ceva vreme). Dehh.....alta pasiune RULOTELE....boala grea si asta !  :)

Nu-i de neglijat, corsare, eu am discutat mult cu rulotisti in ceea ce priveste viata de camping, fiindca asemanarea este mare intre viata la bord si cea la rulota. In ceea ce priveste micile automatisme sau accesorii de confort.
Daca ai acest microb, eu te ascult cu mare interes. Sunt convins ca experienta ta poate da idei bune.

Florio

Citat din: menestras din Aprilie 19, 2011, 06:46:29 PM
Salut Florine, si L.M.A. cu intarziere. Suna interesant ideea cu turbina hidroelectrica. Daca ai mai multe detalii despre asta te rog sa le postezi. De asemenea, pe softpedia sunt niste baieti care isi fac in fundul curtii turbine eoliene la preturi ridicol de mici pe langa cele de fabrica.


Vali, din tropaielile mele pe net, pot sa pun cateva link-uri despre turbine de toate felurile.
Asta ca idee de ce se fabrica. Preturile sunt cam prohibitive pentru multe asemenea accesorii, totusi e bine de stiut ce exista. Am vazut pe youtube, filme despre cum se fabrica acasa un panou fotovoltaic, de pilda. Deci lucrul home made se practica si la nivelul asta, dupa cum aratai si tu interesul baietilor de pe softpedia.

Uite o eoliana verticala, usoara, cu diametru foarte mic, comod de instalat, nepretentioasa in uz : http://www.watteo.fr/product_info-n-Vertical_wind_mill_ATMB_500_19W_12V-pId-2552.html . Dezavantaje: putere mica, pret mare :)

Florio

Tot Watteo produce si hidrogeneratoare, dar si struto-camilele pe care le aminteam la inceputul topicului : turbinele hidro-eoliene http://www.watteo.fr/index-n-Hydro_generators_Wind_mills-cp-354_467.html

adrian_flavius

Ideea principala pe care o tot pritocesc eu cu inca 2 amici e urmatoarea: turbina ne intereseaza intai ca mijloc auxiliar in gospodariile de la tara/de vacanta...explicatia este una simpla: in zonele respective nu se locuieste permanent, iar Electrica ne taxeaza la pausal in timpul anului, cu 2 regularizari periodice, la 6 luni; in zona mea de la tzara, unde am si atelierul, exista o viteza medie a  vantului, declarata pe harta vanturilor, de aprox 3.2 m/s...ceea ce este destul de putin pentru o turbina eoliana; dar: toamna, dar mai ales iarna si primavara, cand noi nu prea stam pe acolo, vantul e destul de "potent"; o turbina care sa descarce curent direct in reteaua nationala mi-ar procura "rezerve" pentru vara, cand consumul sare rapid...si la regularizarile bi-anuale nu as mai scoate 3-400 de leuti din buzunar...

Intrebare (pentru ingineri, electricieni sau unii mai priceputi la chestiile astea): daca am un generator+invertor de la 12V (sa zicem ca fac turbina/generatorul pe tensiunea asta...) la 230V/50Hz, legate direct in reteaua gospodariei, iar consumul casnic este mai mic decat curentul generat de turbina, contorul o ia inapoi? intrebarea e fff importanta... ;D ;D ;D

Scuze de putin off-topic, stiu ca nu e strict pe subiectul ambarcatiunilor, da' e tangential...

Ciby

Nu sunt meserias in domeniu, dar din ce am citit stiu ca un contor n-o sa se invarta invers never. El va inregistra ca fiind consum si energia varata de tine in reteaua nationala si care va apare pe factura pe care o vei plati.
Pe de alta parte, livrarea de energie catre reteaua nationala nu se face oricum, trebuie sa indeplinesti anumite conditii. Invertorul de care tu spui mai sus trebuie sa aiba la iesirea de 220v o forma de unda perfect sinusoidala ("true sinus inverter") si trebuie sa fie perfect sincronizat cu reteaua, altfel face bum. Cantitatea de energie disponibila este alta problema pusa de electrica. Exista o limita sub care nu se va uita la tine nimeni. Parerea mea este sa scoti din carti varianta asta.
Pentru consum casnic sau pentru o barca exista acumulatori ce pot stoca o parte din energia produsa iar pentru surplusul nedorit exista deasemenea solutii.
Dar am devenit off topic.

Andy

Citat din: adrian_flavius din Aprilie 20, 2011, 08:34:15 AM
Ideea principala pe care o tot pritocesc eu cu inca 2 amici e urmatoarea: turbina ne intereseaza intai ca mijloc auxiliar in gospodariile de la tara ...

Corect, si eu am aceeasi problema.
Uitati aici niste linkuri pt turbine home-made:
DYI o turbina de 1ooo watt: http://www.instructables.com/id/DIY-1000-watt-wind-turbine/
una mai performanta: http://otherpower.com/17page1.html
o alta varianta: http://www.treehugger.com/files/2009/06/diy-vertical-axis-wind-turbine.php

"Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover."

Levy

Io zic sa nu deviem de la subiect si sa ramanem la sistemele mobile portabile care s-ar putea adapta pe o barca.Alea de gospodarie s-ar putea discuta la un alt capitol daca ar exista interes.

alex doaga

pentru barca pe care o am, un 4.2 m am facut un ansamblu :

baterie sigilata de 12v, pe ea scrie 5000mA, cost 60 ron, dar poate incarca un ipad pana la 1oo%

bateria o incarc de la 220 cu un redresor inainte de plecare

cuplat la baterie am un regulator de incarcare, luat de pe ebay, 10 eur

si un panou de 4W, care incarca putin bateria, sau o mentine incarcata.

la o barca asa mica nu am necesar de consum mare:camera foto,  telefon, lanterna, =/-ipad.

ionitzady

salut , alex poate pui ceva poze cu sistemul tau ca si eu ma scalt cam in aceleasi ape si motorul meu nu are alternator. BRAVO Florio pt ca ai deschis acelasi topic , iat pt consum redus folositi pt iluminat leduri ( fara nici-un gand de reclama).

Florio

#13
Citat din: alex doaga din Martie 08, 2012, 06:19:09 PM
pentru barca pe care o am, un 4.2 m am facut un ansamblu :

baterie sigilata de 12v, pe ea scrie 5000mA, cost 60 ron, dar poate incarca un ipad pana la 1oo%

bateria o incarc de la 220 cu un redresor inainte de plecare

cuplat la baterie am un regulator de incarcare, luat de pe ebay, 10 eur

si un panou de 4W, care incarca putin bateria, sau o mentine incarcata.

la o barca asa mica nu am necesar de consum mare:camera foto,  telefon, lanterna, =/-ipad.

E un sistem simplu si nepretentios, care face fata cu brio unor lucruri indispensabile ca aparatele foto sau telefonul, intr-o tura de cateva zile .
Un avantaj la panoul de 4w este ca nu necesita vreun dispozitiv special de tip regulator sau controler .

Am si eu un panou similar, flexibil, de 5w. In cartea tehnica scrie clar lucrul asta si e prezentat circuitul de legare la bornele acumulatorului. Eu il folosesc tot pe barca, pentru a incarca bateria folosita exclusiv la pornirea motorului si aprinderea luminilor de navigatie. Face fata cu brio. Poate fiindca eu nu prea pornesc motorul , pe motiv de vele  :) 
Dar as lua panoul si un mic acumulator, chiar la TID, cu caiacul. E mic , eficient, flexibil. 

alex doaga

O sa pun poze, doar sa ajung acasa.


Sistemul a functionat in africa, pentru ipad si telefon satelit, pe o durata de zece zile.

Singurul dezavantaj e greutatea, bateria simpla cantareste 1.4 kg.