Permanenta evolutie a nalucilor

Creat de modi, Aprilie 20, 2014, 05:31:53 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

modi

Astazi am descoperit o chestie misto de tot ..... JIKA RIG !

Imi pare un hibrid intersant intre montura Texas si Drop Shot . Insa mai interesant la asta sunt trei lucruri :

- nu permite monturii sa atinga substratul decat facand un lung repaus in recuperare . Asta faciliteaza mult - cred - atacul salaului sau al somnului ,
- lestul cu care este echipat carligul ( offset ) "piloteaza" excelent montura pe deasupra structurilor sau a stepilor din apa .
- lestul inlocuieste "glontul" de plumb sau tungsten al monturii Texas .

Nu mai pomenesc si despre naturaletea evolutiei in apa , venita probabil tot din atasarea acelui lest ( personal sunt impresionat ce cel cilindric )

http://www.youtube.com/watch?v=Gd9LcxAHMPY#t=180

Jika Rig or Jig Rig Up Close & Under Water - HD Quality

modi

Era sa-mi scape un URIAS avantaj fata de "gloante" ! Unde schimbarea acestora de la un gramaj la altul presupunea intreruperea liniei , ei bine , la acest Jika Rig ( sau Jig Rig ) schimbarea se face extrem de usor cu ajutorul unui inel despicat sau a unei agrafe foarte fine .....

Se pare ca intreg mapamondul il intampina cu entuziasm :

Das Jig Rig oder Jika Rig

modi

Citat din: modi din Aprilie 20, 2014, 05:31:53 PM

- nu permite monturii sa atinga substratul decat facand un lung repaus in recuperare . Asta faciliteaza mult - cred - atacul salaului sau al somnului ,
- lestul cu care este echipat carligul ( offset ) "piloteaza" excelent montura pe deasupra structurilor

Yeeeeah ! I'm good !!!  ;D ;D ;D

Despre asta vorbeam , asta am intuit la naluca asta :

The Jig Rig from Owner Hooks

Mihaif99

Doua chestii imi vin in minte cand ma uita la jika asta, care e un fel de jig.

1) Depinde de specie.

Am incercat rig-uri similare, fara prea mare success la bass. Adica muscaturile le ai, dar partea de finete s-a pierdut. Frumusetea unui Texas sau Carolina este ca sunt monturi fine. Practic linia evolueaza liber prin "glont". Pestele nu simte nici o greutate, si efectiv aspira momeala dupa un bump sau doua. Smecheria sa te abtii sa i-o tragi mediat.

La salau cred ca ar merge sa inlocuiasca jig-uri clasice, dar trebuie pescuita aproape vertical, ceea ce ne duce la a doua concluzie:

2) Seamana dar nu rasare.  Chestia asta nu are cum sa evolueze ca un Texas sau Carolina. Este similara cu un jig, dar in acelasi timp, si cu un drop shot. Parerea mea e ca daca nu jiguiesti aproape vertical, esti mult mai castigat cu un drop shot.

---------------------

In fine...  nu vad nici un avantaj (dpdv comoditate fata de Texas sau Carolina) sa ai plumbul atasat de carlig. Monturile nu le fac pe  balta. Pregatesc inca de acasa un numar de monturi pe linii fluorocarbon cu 2-3 marimi de greutati si carlige adecvate silicoanelor pe care le voi folosi. Astea stau fumos in cutie pe suporti, si le adaug cu carabina de firul principal, neaparat textil. Pe balta doar pun silicoane noi pe masura ce se distrug. Monturile astea Texas si Carolina, se pescuiesc cu bete scurte, perfect balansate, untrasensibile si actiune rapida.  Pot sa citesc fundul si stiu exact ce se intampla. Un bat de 7 picioare e deja o idee prea lung. Am si preferinta de mulineta pentru acest stil.

Mihaif99

Gata, am avut o revelatie, epifanie, cum vreti sa ii spuneti

Rig-ul asta Jika, e PERFECT spre a fi folosit cu o montura de tip pluta culisanta pentru salau.

Uitati-va la asta, si mai vorbim. Doar ganditi-va cum ar evolua Jika in contextul prezentat de baiatul asta:

https://www.youtube.com/watch?v=gIV0U28iE2I

Abia astept sa il incerc. Sunt un mare adept al carligelor wide gap, si am construit tot felul de monturi cu tot felul de carlige, weedlesuri, cu arcuri de pix pe care insurubam siliconul, apoi o montura stil drop shot, etc. Jig-urile nu sunt rele, dar deschiderea carligului este un pic prea mica, si daca nu stai acolo sa simti cu nervii aia sensibili, ai ratat! Geniul monturii Jika consta tocmai in posibilitatea de a combina wide gaps, cu greutati adaptabile, si PREZNTATRE ORIZONTALA.  Modi, fara sa stii, adevar ai grait. meriti un plus 10 :)

modi

Citat din: Mihaif99 din Aprilie 22, 2014, 10:42:13 PM
  Modi, fara sa stii, adevar ai grait. meriti un plus 10 :)

Mersi , dar ai sa fi surprins sa afli ca ieri am improvizat un Jika si am dat o fuga pe Lacul Morii sa ma "joc" putin cu el .
Cam la al cincilea lanseu am avut un atac timid , apoi unul categoric , si dupa alte cateva exercitii de miscare din varful lansetei am dat la aer un salau cam peste kil . Naluca evolueaza extraordinar si este extrem de versatila. Echipata cu un shad verde de 9 cm , moale , cu doua cozi perforate , lucreaza extraordinar !
Concret , in cazul unui substrat malos zgarciul nu se scufunda , ci doar lestul atasat , facand mereu posibil atacul si pastrand naluca permanent la vedere .

Partida s-a incheiat cu negocieri tembeloide intre mine si doi acefali de la Politia Comunitara , care , desi-si faceau bine treaba la vreme de prohibitie , pur si simplu nu puteau percepe si procesa ideea de "pescuit de exercitiu" fara ca acesta sa presupuna retinerea capturilor . Abia dupa ce le-am explicat punct cu punct ( PLM , mai aveam putin sa le fac o schita ) ca ceea ce vreau eu este strict testarea unei naluci .... au mimat faptul c-au inteles , au mai stat langa mine cateva minute si-au plecat in ale lor . Evident , nu tocmai lamuriti .....

Si-n cazul meu a fost vorba despre o nelamurire ..... De ce au venit sa-mi futizeze mie nervii fara sa se opreasca intai pe podul de la Rosu de pe care se dadea la halau "grupa mare" . Pur si simplu n-am avut chef de polemici , ca altfel faceam ca toti dracii !
Doar ma bucuram de naluca . Altceva nu ma interesa ......