Colorarea rasinilor!

Creat de catab, Februarie 11, 2015, 02:21:36 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

catab

        Domnilor, intreb in lipsa experientei personale, a incercat cineva sa coloreze rasini, poliesterice sau epoxi, cu  ceva avut la undemana, ca de exemplu un colorant de vopsele lavabile, si care a fost rezultatul in timp?
        Ma intereseaza daca in timp ii sunt afectate proprietatile rasinei.

radasous

Salut,
Eu am colorat rasina epoxidica si grund epozidic cu colorant praf (oxid de ciocolata  ;D, se gasec prin dedeman, la punga) dizolvat in diluant pentru vopsele epoxidice. Amestecul de colorant+diluant trebuie trecut printr-o sita foarte fina si amestecat voiniceste, altfel face cocoloase.
When people have trouble communicating, the least they can do is to shut up.
-- Tom Lehrer

catab

Daca te rog sa fii un pic mai specific..."oxid de ciocolata"?.....
Ce anume scrie pe punga, sau cutie, cum e ambalat, cat costa...?

felicimond

#3
Colegul de forum cred ca se refera intr-o forma prescurtata la colorantul culoarea ciocolatei (si numit  astfel) care se gaseste fie la raionul de chituri pentru rostul placilor ceramice, fie la raionul de vopseluri. Cum cei mai multi coloranti pulbere sunt oxizi, a folosit forma prescurtata " oxid de ciocolata" care nu trebuie luata ad literam. O alta idee este sa intrebi furnizorul de rasina care va fi reacfia acesteia fata de colorant si care colorant este indicat. Eu folosesc rasina epoxidica transparenta de la europlastic care in fapt este o amorsa pentru pardoseli. Peste ea (si deci compatibila cu ea) pe pardoseli se aplica vopsea epoxi care are diverse culori. Trag deci concluzia ca exista coloranti compatibili cu rasina epoxi. Fac o remarca asupra bazei in care se pune un colorant. Daca e transparenta (ca rasinile pe care le folosim noi), nu trebuie sa ne asteptam ca prin adaugarea colorantului sa devina ca o vopsea in puterea cuvantului. Ea va ramane transparenta, doar ca va avea o anumita nuanta. De obicei, bazele pentru colorare sunt aproape albe si total ne-transparente.

catab

Cred ca tot datorita unui coleg de forum am gasit un link  "http://btools.ro/shop/index.php?route=common/home" unde sunt coloranti pentru poliuretanice si epoxidice. Eram interesat si de un colorant compatibil cu rasina poliesterica, fara sa-i modifice proprietatile . Asta in ideea ca a incercat altcineva! Oricum, multumesc de raspunsuri!

radasous

Citat din: catab din Februarie 11, 2015, 02:40:59 PM
Daca te rog sa fii un pic mai specific..."oxid de ciocolata"?.....
Ce anume scrie pe punga, sau cutie, cum e ambalat, cat costa...?
Oxidul de ciocolata e doar o gluma, de aia avea si maimutoiul cu gura lata. Ozidul poate de fier, zinc, etc, in functie de culoarea dorita. Nu stiu cum se comporta in combinatie cu poliesterica.
When people have trouble communicating, the least they can do is to shut up.
-- Tom Lehrer

home made

simplu,poti amesteca cu orice oxid,rasinei poliesterice nu-I pasa.poti lua vopsea din comert(cu ulei sau diluant)scurge uleiul sau diluantul si foloseste pigmentul,amesteca bine cu TOATA cantitatea de poliesterica pe care vrei sa o folosesti si cind ai nevoie doar adaugi sicativul,(octoatul de cobalt)daca nu-I deja amestecat si metil-etil-cetona(intaritorul).
spor..............!

cristiantutuianu

salutare
Eu am facut un test cu rasina epoxi de la policolor. Am amestecat rasina cu MIXT Color ,pigment pentru zugraveli interioare (se foloseste la:lavabile,var,huma,vinarom)
A colorat rasina foarte frumos.Dupa 12 ore proba era elastica dupa aproximativ 3 zile a devenit "stanca"


catab

Multumesc de raspunsuri. E cazul sa ma apuc de probe...mici..... Si pana da firul ierbii om avea timp sa testam rezistenta produselor.

Fritz

#9
 Pentru ce vrei sa colorezi rasina ? Pigmentul in rasina scade rezistenta si timpul de polimerizare. Dar se foloseste in primul si ultimul strat. In primul strat ..sa nu se vada ...lumina prin gelcoat in zonele subtiri...si in ultimul strat ...sa-i dai o culoare interioara piesei. Se coloreaza gelcoat-ul. Iei gelcoat incolor si pigment.

Incearca aici . Garantat . Nu e bine sa faci teste pe banii tai. Faci o barca ..in care investesti ...si in 2 ani vezi ca s-a decolorat...dar nici macar  uniform ...
http://www.rompolimer.ro/produse/paste-colorante/
Sunt paste de pigmenti ...pentru rasini poliesterice..pt. gelcoat in principal. O cutie are 1 kg pigment ...Cred ca bagi 2kg  la 18 kg de gelcoat.
Foloseste cu incredere. Barca mea din avatar ...bleo cobalt ...e din 2004 . Are aceeasi culoare si luciu. Uite o poza ..la un an de la turnare.

dflorin

Fritz. Nu ne mai oftica cu barca aia frumoasa.

bbl81

salutare,

am facut reparatii la barca, aplicat tesatura, imbibat in rasina epoxi, si apoi vopsit in vopsea epoxidica. mai trebuie aplicat gelcoat? ce este acest gel coat si la ce foloseste? :-[
"O zi proasta de pescuit este mai buna decat o zi buna la munca"

catab

Daca ai vopsit, deja ai ajuns la finalul lucrarii. Gelcoat-ul e de fapt "vopsea", numai ca e poliesteric si e primul strat in matrita de turnare a unei ambarcatiuni, urmat de fibra impregnata tot cu rasina poliesterica. Are calitati net superioare oricarei vopsele ca si rezistenta la abraziune, luciu si durabilitate. In cazul reparatiilor ca ultim strat e un pic mai dificil de folosit si necesita mult mai multa munca pentru al aduce la aspectul de matrita. In cazul tau deja ai folosit rasina epoxidica si priza gelcoatului pe epoxidica nu e la fel de buna ca pe o poliesterica. Daca ai dat vopsea epoxidica ai ajuns la capat.

bbl81

imi place ce spui acolo Catab.   8)

Numai Bine!
"O zi proasta de pescuit este mai buna decat o zi buna la munca"