Pareri Mercury Heavy Duty XS Dunare

Creat de radduu, August 13, 2017, 04:48:31 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

iulian_cioclin

Apropo de asigurari si scuze de offtopic... eu am alt scenariu in cap: daca esti tamponat din spate cu barca cu peridoc dupa tine si se produc pagube atat la peridoc cat si la barca, esti despagubit de asigurarea celui ce te-a tamponat si pentru barca?

kama3

Da, si nu numai in spate. Poate fi o neacordare de prioritate, si sa fie lovita doar remorca/barca din lateral.
Daca nu ai nicio vina in eveniment (adica cel vinovat sa nu poata invoca de exemplu ca tu n-aveai lumini, era noapte si nu te-a vazut) ai dreptul sa pretinzi a fi despagubit.


Alex1958

Salut!
Kama3, stii tu de vreun astfel de caz? Personal nu prea cred!
Ce agent constatator va aviza faptul ca motorul lovit este reparabil sau trebuie inlocuit?
Cred ca totul se muta in dreptul civil si devine extreme de complicat, altfel ar fi profitat altii de aceasta prevedere.....
Fereasca Dumnezeu de asa un eveniment pe bune!

crysty

Avand in vedere ca obiectul asigurat este peridocul, si nu ceea ce cara peridocul, asigurarea nu cred ca despagubeste eventualele avarii ale incarcaturii peridocului. La fel se intampla si la masini - stricaciunile bunurilor din portbagaj nu face obiectul asigurarii. Poate ca este cineva printre noi care sa ne elucideze cazul din punct de vedere al asiguratorului dar si legal referitor la aceste aspecte - accident in urma caruia a rezultat pe langa avarierea peridocului si avarierea barcii de pe peridoc - reparatia barcii face obiectul asigurarii de raspundere civila si se face pe asigurarea vehiculului vinovat de accident?
Deasemeni din punct de vedere legal, daca peridocul sare din cui si loveste masina tractoare introducandusi oistea pana pe bancheta din spate, se poate face reparatia pe asigurarea de raspundere civila a peridocului - cu 2 cazuri tractat de masina aceluiasi detinator si tractat de masina unui detinator diferit (cazul imprumutului acestei remorci).
Dar cred ca ar trebui deschis un nou topic pentru aceste probleme pentru a nu polua.

kama3

RCA-ul peridocului despagubeste tertii pagubiti pentru avarii produse de peridoc atat timp cat el nu este atasat unui autovehicul tractor.
Daca peridocul sare din cui despagubirea o suporta RCA-ul autovehiculului tractor.
Pentru situatia in care peridocul sare din cui si loveste autovehiculul tractor, autovehiculul tractor nu beneficiaza de despagubire. Asa cum am spus mai sus atat timp cat peridocul este tractat raspunderea apartine vehiculului tractor deci autovehiculul tractor nu poate apela la propria asigurare.
Dar, avand in vedere ca pasagerii din auto sunt considerati terti, daca in urma desprinderii peridocului oistea intra in auto si raneste/omoara un pasager acesta (sau in caz de deces mostenitorii lui) are drept de despagubire.
Cat priveste bunurile din portbagaj, daca eu lovesc un tert si ii produc avarii la bunurile din portbagaj, acesta are drept de despagubire, asigurarea RCA acoperind astfel de prejudicii.
Pentru acoperiri si excluderi art. 11 si 12 din Legea 132/2017.

Cat priveste constatarea daunelor:
In cazul  unui eveniment fie se intocmeste constat amiabil fie proces verbal de politie fie se deschide dosar penal (in caz de vatamare sau deces).
Politistul nu e in masura sa spuna cat de afectat e motorul, el doar va consemna ca autovehiculul X a lovit remorca Y in spate si barca ce era pe remorca.
Mai departe dauna se avizeaza la asigurator care va evalua dauna, va stabili daca exista legatura de cauzalitate intre accident si avarii (urme de impact, inaltimile celor doua vehicule, etc) putandu-se dispune chiar si expertize daca exista dubii cu privire la imprejurari.
Valoarea prejudiciului se stabileste in functie de valoarea bunului avariat si valoarea reparatiilor.
Valoarea bunului avariat se stabileste fie raportat la valoarea de nou (daca exista factura de achizitie) fie la valoarea de piata, iar valoarea pagubei functie de reperele avariate.
Potrivit prev. Codului civil valoarea despagubirii nu poate depasi valoarea bunului la momentul evenimentului.
Ca si in cazul unui accident simplu intre doua vehicule, asiguratorul (in functie de cat de serios e) fie va evalua corect dauna si va plati despagubirea fie va incerca sa diminueze despagubirea sau chiar sa respinga dosarul, in acest caz pentru recuperarea despagubirii fiind necesara actionarea asiguratorului RCA in judecata.


pelicanul

RCA-ul acopera orice fel de bunuri aflate in afara vehiculului care a produs accidentul. In ceea ce priveste bunurile aflate in vehiculul care a produs accidentul, acestea sint acoperite doar daca nu exista un contract de transport sau daca nu apartin persoanei care a produs accidentul.
Legea 132 / 2017, art 14 al 8: https://lege5.ro/Gratuit/ge3dgmrvha2q/legea-nr-132-2017-privind-asigurarea-obligatorie-de-raspundere-civila-auto-pentru-prejudicii-produse-tertilor-prin-accidente-de-vehicule-si-tramvaie/2

Deci daca o masina iti loveste barca, vei primi despagubire pe RCA-ul acelei masini, indiferent daca barca este pe remorca, pe apa (s-au vazut cazuri) sau in curte pe cavalet.

A raspuns si kama3, cam in acelasi timp cu mine si pe aceeasi idee.