Dunavatul de jos - Gura portitei ?

Creat de teo pes, Iulie 15, 2014, 03:47:10 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

teo pes

Traseu ,sfaturi, stau o saptamana la dunavatul de jos si vreau sa fac o balaceala n mare !
Viata i grea !!  Dar trece !!

republicii

teo pes

pretz de 5 zile ajung si acolo cred iar , am mai fost acu 2 veri , dar vreau sa vad gura portitei , nu prea pescuiesc in concediu asa ca vreau sa ard benzina! :P

Ciby

Ai trei variante: Canal Dunavat, Canal Mustaca sau Canal Dranov. Bine, ar mai fi si Lipovenilor care pana la urma te scoate in Razim. Si de acolo..., apa, paie si bataie, cum se zice! ;D
Sau, si nu trebuie ratat ca tot esti in zona, Perisor. Eu spun ca nu trebuie sa ratezi.
Mie mi-a placut. Lui Byteworks, la fel. Pupezica (mai ales Pilotul) este si ea incantata.
Cum ar fi sa fii singur pe o plaja de cateva zeci de kilometri?!?

teo pes

evident ca ,,ma mananca "sa ajung si la perisor!! :P
ceva ,,capcane" pe traseu? ,am citit undeva aici de niscavai diguri la iesire , traseu in linie directa pe lac? are adancime?plauri?vegetatie?unde se lasa barca la gura portitei? dar la perisor?
am un evinrude 10cp 2t de rezerva dar paca nu as smulge etamboul barcii sa ma intorc cu peridocul gol acasa! ;D

Florio

Citat din: teo pes din Iulie 15, 2014, 09:49:43 PM
evident ca ,,ma mananca "sa ajung si la perisor!! :P
ceva ,,capcane" pe traseu? ,am citit undeva aici de niscavai diguri la iesire , traseu in linie directa pe lac? are adancime?plauri?vegetatie?unde se lasa barca la gura portitei? dar la perisor?
am un evinrude 10cp 2t de rezerva dar paca nu as smulge etamboul barcii sa ma intorc cu peridocul gol acasa! ;D
Teo, inteleg ca vizezi Gura Portitei. Dar nu stiou daca vrei sa iesi pe mare sau vrei sa ajungi prin laguna.
Eu as iesi prin gura Dunavatului in Razelm, apoi Holbina, Bisericuta si Gura Portitei. Stiu ca multa lume se sperie de acest lac insa daca e o zi normala, nu ai probleme. Am mers cu lotca cu parus, ce naiba :) .. si asta in doua zile cu valuri si vant tare !
Daca te temi de digurile submerse, traseul poate fi din Dunavatul de Jos pe canalul Dunavat, Cocos, Mustaca (10mile) apoi traversand Holbina pana la Bisericuta (13 mile) si ultima parte pana la Gura Portitei (3.5 mile) .  Cele aproximativ 26 de mile le poti parcurge intr-o barca cu motor, intr-o ora si jumatate, cu 17-18 nd (dar peisajele sunt atat de frumoase incat merita sa te opresti).
Vezi meteo la plecare, lucru care iti asigura o zi buna, fara surprize mari .
Desigur, din Mustaca poti merge catre Perisor, pe langa lacul Dranov. Acolo vezi marea, ca si la Gura Portitei.
Pentru un alt ocol catre Periteasca, nu cred ca ai acces facil in aceasta perioada. Gura de intrare in canal este foarte colmatata.

Una peste alta, pentru ruta catre Gura Portitei ai destule trasee, ori pe canale mari, ori pe lac, ori mixt :) .
Alege ceea ce iti pare mai fain de parcurs si ... drum bun ! :)

teo pes

Multumesc Florio! pe faza ca intotdeauna !  :)
Nu  , nu ies pe mare singur !! nu am fost niciodata !o sa incerc sa mi marchez un traseu pe canale

MBG

Citat din: Ciby din Iulie 15, 2014, 08:46:31 PM
Ai trei variante: Canal Dunavat, Canal Mustaca sau Canal Dranov. Bine, ar mai fi si Lipovenilor care pana la urma te scoate in Razim. Si de acolo..., apa, paie si bataie, cum se zice! ;D
Sau, si nu trebuie ratat ca tot esti in zona, Perisor. Eu spun ca nu trebuie sa ratezi.
Mie mi-a placut. Lui Byteworks, la fel. Pupezica (mai ales Pilotul) este si ea incantata.
Cum ar fi sa fii singur pe o plaja de cateva zeci de kilometri?!?
Anul trecut am fost si eu la Perisor.
Un loc de-a dreptul magic.
Nici nu credeam ca se mai pote gasi asa ceva la noi.
Daca exista timp si posibilitati clar nu trebuie ratat.
LIfe is to short to stay on the dock!

MBG

Citat din: Florio din Iulie 15, 2014, 10:19:02 PM

Daca te temi de digurile submerse, traseul poate fi din Dunavatul de Jos pe canalul Dunavat, Cocos, Mustaca (10mile) apoi traversand Holbina pana la Bisericuta (13 mile) si ultima parte pana la Gura Portitei (3.5 mile) .  Cele aproximativ 26 de mile le poti parcurge intr-o barca cu motor, intr-o ora si jumatate, cu 17-18 nd (dar peisajele sunt atat de frumoase incat merita sa te opresti).

Petru o iesire de placere si fara mari batai de cap eu as alege traseul de mai sus.
Se poate face "la pas" cu opriri dese pt admirat de pasari,peisaje sau pur si simplu de asculat linistea deltei.

teo pes

Citat din: MBG din Iulie 16, 2014, 10:47:54 AM
Citat din: Florio din Iulie 15, 2014, 10:19:02 PM

Din Mustaca sa ies in Razim? sau are iesire in golful Holbina?

Petru o iesire de placere si fara mari batai de cap eu as alege traseul de mai sus.
Se poate face "la pas" cu opriri dese pt admirat de pasari,peisaje sau pur si simplu de asculat linistea deltei.

Florio

Citat din: teo pes din Iulie 16, 2014, 03:26:04 PM

Din Mustaca sa ies in Razim? sau are iesire in golful Holbina?

Din Mustaca se iese fara emotii in lacul Razelm, nu sunt diguri.  Se poate iesi si prin nordul golfului Holbina, eu n-am fost niciodata auzind ca sunt probleme de pescaj. Adica aceeasi colmatare la discretia naturii salbatice, in care numai un localnic ce bate drumul zilnic, stie sa gaseasca firul iesirii.

P.S.
    Eu spun Razelm, ca asa am citit despre el, din copilarie. Am intalnit si Razim ori Reazem, denumiri cu siguranta la fel de autentice. Daca ne poate lamuri cineva care are cunostinte mai temeinice (Poate Eos, ca e in bransa istorica si mai e si localnic impamantenit). Pana atunci zic si eu cum am apucat :)

MBG

Citat din: Florio din Iulie 17, 2014, 08:35:20 AM
Citat din: teo pes din Iulie 16, 2014, 03:26:04 PM

Eu spun Razelm, ca asa am citit despre el, din copilarie. Am intalnit si Razim ori Reazem, denumiri cu siguranta la fel de autentice. Daca ne poate lamuri cineva care are cunostinte mai temeinice (Poate Eos, ca e in bransa istorica si mai e si localnic impamantenit). Pana atunci zic si eu cum am apucat :)

Atata vreme cat toata lumea intelege despre ce este vorba cred nu sunt nici un fel de probleme.
Din cate stiu eu ambele forme sunt acceptate.

Thor

Citat din: Florio din Iulie 17, 2014, 08:35:20 AM

Nu ca as avea "cunostinte mai temeinice" dar in mai toate hartile apare denumirea de RAZIM, inclusiv in hartile si lucrarile D-lui. Prof. Petre Gastescu dupa care de fapt au cam fost facute majoritatea hartilor in ultimii 40-50(?) de ani.  In schimb,  mai ales in lucrari istorice ca de ex. "Marea Neagra" Vol I si II de Gh. I. Bratianu, "Din Istoria Dobrogei", trei volume, lucrare de referinta despre istoria Dobrogei, de Radu Vulpe, Ion Barnea, Stefan Stefanescu, D. Berciu, D. M. Pippidi dar si in lucrari de popularizare sau turistice si de prezentare a Deltei, apare denumirea  RAZELM.
In lucrarile pe care le am eu nu am gasit REAZEM. De altfel REAZEM nu apare nici in DEX vis a vis de lacul sau laguna si nu-l aduce nici Gogu cu referire la lac ci numai la "proptea, sprijin etc".  Poate este ceva local?

teo pes

multumesc de precizare !
in privinta numelui ...am urmarit o emisiune a unui popa gras pe la protv despre delta si spunea ca toate cele 5 variante sunt corecte  !!!!!!

Ștefan

Intr-adevăr, toate variantele menţionate mai sus se folosesc şi sunt cat se poate de corecte. Oricum, numele lacului nu are o origine certă, ci are mai de grabă explicaţii ce tin de legendă. Este vorba de un important lider rus, Stenka Razin, care ar fi trait in zona in urmă cu aproximativ 250-300 de ani. In unele surse el a fost un conducător militar şi religios, in altele însă apare ca pirat care le făcea zile negre navigatorilor turci.
Eu prefer varianta greceasca a numelui Lagunei - Halmyris- varianta pe care apele astea au purtat-o aproape 2000 de ani.