Delta: Eco vs Poluare

Creat de Spinoza, August 01, 2014, 12:29:10 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Pupezica

Vali, daca am depasit masura, sunt primul care isi cere scuze. Dar totusi am de facut niste precizari...

1. Acest topic a fost "pornit" de mine pentru a "aduna" cat mai multe pareri pertinente care sa fie de folos unui viitor cumparator de barca pentru a o folosi in Delta. Eu utilizez 2 "solutii", sa le spunem "extreme"  :) :) :)  : o barcuta gonflabila de la Decathlon dotata cu 9.9 CP si un Delta Lux de la Spat (Galati) dotata cu 100 CP. Din anumite puncte de vedere ambele barcute corespund, dar nici una nu este ... "perfecta".  :) :) :)

2. Daca conduc cu o frecventa mai mare Pupezica, asta nu inseamna ca nu conduc si barci dotate cu motoare mici.

3. Poti sa ai si doua si trei sute de CP pe barca. Daca reduci / opresti atunci cand te intalnesti cu o alta ambarcatiune, se numeste ca ai bun simt. Daca nu reduci / opresti la intalnire, se numeste ca esti ... "bizon". Evident, nimeni nu reduce pe Dunare sau pe Mila 36, este normal, insa pe... sa spunem Sontea, ca tot a fost data ca si exemplu, un om normal reduce.

4. Chestiunea cu "redusul" isi pastreaza sensul indiferent de cati CP ai. Daca treci cu 30 kmph pe langa niste caiace cu o barcuta gonflabila dotata cu 'numai' 10 CP fara sa reduci, tot in categoria "bizon" te inscrii.

5. Bunul simt si sintagma "prietenos cu Delta" nu se masoara in CP. De multe ori un motor "mare" in 4 T este mult mai "prietenos" cu Delta decat un 15 CP in 2T. In opinia mea regula de baza legata de sintagma "prietenos cu Delta" este sa nu lasi "nimic" in urma, daca s-ar putea nici mucuri de tigari.  :D :D :D Daca vezi un pet plutind sau pe mal, poti sa-l iei, sa-l bagi in punga de gunoi de pe barca.

6. Alegerea motorizarii, respectiv a barcii tine, in opinia mea, de ceea ce vrei sa faci in Delta. Daca vrei sa poti acoperii spatii largi, spre exemplu sa ai o baza fixa in Murighiol si vrei sa explorezi Merheiul Mare si sa te intorci in aceeasi zi, este evident ca-ti trebuie o barca glisoare dotata cu motor mare. Daca, pastrand locatia Murighiol, vrei sa pescuiesti pe Chirilova, atunci 10 CP sunt suficienti pentru o mini-barcuta care sa te duca pana acolo si inapoi.

7. Ma abtin sa-i raspund punctual colegului de forum Spinoza, insa trebuie sa fac urmatoarele precizari:

a). Asa este, "poluarea" a fost o deductie, zic eu logica, din cele spuse de tine.  Vina mea este ca nu m-am prins ce inseamna o "barca prietenoasa cu Delta"

b). In toate tarile civilizate, in zonele cu potential turistic, spatiile special amenajate pentru campare se gasesc la tot pasul. Acesta era sensul spuselor mele. In Norvegia spre exemplu, cea mai "ecologista" tara pe care am vizitat-o, in fiecare zona cu belvedere de pe Hurtigruten este cate un camping, unele fiind dotate chiar si cu rulote. Sunt facilitati (apa, curent, toalete) si pubele de gunoi. Si, cel mai important, "cineva" vine sa stranga gunoiul si sa faca curat. Mie mi se pare aberant ca intr-o zona cu un asemenea potential turistic cum este Delta Dunarii, camparea sa fie interzisa, acest lucru "datorandu-se " exclusiv impotentei autoritatilor.

c). Asa cum am mai spus, barca perfecta pentru Delta = titlul topicului, este o dezbatere. In nici un caz nu consider ca am experienta necesara sa afirm ca "barca perfecta" pentru Delta ar trebui sa aiba motor de 100 CP. Asa cum am mai scris, eu folosesc atat 10 CP cat si 100 CP. Topicul acesta urma sa dezbata atat "caracteristicile" barcii cat si motorizarea. Daca s-a inteles altceva din spusele mele inseamna ca fie nu m-am exprimat suficient de explicit, fie am fost citit superficial. Reaua intentie a interpretarii celor spuse de mine o exclud...  :P :P :P

d.) Cine sta la pescuit pe Sontea, Litcov, '36 sau alte canale mari, stie la ce se expune. De la localnici pana la venetici NIMENI nu reduce pentru o barca ascunsa in stuf. Nu zic ca este bine, dar asa se intampla. In ceea ce ma priveste, daca apuc sa vad din timp barca / barcile stationare sau trec prin zone unde banuiesc ca as putea sa le intalnesc (ex: Canalusul Bibanilor dintre Uzlina si Isacova), reduc intotdeauna.

e). Cand merg pe "oriunde"  :) :) :) prin Delta ma uit si inapoi. De altfel se poate vedea si in poze... Valurile pe care le las in urma sunt fix la fel de "distructive" ca si valurile pe care le starneste vantul. Delta este supusa unui proces accelerat de colmatare (vezi inclusiv buclele de pe Sfantu), in nici un caz de eroziune. Cand sunt valuri de 2 m pe Razelm sau pe Matita, nu tot asa geme stuful ??? Sau cand se monteaza Isacul sau Fortuna, cum este ??? Sau cand "bate Marea", cum se umfla Dunarea, de zici ca are valuri marine ??? Valuri sunt in Delta de foarte multe mii de ani ...

f). Aprecierile mele catalogate de tine "in portret orb" nu se refereau la tine. Se refereau la cei care dau legi cretine din birouri, fara sa cunoasca Delta, "apreciind" cu cunostintele lor de Spiru Haret ce este distructiv pentru Delta. Deci, Spinoza, aceste "cuvinte" sunt fara nici o legatura cu tine, atata timp cat aceste minunate legi care "guverneaza" Delta nu le faci tu ... ;) ;) ;)

g). De inceput, am inceput sa bat Delta cu "barcuta mea gonflabila de la Decathlon", dotata cu motor de 10 CP. Cand am "ridicat-o" la peste 100 Km / tura, am stiut ca am nevoie de ceva mai puternic. Pasiunea mea nu este pescuitul, este... nici nu stiu prea bine cum sa o definesc pentru a nu fi interpretat gresit de catre ... "rau-voitori" sau "rau-ganditori"  :D :D :D ... sa-i spunem explorarea Deltei. Pentru a putea acoperi distante mari, asa cum am mai spus, ai nevoie de motorizare. Revenind la criticile mele la adresa celor cu motoare mari, critici postate la "inceputul" topicului de pe Barcaholic, abia atunci cand am ajuns sa "man" un motor mare am inteles ca nu motorul este de vina ci conducatorul ambarcatiunii care nu reduce, de prost sau de smecher. Ma repet, este ca si la masini : poti conduce o Dacie ca un bou sau poti conduce un Maserati Quattroporte ca un domn.

h). Ma vad silit sa-l contrazic pe eminentul ornitolog Kiss Botond, citat de tine, Spinoza. O luam sistematic...

- Cred ca cel mai "batut" canal al Deltei este Uzlina. Canalul este plin de pasari, de la venirea lor in Delta pana la plecare. Mai mult, spre toamna, inainte de plecare, atat de mult s-au obisnuit cu barcile incat nici nu mai zboara. Daca la inceput (aprilie - mai) sunt tematoare si sperioase, in septembrie aproape ca poti sa le mangai  :P :P :P . Pasarile, la fel ca si oamenii, se adapteaza...

- Sontea si Lacul Fortuna sunt parcurse aproape integral in viteza. Plin de pasari, starci de toate felurile, egrete, pelicani pe lac. De ce nu se retrag ??? Pentru ca pasarile, ca si oamenii, se adapteaza.

- Colonia Trofilca este... langa Tulcea. Colonia Trofilca adaposteste cele mai rare si mai interesante exemplare de pasari din Delta. De ce cuibaresc acolo ??? De ce nu se retrag in japsele inchise cea mai mare parte a anului din Delta de Vest ??? Pentru ca s-au adaptat...

- In Bucurestiul extra-super-mega poluat, pe Dambovita, in fata tribunalului, au cuibarit primavara aceasta familii intregi de rate salbatice. De ce ??? S-au adaptat.

- Califarul Rosu, una dintre cele mai rare specii de pasari din Romania... a cuibarit pe Herastrau !!! Iar zona cea mai prolifica in Califari Rosii este... pe marginea unui drum pe unde trec sute de masini pe zi. De ce ??? S-au adaptat.

Cred ca nu mai trebuie sa continui cu exemplele... Cat despre domnul ornitolog, nu-l cunosc pentru a putea spune ca-i "de birou" sau nu.

In incheiere, vreau sa te asigur Spinoza de tot respectul meu pentru pasiunea comuna intr-ale Deltei. Postul meu precedent si nici acesta nu sunt un atac la cele spuse de tine. In schimb afirm ca ambele posturi sunt un atac la prostiile vehiculate de cei care au Delta pe mana, care "diriguiesc" si "legifereaza" in necunostinta de cauza. Nu motoarele mari si nici turismul responsabil practicat fie si pe scara larga sau foarte larga NU DISTRUG DELTA ci braconajul dement cu curent sau cu monofilament si "gunoiul" aruncat in apa o va distruge (deversarile controlate ale localitatilor si / sau ale pensiunilor fara statii de epurare pentru apele uzate).

@ Vali : Daca consideri ca acest post este "deplasat", poti sa-l stergi. Ne intoarcem la "Barca Perfecta pentru Delta"  :) :) :)
Apa sub chila si vant din pupa !!!

x_petrolist

Citat din: Vali din August 07, 2014, 06:47:56 AM
Cu tot respectul pentru fiecare dintre useri, nu mai putem continua asa. Topicul s-a transformat dintr-o dezbatere de idei intr-o rafuiala personala, care nu prezinta interes practic pentru useri. Daca nu se revine la tonul constructiv si la contributii utile tuturor, voi inchide topicul pana situatia isi va reveni.
Nu e vorba de cenzura, ci de interesul direct al forumistilor in discutii utile. Inca o data, sa nu confundam intre ele forumurile. Ca sa ramanem prieteni, sa discutam la obiect pe tema topicului. Cine are chef de cearta, sa se mute pe celalalt forum daca doreste. Ar mai fi multe de spus, dar propun sa discutam exclusiv de pasiunea noastra pentru barci si ape.
eu sint de parere ca diferenta de opinii sustinute cu argumente si fara atac la persoana sau limbaj de "cartier" si(u)nt benefice si pentru forum si pentru comunitatea de impatimiti de barci. am sa deschid un topic separat unde sper sa putem discuta in voie despre subiecte mai "spinoase".

Spinoza

#47
Citat din: Pupezica din August 07, 2014, 08:18:03 AM
h). Ma vad silit sa-l contrazic pe eminentul ornitolog Kiss Botond, citat de tine, Spinoza. O luam sistematic...

- Cred ca cel mai "batut" canal al Deltei este Uzlina. Canalul este plin de pasari, de la venirea lor in Delta pana la plecare. Mai mult, spre toamna, inainte de plecare, atat de mult s-au obisnuit cu barcile incat nici nu mai zboara. Daca la inceput (aprilie - mai) sunt tematoare si sperioase, in septembrie aproape ca poti sa le mangai  :P :P :P . Pasarile, la fel ca si oamenii, se adapteaza...

- Sontea si Lacul Fortuna sunt parcurse aproape integral in viteza. Plin de pasari, starci de toate felurile, egrete, pelicani pe lac. De ce nu se retrag ??? Pentru ca pasarile, ca si oamenii, se adapteaza.

- Colonia Trofilca este... langa Tulcea. Colonia Trofilca adaposteste cele mai rare si mai interesante exemplare de pasari din Delta. De ce cuibaresc acolo ??? De ce nu se retrag in japsele inchise cea mai mare parte a anului din Delta de Vest ??? Pentru ca s-au adaptat...

- In Bucurestiul extra-super-mega poluat, pe Dambovita, in fata tribunalului, au cuibarit primavara aceasta familii intregi de rate salbatice. De ce ??? S-au adaptat.

- Califarul Rosu, una dintre cele mai rare specii de pasari din Romania... a cuibarit pe Herastrau !!! Iar zona cea mai prolifica in Califari Rosii este... pe marginea unui drum pe unde trec sute de masini pe zi. De ce ??? S-au adaptat.

Cred ca nu mai trebuie sa continui cu exemplele... Cat despre domnul ornitolog, nu-l cunosc pentru a putea spune ca-i "de birou" sau nu.

In incheiere, vreau sa te asigur Spinoza de tot respectul meu pentru pasiunea comuna intr-ale Deltei. Postul meu precedent si nici acesta nu sunt un atac la cele spuse de tine. In schimb afirm ca ambele posturi sunt un atac la prostiile vehiculate de cei care au Delta pe mana, care "diriguiesc" si "legifereaza" in necunostinta de cauza. Nu motoarele mari si nici turismul responsabil practicat fie si pe scara larga sau foarte larga NU DISTRUG DELTA ci braconajul dement cu curent sau cu monofilament si "gunoiul" aruncat in apa o va distruge (deversarile controlate ale localitatilor si / sau ale pensiunilor fara statii de epurare pentru apele uzate).
Stimate domn - sau doamna, enfin, ce-o fi...- tot ce ati scris mai sus reprezinta observatie de amator si-mi place sa cred ca deciziile privitoare la zonele strict protejate se iau in urma cercetarii facuta de profesionisti.
E o diferenta.
Citat din: Pupezica din August 07, 2014, 08:18:03 AM@ Vali : Daca consideri ca acest post este "deplasat", poti sa-l stergi. Ne intoarcem la "Barca Perfecta pentru Delta"  :) :) :)
Tocmai.
"Barca Perfecta pentru delta" - cu majuscula!... ;D- presupune, dincolo de confortul proprietarului si chiar inaintea lui, protejarea mediului, pentru ca, orice s-ar zice, vorbim de o rezervatie si chiar nu stiu alta in lumea civilizata care sa fie tratata cu atata neglijenta si dispret.
........................
Ca vrem noi sau nu, ca ne place ori nu, viitorul se preconizeaza a fi ecologist sau deloc.
Nu peste multi ani, pescuitul va fi permis doar in regim c&r, motoarele care depasesc 10cp vor fi interzise pe canale, un numar limitat de ambarcatiuni turistice vor primi autorizatii de tururi pe trasee strict delimitate, nicio pensiune, camping sau hotel nu va mai primi autorizatie de functionare in lipsa un plan exact si clar de management al deseurilor, zonele de campare se vor amenaja in vecinatatea actualelor localitati, n-o sa mai vedem corturi amplasate unde-i vine oricui.
Asa va arata Delta si nu pentru ca imi place mie, ci pentru ca asa trebuie; asta e normalitatea timpului prezent.
"Curata ograda ta, bucura-te de curatenie si lasa gunoiul vecinului acolo unde vecinul insusi l-a pus."
Nicolae Steinhardt

Pupezica

Citat din: Spinoza din Septembrie 08, 2014, 03:10:06 PM
Citat din: Pupezica din August 07, 2014, 08:18:03 AM
h). Ma vad silit sa-l contrazic pe eminentul ornitolog Kiss Botond, citat de tine, Spinoza. O luam sistematic...

- Cred ca cel mai "batut" canal al Deltei este Uzlina. Canalul este plin de pasari, de la venirea lor in Delta pana la plecare. Mai mult, spre toamna, inainte de plecare, atat de mult s-au obisnuit cu barcile incat nici nu mai zboara. Daca la inceput (aprilie - mai) sunt tematoare si sperioase, in septembrie aproape ca poti sa le mangai  :P :P :P . Pasarile, la fel ca si oamenii, se adapteaza...

- Sontea si Lacul Fortuna sunt parcurse aproape integral in viteza. Plin de pasari, starci de toate felurile, egrete, pelicani pe lac. De ce nu se retrag ??? Pentru ca pasarile, ca si oamenii, se adapteaza.

- Colonia Trofilca este... langa Tulcea. Colonia Trofilca adaposteste cele mai rare si mai interesante exemplare de pasari din Delta. De ce cuibaresc acolo ??? De ce nu se retrag in japsele inchise cea mai mare parte a anului din Delta de Vest ??? Pentru ca s-au adaptat...

- In Bucurestiul extra-super-mega poluat, pe Dambovita, in fata tribunalului, au cuibarit primavara aceasta familii intregi de rate salbatice. De ce ??? S-au adaptat.

- Califarul Rosu, una dintre cele mai rare specii de pasari din Romania... a cuibarit pe Herastrau !!! Iar zona cea mai prolifica in Califari Rosii este... pe marginea unui drum pe unde trec sute de masini pe zi. De ce ??? S-au adaptat.

Cred ca nu mai trebuie sa continui cu exemplele... Cat despre domnul ornitolog, nu-l cunosc pentru a putea spune ca-i "de birou" sau nu.

In incheiere, vreau sa te asigur Spinoza de tot respectul meu pentru pasiunea comuna intr-ale Deltei. Postul meu precedent si nici acesta nu sunt un atac la cele spuse de tine. In schimb afirm ca ambele posturi sunt un atac la prostiile vehiculate de cei care au Delta pe mana, care "diriguiesc" si "legifereaza" in necunostinta de cauza. Nu motoarele mari si nici turismul responsabil practicat fie si pe scara larga sau foarte larga NU DISTRUG DELTA ci braconajul dement cu curent sau cu monofilament si "gunoiul" aruncat in apa o va distruge (deversarile controlate ale localitatilor si / sau ale pensiunilor fara statii de epurare pentru apele uzate).
Stimate domn - sau doamna, enfin, ce-o fi...- tot ce ati scris mai sus reprezinta observatie de amator si-mi place sa cred ca deciziile privitoare la zonele strict protejate se iau in urma cercetarii facuta de profesionisti.
E o diferenta.
Citat din: Pupezica din August 07, 2014, 08:18:03 AM@ Vali : Daca consideri ca acest post este "deplasat", poti sa-l stergi. Ne intoarcem la "Barca Perfecta pentru Delta"  :) :) :)
Tocmai.
"Barca Perfecta pentru delta" - cu majuscula!... ;D- presupune, dincolo de confortul proprietarului si chiar inaintea lui, protejarea mediului, pentru ca, orice s-ar zice, vorbim de o rezervatie si chiar nu stiu alta in lumea civilizata care sa fie tratata cu atata neglijenta si dispret.
........................
Ca vrem noi sau nu, ca ne place ori nu, viitorul se preconizeaza a fi ecologist sau deloc.
Nu peste multi ani, pescuitul va fi permis doar in regim c&r, motoarele care depasesc 10cp vor fi interzise pe canale, un numar limitat de ambarcatiuni turistice vor primi autorizatii de tururi pe trasee strict delimitate, nicio pensiune, camping sau hotel nu va mai primi autorizatie de functionare in lipsa un plan exact si clar de management al deseurilor, zonele de campare se vor amenaja in vecinatatea actualelor localitati, n-o sa mai vedem corturi amplasate unde-i vine oricui.
Asa va arata Delta si nu pentru ca imi place mie, ci pentru ca asa trebuie; asta e normalitatea timpului prezent.

Domn ... asta ca sa raspund la prima intrebare  :) :) :)

Acum, precizand ca nu este deloc in intentia mea sa fiu artagos sau sa incer sa jignesc pe cineva, respect conceptiile Dvs. ecologiste insa le consider cel putin utopice.

Reiau, poate a suta oara, teza mea legata de 'ordinele de marime' ale poluarii apelor...

1. Dunarea "spala" 10 tari ...

"Dunărea este un important drum fluvial internațional, curgând prin 10 țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) și are afluenți în alte șapte țări. Trece prin patru capitale de stat: Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad."

Credeti ca poluarea generata de aceste tari poate fi comparata cu existenta unor motoare termice in Delta Dunarii ???

2. Bucurestiul (2.000.000 locuitori + ceva industrie) nu si-a rezolvat integral problema apelor uzate. Glina, dupa cate stiu, inca nu functioneaza la capacitate maxima. Unde deverseaza ? In Dambovita. Unde ajunge respectiva apa ??? Ati ghicit, in Dunare.

3. Nici o localitate din Delta Dunarii nu are statie de epurare a apelor uzate. Unde deverseaza ??? Tot in Dunare...

4. Fara a sti cu siguranta "NU"-ul absolut, dupa parerea mea nici o pensiune, hotel, unitate de cazare din Delta Dunarii nu are statie de epurare a apelor uzate. Pentru informarea Dvs., exista statii de epurare a apelor uzate mobile, adica transportabile, de mici dimensiuni. Si ce daca ???

Expertii de care vb Dvs. sunt "experti" de birou. Cel mai amplu document "modern" pe tema Deltei Dunarii - MasterPlanul Deltei Dunarii - se gaseste pe un site public. Nu-i dau numele... L-ati citit ? Daca da, ce parere aveti ? Daca nu l-ati citit, vreau sa va asigur ca, de pe pozitia mea de "amator", inainte de a scrie, m-am documentat. Mai mult, tot ceea ce am scris cu privire la existenta vietii pasaresti in anumite zone neprotejate si inexistenta ei in alte zone strict protejate este adevarat.

Iarasi, fara a considera vreun afront... Domnule Spinoza, ati fost in zonele despre care vorbesc eu ? Daca da, felicitari, daca nu ati fost, va invit sa va duceti si sa constatati ca cele spuse de mine sunt perfect adevarate.

Inchei repetand inca o data ca respect ideile Dvs. ecologiste insa nu puteti compara NICIODATA, nici la a 10 zecimala, "cantitatea"  :) :) :) de poluare indusa Dunarii de tarile riverane cu "cantitatea"  :) :) :) de poluare indusa de barcile cu motoare mai mari de 10 CP.

P. S. Ultimul studiu serios de "impact", in sensul distributiei undei de viitura ( a se citi unda de poluare in caz de accident ecologic) in Delta Dunarii a fost realizat in anul... Ghiciti ???  ... 1965. In rest, in timpurile noastre moderne, se fac studii peste studii, din birou, de catre generatiile noi de specialisti si experti cu experienta  ;) ;) ;) care nu ne lasa sa campam in Delta, ca "se strica" ...
Apa sub chila si vant din pupa !!!

Vali

Stimati colegi, aseara la 11 noaptea m-am intors din DELTA. Nu stiu cum percep unii dintre dvs. DELTA, dar pentru mine saptamana de vacanta care s-a incheiat m-a facut sa simt ca m-am nascut a 2-a oara. Chiar daca a fost un vant turbat incepand de miercurea trecuta, a fost raiul pe pamant. Mai ales ca am fost intre barcagii, si fiecare din noi cu intreaga familie.

Cel putin personal am facut cat de mult am putut pe partea care are legatura cu topicul de fata, si voi mai face. Iar in urma turei in DELTA am revenit cu inca o gramada de lectii noi invatate, si cu chef maxim de pus osul la treaba.

Am o sugestie pentru a evita pe viitor discutiile contradictorii si contraproductive precum cea de mai sus: cine are vreo nemultumire intr-o anume problema, sa mearga sa ia taurul de coarne si sa incerce sa rezolve problema. Abia dupa aia sa vina pe forum sa spuna "uite, eu am incercat, dar n-am putut din cauza ca sunt multi nasoi care merg cu motoare mari si-i doare la basca de problema mea".

D-le Spinoza, sa facem panarama continuu tocmai pe un forum de pasionati nu ajuta pe nimeni. Personal rup in fiecare luna de gura fiica-mii ca sa tin forumul de fata liber de reclame, ca sa fie un loc unde sa ne simtim ca acasa si sa ne rezolvam ce ne doare. Inca o data, nu noua trebuie sa ne spuneti ce e normal si ce nu, si nici colegului Pupezica. Daca tot sunteti convins de ceea ce sustineti, va rugam noi sa mergeti sa faceti lobby, sa incercati sa influentati decizii la nivel politic etc etc, si promitem sa va sustinem cu cat ne sta in putere.

Fara a va desconsidera vreodata convingerile sau prezenta pe forum, va spun totusi pentru ultima oara: urmatoarea postare care nu are legatura concreta cu subiectul topicului de fata va duce la inchiderea topicului. Topicul se va redeschide cand va veni cineva cu elemente noi in stricta legatura cu topicul.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

solpet

#50
Citat din: Pupezica
Inchei repetand inca o data ca respect ideile Dvs. ecologiste insa nu puteti compara NICIODATA, nici la a 10 zecimala, "cantitatea"  :) :) :) de poluare indusa Dunarii de tarile riverane cu "cantitatea"  :) :) :) de poluare indusa de barcile cu motoare mai mari de 10 CP.

Eu sunt adeptul puterilor mici (relativ la deplasament)
Motivul primordial - evident subiectiv si personal este simplu:
Sunt adeptul variantei Slow Turism.


1. O barca dotata cu motor de 8CP, care scuipa ulei si fum in toate partile poate fi mult mai poluanta fata de un motor "civilizat" (sa zicem echivalentul a  Euro3 la masini)
    de 90 CP.
    Da, desigur ceea ce in industria auto este standard si normal de peste 20 ani (controlul amestecului prin utilizarea sondei  lambda si catalizator in tractul de esapament)
    este o raritate inca scump platita la motoare pt barci dar din punct de vedere tehnic este fezabil.
    Exista desigur alternativa motorului electric (cel putin la puteri mici)
    si sistemele hibride (ardere interna + propulsie electrica) dar - din cauza pretului prohibitiv raman deocamdata in regiunea utopiilor

2. Una dintre problemele serioase ale  Deltei, mai ales in cazul canalelor  secundare dar  si pe luciile intinse nu este puterea motoarelor in sine,
   ci faptul ca multi fac abuz de potentialul de putere,.
    Prin acesta
    - se amplifica  eroziunea malului (care se erodeaza oricum, si prin procese naturale...)
    - "vitezomanii" - reprezinta pericol pentru siguranta navigatiei (anual "isi iau zborul" peste bord cativa insi , la coliziuni
    - pasarile de apa sunt deranjate, cu toate ca incet-incet se adapteaza la invazia omului

3. Marea problema - care pune in pericol insasi viitorul Deltei este braconajul.
    Aviditatea de profit, combinata cu saracia (relativa) locala si de multe ori amplificata prin complicitatea unor indivizi care reprezinta "autoritatea"
    au redus unele specii pana la un prag alarmant.

    Lipsa repopularii si incetarea existentei activitatii statiilor de reproductie piscicola ne  lasa o unica alternativa, sa zicem "duala"
    - restrangerea cotelor la pescuitul in ape naturale , si revenirea la bazine /iazuri in care specii a caror crestere (?) este rentabila din punct de vedere economic
      Evident aceasta presupune  - sau este conditionata de infrastructura care poate asigura hrana pentru crescatorii

4. Poluarea prin devarsare este neplacuta dar nu ar da - in sine - lovitura de gratie Deltei Dunarii.
    Stuful chiar "adora" fosfatii si sulfatii (din componenta detergentilor) , iar o buna parte a materialelor organice se descompun rel. rapid

    Evident ca nu ar fi placut a face baie intr-o hazna, sau a campa la malul apei care pute a excremente
    (campatul este oricum interzis, in principiu, si intr-o forma habarnisto-naiva,
    decretat de  niste "teoreticieni" de birou
    care nu au de-a face nimic si  nici intamplator cu realitatile locale).

   Pana la urma chestia cu "cine intra in apa si cine se uita doar cu groaza?" este una relativa.

   Exemplu elocvent: Mama-Ganges, India.
   Unii isi fac baia rituala in fluviu   (uni??! de fapt zeci de mii, zilnic) si putin mai incolo apele  poarta hoituri de animal
   si cadavrele unora, mai saraci, a caror familie a avut mijloace doar pentru o "incinerare partiala"
   (perpelit cate un pic, pe la partile esentiale, dar nicidecum redus total la cenusa...)
   
   Bineinteles pentru turisti, cei obisnuiti cu "industria welnessului" scena baii rituale alaturi de cadavre plutitoare este doar
   una de groaza sau care da fiori, una dintre particularitatile Indiei , dar  benevol nu ar intra in Ganges...

   Rezumand la realitatea Deltei - natura poate absorbi si "procesa" o cantitate mult mai mare de poluare,
   fata de ce suporta majoritatea turistilor , cei cu nasul fin...
   
5. O alta problema, la fel de serioasa ca si braconajul, dar de imagine - este gunoiul.
    Cunosc relativ bine Delta Dunarii si nu cred ca ar reusi cineva sa-mi indice macar un hectar de unde sa nu pot culege cel putin 5 kg   
    deflacoane PET, pungi de polietilena si  doze metalice.

    Pentru acei turisti  (mult asteptati - dar rari)  dispusi sa cheltuie in Delta Dunarii cat au cheltuit (pe zi, cu ocazia altor excursii)
    sa zicem in Parcul National Yellowstone sau in Islanda
    imaginile gunoiului  (vizibil la tot pasul)
    este extrem de dezgustatoare si de-a dreptul socanta.
    Gunoi= sanse  reduse la extrema  pentru agro- sau/si bioturism.

    Sunt si vor ramane putin care doresc de ex fototure intr-o ambianta de rezervatie (RBDD)
    dar accepta cantitatea ingrijoratoare de gunoi, omniprezent
    asa cum putini dintre Dvs va veti deplasa la gropi de gunoi,  ca sa fotografiati oameni, impinsi la periferia societatii care
    scormonesc in mormanele deversate
    (desi sunt accesibile destul de multe fotografii cu efect marcant asupra celor care le privesc pe aceasta tema...
     de unde putem lesne concluziona ca exista  fotografi  interesati de tema,
     sau macar de una din  componentele fenomenului (  social, uman sau (anti?)estetica )

   Este greu de stabilit procentual cat din gunoiul omniprezent in Delta  revine asezarilor umane aflate in amonte de Tulcea
   (adica  varful W oficial a Deltei )
   si cat este "contributia" localnicilor,
   dar este greu de crezut ca toate sunt expediate aval de la Viena, Belgrad, Budapesta sau Braila...

   Aceasta problema (a gunoiului) - fiind una de imagine - este mult mai severa fata de poluarea/emisia  unor motoare fie ele 2T sau 4T.
   (daca majoritate ar fi foarte ingrijorata de emisiile motoarelor, orasele mari ale globului, dar cel putin ale Romaniei s-ar fi depopulat de mult)

6. Ce se poate face?

6.1    In materie de poluare multe  - dar masuri care nu fac obiectul raspunsului meu.

6.2    In materie de gunoi (respectiv eliminarea/diminuarea acestuia) putin - dar eficient.

    Daca colectivizarea satelor s-a incheiat cam in 6-7 ani, desi oamenii era fortati sa renunte (aparent benevol)
    la bunuri dobandite prin truda
    fiindca s-au utilizat "metode coercitive" (imi place f. mult acest eufemism ! ;-)

    ar fi mult mai usor a convinge chiar si o populatie aflata intre saracie si subzistenta ca
    gunoiul ,  aruncat in natura le diminueaza (direct)  veniturile.

    "Campanie" are o incarcatura negativa in Romania, fie ea de alfabetizare, de vaccinare sau electorala.

    Daca ar fi sa organizez o asemena campanie - metoda ar fi  "usor-semidictatoriala"
    Orice magazin care vinde produse ambalate, de la carciuma la alimentara
    sa aiba obligatia de prezenta prin cateva afise (sa zicem minim 3 , ca sa aiba sanse de afirmare fiecare stil ;-)
    consecinta debarasarii gunoiului.
    Lipsa afis(e) -->amenda incasata de Primarie, prin urmare  controlul (la fata locului) nu ar fi costisitor

    Putin text (sau chiar deloc) prevalent desene, mesaje vizuale,  pentru (semi)analfabeti.

    Mesaj simplu la mintea pescarului betivan, in cateva imagini
    -Ai cumparat o sticla de rachiu si ai dat-o repede pe gat (Sa traiesti! )
    -Ai aruncat sticla (goala) ori in apa, or ai lasat-o, abandonata pe mal.
     (idem PET-uri bere, caci apa nu prea se bea la aceasta grupa -target :-)
    - "turistu" a vazut urmele si i-sa facut scarba de tot locul
    - Nu mai vine,
              - deci  n-ai pe cine duce la plimbare (cu lotca) si
              - n-ai cui sa-i vinzi pestele, sa-si faca omul un bors
    - astfel iti va merge din ce in ce mai greu,  de unde scoti banii pt.  urmatorul rachiu ??

    Mesaj simplu, la mintea babutelor
   - ai aruncat pungile si toata mizeria in rapa
   - vantul le poarta  in lac
   - pestii intra in contact cu ele, si se inbolnavesc
   - maninci peste bolnav, contaminat, si te afecteaza ! (apoi lasi juma' de pensie la farmacie si 1/4 la doctorita !)
   - ratele , gastele tale mananca pestele contaminat, mor si ce te faci la iarna?

   Mesaj simplu la mintea adolescentului

  - vrei iPhone sau Samsung Galaxy ? (si cine nu vrea din tinere?)
  - ai putea castiga repede si simplu pretul obiectului ravnit, daca ai lucra ca ghid sau ajutor pe langa grupuri de turisti
   - dar daca faci mizerie (e vorba totusi de "grupa target" care consuma cele mai multe produse ambalate,
     de la guma de mestecat si pana la tot felul de lichide, colorate cu coloranti sintetici)
     nu vin turisti (sau foarte putini) si ramai in veci cu vechitura ta de telefon! ;-)

6.3 In cazul pensiunilor ar fi si mai usor de explicat (si aplicat)
       -Murdariti biotopul, distrugeti habitatul ?

        Poate la anul va puteti transforma hotelul (calificat la 4 stele prin mari eforturi financiare, de biruri si dari)
        in carciuma sateasca (al saselea din sat, caci si altii au procedat la fel)
        s-apoi sa vezi ce profit aduce bautura ieftina, servita pe mese de PAL, acoperite cu musama!

Alternativa?
Exista cateva, dar sunt metode medievale, de la intrebuintarea biciului in sus...

V-ati pus vreodata intrebarea de ce sunt oraselele din Suedia si Norvegia supercurate,
iar orasele mari (aproape) la fel de murdare ca Neapole,  Marseille sau suburbiile "mai bronzate genetic" din jurul Parisului?


   

   

   
   

x_petrolist

Peter, ai uitat de poluarea fonica : - )

Pupezica

#52
Postul lui Peter este CEL MAI PERTINENT POST CITIT DE MINE PANA ACUM legat de "problematica" Deltei. I AGREE 100 %

Ma simt dator sa fac urmatoarele precizari sau ... "paralele", evident inegale  ;) ;) ;) si inaccesibile ecologistilor de birou care, in cel mai bun caz, au vazut Rosia Montana, pe harta:

1. In materie de peisaje "acvatice", adica peisaje care sa implice APA de orice fel ar fi ea  :) :) :) si acum mi se face pielea de gaina cand ma gandesc la Maroc. In anul 2008 am "coborat" cu masina pana la granita cu Mauritania. Un loc de vis... Sidi Ifni. Un "hotel" de 4 camere dar cu baie in camera (doar doua camere) : Suerte Loca. Fondat pe la 1900 ... Camere fara geamuri, doar cu obloane cu sipci asezate oblic care lasau lumina sa patrunda doar partial ... Acolo nu prea ploua, o data, de doua ori pe an, asa ca n-au nevoie de geamuri.  ;D ;D ;D

Balcon si doua scaune. Balustrada... numai buna sa-ti pui picioarele, sa "sezi americaneste". Whisky ... la purtator. Alcoolul este strictly forbiden in Maroc. Si Atlanticul... Sa stai asa, un pic rasturnat pe spate, cu picioarele puse comod pe balustrada si sa-ti "bata", pe inserat, Atlanticul in fata. Tarmul zdrentuit de golfuri adanci, fumega. De la stropii, invizibili individual,  ai valurilor care bateau malurile stancoase si faleza inalta. Pe inserat golfurile au inceput sa ia foc de la razele soarelui...

Am adormit inainte de a termina un singur pahar de whisky ... era 3 dimineata !!!

De ce am facut aceasta descriere usor patetica  ;) ;) ;) si usor poetica  :D :D :D ??? O tara ca Marocul, de o frumusete incredibila, cu peisaje care-ti taie respiratia, cu populatie primitoare, fara terorism, etc... REPUGNA cand te deplasezi intre localitati. Intre localitati situate la sute, da SUTE de KM una de alta in plin DESERT = Sahara Occidentala, sunt campuri intregi de ... pungi. Pungi negre, de plastic, agatate de pietre, pungi care unduie SINISTRU in bataia vantului. Peturi, mizerie de nedescris... Daca poti sa te ridici "deasupra", Marocul este fenomenal. Daca nu... este jale.

Grand Rue de Tan-Tan, Oamenii albastrii = oamenii desertului, The Road to Timbuktu, Atlanticul, golfurile unei faleze inalte de cateva sute de metri, golfuri care fumega datorita valurilor, Plaje Blanche... 100 de km de plaja lata de cca 1 - 2 km, toate palesc in fata mizeriei, deseurilor, nesimtirii.

P. S. In Layoune am fost verificat de politie daca am fotografiat "mizeria". S-au uitat in aparatul meu de fotografiat ... Sa nu le fac anti - reclama. Nu fotografiasem decat ceea ce mi-a placut. AU fost fff incantati !!!

P. P. S. Nu cred ca trebuie sa mai explic "paralela" pe care am facut-o cu Delta Dunarii ... distrusa de motoarele mari !!!  >:( >:( >:(

2. In Turcia... am acostat cu un Old Captain pe una din plajele pustii ale unei insule din Golful Goceck-ului. Am mai scris asta. Snorca, labe... desigur de scafandru"  8) 8) 8) m-am departat de barca, singur, catre plaja. Nimeni. pustiu. Nisip necalcat de om. Curat lacrima. Stau, ma invart, ies la mal, ies pe mal, ma intind in apa mica, ma las mangaiat de valuri... deh distractie marina. SINGUR. Nici tipenie de om. Nici un pet. Nici o punga, nici o hartie. Apa, nisip si vegetatie in spate. Stau ce stau, ma balacesc atent la aricii de mare (nici dintre acestia nu erau, tarmul fiind nisipos), ma bucur de soare si de Egee... cred ca am stat o jumatate de ora... sau poate o ora ??? si ma hotarasc sa plec inot catre vas, cca 200 - 250 m de plaja. Se simtea deja mirosul mancarii pregatita de capitan...

Si cum "inotam" eu asa precum hipopotamul... aud un zgomot : un motor. Ma "ridic" cat pot deasupra apei, sa ma vada, sa nu ma taie cu motorul. Doi turcaleti... Ma vad, imi fac cu mana si se abat din drum sa nu ma sperie. Saltandu-ma din apa, obosisem, asa ca m-am intors pe spate, intr-un fel de pluta. Vedeam plaja si vedeam barcuta.

Ajung turcaletii pe plaja, proptesc barca cu prova in nisip, o asigura sumar si se dau jos. Se duc undeva in dreapta, in the bushes... si iau niste saci enormi din cele trei pubele "selective" aflate in spatele tufisurilor... sa nu strice peisajul. Au incarcat sacii de plastic pe barca si au plecat. Foloseau un motor mare...

P. S. Cand au trecut pe langa mine, m-au salutat din nou. M-am gandit  in sinea mea, cu scarba : Bai POLUATORILOR, poluati Marea Egee !!! Ce Doamne Iarta-ma va trebuie un asemenea motor ??? Peturile plutesc, sacii plutes, veniti bai poluatorilor inot ...

P. P. S. Dupa ce am ajuns pe vas, am plecat. In mijlocul Marii ne acosteaza o barca pe care scria Icescream : Vreti inghetata ?, ne-au intrebat. "Nu, ca am mancat pepene si ne stricam la stomac..."

P. P. P. S. Trebuie sa recunosc faptul ca am fost poluatori... nici acum nu-mi revin : matele de la pestele gatit de Capitan si cojile de pepene le-a aruncat Capitanul... in Egee !!! Un nenorocit ...
Apa sub chila si vant din pupa !!!

Pupezica

Ma simt dator sa mai adaug ceva... cu riscul ca Vali sa inchida topicul  ;D ;D ;D

La noi = Romania, ecologia vine din "impotenta" : sa nu faci asa, sa nu dregi... sa NU ... in general. Sa interzici. Sa "oprimi" un comportament firesc, normal, in pas cu lumea...

Este ca si in relcama cu "aspirina" :

Intrebare la Radio Erevan :

- Administrarea aspirinei poate constitui o masura contraceptiva ?

Raspuns :

- Desigur, daca este tinuta intre genunchi.

P. S. Pentru "ecologistii" si "specialistii" (oaau, am uitat expertii...) ... puristi : aveti grija sa nu va scape  ;) ;) ;).  Iar daca va scapa aspirina... aveti grija sa nu va aplecati dupa ea  ;D ;D ;D... Desigur, sa nu o cautati prea mult prin birou. Luati alta...  :P :P :P
Apa sub chila si vant din pupa !!!

Spinoza

Citat din: Vali din Septembrie 08, 2014, 04:34:15 PM
D-le Spinoza, sa facem panarama continuu tocmai pe un forum de pasionati nu ajuta pe nimeni.
Este o caracterizare cel putin dura a ceea ce am scris pana acum in topic - si folosesc un eufemism.
N-am jignit, n-am ironizat, n-am ridiculizat pe nimeni, asadar nu vad "panarama" in randurile mele, dar ce stiu eu?...
Si extraterestrii exista, chit ca nu-i vede nimeni.
....................
Cred ca problema deriva din semantica, nu din fapte sau argumente.
Intelegeti pe deplin ca intr-o rezervatie flora si fauna sunt protejate, iar omul este tolerat?
Puneti-va numai o clipa in locul oricarui bizam, al unui sarpe de apa sau al unei egrete, sa va urle-n creieri motorul de 100cp ambalat, sa va treziti cu valu-n cap, iar toate astea sa se intample in sufrageria sau dormitorul oricaruia dintre voi.
Barca perfecta pentru delta a fost si ramane lotca cu vasle sau, in lpsa ei, una care sa tulbure cat mai putin ecosistemul.
O tinem gaia-matu cu poluarea-n sus, poluarea-n jos, desi analiza apei o arata a fi in limite tolerabile si, cu siguranta, eu nu la asta m-am referit, ci la stresul indus de trafic si puterea crescuta a motoarelor, ca sa nu mai amintesc de numarul tot mai mare al turistilor.
Va plac comparatiile cu ce se intampla in alte rezervatii.
Perfect!
Ca sa cobori cu caiacul pe Colorado, in  rezervatie, te inscrii pe o lista si astepti vreo cinci-zece ani!
De ce?
D-aia - vorba lu'  Petre Tutea.
In schimb, in Delta intra cine vrea, cum vrea, cand vrea.
Exista limite de viteza pe canale, dar nimeni nu le respecta. Exista arii strict protejate, dar n-are niciun chichirez daca nu le vizitezi, nu-i asa?
Exemplu cel mai la indemana: Insula Popina.
Fie si numai cate poze gasesti pe net ale excursionistilor...
On topic?
Ce poate fi mai on topic decat configurarea unei barci "PERFECTE" pentru Delta?
Una oricat de mare, insa obligatoriu dotata cu motor auxiliar de putere mica, nu mai mult de 10 cp, asa incat sa nu deranjeze ecosistemul si nici pe ceilalti turisti, fie ei intr-un caiac sau mai stiu eu ce salupa/iaht hiper-ultra-mega-motorizata, ca doar n-o sa am pretentia sa-l vad pe Bittner sau Raduta tragand la vasle.
...chit ca mi-ar placea, zau!
"Curata ograda ta, bucura-te de curatenie si lasa gunoiul vecinului acolo unde vecinul insusi l-a pus."
Nicolae Steinhardt

Vali

Scuze pentru interventia de mai inainte, dar senzatia mea (si nu numai) e ca se discuta doar combativ, complet neproductiv, si total in afara subiectului. Pot aduce argumente destule daca e nevoie. Topicul a inceput strict la subiect, a fost apoi completat cu idei interesante si utile ale forumistilor, ajungand in final sa esueze intr-o disputa interminabila si fara vreo finalitate practica.

In primul rand nu are nimeni dreptul sa decreteze ce e bun si ce e rau. Traim intr-o tara libera, si atata vreme cat nu se incalca legile, teoretic n-avem voie sa comentam alegerea unuia sau altuia. Exista o sumedenie de motive diferite pentru care oamenii vin in Delta cu barca. Eu de exemplu nu am si nu voi avea vreodata treaba cu pescuitul sau cu barcile de viteza. La fel cum pe alde Bittner n-o sa-i vedeti vreodata cu lotca sau caiacul.

Cel mai bine facem asa: ca sa nu se mai supere nimeni, separam postarile despre eco versus poluare intr-un topic nou, unde fiecare poate scrie ce considera. Aici pastram topicul strict la subiect, dpdv tehnic si utilitar. Cu tot respectul, dar nu voi mai tolera sa intindem pelteaua ca mai sus. Am adus si voi mai aduce contributii destule pe topic, la fel ca si colegii interesati strict de subiect.
Voi incepe imediat delimitarea postarilor, deci cine doreste sa continue discutia actuala, o va face pe topicul nou.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Vali

Citat din: Spinoza din Septembrie 10, 2014, 11:52:49 PM
Citat din: Vali din Septembrie 10, 2014, 02:26:50 PM
certuri permanente intre barcagii
discutii aprinse.
sa se transeze problema barbateste, fata in fata,
fiecare ridicare a tonului sau discutie aprinsa inutil
sa lasam ura sa dispara
Din punctul meu de vedere toate cele de mai sus reprezinta hiperbole, nicidecum un rezumat al polemicii din topic, pentru ca nu m-am certat cu nimeni, discutiile n-au fost aprinse, n-am de gand sa-l provoc la duel pe Pupezica sau, mioritic, sa-l injur de mama, n-am ridicat tonul (bine'nteles, folosind pentru asta majusculele, ca altfel era imposibil), nu urasc pe nimeni de aici si, la fel, gasesc lipsit de logica si sens sa fiu urat, la randu-mi, din pricina opiniilor.
In schimb, pe langa faptul ca argumente care sa-mi combata aspiratia la o Delta linistita si netulburata de herghelia cailor putere n-au existat, treaba cu poluarea fiind o digresiune menita sa abata atentia intr-o alta directie decat cea a "barcii perfecte", nu vad cum mi-ar putea schimba ideile o iesire in grup pe oricare dintre canalele Deltei, indiferent ca s-ar numi Mitchina, Carciovata sau mai stiu eu cum, dar, sincer, mi-ar placea sa pot figura printre participanti, ocazie excelenta sa-i fac botezul deltei noii mele barci...
La buna vedere!


D-le Spinoza, va raspund la acest topic, ca sa nu interferam in discutiile de pe topicul cu intrunirea.

Cred ca sunt poate cel mai de acord cu dvs vizavi de o Delta linistita si netulburata.
Acum 6 ani, la inceputurile barcaholic.ro, exact asta faceam si eu pe acel forum, anume incercam sa conving potentialii barcagii (care cautau informatii) despre accesul non-invaziv in Delta si avantajele sale, atat pentru omul-intrus, cat si pentru Delta.
Deosebirea e ca eu incercam sa fiu cat se poate de persuasiv - in sensul bun, fara sa creez tensiuni in discutii. Pentru o buna putere de convingere e nevoie de multa diplomatie.

In timp am realizat ca eforturile mele nu dau roadele scontate, si in plus m-am trezit cu tot felul de reprosuri, scandaluri, mesaje private belicoase etc. Asa ca in timp, "ajutat" si de comportamentul urat al unora de pe acel forum, m-am "asezat" aici, pe capcompas.ro. Poate inca nu v-ati dat seama, dar capcompas.ro e o fratie a barcagiilor, si fiecare user in parte e la fel de important ca toti ceilalti. Din cauza asta spuneam ca imi pare rau pentru orice discutie aprinsa.

Din punctul meu de vedere, ultimul barcagiu caruia i se poate reprosa ceva, mai ales marsul cu motor mare in Delta, e colegul Pupezica. La cata informatie detaliata despre Delta ne-a pus la dispozitie Bogdan, adusa continuu la zi si complet gratuita, nu cred ca va mai ajunge cineva din comunitatea barcagiilor sa-l egaleze. Din cauza asta spuneam ca ar fi bine sa ne gasim in balta, sa ne cunoastem, si sa invatam sa ne apreciem. La fel cum eu va apreciez orientarea eco, si dvs ar trebui sa apreciati ceea ce face Bogdan-Pupezica.

Duminica seara m-am intors din cel mai frumos concediu din ultimii (cred) vreo 20 de ani. Secretul? Am fost intre barcagii, ne-am completat reciproc, am invatat unii de la altii, ne-am distrat, si personal m-am bucurat sa vad cum lumea se minuneaza de ceea ce ma minunam si eu pe vremuri. Chiar daca am damblalele mele vizavi de golaneala in balta, m-am adaptat la brigada, si a fost superb.

Din tot ce am intalnit pana acum, pe ape sau in spatiul virtual, din tagma barcagiilor, am invatat un lucru: e nevoie sa ne acceptam si sa ne respectam reciproc, indiferent de orientare. Iar daca mai sunt si nasoi, acestia se auto-elimina fara sa fie nevoie sa ne facem noi sange rau, cum s-a intamplat cu unii si in balta la Sfantu, dupa cum voi povesti in curand.




"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Intersect

 Ski in Delta Dunarii.09.09.14.
Fara comentarii doar admirati minunatele poze....
Born to fish,forced to work!!!

dany

Sirena in Delta!!!Si eu dadeam la somn!!! ;D >:(

ionitzady

#59
Dany da in continoare la somn ca de sirena ma ocup eu , bradutu  si intersect ,  :o nu?