BARCA ALUMINIU

Creat de Nakasone, Noiembrie 25, 2014, 05:18:09 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 5 Vizitatori vizualizează acest subiect.

dany

Sunt placut impresionat de felul cum lucrezi la barca.Presupun ca ai un atelier bine dotat pt. lucru in aluminiu si maini dibace.In ce oras locuiesti?Felicitari! Urmaresc cu interes ceea ce faci.Ai facut bine ca ai deschis topicul si astept finalizarea lucrarii si proba pe apa,Succes!!

dflorin

Multumesc foarte mult dl Mihai. In realizarea acestei barci m-au limitat foarte mult lipsa materialelor si a sculelor. M-am aprovizionat in general de la magazine gen Dedeman si Bricostore. Am fost nevoit sa inadesc tablele pentru ca ei aduc numai la dimensiuni de 1/2 sau 1,25/2,5m fapt care am muncit in plus si cel mai important este inestetica barcii, ca restenta nu se pune problema pentru ca sudura in TIG este cea mai buna. Copastia este facuta din profil patrat de 20/20/2mm extrudat si vreau sa fac dupa montarea bancutelor un fel de ranforse din copastie in bancuta. Tabla folosita la partea submersa si oglinda este de 2mm si bordurile din 1,5mm, cornierele din aluminiu extrudat 30/2 si20/2mm.Pe viitor daca m-a juta Dumnezeu vreau sa dispara lonjeroanele acelea înlocuind cu ambutisari in tabla si copastia rotujita (sectiune ovala) care sa vina si in interiolul barcii si mai lata. Din pacate motorul meu este de 8cai si sigur cum spunea-ti si dvs. un 15 sau 20cai ar fi ideal. Am un prieten care are un Jonson de 25cai am sa-i fac o proba si cu acesta(macar la jumatate de turatie) sa-mi fac o idee cam ce motor ar trebui. Cu stima Florin.

dflorin

Multumesc foarte mult dl Dany.

dany

Lasa -ne cu ''domnul'',Aici suntem intre prieteni.Scormoneste  ''net-ul''si s-ar putea sa gasesti tabla la lungimi mari ,treaba care te v-a ajuta f. mult.Orasul din care esti!!???

Fritz

#34
Barca ta arata foarte bine pt. o barca home made. I-ar mai fi trebuit vreo doua intarituri la oglinda ...in zona de prindere motor ...si cum zicea @Mihai99 ...o zona mai joasa spre pupa de unde sa poti scoate apa ...si pe oglinda jos un dop de golire.
Arunca-ti un ochi si aici ///
http://www.cncmarine.com.au/FreeBoatPlans.htm

Sunt 3 planuri free ...3 barci din aluminiu ...4.2m, 5m si una mai mare. Le descarci...dezarhivezi si vezi cam cum fac si altii ranforsarile.
  Succes. A doua barca va fi mai buna ca prima ...dar nu asa reusita ca a 3-a. :)

Sosoktm

@fritz...nu stiu de ce te aprinzi asa, ca nu a fost un atac la persoana. La barca de genul asta nu prea vad in ce context se poate aduna atata apa. Nu sunt suficient de mari incat sa iti pui problema ca se aseaza brusc prea multi pasageri pe margine astfel incat apa adunata sa basculeze barca. Mai degraba se tumbeaza daca virezi prea brusc. Problema reala la constructia cu paiol este acumularea apei in spuma si ingreunarea excesiva a barcii.
@dflorin...felicitari inca o data pentru manufactura. Pentru ca imi pare ca esti deschis la discutii, voi face mici comentarii si sugestii, nu mi-am permis anterior pentru a nu deranja, sper sa nu fie inteles gresit mesajul meu . Cred ca intariturile longitudinale de pe bordaj nu au un rol semnificativ structural, mai ales ca sunt din aluminiu ordinar, fie el si extrudat. Aliajele folosite uzual pentru acest gen de barci au o duritate mult mai mare. coastele si intariturile longitudinale de pe partea submersa a barcii par foarte ok realizate dar asa cum spune si mihai99, sudura trebuie sa fie destula astfel incat sa rigidizeze beton.Personal as renunta si la profilele longitudinale de pe fund, coastele sunt destul de dese. Eventual 2-4 profile chiar sub podea si gata. Profilul folosit pentru chila si pentru imbinarea fundului cu bordurile imi pare mult prea mic, in special cel de la chila. Practic majoritatea solicitarilor in mars se descarca in chila si copastie, ele asigura rigiditatea perimetrala,deci pe astea le-as face cu material mai gros. Inteleg ca vrei sa faci flotoare si in bancute, dacas tot ai bagat spuma sub podea cred ca mai degraba e util sa faci spatii de depozitare iar bancuta centrala sa poata fi repozitionata , eventual un sistem cu posibilitatea de a mota in cateva pozitii prestabilite. E pacat sa renunti la posibilitatea de a tine spatiul dintre prova si pupa cat mai putin aglomerat de  "mobilier" , in special daca vei folosi barca pentru pescuit. Asa cum sugereaza si alti colegi, spatiul dintre cea mai din spate coasta sin oglinda l-as lasa liber pentru a se utea scoate apa cu ispol/burete sau pentru montarea unei pompe de santina. Umarul oglinzii l-as prinde de zona chilei, nu peste podea. Se vede ceva intr-o poza dar nu e clara solutia de constructie pe care ai ales-o pentru asta.
@mihai99.....cred ca rezista fara probleme copastia la un adult de 100 kg, insa e foarte probabil ca la manevra asta sa aduca apa in barca :). Nu vad ce barca v-hull de alu si sub 4,5m sa fie destul de foolproof la pasageri care vor sa urce sau coboare folosind copastia in loc de
scara :)

Nu stiu alti colegi ce parere au, dar eu abia astept sa vad cum merge barca asta pe apa si cum va fi urmatoarea constructie a lui dflorin.

Fritz

@Sosoktm...imi pare rau ...dar interpretezi gresit. Nu m-am aprins de loc. Mi-am spus parerea.
Stii ceva? Am scris cu stanga...ca dreapta o am in ghips.
   Am apreciat ce a facut omul asta.  :)
Aici pe forum daca poti da un sfat bun... fa-o. Daca poti invata din greselile altora ...fa-o. E mult mai bine.
  Fiecare e liber sa aleaga solutia cea mai buna sau cea mai accesibila lui.  numai bine !

Sosoktm

nu-i bai domnule, e o pasiune prea frumoasa pentru a fi umbrita de lucruri pasagere! Chiar e de apreciat munca lui dflorin, pentru o barca facuta in sopron este senzationala. Multumesc pentru sfaturi, oricund vor fi bine primite ;)

peb5

@dflorin ma bucur ca ti-ai depasit temerile fata de calculator si ai intrat pe forum pentru a participa direct la discutii.
Vis a vis de comportamentul pe apa a barcii construite anterior, imi permit sa pun link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=2xGhW4LjLP0
Cred ca un comportament asemanator (sau mai bun) sa aiba si noua barca.
Aceasta din urma avand o lungime considerabila mai mare cred ca se va aseza mai bine pe apa. Si latimea este mai mare, dimensiunile la oglinda ale barcii fiind prezentate in poza atasata:

dflorin

Am sa incerc sa raspund cit mai obiectiv tuturor colegilor .Pentru dl.dany...sint din Odobesti-Vrancea. Referitor la aprecierile dl.Sosoktm cu privire la copastie si chila cred ca nu-i mai pot face nimic (nu ma mai apuc de modificari pentru ca m-a uscat cu banii...nu stiu cum de m-a mai suporta sotia), cu pompa de santina este o idee foarte buna  si intrebarea mea ar fi daca exista pompe manuale (asta ar fi usor de modificat podea...polistiren) intreb asta pentru ca motorul meu este mai vechi si nu are alternator pentru incarcarea  baterie. Polistirenul la bancute m-a tot gindesc sa-l pun sau sa nu-l pun ,parca ar fi prea putin numai ala pe chila(dupa calculul meu ar fi in jur de 0,20m cubi),dar cum spuneati si dvs.si eu prefer spatiu cit mai mare in barca. Va spun sincer ca  dea bea astept sa o termin si sa o scot la apa pentru ca mi-a mincat zilele.Cu stima Florin.

Vali

Salut Florin si bun venit pe forum. Felicitari pentru lucrarea deosebita, si in plus pentru modul deschis si constructiv cu care comunici cu lumea de pe forum. In plus, propun sa ne spunem pe nume, fara prea multe "domnii" :).

Desi personal nu sunt atras si nu ma pricep prea tare la barcile de aluminiu, cred ca lucrarea este excelenta pentru o barca facuta in regie proprie. As vrea sa mai adaug cate ceva, daca mi-e permis:

- nu-mi dau seama daca polistirenul din santina (cel din poze) e expandat obisnuit sau extrudat. Cred ca ar trebui folosit extrudat, fiind cu celula inchisa, fiindca expandatul obisnuit trage apa in timp.
- oglinda e bine sa fie protejata cat mai bine cu un material impermeabil, ideal rasina epoxidica, mai ales la margini. Am schimbat oglinzi din placaj la barci de aluminiu, si pot spune ca zona prinsa in profilul U a fost intotdeauna putrezita, la oglinzile neprotejate.
- chiar daca "ochiometric" barca arata bine, nu strica o verificare dpdv al normativelor, in primul rand la hidrostatica (stabilitate, flotabilitate), plus esantionaj (structura). Asta ca sa fii cu inima impacata ca ai facut totul pentru a optimiza comportamentul barcii in orice imprejurare.

In final, sa te bucuri de ea, si daca vrei, sa ne pui cand da caldura si ceva filmulete pe apa. Respect, Vali, Galati.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

dflorin

#41
D-le.Peb5 m-a bucur ca a-ti intrat iar pe ,,Barca aluminiu,, , daca nu m-a batea-ti dvs. la cap sa-mi iau inima-n dinti si sa intru pe forum nu puteam sa aflu atitea informatii utile. Stiu ca a-ti fost   suparat in ultimele zile in care a-ti spus ca renuntati la barca de aluminiu din cauza banilor dar haideti sa nu renuntam asa repede si sa continuam sa ne realizam visele. Cu stima Florin.

dflorin

D-le.Vali. I-mi cer scuze ca v-a raspund decalat (stateam de vorba cu prietenul meu peb5... Petrica la telefon) Intradevar polistirenul este extrudat...m-am gandit si la oglinda cu vopseaua si aveti perfecta dreptate dar sa stiti ca sint afon cu rasinile ...habar nu am cum arata substantele alea. Pe viitor am sa m-a perfectionez . In cazul calculelor de dinamica flotabilitate si siguranta nu am itreprins nimc in aceasta privinta (nici nu m-a pricep si nici nu am acces la vreun program de calcul) am construit-o dupa niste informatii minime inspirindu-ma dupa alte barci. Aici idraznesc sa cer ajutor colegilor de pe forum care sint specializati in astfel de chestiuni.

dany

Sa-nteleg ,ca barca asta ai facut-o din pasiune pt. pescuit si nu ai precupetit nici un efort construind-o,avand poate  si ceva animozitati in familie din pricina ei..... >:(.Suntem alaturi de tine si te sustinem[macar cu gandul ;)].Multi dintre noi am trecut prin asa ceva cand trebuia sa ne vedem cate un vis implinit.Si cum spunea Fritz ,ai sa vezi cum o sa-ti iasa urmatoarele, caci se vede ca ai mana buna si mijloacele necesare.La urmatorul proiect ai sa aduci imbunatatiri sunt convins, caci baietii priceputi sunt cu ochii pe tine,si ai sa primesti sfaturi pretioase.Dupa mine, ar trebui sa alegi de pe un site de specialitate un plan de barca care sa-ti placa si care sa se potriveasca nevoilor tale,si respectand  in totalitate indicatiile,cotele,materialele,as putea pune pariu ca vei reusi sa faci orice barca vei dori,pt. ca esti bun,man...Spor.

stefand600

Nu dati cu pietre! toata lumea vorbeste de spuma sau polistiren pentru a umple spatiile goale care ar trebui sa asigure o flotabilitate marita. Nu se pot utiliza PET-uri goale?
Stefan D