Lichid pentru busolă

Creat de ghrt, Martie 24, 2015, 06:59:03 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

pelicanul

Creatorul popular nu mentioneaza cit de plini erau pantalonii celor care "gustau din compas" si nici nu am auzit pina acum de vreo legenda a timonierului orb, desi cred ca ar fi ceva interesant! :)
Sint sigur insa ca glicerina amestecata cu alcool etilic nu da etilenglicol. Glicerina este un fel de alcool, drept urmare pur si simplu se dizolva in alcool etilic, nu are loc nici un fel de reactie chimica. Vezi aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Glicerol
Etilenglicolul din antigel este tot un fel de alcool, seamana cu glicerina, dar este toxic si se obtine altfel: http://en.wikipedia.org/wiki/Ethylene_glycol
O chestie interesanta, in caz de intoxicatie cu etilenglicol se administreaza alcool etilic (vodca, tuica, bourbon, dupa preferinta :) ) pentru ca alcoolul etilic inlocuieste etilenglicolul de la absorbtie si din metabolism si astfel incetineste formarea produselor toxice.  http://www.sfaturimedicale.ro/utile/item/43613-intoxicatie-cu-etilen-glicol

PS Scuze de off topic! :)

Alex1958

A fost un scandal acum vreo 30 de ani cu unii care puneau etilenglicol in cantitati mici in vin ca sa-l faca mai onctuos. Era vorba de niste italieni. Imi aduc aminte pentru ca atunci consumam un vin cabernet produs de statiunea de cercetari de la Mutfatlar, iar cand am luat de la Viile Mutfatlar acelas vin (si acelas an) nu avea deloc acelas gust. Iar noi am pus-o pe seama glicolului si de atunci am abandonat produsul.
Si eu scuze de off-topic!

crysty

pentru cei interesati atasez 2 link-uri cu fluide pentru compass refill

http://site.skygeek.com/MSDS/airpath-ap4000-compass-fluid.pdf

http://www.pasco.com/file_downloads/msds/msds13571-Liquid-filled-compass.pdf[/url]

cred ca s-ar putea sa mai fie si alte lichide folosite dar trebuie cautat si se poate sa se gaseasca si proportia de amestecare intre componenti

deltasub

Busola mea  e model Plastimo si foloseste ca lichid petrol alb. Recent am avut o pierdere de lichid si am completat cu ulei  Johnson Baby,e compatibil, numai ca la temperatura de sub 10 grade incepe sa se opacizeze un fel de tulbureala, cand temperatura creste revine limpede.

napo

Din cate am citit si eu pentru completarea unui clinometru-tot Plastimo, am ajuns la apa distilata. Cu oricare din solutii ar fi umpluta, apa le scade putin din concentratie si nu are reactii adverse!!  Asta pt completare...

crysty

Atentie cu ce completati!! Nu tot mereu apa este salvatoare! Uneori apa "cade" pe fundul recipientului dand senzatia de completare (aceasta venind la pachet cu toate elelalte - inghet, volum etc).
Pentru busola completata cu ulei Johnson's baby - fenomenul este insotit de cresterea de viscozitate a lichidului (de regula aceasta viscozitate este modificata si in spectrul superior de temperatura in caest caz).
Daca se intampla sa cunoasteti clar lichidul din busola, cautati pe net despre MSDS(material safety data sheet) si apoi puteti lua decizii ce este bun si ce nu este bun pentru completare.

NessyRO

   Pentru că dezbaterea continuă, am întrebat pe cineva calificat în domeniu care, inginer fiind, mi-a pus în față un buletin service emis de Eurocopter. Acest buletin autorizează completarea/înlocuirea lichidului din compasul magnetic cu JET A1, mai pe românește Kerosen sau, și mai pe românește, petrol lampant.
   Este drept că ei se refereau la busolele de pe aeronavele lor, deci nu știu dacă pe alte produse nu atacă vopseaua inscripționărilor. Cert este că JET A1 nu atacă produsele din plastic obișnuit.
   Pentru cei care au legături prea puține spre deloc cu aviația, există kerosen ca aditiv pentru motorină (în perioada de iarnă, având proprietăți higroscopice, absoarbe apa din motorină și o antrenează în circuitul de alimentare, prevenind astfel formarea gheții).
Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world. - A. Einstein

crysty

Intre Jet A1 si Kerosen este o mare diferenta! Daca lampa clasica poate folosi JetA1 nici un avion nu poate folosi Kerosen!! Acesta din urma se prelucreaza in rafinarie pentru a se obtine JetA1 care trebuie sa aiba niste proprietati bine definite. Pentru necunoscatori este vorba de hidrofinarea kerosenului cand se obtine Jet a1. In urma hdrofinarii sunt saturate toate legaturile duble/triple si sunt indepartate componentele cu azot, sulf, oxigen etc. Pentru a intari cele spuse se pot consulta fisele de securitate cu proprietatile fiecaruia din linkurile urmatoare.
http://s07.static-shell.com/content/dam/shell-new/local/corporate/trading-shipping/downloads/msds/imo/netherlands-str/kerosene-str.pdf
http://webserver.dmt.upm.es/~isidoro/pr4/c15/Jet_A-1_MSDS.pdf

NessyRO

   Nu intenționez să declanșez vreo polemică în afara topicului.
   Totuși, consider că este bine ca lucrurile să fie cât de cât clarificate - măcar să înțeleg eu unde greșesc.
   
    @ crysty  -  Recunosc, am prea multe lacune legate de chimie ca să vă pot cotrazice - mai ales că nu acesta este scopul. Eu m-aș feri însă de sentințe categorice de genul "nici un avion nu poate folosi Kerosen". Vă ofer în attach dovada (puteți să mă credeți că este un document absolut oficial și la zi). Mai mult, kerosen, este o denumire comercială, și bineînțeles, prin aditivare rezultă produse cu alte denumiri comerciale. Chiar și în MSDS indicate, modul de obținere este aproape identic, dar, fiind emise de entități diferite unul este mai laconic, altul ceva mai detaliat în ceea ce privește componența.
   
    Este evident că petrolul lampant de la găzărie nu este chiar aceeași substanță cu JET A1, dar diferențele dintre proprietățile substanțelor nu cred că influențează semnificativ comportamentul în această speță.
Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world. - A. Einstein

momaul

Salut.Din atasament rezulta ca toate avioanele folosesc kerosen.Eu stiam ca elicopterele folosesc kerosen pentru ca un prieten care era pilot de elicoper aducea asa ceva si foloseam chiar si in lampa cu gaz,scotea un pic mai mult fum dar cu putina sare se rezolva problema.

Dell_ser

Eu an pus Saniuta in busola si este ok. Se misca natural sau asa imi pare mie... he he he. Ieftin si usor. A se complecta la nevoie (nu m-am putut abtine) he he he. Sunt deja la a doua busola reparata in acest fel. A nu se citi la a doua umplere.