salvarea unei barci de la gropa de gunoi

Creat de momaul, Aprilie 02, 2015, 03:57:35 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

momaul

Salut.in primul rind imi cer scuze daca cumva nu am postat unde trebuie.           Povestioara incepe in anul 2009 cind am gasit in curte la cineva o gramada de resturi care semanau cu o barca.Omul a gasit resturile la groapa de gunoi a orasului si le-a adus acasa in speranta ca poate sa o repare.intrebat ce face cu ea mi-a raspuns ca daca doresc pot sa o iau ca el oricum o arunca .Am fugit acasa am luat peridocul am incarcat epava,abia am reusit 6 oameni,si cu greutate am reusit sa o duc acasa.am anuntat toti prietenii pescari sa vina sa vada noua achizitie.Toti care treceu pe la mine incepeau sa rada si ma intrebau cind o duc inapoi la gunoi unde ii e locul.Noroc cu sotia care m-a incurajat si cu putina experienta in lucrul cu rasina poliesterica pe care o capatasem ajutind un prieten sa costruiasca o barca am avut curaj sa incep lucrarea.cum arata barca cind am capatat-o

momaul

Salut.Nu stiu altfel cum sa continui asa ca o sa incerc asa.                                   Dupa studiul facut pe internetcare a durat toata iarna in primavara lui2010 am inceput lucrarea.Intre timp am cumparat materialele necesare la sfert de pret,noroc chiorcineva din Braila luase o groaza de materiale si s-a lipsit de lucrare.Cel mai greu a fost sa refac pe un suport forma barcii mai ales ca oglinda lipsea cu totul si habar nu aveam cum trebuia sa arate.Dupa multe incercari am reusit si cu ajutorul fracmentelor pe care le-am gasi sa refac forma oglinzii cu mentiunea ca am modificat-o pentru cizma lunga.Dupa ce am scos cam 2 roabe de nisip melci scoici si alte dracii am scos toate lemnele care mai erau am polizat toate surplusurile si la traba,Dupa cam 1 luna de munca in timpul liber arta cam asa:

cristi80

wow, ai avut ceva curaj sa te apuci de epava de la groapa de gunoi.
mult succes, urmaresc constructia in continuare.

momaul

Salut.Dupa ce am reusit sa prelungesc corpul barcii cu partile lipsa am trecut la montarea oglinzi si a structurilor de rezistenta.La oglinda am folosit tego de 20mm pus in trei straturi lipite intre ele plus prinse cu o gramada de holsuruburi care au trecut prin toate trei.Aici cred ca am cam exagerat cu structura de rezistenta dar nestiind sa fac vreun calcul am zis mai bine putin mai grea decit sa se rupa .Dupa ce am facut am vazut alte barci luate de niste prieteni si care toate au avut probleme cu structira din oglinda si am constatat ca nici una nu avea atita materialla oginda.La structura de rezistenta de pe fundul barci am folosit polistiren pe care l-am imbracat in folie de aluminiu pentru protectie la rasina dupa care am pus 4 straturi de stratimat de 330gr/m2.Cel mai mult timp la tote operatiie efectuate am pierdut pentru operatiile de slefuire care sint cel mai greu de facut din cauza prafului de fibra care se creaza.In concluzie dupa citeva saptamini de munca(repet in timpul liber) am ajuns in acest stadiu . Habar nu aveam ce ma astepa.

Ciby

Wow!
Mare curaj ai avut!
Polistirenul acela nu are ce sa caute in dublu fund. Se va umezi, va tine apa si iti va ingreuna barca in mod inutil. Decat sa trebuiasca sa dai jos paiolul pentru al scoate dupa cateva luni, mai bine il scoti de la inceput. Valabil si pentru spuma poliuretanica.

dany

Corect spus ciby.Inafara de asta trebuiau lasate spatii libere in dreptul chilei si a redanelor pe toata lungimea barcii pt. a se aduna apa la pupa,cu dop de golire la dublu fund spre santina.Nu ca eu as fi facut perfect dar uita-te la,, barca mea papuc'' samnat Dany
Si totusi,se pare ca ai terminat treaba de mult si e tardiv.Incearca sa nu mai folosesti tego la barci.Nu e tocmai bun si nici OSB-ul [osb am folosit la paiol si l-am imbracat in fibra si rasina pe ambele parti dar nu e tocmai solutia potima=greutate in plus,manopera multa si ''nix''economie+ca exista posibilitatea sa fi ramas pori in rasina si osb-ul sa traga apa,ata e valabil si la tego.

bradutzu

Citat din: Ciby din Aprilie 03, 2015, 05:45:06 AM
Wow!
Mare curaj ai avut!
Polistirenul acela nu are ce sa caute in dublu fund. Se va umezi, va tine apa si iti va ingreuna barca in mod inutil. Decat sa trebuiasca sa dai jos paiolul pentru al scoate dupa cateva luni, mai bine il scoti de la inceput. Valabil si pentru spuma poliuretanica.
vezi pe blogul de la semnatura
mai am si unul de 152 cm pe care nu l-am postat inca ptr ca nu am pozele primite
Sa auzim numai de bine!

momaul

Salut.din pacate pentru mine sint tardive observatiile dar cred ca sint utile celor care mai incearca de acum incolo.eu am terminat operatiunea acum 3 ani si acum vreu sa postez ce am facut cu bune si cu rele ca altii sa nu mai repete greselile mele.Polistiren am pus acolo pentru ca asa am gasit la barca .Bineinteles ca am lasat canale de drenaj prin toate structurile si toata apa ar trebui sa se stringa in cutia din partea din spate a barcii unde am pus un dop.Din fericire pina acum in 3 ani de exploatare in dublul fund nu a intrat pina acum apa(ma scuzati nu stapinesc bine termenii folositi la barci gen paiol,redana etc. asa ca prefer sa folosesc termeni empirici in speranta ca ma fac mai bine inteles)Tego am folosit pentru ca din toate materialele care le stiu eu e cel mai rezistent la apa.Am o bucata de tego care a stat pe o pneumatica peste 20 ani ca oglinda si nu s-a degradat decit foarte putin.Osb nu are nici o legatura cu tego fiind un material net inferior

Ciby

Intelegem!  ;) Daca s-au si asimilat noile informatii, te putem chiar felicita pentru viitoarea lucrare, pe care, cu siguranta, o vei face cu si mai mult profesionalism!
Pana una alta, paiolul este podeaua barcii, cea pe care calci.
Redanele sunt intariturile ce le-ai pus intre paiol si fundul barcii si sunt de doua feluri: Longitudinale si Transversale. Care sunt unele si care sunt celelalte e usor de intuit.

Oricum, eu te felicit pentru lucrare! Asteptam continuarea!

Bradutzu, se vede ca te-au cam afectat ultimele capturi! Ai raspuns la o intrebare postata in alt topic!  In loc sa pui baboiul in lada lui Dany, l-ai trantit in barca colegului Momaul! ;D Dar este de inteles!

byteworks

Cum ai facut sa se lipeasca rasina de tego? Sau e doar o incastrare de volum?

momaul

Salut.Asta intradevar a fost o problema.Dupa ce am sgiriat tego cu o perie de sirma foarte aspra pusa pe flex am mai facut si citea sute de crestaturi cam de 2 mm adincime pe toata suprafata.sper ca am rezolvat problema,Oricum la probele pe care le-am facut rasina a aderat foarte bine.Pentru degresare am folosit acetona din belsug care se pare ca face rasina sa adere foarte bine.La toata barca am folosit mai bine de 15 litri acetona . am gasit acetona 1l acetona=1l tuica de pruna si cum tuica aveam nu m-am zgircit la acetona.

momaul

Salut.Ciby nu stiu daca as mai avea curaj sa mai fac asa ceva,e o munca ingrozitoare .Dar sa continui: Am atasat paiolul.Am folosit um fel de mdf cam suptire dar nu ma interesat decit sa am un suport pentru fibra de sticla.Am inprecnat medf cu rasina pe o parte,dar din pacate a luat cam multa rasina si greutatea lui a crescut cu cateva kg dar nu am gasit alta solutie,dupa care l-am acoperit cu 3 straturi de stratimat.In acelasi timp am adunat toate resturile care formeaza partea de deasupra sa vad cum as putea sa le restaurez.

lipan

Impresionant! Nu ştiu câţi dintre noi s-ar fi încumetat la aşa ceva. Eu unul recunosc că nu.
Păcat că bărci interesante, aruncate la "gunoi", şi nu jalnice ca cea de faţă, care aşteaptă să fie restaurate, găseşti numai în "afară".
Să vă țină Dumnezeu obiceiul!

acig

#13
Asta e o adevarata ,,KARMA"
,,Succesuri" frate si iti doresc sa nu devina DARMA!
Un + de la mine!
,,Lumea este un loc periculos...   Nu atat din cauza celor care fac rau, cat mai ales a celor care privesc si-i lasa sa faca rau !" Albert Einsten

momaul

Salut.Recunos ca tocmai starea jalnica a epavei m-a ambitionat si la fel de mult forma barcii. Recunosc ca nu mai vazuzem o barca trimaran si dupa multe cautari pe internet am reusit sa gasesc citeva modele asemanatoare.Dar sa continui povestea: Nestiind cum sa fac capacul dintr-o bucata dupa care s-al atasez corpului m-am hotarit sa-l atasez de corp bucata cu bucata .Pentru a reusi sa confectionez partile lipsa am fost nevoit sa confectionez citeva matrite dupa bucati care ramasesera intregi.Tipul din Braila imi daduse si un bidon de demulant care m-a ajutat foatre mult,la inceput habar nu aveam la ce poate fi folosit .Cel mai mult m-a chinuit capacul de la provacare era distrus cel mai putin dar era foarte deformat.Dupa multe straduinte am reusit sa-l aduc la forma initiala si pentru consolidare am folosit tot lemn pe care l-am inbracat in fibra. Am reusit sa fac un capac pe care poti sa joci sirba nici macar nu vibreaza.Am cam exagerat cu structura dar am vazut cum flambeaza si paraie capacul la salupa unui prieten si nu am vrut sa patesc la fel.Pentru a lipi capacul de corpul barcii am aplicat un strat de stratimat imbibat bine in rasina ,am montat capacul si l-am stins bine cu pop-nit Asa am ajuns in acest stadiu: