Pai e simplu. Ai Yamaha de 60 de cai pe Cranchi 480, deci "the desired use" e regimul de glisare (barca va fi de viteza).
La glisare, placa anti-ventilatie (nu anti-cavitatie

)
separa curgerea din elice de turbulenta din pupa oglinzii. Intotdeauna la glisare oglinda e complet imersata, iar jonctiunea ei cu fundul barcii e o muchie ascutita, tocmai pentru a asigura o buna
separare a curgerii.
Interesul e ca elicea sa antreneze strict fluxul de apa (liniile de curent) din imediata vecinatate a fundului barcii, pentru eficienta maxima.
Daca placa s-ar monta
mai sus, elicea ar antrena si o parte din turbulenta din spatele oglinzii, ceea ce ar "frana" barca.
Totusi, problema principala devine in acest caz
ventilarea elicei, adica antrenarea de aer atmosferic in curgerea prin elice. Acest lucru apare la barci tip Cranchi 480 mai ales la giratie (viraj), cand motorul e montat prea sus.
Daca placa s-ar monta
prea jos, elicea ar antrena liniile de curent ceva mai indepartate de fundul (chila) barcii, scazand eficienta. Asta deoarece separarea curgerii se va face mai jos de muchia jonctiunii oglinda - fundul barcii, pierzandu-se din liniile de curent cele mai eficiente (cele de langa fund).
Totodata, creste rezistenta de apendice a cizmei din cauza scufundarii mai adanci a acesteia, crescand inutil si pescajul, iar functionarea elicei la adancime prea mare creeaza un cuplu care ne poate afecta asieta optima.
In practica, cel mai des motorul se monteaza cu placa anti-ventilatie ori la muchia dintre oglinda si fund, ori putin mai jos (pana la maxim 1 tzol - 25 mm), din motiv de eliminare totala a ventilarii elicei, indiferent de bandarea (inclinarea) barcii.

Cateva cuvinte despre
cavitatie: aceasta apare in anumite (rare) conditii, anume cand exista o neconcordanta intre puterea motorului si geometria elicei. De exemplu cand avem o elice de diametru prea mic si pas prea mare, la o putere mare a motorului. Exista bineinteles cazuri cand avem
cavitatie asumata, in anumite conditii speciale de exploatare, exemplul cel mai elocvent fiind elicele supracavitante.
Cavitatia este
vaporizarea apei pe extradosul palelor elicei, din cauza depresiunii foarte mari de pe extrados. Presiunea pe extrados scade atat de mult, incat se schimba starea de agregare a apei, trecand din lichida in vapori. Acest lucru afecteaza serios performantele de propulsie, iar un efect secundar este eroziunea cavitationala (detalii in cursuri de specialitate).
Prin urmare, eliminarea cavitatiei se face exclusiv din faza de conceptie a propulsiei, prin adaptarea geometriei optime a elicei pentru puterea, cuplul si raportul de demultiplicare ale motorului ales. Se fac inclusiv teste practice ale elicelor in tunelul de cavitatie, tocmai pentru certitudinea absoluta ca elicea nu va cavita.
Rezulta deci ca eliminarea cavitatiei nu se face vreodata prin adaugarea vreunei placi speciale

. In manualul motorului cred ca s-a preluat termenul (gresit) intrat in vorbirea uzuala pe tot mapamondul. Asta nu inseamna ca trebuie sa-l folosim si noi, mai ales ca acum stim despre ce e vorba

.