Povestiri în oglindă, editura Arhip Art 2016

Creat de CrocodiluDiluDilu, Aprilie 04, 2016, 08:48:55 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

CrocodiluDiluDilu

Universul pe nedrept sărac al cărților mării se va îmbogăți luna aceasta cu încă un volum: ,,Povestiri în oglindă". Așa cum sugerează titlul, cartea va cuprinde o dublă poveste, aceeași ca acțiune, dar văzută cu subiectivitate prin ochii autorilor, Florin Mugurel Roșu și Dorin Chiș, ce și-au intitulat fiecare partea lui  ,,Filosofia mării", respectiv ,,Vocea mării".

Concret, este vorba despre călătoria yachtului Bananec Blues de la Tomis la Neos Marmaras, sub comanda skipperului Constantin Lascu, având un dublu ,,Cuvânt înainte" scris de Lucian Ionescu, pe care vi-l oferim mai jos:

,,Cu siguranţă, există o ,,genă a călătorului". Probabil a devenit activă în vremurile când umanitatea limitată ca areal la continentul african, a simţit brusc un nestăpânit îndemn de a descoperi ce este mai departe. Altfel nu îmi explic cum, într-o minusculă fracţiune a existenţei sale, omul a avut determinarea de a pleca în acea grandioasă epopee ce avea să îl conducă la colonizarea lumii actuale. Cu siguranţă, această genă mai este activă în unii dintre noi, chiar şi acum când ştim cam totul despre lumea în care trăim, doar orizontul fiind mai vast. La fel de sigur sunt că această genă îi controlează şi stăpâneşte destinul lui Dorin, imboldul de a lăsa totul baltă şi a pleca în cele mai neaşteptate călătorii fiind o parte determinantă a personalităţii sale. Un banal telefon primit de la Constantin este suficient pentru a precipita lucrurile şi a declanşa o nouă aventură la bordul yachtului Bananec Blues, de data aceasta până în Grecia.
Astfel, apare acest nou jurnal de călătorie, plin de aventuri şi bine documentat, unde găsim în Dorin un om deja obişnuit cu marea şi comenzile yachtului, fiind, de această dată, un atent observator al locurilor şi al oamenilor de lângă el. Prin intermediul lui descoperim viaţa, atât de mistificată, de la bordul unei nave cu vele. Fiind un mediu extrem de dur, marea nu iartă. Pe întinsul ei totul are o importanţă vitală, unde timpul şi spaţiul decizional se contractă până la ,,aici" şi ,,acum", nimic nefiind amânat, ci pus în practică imediat. Vom vedea, în cele ce urmează, că până şi instinctul de conservare se modifică: pe mare, mai presus de om este nava, căci fără ea nu poţi supravieţui, apoi echipajul din care faci parte, şi abia apoi tu ca persoană. Călătoria este una relativ scurtă, dar în care suntem purtaţi de un echipaj pestriţ - format pe sprânceană din oameni prea puţin rodaţi pe mare - printr-o întreagă serie de peripeţii la care nimeni nu se aştepta. Valurile şi furtunile nu îi ocolesc, răul de mare este omniprezent, motorul se strică, iar oamenii vor să abandoneze. Totuşi, pe nesimţite, între membri echipajului se sudează legături şi sentimente de încredere ce îi ajută să treacă peste toate greutăţile şi să ajungă cu bine la destinaţie. Deasupra tuturor îşi face simţită prezenţa Constantin, căpitanul lui Bananec Blues, fin cunoscător al firii umane, care ştie când să sprijine pe cineva cu o vorbă bună, să aţâţe orgolii cu o critică sau să impună un ordin pe un ton autoritar.
Acest jurnal de călătorie îmi este deosebit de drag şi prin faptul că Dorin, Mugurel şi Constantin îmi sunt buni prieteni. Apoi, cu ceva timp în urmă, am participat la restaurarea lui Bananec Blues şi, nu în ultimul rând, ruta urmată de ei este foarte apropiată de cea a călătoriei mele către Veneţia1. Astfel, prin descrierile făcute de Dorin, am revăzut locuri de care mă leagă amintiri, portul Ţarevo sau vama din Zeytiburnu, unde vameşii se fac înţeleşi dintr-un cuvânt sau două, eventual monosilabice (în cazul meu). Mai presus de toate însă, Dorin a reuşit să scrie o carte interesantă, pe care am citit-o cu plăcere şi pe care v-o recomand şi vouă. Lectură plăcută!" Lucian Ionescu

,,Marea a exercitat dintotdeauna o anumită atracţie asupra noastră, a oamenilor, influenţându-ne imaginaţia şi stârnindu-ne curiozitatea. Pentru cel de pe mal, marea este un fel de portal mistic, prin care cei care pleacă ajung miraculos la destinaţii la mii de mile depărtare. Mai mult, marinarii, oamenii mării, sunt o tagma închisă, de unde nu răzbat decât poveşti cu monştri şi furtuni, cu ţărmuri de vis sau, din contră, înfricoşătoare, cu guri hâde şi hrăpăreţe, gata oricând să devoreze orice vas se apropie. Nu este de mirare că atunci când soarta i-a scos în cale lui Mugurel şansa de a face parte dintr-un echipaj şi de a naviga pe mări necunoscute, nu a stat o clipă pe gânduri şi a acceptat. Mai mult, velierul cu care urma să plece nu era altul decât Bananec Blues, o navă-şcoală intrată deja în legendă.
În jurnalul său de călătorie, Mugurel descrie toată această aventură în care a intrat, fără a avea habar cât de mult avea să îl marcheze, dintr-un punct de vedere inedit. Fire complexă, el nu s-a mulţumit cu o simplă narare a faptelor; probabil nici nu avea cum. Realitatea pe care o vom trăi alături de el este, de fapt, o realitate interioară, imaginativă, o reflexie a stimulilor externi interpolaţi cu propriul său ,,Eu", cu personalitatea sa. Fire ordonată, încearcă în permanenţă să creeze o ordine în haosul din jurul său, fiecărui eveniment încercând să îi atribuie un loc, să îl asocieze cu o experienţă anterioară. Uneori însă e prea mult, iar evenimentele îl iau cu totul prin surprindere. Haosul înconjurător fiind extrem, senzaţiile se acutizează, acaparându-i întregul subconştient, până la punctul în care ajunge să le personifice, atribuindu-le chiar nume. Toată această avalanşă de trăiri îl poartă până în pragul deznădejdii şi al disperării, lăsându-l pradă tentaţiei abandonului, dar, cumva, găseşte în el puterea de a merge mai departe, ajungând până la final să îşi descopere acea linişte şi ordine interioară, necesare pentru a prevala în faţa mării ce îi jucase atâtea feste. În paralel cu tot acest zbucium interior, poate şi pentru a reliefa mai bine dinamismul din jurul său, există însă şi o constantă, o linie dreaptă la care ne putem raporta – Căpitanul navei Bananec Blues, Constantin Lascu. În permanenţă calm, ştiind ce e de făcut în situaţiile limită, ba chiar anticipându-le, pufăind dintr-o eternă ţigară, el este singurul nucleu de stabilitate şi echilibru.
În acest jurnal, cititorul nu va găsi o simplă înşiruire de locuri şi fapte, ci, mai degrabă, o destăinuire a propriei identităţi a autorului, Mugurel Roşu. Lectură plăcută!" Lucian Ionescu,

Life in color!

romel

Iata aici date despre lansarea cartii : https://www.facebook.com/events/566345166877864/

Pentru cei care n-au subtitrare de la facebook - lansarea cartii va fi in data de 20 aprilie ora 18 la Ateneul Nicolae Balanescu din Giurgiu. Va asteptam la o seara de filme, poze si povesti marinaresti in care va veti intalni ( in carne si oase ) cu o mare parte din protagonistii acestei carti, dar si cu multi dintre prietenii acestora, care impartasesc aceeasi pasiune. Veti avea una dintre putinele ocazii de a obtine autografele ambilor autori ai cartii chiar in ziua lansarii ei.

Va asteapta cu drag acolo: Dorin Chis, Constantin Lascu, Mugurel Rosu si multi alti prieteni barcaholici.

Intrarea libera!

CrocodiluDiluDilu

Se pare că azi voi primi ,,Povestiri în oglindă" din tipografie. V-o arăt, cum pun mâna pe ea!
Life in color!

MBG

Citat din: CrocodiluDiluDilu din Aprilie 13, 2016, 06:55:45 AM
Se pare că azi voi primi ,,Povestiri în oglindă" din tipografie. V-o arăt, cum pun mâna pe ea!
Sa fie intr-un ceas bun!
Ne vedem pe 20 la lansare!
LIfe is to short to stay on the dock!

CrocodiluDiluDilu

Am primit cartea din tipografie!!!

Cei ce nu ajung la lansare (Giurgiu, 20 aprilie) o pot comanda oricând din librăria online:
http://www.proexpedition.org/produs/povestiri-in-oglinda-dorin-chisflorin-mugurel-rosu/
Life in color!

CrocodiluDiluDilu

,,Tanda-dighi-ding-ding, daga-dighi-da-da...
Un ritm îşi face loc în mintea mea, suprapunându-se peste cotidian, la început suav, ca un parfum abia perceptibil de către conştient, apoi, pe măsură ce încep să rezonez cu el, tot mai tare până ce în universul lăuntric devine de-a dreptul acaparator.
Tanda-dighi-ding-ding, daga-dighi-da-da... Am mai auzit de multe ori ritmul ăsta bătut cu buricele degetelor în timp ce podul palmei stă sprijinit de tăblia mesei. Darabana. Pentru cei din jur e enervant şi inexplicabil, dar eşti atât de plin de el încât dai pe-afară.
Asta e muzica pe care o aud din momentul în care m-a sunat Constantin ca să mă invite la o nouă călătorie la bordul yachtului1 Bananec Blues. Tanda-dighi-ding-ding, daga-dighi-da-da... Aşa cum pe vremuri telegrafiştii transmiteau ,,save our souls", dar din aparate ieşea doar ,,tibiri-ba-ba-ba, tibiri-ba-ba-ba...", în timp ce Constantin îmi spune că la începutul lunii septembrie trebuie să ducă yachtul Bananec Blues în Grecia, din telefonul meu aud doar tanda-dighi-ding-ding, daga-dighi-da-da..." - fragment din ,,Vocea mării"/Dorin Chiș

Așa a fost toamna trecută, în preambulul plecării pe mare, așa e și acum înaintea lansării de la Giurgiu, căci o carte e într-un anume fel copilul tău și plecarea ei în lume e tot o plecare în necunoscut. Până atunci însă, onorez comenzile sosite online :)

Cam asta am cărat ieri la Poștă. Mă bucură faptul că povestirile noastre suscită interes și vă aștept în continuare în librăria virtuală ce cuprinde în majoritate, titluri nutice:

http://www.proexpedition.org/categorie-produs/librarie-online/

Life in color!

CrocodiluDiluDilu

Vă invit mâine, miercuri 20 aprilie, la 18:00, la Ateneul Nicolae Balanescu din Giurgiu, la lansarea cărții ,,Povestiri în oglindă", în prezența autorilor Florin Mugurel Roșu și Dorin Chiș, secondați de membrii echipajului de pe Bananec Blues.
Să ne vedem bucuroși!
Life in color!

Florio

Citat din: CrocodiluDiluDilu din Aprilie 19, 2016, 10:35:41 AM
Vă invit mâine, miercuri 20 aprilie, la 18:00, la Ateneul Nicolae Balanescu din Giurgiu, la lansarea cărții ,,Povestiri în oglindă", în prezența autorilor Florin Mugurel Roșu și Dorin Chiș, secondați de membrii echipajului de pe Bananec Blues.
Să ne vedem bucuroși!

Ne-ai invitat si am venit :) !
Pentru carte, pentru voi si pentru grupul de oameni faini care s-a format in jurul pasiunii noastre pentru ape.

Eu unul multumesc pentru carte, pentru eveniment si pentru ocazia inopinata de a fi impreuna.

P.S>
Inopinat doar pentru ca nu ma asteptam sa ne intalnim in mijlocul unei saptamani, la Giurgiu, intre prieteni de peste tot.

pelicanul

Citat din: Florio din Aprilie 21, 2016, 07:58:27 AM
Ne-ai invitat si am venit :) !
Pentru carte, pentru voi si pentru grupul de oameni faini care s-a format in jurul pasiunii noastre pentru ape.

Eu unul multumesc pentru carte, pentru eveniment si pentru ocazia inopinata de a fi impreuna.

P.S>
Inopinat doar pentru ca nu ma asteptam sa ne intalnim in mijlocul unei saptamani, la Giurgiu, intre prieteni de peste tot.
Poze?

bluewave

cum te-ai obisnuit ... fb-ul vuieste de eveniment si de poze ...
"No Whistling on Board"

pelicanul

Citat din: bluewave din Aprilie 21, 2016, 12:22:30 PM
cum te-ai obisnuit ... fb-ul vuieste de eveniment si de poze ...

"Vuieste"  :) :) :)
Lasa ca fac eu rost de poze (direct de la pozar  ;) ) si le postez si aici.   8)

CrocodiluDiluDilu

Am ajuns acasă după 1358 de kilometri parcurși dus-întors de la o graniță la alta a țării. În ciuda drumului obositor ne-am simțit minunat în prezența gazdelor și a invitaților, noi înșine, din perspectiva de coautor respectiv personaje din carte, fiind atât gazde cât și invitați.

Fără vâlvă și tam-tam, evenimentul s-a dorit (și a reușit să fie) o întâlnire între prieteni știuți sau descoperiți, în jurul unei cărți, a unui suc sau a unui pahar de bere. Așa cum au sesizat cu umor Florio și Gabi Hetruc, din murmurul cuvintelor întretăiate urechea nu putea să deslușească decât cuvintele cu care era familiarizată: barcă, ancoră, motor etc. A fost o ocazie nesperată să dau mâna cu Răzvan Dumitriu, autorul fotografiei de pe coperta cărții, sau să văd ,,în carne și oase" ,,nume grele" cum ar fi Căpitanu, Blue Wawe, Florio, Hetruc, Covaliov, Marius Macsentian, Vlad etc. și am fost onorați de Daniel care a venit de la Brăila pentru a fi cu noi împreună. Într-un anume fel, a fost cu noi și skipperul aventurii, Constantin, atât la modul subtil cât și așa cum e posibil în zilele noastre, prin telefon.

Întâlnire în parcare

Mr. & Mrs. Smith

Încadrarea în peisaj

Ambient

La microfon directorul bibliotecii din localitate, Dan Mucenic

Mugurel în acțiune

Ședință de autografe...

... de ambele părți

Strategie de marketing

Mulțumiri lui Mugurel pentru faptul de a fi fost o gazdă perfectă. Nu ne rămâne decât să reluăm evenimentul la Oradea, în viitorul apropiat, ca să nu spun imediat.
Țineți aproape!
Life in color!

pelicanul

Multumiri pentru poze din partea celor care nu au facebook! :)
Mugurel e deja specializat in astfel de intilniri, datorita lui Giurgiul a devenit mai important (cel putin pentru noi, forumistii) decit alte porturi cu potential mai mare. Bine, ajuta si apropierea de Bucuresti. :)
Sint sigur ca a fost o intilnire memorabila si imi pare rau ca n-am fost prezent si mai ales ca n-am reusit nici acum sa-i cunosc pe cei din Oradea. Poate data viitoare.

PS
Mr & Mrs Smith... nu e o declaratie cam riscanta?  :)

CrocodiluDiluDilu

Citat din: pelicanul din Aprilie 21, 2016, 08:33:34 PM
Sint sigur ca a fost o intilnire memorabila si imi pare rau ca n-am fost prezent si mai ales ca n-am reusit nici acum sa-i cunosc pe cei din Oradea. Poate data viitoare.

Perfect! La începutul lunii mai, la Oradea!!!

Citat din: pelicanul din Aprilie 21, 2016, 08:33:34 PM
Mr & Mrs Smith... nu e o declaratie cam riscanta?  :)

Nu e riscantă: orice asemănare cu situațiile din film e pur întâmplătoare :)
Life in color!

pelicanul

Citat din: CrocodiluDiluDilu din Aprilie 21, 2016, 09:14:55 PM
Perfect! La începutul lunii mai, la Oradea!!!
..............................

De ce nu la Neos Marmaras? Cred ca voi fi in zona... :)