Canoe stitch&glue

Creat de CrocodiluDiluDilu, Aprilie 05, 2016, 08:14:09 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

CrocodiluDiluDilu

După ce am construit 4 caiace, a venit rândul pentru o canoe.

Lady Ga Ga - caiac Wood Duck 14 - stitch&glue

Endorfin - caiac marin - strip planked

Gringo - caiac Wood Duck 14 - stitch&glue

Victor - caiac Double Wood Duck - stitch&glue

Întotdeauna mi-am dorit o canoe strip planked însă așa o ambarcație, deși robustă, bate spre 30 de kilograme, ceea ce o face greu de manipulat. Pentru început m-am gândit să-mi încerc norocul cu KymiRiver, concepută pentru sistemul stitch&glue, care ar trebui să iasă sub 20 de kilograme. Ambarcația se poate face din doar două coli de placaj okoume de 1220/2500cm.

O canoe nouă începe cu o coală nouă

Trasarea filelor prin coordonate x-y

Decuparea

,,Și a fost prima zi"
Life in color!

Vali

Multumim Kirule ca ne inveselesti primavara cu culorile decoratiunilor caiacelor tale, plus canoea Kimi River :).
Sincer, la mine in fiecare primavara e avalansa de lucrari in fibra, si tanjesc sa lucrez si ceva in lemn, asa ca iti multumesc pentru povestea pe care o vei asterne aici.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

gvincentiu

Am onoarea, domnule amiral de flotila!
Ganduri bune !

CrocodiluDiluDilu

Canoea se poate face din doar două coli de placaj fiindcă folosește atât de bine suprafața încât după decuparea filelor nu rămân ca și resturi decât niște scobitori. Reversul este că absolut toate filele se îmbină două câte două fix pe la jumătate, în final rezultând o ambarcație făcută din două jumătăți, ca o barcă tăiată pe la mijloc cu firezul. Firește, îmi pun problema rezistenței, dar până să ajung la asta trebuie să trec peste dificultatea alinierii cu exactitate a filelor și a lipirii una în prelungirea alteia. Mi-ar fi placut mai mult metoda folosita la Wood Duck, imbinarea colilor si apoi decuparea filelor intregi, gata prelungite, dar am acceptat provocarea si am lucrat asa cum cerea proiectul lui KymiRiver: am fixat cap la cap doua coli de OSB obținând un pat pe care am dispus filele aliniate pentru lipitură, le-am fixat de OSB cu cuițe (ca să fiu sigur că nu se mai mișcă) și le-am lipit cu epoxi, laminând deasupra lipiturii fibră de sticlă.

Laminarea fibrei de sticlă

Filele bătute în cuițe de patul de OSB, așteptând polimerizarea rășinii

Mărturisesc că pentru mine faza asta e cea mai enervantă. Când am văzut-o terminată, mi-am șters fruntea de o transpirație imaginară și am plecat spre casă ușurat.
Life in color!

CrocodiluDiluDilu

A fost o zi mai scurtă: am pregătit filele pentru coasere, aplicându-le găuri echidistant.

Life in color!

gvincentiu

Echidistanta ca echidistanta, dar fiecare fila va avea o raza de curbura diferita si gaurile nu se vor potrivi undeva. Asa scrie in carte? Eu le-as fi lipit intai cu banda de hartie, apoi as fi dat gaurile, la pozitie. Oricum, daca asa-i planul, mergi inainte. Eu nu am lucrat vreodata dupa un plan, fiindca ma enervez rau de tot. Prefer sa creez, sa adaptez, sa gasesc solutii.
Ganduri bune !

CrocodiluDiluDilu

Citat din: gvincentiu din Aprilie 08, 2016, 08:51:44 PM
Echidistanta ca echidistanta, dar fiecare fila va avea o raza de curbura diferita si gaurile nu se vor potrivi undeva. Asa scrie in carte? Eu le-as fi lipit intai cu banda de hartie, apoi as fi dat gaurile, la pozitie. Oricum, daca asa-i planul, mergi inainte. Eu nu am lucrat vreodata dupa un plan, fiindca ma enervez rau de tot. Prefer sa creez, sa adaptez, sa gasesc solutii.

Pe plan nu scria nimic, erau doar desene și coordonate. Dar m-am gandit ,,cu mintea capului corpului meu" că în ciuda tuturor curburilor, muchiile a două file vecine se vor curba la fel, devreme ce vor fi lipite una de alta de la un capăt la celălalt, și că va fi suficient să aliniez primele găuri pentru ca celelate, făcute echidistant, să se alinieze și ele.
Life in color!

CrocodiluDiluDilu

Din materiale recuperate am înjghebat un schelet/suport care să deie formă viitoarei ambarcații

Life in color!

CrocodiluDiluDilu

În sfârșit, faza 3D: coaserea filelor cu sârmă. Fiindcă s-a terminat sârma de cupru, am încercat sfatul lui Guzi și am cumpărat sârmă neagră. Merge și cu asta, dar se pătează placajul de rugină în jurul găurii. Cine vrea un aspect natur, e bine să rămână la cupru.

Life in color!

CrocodiluDiluDilu

Lucrez după tehnologia KymiRiver care nu prevede filetari interioare dealungul muchiilor, ci un fel de filet exterior, în unghiul ramas între canturile filelor.

Life in color!

CrocodiluDiluDilu

După ce am scos sârmele, am șlefuit întregul corp pentru a-l pregăti pentru laminarea fibrei de sticlă.

Life in color!

CrocodiluDiluDilu

În sfârșit, fibra de sticlă!

Deoarece la cuplu maestru (si nu numai) canoea e mai lată de 1 metru (latimea țesăturii de fibră de sticlă), voi lamina două straturi, care se vor suprapune pe toată lungimea fundului. Am folosit țesătură de 160g/m2.
Life in color!

lipan

Văz că s-au aliniat fără probleme.
Să vă țină Dumnezeu obiceiul!

CrocodiluDiluDilu

Citat din: lipan din Aprilie 15, 2016, 01:06:39 PM
Văz că s-au aliniat fără probleme.

Da. Cu atenție și cu meticulozitate rezultatul e mulțumitor.
Life in color!

CrocodiluDiluDilu

O ambarcație este frumoasă în sine, dar ne va fi cu atât mai dragă cu cât încă din timpul construcției va îngloba elemente de decor. O metodă de decorare facilă și de efect constă în desenarea cu baiț cu ajutorul șabloanelor.

Desene făcute cu baiț peste un șablon din autocolant

Rezultatul final
Life in color!