Raid Romania

Creat de x_petrolist, Aprilie 20, 2011, 09:06:45 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

gvincentiu

#345
Cu mic cu mare ne-am indreptat catre Portul Jurilovca, unde fiecare si-a purtat de grija sa si a ambarcatiei sale. Am armat mare parte din greement, urmand ca invergarea sa o fac in larg. Iesind din port avand vant de sud, am inceput sa trag voiniceste la rame, incercand sa dublez Capul Dolosman. Proasta idee, deoarece cu valurile si vantul la travers drumul meu ducea in stuf. Am urmarit traseul lui Mike cu yawl-ul si am facut la fel. Am ridicat randa si focul incercand sa urc in vant catre SE, apoi, dintr-o singura volta sa dublez capul catre Sarichioi. Prima parte am reusit-o, insa in a doua parte a zilei vantul s-a intetit si valurile s-au marit, cei Trei Frati incercand sa o curteze care mai de care mai voinic pe Fraga mea. Am lasat focul si cu valurile in pupa, am tinut drumul drept catre ceeea ce credeam ca sunt reperele mele. O vreme am mers dupa panza Legendei Dunarii, insa disparandu-mi din vedere, ea schimbandu-si drumul catre vest, am continuat sa merg spre nord. Vantul mai mare, valurile tot din pupa, echipamentul tot la bord, frica tot mai mare... am renuntat sa schimb drumul catre vest si mi-am continuat drumul catre nord, sperand sa ajung fara apa la bord undeva, spre seara. Asa am aterizat pe Popina, fara a luat picatura de apa la bord, la 100 de metri de cea mai potrivita zona pentru acostare. Pana am intrat in stuf am tinut derivorul jos si doar ce am atins fundul am coborat randa, am scos ghiul si l-am ridicat la jumatate, apoi cand am atins malul scoicos, am scos catargul, derivorul si sarind din barca am tras-o prin stuf intr-o zona propice, cu mal unde puteam sa campez. Exista un Dumnezeu al marinarilor, fiindca nu exista pe toată Popina loc mai bun de campat. Arie strict protejata, interzisa, insa toate Conventiile si Acordurile de ape interioare si maritime ma legiferau in dorinta mea de a ma salva pe mine si barca. Am intins velele la uscat si ce mai era prin barca murat de la apa ce mi-a intrat cand am tras-o prin stuf. Abia cand mi-am dus echipamentul pe mal mi-am dat seama ca nu mancasem nimic de ieri seara. Am montat motorul pe barca, i-am facut o proba si am fost fericit.
Am intins cortul, atent la vipere, paianjeni si alte dihănii, insa in afara de o lighioana umedă, neagra de vreo 10 cm si cu multe picioare ce mi se strecurase in sacul de dormit doar o broasca testoasa s-a itit la mine din apa: ce P*M cauta asta in rezervatie?
Am anuntat pozitia mea, am mancat si apoi in cort la nani, ca un Robinson ce eram.
Despre barca ce sa zic: s-a comportat cu mult peste asteptari, catargul facut intr-o zi fiind supradimensionat pentru ea, mai potrivit pentru o barca de 7 metri pe el putând fi ridicat inca un pic/gunter inalt de 3 metri. Cu o randa de  aproape 5 mp si un foc de 2 mp face frumos voltele sub vant, cu focul fluturand si are obiceiul ca mai intai sa se incline permitandu-ti sa treci dintr-un bord in altul, pana cand trece ghiul. O doamna, ce mai. Imi pare rau ca trebuie sa renunt la ea, dar conditia pentru a trece la o barca de familie este: dă-o pe asta daca vrei sa-ti mai faci alta, ca nu pupi niciun leu din buget  >:(. Asta e...
Ganduri bune !

gvincentiu

M-am trezit dis-de-dimineata, am dat o tura pe la barca sa ma asigur ca totul e in ordine, apoi am facut cafea in cort. Cateva poze si aud un fluier: era Mihai cu lotca mica ce plecase de la Sarichoi in cautarea mea. A acostat si el la locul stancos iara eu mi-am pregatit barca pentru motorizare si vâsle. Catargul coborât, ghiul în barca, velele stranse totul pus la adăpost și fuga la întâlnirea cu colegii de pe malul estic, unde este puțin nisip. Nisipul ca nisipul, însă ce te faci cu hoardele de păianjeni care te iau cu asalt? Cu șerpii de apă și alte târâtoare? Am pornit apoi pe Razelmul montat cu gandul de a intra în golful Holbina pentru a găsi o trecere către canalul de centură și Sarinasuf. Ochoase întrările astea căci greau le găsești. Împreună cu Mihai cu lotca mică și yawl-ul danezilor am găsit una din cele două întrări dinspre nord și ne-am refugiat în canalul Fundea. Legenda și Lotca au intrat mai la sud, în Canalul de Centura hotărând ca să trecem peste etapa Sarinasuf și să ajungem prin Canalul Lipovenilor la Canalul Dunavăț. Aici am facut poze cu aparatul lui Mihai, pe care încă nu le am. Seara ne-a prins la Pensiunea Delta din Dunavatul de Jos. O pauză de cort binemeritată, pentru 80 lei beneficiind de o bere la draft, duș cald, uscat hainele și dormit într-un pat moale. Ce diferență între mimozele și ciugulicii aciuați pe aici și cei 11 care au venit cu bărcile. După atâta apă bătută, diferența este tot mai flagranta. Poate că după noaptea solitară de pe Popina oi fi eu deplasat, însă o voi reîntâlni, mai evidentă la Gura Portiței.
Ganduri bune !

gvincentiu

După micul dejun suedez (inclus în preț) am armat bărcile și am pornit din nou, prin fața Pensiunii Egreta către Canalul Lipovenilor. Care la rame, care la vele. Întrati în Canal am ridicat toți velele și ajutați de un vant larg am navigat către Canalul Dunavăț spre a ieși în Brațul Sf. Gheorghe la km 50. Ajunși în Dunavăț, am coborât greementul și am trecut la motor, speriat de curentul puternic și de vântul ce se întețise. N-am nevoie de acte de eroism. Mai la rame, mai la motor am ajuns în Brațul Sf Gheorghe unde un vânt de ESE a făcut imposibilă înaintarea la vele. Lotcile au trecut la rame iar yawl-ul la volte de au înnebunit până seara Flemming, Bjorn și Mike, însă zâmbetul nu  a dispărut de pe fața lor. În schimb, Marian și Aurelian au tras la rame ore în șir la Legendă și Lotcă, chiar de aveau curentul de partea lor. Deabia seara am ajuns la Ivancea, insula din fața Canalului Erenciuc fiind inundată. Aici, nu am făcut altceva decât să ne delectăm la un foc de tabără, cu ceaunul deasupra umplut cu apă pentru fiert pastele ce le-am mâncat cu suc de roșii, votcă și frunze de cânepioară aruncate de Mike ce se tot mira de cânepa noastră. Ne-am dres spre noapte cu fasole cu carne de vită și vinul lui Florio. Câteva poze mai deosebite ar fi la Marian R., despre care cred că are amintiri plăcute despre acea noapte. ;)
Niciun pescar nu ne-a adus pește, fie că nu aveau, fie că nu vroiau, fie că se fereau, fie că nu ne cunoșteau.
Ganduri bune !

lipan

Să vă țină Dumnezeu obiceiul!

byteworks

Vincentiu daca-ti spun ca te invidiez si pe tine si pe ceilalti nu te superi si nu ma tii de rau, asa-i, caci e o invidie apreciativa ?!
Asteptam urmarea!

gvincentiu

#350
De la Ivancea la Sf. Gheorghe sunt doar cativa kilometri pe care i-am parcurs intr-o relaxare totala, desi sunt zone pe canal, unde datorita curentilor si vantului dinspre mare se nasc valuri iar Dunarea fierbe. Curentul puternic naste contracurenti pe langa maluri, iar in zonele unde canalele intra sau ies din brat intalnim deseori anafoare. Pana acum vremea a tinut cu noi, atat pe Razelm cat si pe Dunare. Marian R. a iesit cam sifonat din noaptea precedenta, fie de la votca cu suc de rosii fie de la orezul asezonat cu canepioara. Mai degraba suspectez ca l-a tras curentul fiindca si-a pus cortul chiar pe margine.
Ajunsi la Sf Gheorghe putin dupa amiaza, am acostat la cheul european (care ar fi trebuit sa fie in orice oras, in orice sat de pe malul Dunarii) si am dat o tura prin sat. Mihai s-a intors cu nea Vasile de la Primarie si cu o harta in fata am inceput briefing-ul pentru traseul zilei urmatoare. Orientativ ne-am facut un traseu, avand ca punct terminus Perisoru, reintoarcerea in Razelm pe aceleasi canale nefiind agreata. Intentionam sa iesim pe mare, insa prognoza cu vant de 50 km/h din SSE nu era deloc favorabila. Doar yawl-ul cu Mike au hotarat sa ajunga la Gura Portitei prin Sahalin.
Am pregatit corturile (cine a vrut, cine nu la pensiune) si am dat o raita prin oras. Impreuna cu Marian B. am fugit la mare sa vedem plaja atat de mult laudata, locul unde lumea se incarca cu energie, etc. In afara de drumul destul de lung si mocirlos, plaja destul de neamenajata cu un mare semn distrus (probabil cu inotul interzis), de marea destul de rece si de gunoaiele omniprezente nu prea am fost incantat de ce am vazut. Aici nici Salvarea nu stie de unde sa te ia. Mai mult de una, doua zile nici nu prea ai ce face aici, satul fiind destul de imbatranit si dezolant cu casele, locurile parasite. Probabil in sezon o fi altfel.
Ganduri bune !

gvincentiu

Grupul principal a acostat la Sarichioi lasand Robinsonul sa fuga cu vant de pupa catre insula Popina.
Ganduri bune !

gvincentiu

#352
Mihai a pus la dispozitie cateva poze pentru prima parte a zilei. Se pot observa in afara de peisajele de pe insula si lotcile cu velele tertarolate precum si yawl0ul ce naviga numai cu bate-pupa. Stefan a spus ca astepti saptamani in sir ca vantul sa bata din vest, si poftim, in ziua a doua a raidului a fost favorabil. De altfel, asta a fost singura zi cand a batut din vest, pe toata desfasurarea RAID Romania 2013.
Ganduri bune !

gvincentiu

#353
Ajunsi in partea de est a insulei, singurul loc de altfel favorabil pentru acostare, cu nisip, am facut doar cateva poze, dupa care ne-am aruncat in vantul de vest pentru a intra pe canale in Golful Holbina
http://youtu.be/hyU2HMJG0O8
Ganduri bune !

byteworks

Citat din: gvincentiu din Iunie 06, 2013, 07:53:26 PM

Am pregatit corturile (cine a vrut, cine nu la pensiune) si am dat o raita prin oras. Impreuna cu Marian B. am fugit la mare sa vedem plaja atat de mult laudata, locul unde lumea se incarca cu energie, etc. In afara de drumul destul de lung si mocirlos, plaja destul de neamenajata cu un mare semn distrus (probabil cu inotul interzis), de marea destul de rece si de gunoaiele omniprezente nu prea am fost incantat de ce am vazut. Aici nici Salvarea nu stie de unde sa te ia. Mai mult de una, doua zile nici nu prea ai ce face aici, satul fiind destul de imbatranit si dezolant cu casele, locurile parasite. Probabil in sezon o fi altfel.

Iata Vali o alta vedere asupra satului Sfantu Gheorghe, ce alta mai buna inca o demonstratie ca suntem oameni si supusi subiectivismului?

In orice caz, apreciez cu maxim ce si cum ne povesteste Vincentiu, si mai pune si poze.

Vali

In primul rand spun si eu ca Vince "mananc si plang" :D, cand vad pozele incredibile de pe Razelm. Sunt multe de spus, dar prefer sa le spun la un pahar de vorba, pe un mal de apa.

Anul trecut in aceeasi perioada eram cu Paul Butusina cu o iola undeva intre Iancina si Holbina, si nu ma saturam de priveliste. Din pacate incet-incet vantul a cazut de tot, asa ca din mijlocul Razelmului a trebuit sa ne intoarcem la Dolojman la motor. Razelmul ramane o destinatie de vis, asa cum ne-au aratat si pozele de acum, si cum ne-a aratat si Florio toata vara trecuta.

Iar despre Sfantu, fiecare cu gusturile lui. Pentru mine nu exista un loc mai magnific in toata Romania. De atatia ani merg acolo si de fiecare data renasc. Tocmai linistea si tihna sunt cele mai importante lucruri pe care le putem gasi acolo. Iar drumul spre plaja e noroios acum din cauza ca apa e mare pe Dunare, dar incepand din iulie va fi uscat, si se va merge la fel la plaja, prin nisipul fin.

Multumesc colegilor pentru imaginile superbe, chiar mai inainte am povestit cu Aurelian - x_petrolist despre aventura. Din pacate chestiuni stringente m-au impiedicat sa particip la Raid, dar timp este, ramane sa ne gasim pe Razelm la vara..
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

ionitzady

Nici nu stiu cum sa incep , am vazut pozele de doua ori dupa care m-am mai uitat de inca cateva ori , asa ca cuvintele scrise doar mazgaleste o pagina ce apare intr-un tablou de vis , ce sa zic BRAVO VOUA

gvincentiu

#357
Departe de mine ideea unei polemici despre orasul Sf. Gheorghe, insa imi place sa cred ca privesc totul printr-un echilibru necesar.
Ceea ce m-a frapat pe mine sunt urmatoarele: multitudinea de barci din fibra fata de traditionalele lotci (desi toti admirau barcile noastre din lemn) si faptul ca indiferent pe ce pescar intrebai daca are peste invariabil raspunsul era: nu, nu cade, nu pica, nu misca etc. De bani nici nu vor sa auda, de votca sau ce mai mergea acum 20 de ani nici nu se discuta. Insa, din istoriile locale auzite, aproape toti si-au indrumat copiii catre o viata mai usoara, la scoli cat mai inalte, parandu-le rau apoi ca nu se intorc acasa sa urmeze mestesugul traditional (in infimitatea ce a ramas) care, desi e greu, inca mai prezinta un oarecare farmec si avantaje. Astfel, un pescar numai din sezonul de scrumbie scoate cateva zeci de mii de lei. Restul anului e bonus. Totusi am vazut si doi tineri (20-25 ani) care dadeau la toană. Din cate am auzit, inca mai exista marangozi in Sfantul cu ateliere, rindele, lemn uscat, sabloane etc. Astazi, dar peste 10 ani?
Al doilea lucru: izolarea aceasta, artificial intretinuta: nu vor/nu pot/nu au bani sa decolmateze canalele (ex. Buhaz-Zaton) o legatura facila intre zone importante din Delta. Altele: muzeul traditional - in dezolare, casa de cultura in renovare/constructie cu termopane (urmeaza sa vedem ce va fi pe acolo), barci puternice care nu odata erau sa ne rastoarne, amenajarea plajei - inexistenta. Poate pentru o hoinareala ar fi o tinta, dar nu pentru un concediu cu familia, decat daca toti vor asa ceva si suporta pseudoizolarea, tantarii, taunii si vantul care bate neincetat care, desi e cald din sud, aduce apă rece din nord. Poate oi fi eu prea metroman, insa nu am gasit ceva care sa ma atraga acolo inca o data. Poate cand voi avea o barca mai mare, cu facilitati la bord, o sa acostez vreo saptamana in Sf. Gheorghe. Dar, deocamdata fara barca si sa-mi car bagajele in spate, nu.
Ce e bun: facilitatile de acostare, marina si probail campingul. Intre Sf. Gheorghe si Jurilovca as alege pe cea din urma, avand deschiderea Razelmului si optiuni clare in ceea ce priveste turismul si agrementul.
Ganduri bune !

gvincentiu

#358
Dupa ce am plecat de pe Popina, am incercat sa gasim intrarile in canalul de centura, fie sa ajungem la Sarinasuf, fie spre sud catre Canalul Lipovenilor. Mihai mi-a mai pus la dispozitie cateva fotografii, in care se poate observa yawl-ul cu gennaker, pe canale. Nu este imposibila navigatia pe canale cu vele, insa barcile trebuie sa aiba pescajul mic, deriva mica si de preferat chila profilata pentru a nu agata plante. Din acest puncte de vedere, lotcile sunt perfecte pentru Delta si canale. Prova lor ascutita, chila lunga si ghionderul vor fi ideale pentru plaurii de pe Buhaz Zaton.
Ganduri bune !

gvincentiu

#359
Ce legatura exista intre cei de la GSC Game World http://stalker-game.com/en/?page=downloads  si Perisor? Va voi povesti, insa, pana atunci doua filme si cateva imagini reprezentative:
http://youtu.be/fBlLH1owNlQ
http://youtu.be/xSxZwve2owA
Ganduri bune !