Salutare tuturor!
Excelent materialul postat de Florio si ma bucur ca cel putin in 2018 existau sefi de la PF care erau in stare sa semneze raspunsuri bine documentate !
In completare fata de cele deja mentionate, mai adaug cele de mai jos.
Partea 1: extras din site-ul IGPF (
https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-activitati-avizate-41.html)
Activitati ce se desfasoara in zona de competenta a Politiei de Frontiera numai cu avizul acesteiaConform prevederilor
Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 105 din 27 iunie 2001 privind frontiera de stat a Romaniei, actualizata, sunt considerate zone de frontiera / zone supuse regimului de control al Politiei de Frontiera urmatoarele:
- teritoriul aflat pe o adancime de 30 km. fata de frontiera de stat si tarmul Marii Negre, catre interior;
- suprafata aeroportului sau a portului cu platformele, imobilele si instalatiile aferente - in judetele din interiorul tarii, unde functioneaza aeroporturi si porturi deschise traficului international;
- fasiile de teren, situate pe o adancime de 10 km de o parte si de cealalta a malurilor Dunarii interioare, deschisa navigatiei internationale, inclusiv bratul Macin in intregime.
Drept urmare, conform acelorasi prevederi legale, activitatile ce urmeaza a fi derulate in zonele de frontiera / zonele supuse regimului de control al politiei de frontiera, trebuie avizate de catre institutia noastra sau structurile subordonate.
A) Inspectoratele Teritoriale ale Politiei de Frontiera si Garda de Coasta avizeaza:
[...]
- pescuitul sportiv (nu este necesar dosar de avizare)B) Sectoarele Politiei de Frontiera si Grupurile de Nave avizeaza:
- accesul persoanelor in fasia de protectie a frontierei de stat pana la culoarul de frontiera sau malul apelor, dupa caz, cu aprobarea administratiei publice locale;
-
accesul persoanelor, numai prin locurile si in conditiile stabilite de administratia publica locala, pentru efectuarea unor activitati dincolo de fasia de protectie a frontierei de stat, in situatia in care aceasta se constituie mai in adancime, precum si
in insulele si ostroavele apartinand statului roman, situate in apele de frontiera;
- pastrarea in locurile stabilite de capitaniile de port sau, dupa caz, de autoritatile administratiei publice locale a barcilor si ambarcatiunilor inmatriculate potrivit legii, aflate pe apele de frontiera si apele maritime interioare (nu este necesar dosar de avizare);
-
desfasurarea activitatilor de agrement si sportive in apele de agrement (nu este necesar dosar de avizare);
- pasunatul animalelor, in timpul zilei pana la fasia de protectie a frontierei de stat, la frontiera externa, sau pana la culoarul de frontiera, la frontiera interna, iar noaptea, pana la 500 metri fata de acestea, catre interior, in locurile stabilite de autoritatile administratiei publice locale (nu este necesar dosar de avizare);
- vanatoarea organizata a animalelor de prada, pe adancimea de 500 metri de la fasia de protectie a frontierei de stat, la frontiera externa, sau de la culoarul de frontiera, la frontiera interna, catre interior, pe baza hotararilor consiliilor locale (nu este necesar dosar de avizare).
Sancțiuni- Sefii structurilor politiei de frontiera care au eliberat avizele au obligatia de a organiza si de a executa controlul modului de desfasurare a activitatilor avizate.
- In situatiile in care, prin activitatea de control, este constatat faptul ca nu se respecta conditiile stabilite prin aviz, persoanele fizice sau juridice avizate sunt sanctionate contraventional.
- In situatia in care se constata savarsirea, in mod repetat, a contraventiei de nerespectare a obligatiilor prevazute in avizul eliberat de catre seful directiei teritoriale a politiei de frontiera sau de seful structurii de coordonare a punctelor de trecere aeroportuare, persoanele fizice sau juridice avizate sunt sanctionate cu amenda si retragerea avizului.
Partea a 2a - Extras din OUG nr. 105 din 27 iunie 2001 privind frontiera de stat a RomânieiArt. 42
(1)
Activităţile de agrement şi
sportive în apele de frontieră se pot desfăşura cu aprobarea căpităniei de port sau, după caz, a administraţiei publice locale şi cu avizul şefului sectorului poliţiei de frontieră.
(2) În apele de frontieră, în marea interioară şi în marea teritorială navele cu excursionişti, precum şi
orice altă navă sau ambarcaţiune nu au voie să acosteze decât în porturi sau în alte locuri special amenajate în acest scop.
În caz de forţă majoră acostarea se poate face în orice punct de pe malul românesc, anunţându-se cea mai apropiată formaţiune locală a poliţiei de frontieră sau, în lipsa acesteia, a poliţiei. Dispoziţiile acestui alineat nu se aplică cetăţenilor români posesori de bărci.Mi se pare interesanta urmatoarea observatie.
In urma unei conversatii cu cei de la PF Giurgiu, acestia considera caiacul o ambarcatiune sportiva, deci excursiile cu caiacul sunt clasificate drept activitati sportive. De aceea, tot ei mi-au spus ca inainte de a iesi pe apa cu caiacul, trebuie sa trimit un E-mail la o adresa a celor de la STPF Giurgiu.
Conform Art.42 alin(1) din OUG 105/2001 (mai sus citat), exact asta ar si reiesi.
... Dar... daca revizuiti ce am citat de pe site-ul IGPF in Partea 1 punctul B) al acestei postari, reiese exact contrariul: ca activitatile sportive nu necesita dosar de avizare (in speta, avizarea PF).
Ce parere aveti ?
Voi ridica problema tot catre STPF si daca voi primi vreun raspuns, voi reveni pentru a-l adauga.
Ape linistite si vreme buna s-aveti !
Cezar