Greementul a fost modificat de Marian la indemnul lui Flemming de acum citiva ani. Lotca este mult mai echilibrata, mai usor de cirmit si urca mai bine in vint desi deriva este inca pronuntata. La vinturi purtatoare mai intense merge foarte bine cu focul si bate pupa.
Lacul Sinoe este invadat de stuf si apa este scazuta. La Edighiol curentul era invers, intra apa din Mare in Lac. La Sud de Histria nici n-am mai mers deoarece am fost informati ca nu avem loc de tras la mal. Plaja de la intrarea in lacul Histria a disparut. Desi am reusit sa intram pe lac am avut portiuni cu apa f. putin adinca. Vislitul in mil a fost o corvoada ce ne-a facut sa evitam intoarcerea prin canalul 2 si L. Zmeica. Partea buna a fost ca la intoarcere batea un SE de 5-7 noduri si am trecut prin ecluza inapoi in Golovita la vele.
Interesant.
Cred că o simplă scândură prinsă la copastie pe bordul de sub vânt, în chip de derivor, ar duce lotca asta într-un regim de navigație de-a dreptul performant

P.S.
Doar zic

. Scândura verticală (derivorul), prinsă într-una orizontală, mai îngustă. Aceasta, cu două găuri se fixează în cuiele ce țin loc de furcheți. Treaba poate fi extrem de simplă și elimină deriva. Removable daggerboard

La drum lung poate face minuni.