constructia unui catamaran cu vele

Creat de iris, Decembrie 04, 2016, 08:51:41 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

iris

In primul rand,multumesc pentru acceptul de a intra pe forum,sunt nou si acesta este primul meu post.
   Vreau sa construiesc un cats mic,o sa cumpar planurile de la Richard Woods,este vorba de Saylon 20.
De la  constructorii experimentati as dori un sfat:as vrea sa construiesc barca din aluminiu,avand posibilitati si multa experienta in lucrul cu aluminiu si metal in general.
    Ar fi vreun impediment?Sincer,la placaj sau fibra nu ma pricep deloc,e o aventura si cand ajustez tulpina bradului de Craciun,sa intre in suport:rolleyes:
      Va multumesc anticipat.

cristi80

salut, bine ai venit pe forum.
am facut o barcuta din placaj si cochetez un pic si cu sudura tig,una din diferentele la o constructie din placaj vs aluminiu ar fi ca la placaj poti avea mici abateri ce pot fi umplute cu chit apoi slefuit si iese perfect. la aluminiu, nu stiu daca poti avea abateri de 10mm,ca la placaj.
o alta problema ar fi distorsiunile in metal,mai ales la panourile lungi,cred ca aduna ceva frustrari >:( >:(
totusi cred ca merita incercat, dar fiind prima barca, as incepe cu un proiect simplu.

iris

#2
am cumparat azi dimineata proiectul pentru Saylon 20 si o sa construiesc barca asta oricum,placaj sau aluminiu.I-am dat si un mail D-lui Richard Woods,proiectantul barcii si el zice asa:
Thank you for your email and interest n my Saylon design. I am afraid it is too small and light to be built in aluminium. In fact I do not recommend building any multihull in aluminium under 12m long

Sorry!

Best wishes

Richard Woods of Woods Designs
sailing catamaran designers

   Asa ca,sunt putin in ceata,dar,dupa ce vad planurile,o sa stiu mai multe.
    Am tehnologie foarte buna pentru prelucrat tabla de aluminiu,am facut multe dracii din aluminiu,mai putin barci.
       

dany

Salut.Astept cu mare interes ceea ce vrei sa faci.Succes in realizarea catamaranului!Mi-ar place sa-l vad din aluminiu.

iris

Multumesc de incurajare.O sa postez de la inceput,pana il botez.
   Sper sa descarc proiectul cat mai repede,l-am platit pe bateau.com,si,cred ca sunt ceva probleme la descarcare
    O sa am nevoie de experienta voastra in foarte multe privinte,dar toate la timpul lor.
     

ghrt

Nu te supăra, dar dacă arhitectul naval a spus că nu merge, de ce vrei să pui aşa ceva pe apă?! Bărcile trebuie să ţină marea, nu doar să plutească şi să le împingă vântul.


iris


bogdanminitehnicus

salutare,

Parerea mea este sa asculti proiectantul, barca trebuie sa reziste la multe forte nu doar sa pluteasca!!!
Sfatul meu este sa inveti sa lucrezi cu fibra de sticla si rasina poliesterica pt inceput, va mirosi pana la polimerizare insa e mai ieftina si permisiva cu intaritorul fata de cea epoxidica.
As cauta 2 corpuri gen caiac, canoe, second hand pe care sa le unesc, cred ca e mult mai simplu asa decat s-o iau de la 0.
Daca tii neaparat sa fie din aluminiu micsoreaza planurile si fa-o prima data navomodel la 1m, invata constructia, testeaza rezistenta, joaca-te cu modelul si faci ajustari sa fie ce-ti doresti apoi treci la scara 1:1

Parerea mea

ghrt

CitatI am afraid it is too small and light to be built in aluminium

... tradus din EN înseamnă NU. Aşa se spune la ei.

iris

#9
mda,cand trei iti spun ca esti....
  O sa va ascult pe toti si o sa o fac din placaj(sau poate fibra de sticla) si o sa urmez modelul si proiectul exact asa cum a fost desenat.Am citit mult de si despre Dl. Woods,e clar unul dintre greii proiectanti de barci si mai ales de multi.
   Dar sa fac una din metal la scara1/10?Asta e o idee tare,un cats de 60cm...facut efectiv la scara ;D ;D
    M-ar ajuta sa am planurile (de debitare)in DXF,din pacate,cred ca o sa le descarc doar in pdf,asa ca va trebui sa le redesenez,debitarea o sa o fac cu CNC.
      Va tin la curent cu tot ce fac si va multumesc,o sa am mare nevoie de experienta si ajutorul vostru.
     Maine sper sa descarc desenele

radu_d


iris


Vali

Salut iris si bun venit pe forum.

Fara sa scriu cu "dedicatie" pentru cineva anume, sa nu uitam ca istoria recenta a constructiilor de barci la noi in Ro este plina de catastrofe rezultate din "imbunatatirile" aduse de diversi constructori planurilor originale. Este ceea ce vrem sa evitam fiecare din noi, mai ales ca multi ne-am fript ascultand in trecut pe unul si pe altul, mari "experti" la vremea lor. Numai eu daca as scrie ce "buleli" am comis de-a lungul timpului, ar iesi de-o carte :).

Constructia din placaj si epoxy este foarte raspandita la nivel de amatori, din motive de accesibilitate - pret, materiale, tehnologie simpla etc. In plus, orice plan de constructie este conceput din prima exclusiv pentru un anumit tip de material, si nu poate fi schimbat, dintr-o multime de motive, incepand de la hidrostatica, hidrodinamica si terminand cu rezistenta materialelor. Si Richard Woods are chiar si cate 3 variante de constructie a unora din barcile sale - poliester, placaj sau strip plank, dar planurile pentru fiecare difera substantial, si mai ales nu am vazut deloc pana acum o multi de 20' pentru constructia de amator in aluminiu.

Eu de exemplu ma gandesc cu groaza cum s-ar simti cineva in cabina unui Saylon 20 din aluminiu, sub soarele torid al mijlocului verii. E vorba de o barca estivala, al carei spatiu interior a fost conceput fara a include izolatie termica etc. Ca sa nu mai spunem ca toata structura trebuie reproiectata in cazul constructiei din aluminiu, ramanand practic doar cu forma barcii, la care trebuie adaptata o noua osatura, facute calcule de esantionaj complete etc. Chiar si asa, rezultatul poate fi dezastruos dpdv hidrostatic sau hidrodinamic, si lista poate continua. Nu se merita de facut experimente cu finalitate in cel mai bun caz incerta, atata vreme cat cararile sunt batute si solutiile optime demult consacrate.

In fine, revenind la Saylon 20, am vrea sa te rugam sa ne povestesti (daca bineinteles doresti) care au fost motivele pentru care l-ai ales. Mie imi place barca, la fel ca absolut toate barcile d-lui Woods, cu toate ca personal prefer barcile sale mai marine. Din ce am studiat pana in prezent, Richard Woods e cel mai prietenos designer de multicoci dedicate amatorilor, barcile sale avand maximul de performante la minimul de investitie. In afara de asta, dl. Woods se implica foarte mult in informarea amatorilor de multicoci, atat pe site-ul propriu, cat si pe facebook si pe principalele forumuri "grele" de boating de pe web.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

iris

#13
Vali,multumesc pentru raspuns,evident ca o sa ma tin de proiectul omului si o sa-l fac cum trebuie(desi nu stiu nimic despre placaje,okume,rasini si alte materiale).O sa invat,de pe net,de la voi,asa cum si voi ati invatat de la altii,si va multumesc anticipat.
  Am o baza tehnica solida,dar pe metal,insa o barca din placaj are si piese sau alte lucruri din metal care ajuta la constructia ei.
    De ce Saylon 20?
      O sa incerc sa fiu scurt:Am un teren in barajul Portile de Fier2,cu iesire de 20ml la apa.Alti 2 prieteni,au si ei terenuri similare langa mine si si-au facut casute de vacanta,pontoane,etc.Si trag de mine de vreo cativa ani sa-mi fac si eu o casuta de vacanta acolo.
    Si de aici,ideea cu barca.
      M-am pus pe studiat.Am cochetat prima data cu o mono-as fi preferat Etap 22-noua si cheala fara peridoc si motor 20000 euro,nescufundabila,izolata termic,la ponton am curent deci o folosesti si iarna.Aiurea....
  Apoi am dat dupa mai multe sh,ce are ea si nu am eu,n-am avut tragere de inima :D
    E,si in final dau de cat-ul asta.Perfect pentru mine.Sa ma explic:
      Nu am experienta deloc cu velierele,tre sa invat si voi face asta la timpul potrivit.Si cred,ca ,la fara experienta un cat e numai bun sa-ti faci mana cu el.
     Barca este cat D,asa cum zice si Dl Woods,adica buna pentru ape adapostite si Dunare-unde o voi si folosi;Iar daca s-ar putea mai mult,o urc pe peridoc si pana in Croatia,nu am decat vreo 650 de K,barca are goala 700Kg,e aproape.Si daca nu e vant,ii punem o pereche de motorase,si o luam pe langa mal,usurel.Nu tre sa o inmatriculez.Are pescaj foarte mic.
   De unde sa iau eu un cat?SH?si sa indeplineasca macar o parte din conditiile astea?
    N-am de unde,asa ca imi fac unul.
     O sa fie greu,dar imi place si o sa-l fac.
     Nu am intentia sa ma abat de la planuri.Am un cunoscut care e artist in fibra de sticla,dar nu stiu daca acest cat se poate construi din fibra de sticla,o sa-l intreb pe Dl Woods,dar mai intai,maine o sa ma duc sa ma vad cu omul cu fibra.
   Pentru ca,omul cu fibra o sa vrea matrite,sa poata sa toarne.
   Si uite-asa,ne intoarcem la metal(matrite din metal,omul toarna fibra,no?)
    O sa-l intreb de dragul discutiei,chiar o sa fac niste poze cu ce face el din fibra.
     Dar daca Dl Woods zice placaj,gata,Holver scrie pe mine si asta e(sau o sa cer parerea colegilor de pe forum,de unde sa ma aprovizionez mai de calitate).

bogdanminitehnicus

Citat din: iris din Decembrie 04, 2016, 09:26:27 PM
mda,cand trei iti spun ca esti....
  O sa va ascult pe toti si o sa o fac din placaj(sau poate fibra de sticla) si o sa urmez modelul si proiectul exact asa cum a fost desenat.Am citit mult de si despre Richard Woods,e clar unul dintre greii proiectanti de barci si mai ales de multi.
   Dar sa fac una din metal la scara1/10?Asta e o idee tare,un cat de 60cm...facut efectiv la scara ;D ;D
    M-ar ajuta sa am planurile (de debitare)in DXF,din pacate,cred ca o sa le descarc doar in pdf,asa ca va trebui sa le redesenez,debitarea o sa o fac cu CNC.
      Va tin la curent cu tot ce fac si va multumesc,o sa am mare nevoie de experienta si ajutorul vostru.
     Maine sper sa descarc desenele

Trebuie sa iti spun ca admir dorinta ta de a construi catamaranul si ca doresti sa inveti din asta, la fel de pornit sunt si eu cand mi se pune pata ma apuc sa fac lucrarea cu punctul meu de vedere, insa am constat ca nu e bine sa te arunci cu capul inainte fara a schimba o parere cu altii mai eperimentati, pentru ca vei pierde timp si bani si poate nu vei ajunge la rezultatul dorit.
Acum de dragul de a testa proiectul poti sa faci 2 navomodele unul din lemn altul din aluminiu, nu te costa mult, in 2 saptamani maxim sunt gata.
Eu as recomanda sa ramai pe varianta de lemn, unde sa inveti constructia, etapele, si de ce nu invelirea cu fibra de sticla, testul nu te va costa mult, iar apoi o transpui la scara 1:1

Mai exista si varianta 2 insa asta implica si construirea unei matrite.

Spor la treaba in continuare, nu uita sa postezi progresul:)