Din barca ...

Creat de drmarius, Decembrie 07, 2016, 07:33:08 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Alex1958

Salut,
De Rusalii in Delta am avut parte chiar de rusalii (efemeride). Am vazut un film despre inflorirea Tisei -acelas fenomen adica aparitia efemeridelor. Eu l-am prins pe viu pe Chilia la Obrize in stil grandiose, tone de efemeride pe apa. Este super-spectaculos, am filmat cu telefonul dar desi pe telefon se vede normal cand l-am descarcat in computer e culcat. Daca imi dati instructiunii cum sa-l incarc aici o fac bucuros. Mi-a stricat pescuitul, dar in 40 de ani de delta n-am vazut asa ceva!

drmarius

Salut. Am vazut filmul de pe Tisa si este impresionant. Din pacate nu am prins evenimentul in delta. Poate la anu.

Legat de video, cel mai simplu este ca filmarea sa fie urcata pe youtube. Daca si acolo este culcata exista optiunea de rotire ... https://www.youtube.com/watch?v=DuQcYM38y3Q

Chiar sunt curios de filmare!

drmarius

Cred ca sunt private. Trebuie undeva  bifat public

https://www.youtube.com/watch?v=eqUwzwGtY9U

Alex1958

Da!
Le-am facut publice, scuze pentru stangacie, e prima postare pe youtube.
Sa va spun si povestea.
Ne instalasem pe 3 Iunie dimineata si pana pe la 6:30 aveam deja 2 trasaturi la crap. Viata dulce, berica, vanticel...
La un moment dat observam un graur care lua ceva de pe apa. Un graur pescar? M-a facut curios, mai ales ca era insistent. Au venit in scurt timp intai un pescarus si apoi mai multi si graurul s-a retras. Apoi din apa au inceput salturile de avati. Am inteles fenomenul -erau din ce in ce mai multi fluturi pe apa. Amicul meu s-a dus pe varful barcii si a luat din scurt 4-5 avati aruncand unde se vedeau fluturii pe apa. Apoi au fost din ce in ce mai multi, apoi s-a inserat si n-am mai vazut.
A doua zi dimineata curgeau puzderie de pupe pe apa. Crapii s-au taiat in ciuda nadirii noastre. Ziua s-a scurs linistit si, cum ma sculasem pe la 4:30 am tras un pui de somn lasandu-mi amicul de straja.
Pe la 6:45 ma scol din somn si vad spectacolul in toata maretia lui. Milioane de efemeride ieseau din apa zburau cateva minute si apoi cadeau pe apa unde agonizau cu zvacniri frecvente. Am avut impresia ca erau de doua feluri unii mai mari cu doua cozi ca de randunica mai lungi (3-4 cm)si altii mai mici -cred ca femele cu cozi mai scurte. Masculii se lasau peste cei mici si cred ca le fecundau.
Cert este ca erau enorm de multe si, din cauza ofertei super-abundente, nu mai era nici un fel de lupta pentru hrana. Toata lumea avea pe saturate. Ne-am dat seama ca nada si momeala noastra era ridicole. Pana si somnii ieseau si luau cate o inghititura din gramada.
Lipitorile noastre au ramas neatinse pana dimineata.
Ne-am dat seama cat suntem de neinsemnati in fata maretiei naturii!

Vali

Nici eu nu am vazut pana acum un val de "rusalii" de asemenea dimensiune. Am mai intalnit rusalii in trecut, dar niciodata la aceasta densitate.

La fel cum fierbe apa Deltei de avat in aprilie sau de rosioara in octombrie, si valul de rusalii arata ca incet-incet ecosistemul se vindeca dupa poluarea generata de industria grea si transporturile navale pe vremea comunismului. Cred ca isi mai aminteste lumea ce gust de motorina avea pestele din Dunare in anii '80, ceea ce azi nu se mai intalneste.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

bradutzu

anul trecut si acum 2 ani am prins spectacolul asta la Galati pe Dunare
Era practic o patura de larve pe Dunare
Sunt superbe!
Sa auzim numai de bine!

Vali

Descrierea de pe Wikipedia explica motivul acestei adevarate "explozii" de asemenea efemeride, exact ce banuiam:
"The presence of Palingenia longicauda is an indicator of clean unpolluted water."

https://en.wikipedia.org/wiki/Palingenia_longicauda

https://www.google.ro/search?q=Palingenia+longicauda&client=opera&hs=y2s&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjR1ZXr8K_UAhVhJcAKHbwnAhgQ_AUICigB&biw=1280&bih=702
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

drmarius

Impresionant.
Acum lipseste un documentar despre delta si explozia efemeridelor.

drmarius

Facebook imi arunca o reclama, ma prinde, ajung sa dau un telefon si Radu Andreas Balasiu propune sa aducem din Turcia in Croatia un Oceanis 40.
Daca soferul turc nu ne-a omorat pana in marina sigur totul urmeaza sa mearga OK. Pregatim repede barca si plecam la miez de noapte spre Bodrum sa facem iesirea ... apoi carturi multe, delfini, valuri, oboseala, etc. Din Corfu alegem varianta Italia si s-a meritat. Monopoli se dovedeste un oras perfect pentru o masa pe cinste. A doua zi valul mare din N s-a dus. In mijlocul marii Adriatice constatam tot la miez de noapte ca marea este oglinda si toate stelele se dubleaza in mare. 800 mile.

Cateva poze:

Lumea este mica si in Corint gasim un echipaj din Romania care se antreneaza pentru Atlantic. Capitan - Capitanul Aurica:

drmarius

Decat la birou mai bine pe Dunare :) ...

bbl81

frumoase poze. Eu is la birou, nu facem schimb?   :)
"O zi proasta de pescuit este mai buna decat o zi buna la munca"

teo pes

;D maine s cu coada n apa !!!!!!!!!!!!!!!!!
Viata i grea !!  Dar trece !!

drmarius

Cele mai bune zile de iesit pe apa sunt de L pana V :)

Intersect

Citat din: teo pes din August 31, 2017, 11:13:29 AM
;D maine s cu coada n apa !!!!!!!!!!!!!!!!!

Bună seara, unde mergeți dacă nu este cu supărare?
Born to fish,forced to work!!!