Automobile pe apa

Creat de Litcanu Ionel, August 20, 2016, 01:31:10 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

gvincentiu

Poate, cine stie, intram pe calea cea dreapta: nu am absolut nimic cu colegul marinar, ba chiar il admir pentru dedicarea si perseverenta lui avand reticente in ceea ce priveste canalizarea ei.
Insa, personal o consider rezultatul lipsei de cultura marinareasca si navala, lipsă propagata de sistemul de invățământ romanesc, fie el militar sau civil. In ceea ce ma priveste, ca absolvent al unei facultati de marina din Constanta si 10 ani de ambarcare, apoi inca 10 ani de uscat pot trage unele concluzii critice in ceea ce priveste cultura marinareasca romaneasca. Discutiile sunt ample si nu-si au rostul aici dar poate in alt topic.
Vineri am ocazia de a sustine punctul meu de vedere in cadrul unei intalniri la ANMB, de față cu profesori dar și cu jurnaliști de la Scutul Dobrogei. Pote le sună vreun clopoțel și mai coboară de pe piedestalul de unde de privesc, cu oleacă de infatuare și aroganță aș putea spune.
Ce vreau sa propun: înființarea unor "Jocurile Navale Academice", anuale (eventual cu o saptamana inainte de Ziua Marinei, cel mai probabil folosind lacul Ovidiu dar nu limitat la acesta) cu participarea ANMB, UMC și a altor facultăți de profil din țară și din afară. Scopul Jocurilor este de a motiva studenții să proiecteze, să construiască, să lanseze și să participe cu ambarcațiuni în diversele clase stabilite prin regulament: vâsle (unul, doi, trei ...., caiace, canoe - ar putea veni si Rowmania), vele (sub 7 metri), motorizate (doar glisare  cu 5-6 CP) sau electrice, propulsie alternativă etc. toate proiectate, construite de studenti si amatori. In afară de universități, săptămâna Jocurilor Navale Academice va fi onorată de participarea pasionaților de bărci sau a asociațiilor prin înscrierea ambarcațiunilor proprii, cu echipaje proprii în concurs, la clasele respective. Va fi o cursa națională practic... Ideea mea este a a oferi un drum unitar culturii marinărești și de a realiza o apropiere între societatea civilă, pasionați și celelalte mari instituții de profil de la noi: ANMB, UMC, Nave Galati, etc. cu folosirea bazelor materiale ale acestora: cazare, masă, facilități tehnice, baze de agrement. Având baza materială, de ce să nu realizeze studenții proprii tacheți, scripeți, gusee, urechi etc, eventual și cu un magazin online? Și câte și mai câte....
Revenim: cum ar fi daca o clasa a Jocurilor Academice ar fi dedicată proiectelor și ambarcațiunilor unicat gen: propulsie hibridă, modele utilitare de ambarcațiuni, modele de agrement (birdwatching de ex.) etc. în care să te înscrii cu proiectul tău? Poate mai gasești trăsniți și la alte facultăți care să te concureze cu rulote pe apă sau cine știe ce alte proiecte? Sau altii de prin Grecia, Bulgaria, Polonia ?
Ganduri bune !

Litcanu Ionel

Ca sa stingem discutia despre bani ,care este ingrijoratoare ( unii nu pot dormi noaptea ) anunt pe cei care nu au alta grija, ca fondurile sunt private, personale, un mecenat nenorocit ce nu da libertate de alegere a oricarei solutii care presupune costuri mari.
Pana la urma,partea ce se doreste ,este rezolvarea zonei imerse,in regim artizanal, restul fiind achizitionat.Executia unei coci este interesanta pentru toti, dar dotarea ei cu motor,scaune ,comenzi, carlinga,instrumente de bord si echipamente de comanda si control este prohibitiva.
Si se va obtine ce? Nu concureaza nimeni cu producatorii de barci.De ce BMW? Nu am gasit o alta varianta cu tractiune spate, nu conteaza marca.
Masina a fost dezechipata,deci nu va mai circula pe drumurile publice. Apropo de Dacia folosita anterior,nu mai este utilizabila.A fost un proiect al unei domnisoare student (spre rusinea baietilor ), facut pe costuri si mai mici si chiar si asa cred ca a fost o reusita. Acest proiect nu este folosit pentru "Metoda voastra este de a afle fara a citi ceva de specialitate si de a folosi cunostintele altora pentru a-ti obtine o diploma" cum malitios zice Crysty. Am 58 ani si am stat pe mare o mare parte din ei. Nu am nevoie de o hartie in plus la maldarul de brevete in domeniul maritim.
Confuzia ventilatie - cavitatie a fost din viteza de redactare. Am sa fiu mai lent data viitoare,ca se taxeaza rau, si-mi cer scuze.
Maine avem o mica "sedinta" de analiza a propunerilor facute aici ,in privinta stabilirii tipului de carena,asta ca sa va anunt ca ne pasa....
Si mai e ceva,"voi ati da banii pe o masina care merge asa cum va doriti pe apa si este capabila sa mearga si pe sosea pe care sa o folosesti cand mergi la servici zilnic?", cine a gandit ca asta vrem? Am facut cumva afirmatia ca dorim sa facem un autoturism amfibiu? . Confuzia nu este similara cavitatie-ventilatie?
Link-urile postate erau asa, pentru inspiratie si exemplificare de ce pot altii care au cu ce. La noi, dotare =0 , D-nul Vali a facut o poza exacta a situatiei dotarilor actuale. Nu produci bani,"ciocu mic" si distreazate cu ce gasesti prin gunoaie, o mentalitate care a taiat visele multora,dar nu la toti. Am extras totusi o idee de lucru manual pentru tineri, o noua viata ce poate fi data barcazelor dezafectate.Se chiama restaurare.Ma mai gandesc.....Scuze pentru cei care au postat in timp ce redactam cele de mai sus.

Vali

Eu raman la ideea ca diversitatea de idei si concepte este un lucru foarte bun, in ciuda opozitiei unora dintre colegi. Chiar daca la inceput aveam senzatia ca se doreste un fel de spectacol de butaforie, cu barca "la rasul apei", acum sunt convins de bunele intentii ale colegului nostru, fiind vorba de mecenat.

Ce-mi pare rau e ca ideile dumnealui "nu se pupa" cu viziunea multora dintre noi, adica exact ceea ce a scris Vincentiu despre jocurile academice marinaresti. Totusi, niciodata nu e tarziu, incet-incet sper ca ne vom armoniza :).

"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

kmbh69

Nu am afirmat niciodată că ați vrea să construiți vreun autoturism amfibiu. Am spus doar că eu așa aș fi făcut. E doar o opinie, doar o preferință, nimic altceva. Am spus doar că în acest moment nu înțeleg scopul acestui proiect, nefiind specialist în acest domeniu. Nu a fost nici o critică. Dar mie mi-a plăcut acel autobuz galben din Olanda.

Litcanu Ionel

Citat din: kmbh69 din August 30, 2016, 11:11:05 PM
Nu am afirmat niciodată că ați vrea să construiți vreun autoturism amfibiu. Am spus doar că eu așa aș fi făcut. E doar o opinie, doar o preferință, nimic altceva. Am spus doar că în acest moment nu înțeleg scopul acestui proiect, nefiind specialist în acest domeniu. Nu a fost nici o critică. Dar mie mi-a plăcut acel autobuz galben din Olanda.

Nu va apartin cuvintele din citat, sunt ale D-lui Crysty. Postarile facute de Dumneavoastra pana acum au fost usefull si am retinut multe, multumesc de alfel tuturor care au facut observatii pertinente!
In legatura cu masinile amfibie, ele sunt construite special pornind de la o monococa si sunt echipate apoi astfel incat exteriorul sa apara vizual ca masina, sa fie functionale si pe uscat,dar locul lor este pe apa.Singura problema ,cea a rotilor a fost si ea rezolvata prin plierea lor intr-o nisa superioara,articulatiile fiind special concepute.

kmbh69

Vă mulțumesc.
Am văzut un site interesant. Pun aici link-ul:
http://www.auto-motor-und-sport.de/news/schwimmender-traktor-mitas-871378.html
E în germană, dar pozele sunt sugestive. E un tractor care plutește.

Florio

Citat din: kmbh69 din Septembrie 27, 2016, 07:09:05 PM
Vă mulțumesc.
Am văzut un site interesant. Pun aici link-ul:
http://www.auto-motor-und-sport.de/news/schwimmender-traktor-mitas-871378.html
E în germană, dar pozele sunt sugestive. E un tractor care plutește.

E un topic vesel, plin de surprize :) .
Aici de pilda (la tractor) se observa cum creste volumul de cauciuc gonflat, ajungand cumva in proportii egale cu motorizata. Daca mai crestem putin volumul, ajungem la ideea de barca gonflabila, cu motor. (idee buna si stabila, cu trecut, prezent si viitor clar)
Daca mai scadem, ajungem la masina cu flotabilitate redusa (idee slabut reprezentata, cu viitor incert). Depinde unde vrem sa impingem linia de echilibru intre flotabilitate si motorizare :)

Fara sa iau peste picior topicul, mentionez ca proiectele de masini pe apa, ma duc cu gandul la primele incercari de aparate de zbor ale omului,  bazate pe o idee ce s-a dovedit ulterior a fi gresita: acelea care imitau aripile unei pasari uriase, din care omul  falfaia greoi in incercarea de a se ridica. :)

P.S.
Vali a spus ceva de Flugtag si mi-am amintit tot cu amuzament de nebuniile de idei de acolo :)