BluSail 24

Creat de Raul, Martie 23, 2017, 11:50:34 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Raul

Pe mine ma interesa sa pot aproxima ce rezistenta trebuie sa am in tot ce atasez mobil de vela: scote, carabine, etc.

Spre exemplu, acum am la coltul scotei genovezului niste carabine care mi se par foarte mari si cand fac volte izbesc atat catargul cat si barca foarte tare si ma gandesc sa le schimb cu unele mai mici.

Incerc sa atasez o poza cu ele.

Raul


pelicanul

Scota e bine sa fie cit mai groasa, pentru ca vor fi momente cind o vei manevra la mina si vei simti toata forta velei taindu-ti palma. Un minim 10 mm ar fi OK, maxim cit iti permite instalatia, adica scripetele de pe pisica focului si ce alti crocodili mai ai pe acolo.
Daca folosesti o singura vela tot sezonul si daca ai roll-foc (din cite imi aduc aminte, nu ai) poti innoda pur si simplu scota (-ele) la coltul velei.
Daca vrei sa mergi la regate si vrei sa schimbi rapid vela, nu ai cum sa scapi de carabine, dar poti folosi numai una ca sa nu atirne asa greu.

Florio

#18
Citat din: Raul din Aprilie 05, 2017, 08:28:45 AM
Pe mine ma interesa sa pot aproxima ce rezistenta trebuie sa am in tot ce atasez mobil de vela: scote, carabine, etc.

Spre exemplu, acum am la coltul scotei genovezului niste carabine care mi se par foarte mari si cand fac volte izbesc atat catargul cat si barca foarte tare si ma gandesc sa le schimb cu unele mai mici.

Incerc sa atasez o poza cu ele.

Sfatul meu practic este să nu utilizezi carabine la colțul de școtă, ci nodul dedicat.
Carabinele îți vor distruge chingile din inelul colțului de școtă, atunci când vela flutură. Foarte posibil ca un începător să fi pus acolo carabine. Cineva care cunoaște barca, știe ce înseamnă carabina pe o velă fluturând. E o armă necontrolabilă. În conditii ideale (pentru ea) te scalpează :)
În plus de asta, aceste carabine fără blocator filetat, se agață de sarturi când ți-e vremea mai grea. Ei, să vezi atunci, distracție :)

pelicanul

Si eu merg tot pe baza de noduri, mi se pare mai sigur nu neaparat din cauza de carabina = racheta cu raza medie de actiune cit din cauza ca orice carabina se poate desface cind are ea chef, spre deosebire de un nod bine facut. :)
Daca vrei neaparat carabina poti sa mergi pe ideea cheii de impreunare clasice, cu surub sau cheita sau eventual pe modelul asta: http://www.ebay.de/itm/HS-SPRENGER-SCHNAPP-KARABINER-EDELSTAHL-A4-SCHNAPPSCHAKEL-VA-FALLSCHAKEL-NIROSTA-/272615536134?var=&hash=item851e1bde5b

ghrt

Raul doreşte să participe la regată, ori asta va presupune schimbarea rapidă a focului. Cum făcutul nodurilor durează mai mult decât un click cu carabina, o va alege inevitabil. Însă într-adevăr sunt unele mai sigure decât astea pe care le are.

În ceea ce priveşte forţele se pot face nişte calcule dar ar fi interesant dacă se poate pune ceva de măsurat direct pe şcote.

pelicanul

#21
Stiu ca exista astfel de aparate pentru "fine-tuning" super meserias pe sarturi si straiuri. La scote n-am auzit de asa ceva.
La 470 aveam la focul de 3.5 mp o scota de 12 mm. Focul respectiv se manevra exclusiv "pe direct", la mina,  fara nici un vinci sau palan si estimez ca tragea cu echivalentul a vreo 20 kg. Asta nu inseamna ca la o vela de patru ori mai mare trebuie pusa o scota de 50 mm! :)
Cel mai bun "fine-tuning" pentru regata se face tragind cu ochiul la vecini si competitori sau apelind la un meserias care sa stie "pe ce pune mina". :)

PS Mi-am adus aminte de pagina asta http://www.wb-sails.fi/hs-fs/hub/209338/file-13855460-htm/news/sailpowercalc/sailpowercalc.htm unde gasesti un programel interesant pentru calculat fortele in vele si citeva explicatii teoretice.

ghrt

Mă gândesc la un cântar cu cârlig dar care să măsoare mai mult. Randa asta, încărcată pe un vânt slab, deja nu mai poate fi trasă la mână şi chiar cu un sistem de vreo 4 scripeţi tot este prea puternică (sau eu prea slab...) Pe foc e mai ok, megea la mână, deşi am pus 4 spire ca să-mi fie uşor, mergea şi cu 3.

Diametrul şcotei este o chestiune relativ independentă de rezistenţă. Poţi să ai core de dyneema şi să ţină tone sau un poliester de câteva sute de kg.
Pe ghiu are şcotă pe 14mm şi pe foc de 10mm.

pelicanul

Ar fi interesanta chestia cu cintarul pe scota dar nu te ajuta cine stie ce, decit ca sa-ti faci o idee. Oricum scota se alege, dupa cum am mai spus, cit mai groasa ca "sa se aseze bine" in mina, sa ai de ce apuca cind trebuie sa tragi de ea. De exemplu scota aia de 14 mm la randa cred ca ar merge si la o barca 10 - 11 m.
Un tabel cu alegerea scotelor se gaseste in cartea "Croaziera cu vele" a lui Radu Theodoru (pag. 68), dar nici studierea barcilor vecine de ponton nu strica. :)
Daca scota randei e prea "grea" se poate duce catre catarg si apoi peste acoperisul cabinei inapoi la un vinci, ca orice funga cinstita. Sau se poate face un sistem de "reglaj fin" cu un alt palanc dublu instalat suplimentar pe capatul fix al scotei (cel care acum e innodat de unul din cei doi scripeti prin care circula scota). Un alt sistem de reglaj care merge mai usor este din pisica scotei, la care se pot pune de asemenea niste scripeti.
Cea mai simpla metoda de a "usura" scota este, bineinteles,  sa aduci barca putin in vint dar asta duce la o pierdere de viteza.
Aici "Croaziera cu vele" : https://drive.google.com/file/d/0B_ftb3fiPWFKZXdEeHkyWFdXekk/view?usp=sharing

Raul

Legat de genovez, o sa pun o singura scota mai lunga care sa treaca pe ambele borduri si pe care o bag printr-o bucla prin coltul de scota.
Ceva similar cu ce am facut in poza:


Ar trebui sa fie ok, zic eu.

iris

Pelicane,multumesc foarte mult pentru link,nu aveam cartea.

George563

Raul, este foarte bun si folosit nodul ce l-ai prezentat, dar eu nu am fost multumit de el din doua motive: Se strange foarte tare si se dezleaga greu, si doi deformeaza coltul de scota prin strivirea lui. Eu folosesc nodul de gasa, ii ofera libertate coltului de scota sa se aseze cum vrea el, singurul dezavantaj este ca e un pic mai voluminos, dar tot pe el il prefer.
Nu am participat niciodata la regate, dar daca nu ai Rollfock si schimbi vele Foloseste o carabina dedicata cum ti-a aratat Colegul Pelicanul, pe fostul velier nu aveam rollfock si ridicam vela pe strai si foloseam 3 vele ce le tot schimbam, si este foarte necesara carabina ca altfel trebuie sa schimbi si scotele, dar daca ai rollfoc, nu cred ca stai sa schimbi vela, deci nodul este ideal.

cristizz

Cel mai simplu este sa cumperi un ,,softshackle" sau ,,softlinck":
https://www.youtube.com/watch?v=JLwh757nIpY

Putin mai complicat, dar mai ieftin, este sa ti-l faci singur:
https://www.youtube.com/watch?v=K0eZz36PRYI

George563

Super "scula". Se poate realiza destul de usor din cate observ! si chiar voi incerca.

Florio

Există multe posibilitati, unele fabricate in serie, cum ar fi T-close, un mic accesoriu într-o varietate de prinderi.
https://www.youtube.com/watch?v=fBnibNalLXw

Se pot prinde scotele în multe moduri, de la simplu la sofisticat. Ce consider de evitat, este folosirea carabinelor solide, care sunt si periculoase cum povesteam mai sus, dar și favorizează distrugerea prematură a chingilor pe inelul colțului de școtă.
Unii mai folosesc o carabina, care să prindă ambele noduri ale scotelor. Noduri de gașă.
Dacă se dorește o prindere rapidă, consider bună alegerea unei metode bazate pe materialul textil al unei saule. Eu unul, așa fac :)