Recidivus

Creat de AlecNaneti, August 01, 2017, 10:32:12 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 5 Vizitatori vizualizează acest subiect.

AlecNaneti

Salutare!

Nu e chiar de lemn ci mai mult din polistiren, nu e stitch and glue ci mai mult glue.

Dupa trei ani de la prima isprava, un caiac strip plank cu sipci de polistiren,

https://forum.capcompas.ro/index.php/topic,990.0.html

trec la al doilea experiment: un caiac stitch and glue din placi de polistiren si nu din placaj cum se face de obicei.

Modelul e un Shrike:

http://cnckayaks.com/project/shrike/

Ideea are legatura si cu prima isprava si s-a conturat mai bine cand am vazut in Dede... polistiren extrudat de 1 cm grosime.

AlecNaneti

Din motive de depozitare, va fi tot un caiac in trei segmente conform ideii celor de la CNC Boats:

http://www.clcboats.com/shop/boats/kayak-kits/shearwater-kayaks/shearwater-sport-take-apart-sectional-sea-kayak.html

La nivelul bulkhead-urilor se face segmentarea. Pereti din doua foi de placaj cu fibra pe mijloc. Suruburi M10 de 40, 6 din inox, 4 zincate - asa am gasit, sau mai bine zis n-am gasit. In a cincea foaie am ingropat capetele suruburilor. Intre pereti am lipit bucati de folie de parchet pentru a le distanta si a putea sa tai caiacul in trei la momentul oportun. Sper ca se intelege din poze.

Florio

Ideea folosirii foilor de polistiren este clar în favoarea ușurinței cu care se poate crea și prelucra forma.
Odată creată, ea poate fi folosită pentru realizarea unei matrițe -o idee interesantă chiar dacă faci un singur caiac. De la al doilea, munca pentru matriță devine mai rentabilă :) (eu sunt clientul tau nr.1 în acest caz :) ).

Sunt sigur că dorești însă, realizarea unui compozit de fibră-polistiren-fibră. Aici nu mă pronunț fiindcă nu știu să calculez rezistența compozitului, dimensionarea straturilor de fibră în funcție de distanța dintre ele, ca să corespundă solicitărilor de torsiune, întindere, compresiune, ce vor încerca barca.
Poate reușești să testezi un eșantion de compozit.

teo pes

Ce rasina folosesti ?  :o sau ce polistiren ?  :-\ sau cum faci sa nu l dizolve rasina ?
Viata i grea !!  Dar trece !!

cristiantutuianu

Citat din: teo pes din August 08, 2017, 08:07:50 AM
Ce rasina folosesti ?  :o sau ce polistiren ?  :-\ sau cum faci sa nu l dizolve rasina ?
Nu stiu ce foloseste  #AlecNaneti .
Eu am folosit cu rezultate excelente rasina epoxidica pe ,polistiren extrudat,polistiren expandat si pe spuma poliuretanica (respectiv tipul de spuma  folosit la montajul usilor ala care expandeaza mult si spuma pentru lipit polistiren pe fatade ala  expandeaza si el dar foarte putin).Nu am folosit nici o protectie ,pentru a nu fi dizolvat polistirenul.

Vali

Citat din: teo pes din August 08, 2017, 08:07:50 AM

Imi permit sa raspund eu in locul lui Catalin: polistirenul e extrudat de 10 mm de la Dedeman, iar rasina e epoxidica, deci nu ataca deloc polistirenul, cum face poliesterica.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

teo pes

Da ! acum este clar , este alt tip de rasina ,eu am lucrat cu poliesterica !
Viata i grea !!  Dar trece !!

AlecNaneti

Citat din: Florio din August 08, 2017, 07:37:20 AM
Ideea folosirii foilor de polistiren este clar în favoarea ușurinței cu care se poate crea și prelucra forma.
Odată creată, ea poate fi folosită pentru realizarea unei matrițe -o idee interesantă chiar dacă faci un singur caiac. De la al doilea, munca pentru matriță devine mai rentabilă :) (eu sunt clientul tau nr.1 în acest caz :) ).

Sunt sigur că dorești însă, realizarea unui compozit de fibră-polistiren-fibră. Aici nu mă pronunț fiindcă nu știu să calculez rezistența compozitului, dimensionarea straturilor de fibră în funcție de distanța dintre ele, ca să corespundă solicitărilor de torsiune, întindere, compresiune, ce vor încerca barca.
Poate reușești să testezi un eșantion de compozit.

As fi onorat sa fii clientul meu ... spiritul mercantil e cam slab in mine. Mesteresc ocazional insa mai e mult pana departe. Matrita, comercializare, momentan nu intra in calcul. Am avut o discutie cu Vali la un moment dat, sa fac o matrita si sa o ofer gratuit spre utilizare celor interesati... concluzia a fost ca nu merita. Chiar mura in gura in conditiile in care daca vrei sa-ti faci un caiac sunt atatea cai relativ simple.

Despre rezistenta... am ramas uimit, la primul caiac, dupa ce am pus fibra si la interiorul la coca, cat de rigid a devenit coca. Pe o lungime de 5,5 m, coca, fara punte, era efectiv "teapana", nu flamba deloc.

Intuitiv, simt ca se poate merge destul de departe cu combinatia polistiren-fibra-rasina epoxidica. Inclusiv s-ar putea ajunge la o cabinata in genul celei de carton din link-ul postat anterior.

http://harrydwyer.com/index.php/art/cardboard-houseboat/

AlecNaneti

@ Teo

A raspuns Vali. Rasina epoxidica de la Europlastic. Epoxidica miroase mai "frumos" decat poliesterica, e mai scumpa, nu dizolva polistirenul.

@ Cristi

Pe cand o canoe din polistiren?

cristiantutuianu

Citat din: AlecNaneti din August 08, 2017, 07:13:06 PM

@ Cristi

Pe cand o canoe din polistiren?

Sincer nu stiu. Pentru ca am de lucru la alte proiecte ,pentru barcute .Chestiuni marunte sa zic asa.Am o idee sa fac ceva tot in combinatia polistiren rasina epoxidica pentru barcute dar o sa prezint pe forum la momentul potrivit.

AlecNaneti

Pus fibra pe interior, separat in fiecare compartiment. Slefuit, chituit, slefuit. Chit epoxidic cu cenosfere. Am finisat interiorul cat sa nu ma zgarai in ceva sau sa nu se agate bagajele. Vopsit cu o mana de vopsea alchidica. Vopsea poliuretanica la interior va fi doar in zona podelei din cockpit.

Apoi am intors coca si am slefuit vreo 3 zile X 2-3 ore pe zi. Am mai corectat niste linii care nu aratau a fi cum trebuie. Avand 1 cm grosime se mai pot face si ceva modelaje. Spre exemplu am rotunjit muchiile. Pus fibra de 300 g /mp de la Polydis. E diferenta intre fibra cumparata acum 3 ani pentru primul caiac si cea de acum. Pare mai grosiera cea de acum. A intrat vreun kilogram si jumatate de rasina epoxidica la exterior la coca. Va ramane un singur strat de fibra la exterior dublat vreo 10 cm pe linia chilei.

AlecNaneti

Pe post de maroske am folosit coturi de cupru. Pentru capace am folosit guri de vizitare pentru barci. Am taiat caiacul in trei parti.

AlecNaneti

Caiacul aproape terminat. A se citi: nechituit, nefinisat, nevopsit - operatii care se vor desfasura la primavara, sper.

Lansare in anonimat pe Lacul Brates. Am invitat vreo 2-3 prieteni, cam din scurt ce-i drept, insa fiecare era ocupat sau nu se afla in localitate.

E diferit de primul caiac. Am inteles ce inseamna stabilitate primara. Nu i-am facut skeg. Dupa prima iesire iau serios in calcul confectionarea unuia. Fara vant tine destul de bine directia, insa, cand apare vantul e mai dificil.

E destul de rapid, pare o ideie mai rapid decat primul. Trebuie sa fac ceva mai multi km pana sa pot exprima o concluzie finala.

Florio

Citat din: AlecNaneti din Octombrie 16, 2017, 02:50:20 PM
Caiacul aproape terminat. A se citi: nechituit, nefinisat, nevopsit - operatii care se vor desfasura la primavara, sper.

Lansare in anonimat pe Lacul Brates. Am invitat vreo 2-3 prieteni, cam din scurt ce-i drept, insa fiecare era ocupat sau nu se afla in localitate.

E diferit de primul caiac. Am inteles ce inseamna stabilitate primara. Nu i-am facut skeg. Dupa prima iesire iau serios in calcul confectionarea unuia. Fara vant tine destul de bine directia, insa, cand apare vantul e mai dificil.

E destul de rapid, pare o ideie mai rapid decat primul. Trebuie sa fac ceva mai multi km pana sa pot exprima o concluzie finala.

Excelent! O barcă bine gândită, utilă, agilă. Ultima aptitudine se citește pe forma ei.  :)