Reparatie osatura

Creat de sixone, Octombrie 21, 2017, 10:35:43 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

sixone

Salutare. As vrea sa fac ceva lucrari de mentenanta la osatura barcii mele, coastele sunt din lemn si in anumite zone fibra pare ca s-a delaminat, daca bati in ea suna oarecum a gol. Din cate am mai gasit pe net o varianta ar fi sa dau gauri mai dese prin care sa injectez rasina. Intrebarea ar fi, e o rasina mai speciala, inteleg ca trebuie sa fie mai fluida sau rasina normala in care sa pun mai putin intaritor ca sa aiba timp sa intre peste tot? Si inca ceva, in loc de gauri sa taie niste fante/ferestre mici in fibra ca sa pot da mai bine cu rasina apoi sa repar/astup fanta?
Sau alte sfaturi?

cristiantutuianu

Citat din: sixone din Octombrie 21, 2017, 10:35:43 PM
Din cate am mai gasit pe net o varianta ar fi sa dau gauri mai dese prin care sa injectez rasina. Intrebarea ar fi, e o rasina mai speciala, inteleg ca trebuie sa fie mai fluida sau rasina normala in care sa pun mai putin intaritor
Varianta văzută pe net e ok .
Acolo unde suna gol sau zici ca pare desprinsa da o gaura și verifica cum arata lemnul sa nu fie putred dacă e putred nu mai e mentenanță e renovare , e de treaba.
Rășină  normală? ??? bănuiesc ca vorbești de rășină poliesterica .
Consider ca e mult mai "sănătos " folosirea unei rășini epoxidice pentru rezolvarea problemei acolo unde zici ca pare delaminata fibra prin injectare
Poate cu ajutorul unor informații detaliate despre barca sunt șanse sa afli și alte soluții pentru remedierea problemei..
Detaliile de genul zonele care suna a gol  fibra e vopsita ,e dat  topcoat sau, alte info.

sixone

Da,  scuze prin rasina "normala" ma refeream la poliesterica sau epoxidica,  deoarece am vazut pe net o rasina "speciala"  pt asemenea reparații, m-am gandit ca ar mai fi si alte tipuri.  Daca folosesc epoxidica si nu pun intaritor sau mai putin se va usca intr-un final?
E vorba de o barca cabinata de 6.4 metri, am atasat si o poza cu o sectiune unde am observat  problema.  Am dat si cateva gauri, lemnul nu pare putrezit, doar fibra este delaminata.

cristiantutuianu

Rășină epoxidica e varianta care o recomand.Cu epoxidica ai timp sa faci operațiunea .
Respecta proporția de amestec /întăritor din specificațiile producătorului.
Exclus varianta cu mai puțin întăritor.
Pregătește cantități mici de rășină  și nu ai probleme .Amesteca f bine atunci când faci rășina 
Spor la treaba!
Dacă ești in Constanța te ajut cu placere ! :)

sixone

Sunt din Bucuresti, oricum multumesc mult pt. informatii si ajutor  :)
Inca o intrebare, exista vreo varianta de a intari/ranforsa coastele si varangele existente? Chiar daca fac operatiunea cu gauri si rasina poate rasina nu ajunge in toate zonele si ma gandeam sa le dublez oarecum cu altceva decat lemn care n-o sa putrezeasca? Niste profile de aluminiu ajuta? Sau sau mai dau 2-3 straturi de fibra peste ele?

cristiantutuianu

Citat din: sixone din Octombrie 23, 2017, 11:08:10 AM

Inca o intrebare, exista vreo varianta de a intari/ranforsa coastele si varangele existente? Chiar daca fac operatiunea cu gauri si rasina poate rasina nu ajunge in toate zonele si ma gandeam sa le dublez oarecum cu altceva decat lemn care n-o sa putrezeasca? Niste profile de aluminiu ajuta? Sau sau mai dau 2-3 straturi de fibra peste ele?

Daca hotarasti sa faci intarirea  coastelor si varangelor o sa fi nevoit sa cureti  vopseaua sau topcoat ce ai acolo (nu pot sa imi dau seama din poze) pana la fibra .Curatat de praf si degresat cu acetona sau diluant nitro sa faca priza cu straturile noi pe care le aplici
Chestia e valabila pentru: 2-3 straturi de fibra  respectiv dublarea lor .
Daca vorbim de profile de aluminiu nu cred ca profile "chioare" te ajuta prea mult . Doar daca vorbim de profile de aluminiu industriale care si ele la randul lor trebuiesc fixate de corp (pretul astora e destul de piperat) si aici nu prea vad alta varianta decat sa le fixezi de corp cu ajutorul unor straturi de fibra + un chit epoxidic homemade rasina si filleri (fibra de sticla, tocatura /cenosfere - microsfere/rumegus fin ) sau folosirea unui adeziv Sikaflex 552 /Sikaflex 292 i sau Sikaflex 552 adeziv structural  universal,

sixone

Ok, am inteles, treaba cu aluminiu pare prea complicata, as ramane la ingrosarea elementelor actuale cu cateva straduri de fibra, dar are vreun rost structural lucrarea astea sau e relativ inutila si e doar pierdere de timp si materiale? :)
Oricum reparatia cu injectarea rasinii am s-o fac, dar nu stiu daca sa continui si cu alte straturi de fibra..

cristiantutuianu

Citat din: sixone din Octombrie 23, 2017, 03:18:43 PM

Oricum reparatia cu injectarea rasinii am s-o fac, dar nu stiu daca sa continui si cu alte straturi de fibra..
Dai bataie cu injectarea. Când termini povestești ce ai constatat .

sixone