Forum > Veliere

Drumul catargelor

<< < (2/6) > >>

ghrt:
Din ce am citit exporturile ţările române puteau merge exclusiv pe piaţa internă a imperiului otoman. De altminteri ţările române păreau în sec. 18 - început de secol 19 un capăt de drum, firav, al rutelor comerciale europene. Ultima conectare (a Moldovei) la rutele comerciale a fost înainte de perfecţionarea corăbiilor de către genovezi şi descoperirea Indiilor, după aia au început dominaţia otomană şi sărăcia.

Pe de altă parte, Occidentul - care a defrişat masiv pentru agricultură în Evul mediu timpuriu, deja în sec 11-12 plecau în cruciade că la ei nu mai era pământ pentru agricultură în condiţiile sporului de populaţie - a importat lemn din zona de nord, aşa cum spune şi Pelicanul, din ţările din jurul mării Baltice.

Cred că ai putea să cauţi ce comercianţi aveau privilegii din partea otomanilor (adică puteau să facă comerţ naval în apele otomane şi mai ales în Bosfor) şi apoi să vezi cam ce comercializau.

VladIndigen:
Eu m-am nascut si am copilarit pe valea Bistritei. Toata copilaria a fost plina de povestile bunicului si ale tatalui meu despre cum mergeau catargele de larice la Galati si de acolo mai departe. Catargele din nordul Moldovei erau la mare cautare din cauza ca erau de calitate superiorara.Calitatea superioara se refera la faptul ca distanta dintre noduri era foarte mare, din cauza cresterii rapide a copacilor, astfel in padure se gaseau copaci perfect drepti, cu lungimi peste 30 de metri, lemn ideal pentru catarg, si nu numai.

Din cartea de mai jos, scrisa de Constantin Cojocaru Tuiac destul de recent, reiese foarte clar, ca lemnul din nordul Moldovei la un moment dat in istorie era raspandit in toata Europa, si nu numai, a ajuns chiar si in America. Cantitatile erau foarte mari, iar plutaritul a tinut pana in anii 40, din cauza lipsei drumurilor si a cailor ferate. Chestia asta mi-am clarificato destul de bine, totusi ce incerc sa aflu e cum ajungeau si in ce perioada a contribuit lemnul romanesc la construirea corabiilor britanice. Asa cum a ajuns in toata Europa si in America, lemnul romanesc pentru corabii, la un moment dat era folosit in cantitati industriale si in Marea Britanie, fiind foarte apreciat. Sunt sute de povesti de pe valea Bistritei despre lucrul asta, insa eu caut documente, carti, atestate istorice, etc. In linkul de mai jos e o bucatica, cred ca cea mai interesanta din cartea lui Constantin Cojocaru Tuiac:https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/plutaritul-in-istoria-romaniei-de-la-otomani

VladIndigen:
Autorii straini nu sau grabit niciodata sa puna in evidenta provenienta lemnului romanesc, aproape in nici o perioada istorica. Din acest motiv caut atestari istorice de aici, din Tarile Romane, cum e aceasta minunata carte despre plutaritul pe valea Bistritei, si a altor rauri din Romania. Cred ca acest subiect e mult mai amplu decat pare, asa ca m-am gandit sa scriu pe forum, sunt sigur ca vom gasi date foarte interesante. Multumesc!

VladIndigen:
https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/plutaritul-in-istoria-romaniei-de-la-otomani-la-sovromlemn

VladIndigen:

--- Citat din: Thor din Decembrie 01, 2017, 02:27:35 pm ---Cred că acesta este și motivul defrișărilor de la noi, nu-i așa? La ei nu prea crește și atunci „hai să-i radem pe ăia, că ei ARE”.

--- Terminare citat ---


Da, la noi se exploateaza lemn in cantitati uriase, de zeci sau sute de ori mai mari decat in orice alt stat european. Si asta pentru ca in Romania nu se opune nimeni la furt. Tot de zeci si sute de ani.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă