Izolarea termica a cabinei

Creat de crysty, Ianuarie 02, 2018, 09:55:47 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

crysty

La Multi Ani!
Ca toti oamenii odata cu noul an ne fixam noi taskuri in toate domeniile pe care le acoperim.
Pentru noul an ce a inceput mi-as dori, printre altele, sa rezolv problema izolarii termice a cabinei. Cred ca toti ce au o cabinata au dormit in cabina peste noapte fie o persoana fie doua si au vazut ca de-a lungul noptii s-a format condens pe tavanul si peretii cabinei ceea ce conduce la o aversa locala in timpul somnului in special spre dimineata (adica atunci cand cand se face mai rece afara) cu toate ca ambientul in cabina este placut. Pentru ca am gustat experienta de a merge cu o cabinata, acum prefer aceasta varianta impotriva celei de a merge cu cortul si in special cand merg la pescuit. Atunci cand merg la pescuit cu familia ne cazam la pensiuni si apoi vanturam apa spre si dinspre locul de pescuit.
Initial ma gandisem sa incerc izolarea prin depunerea unui strat subtire de poliuretan dar inconvenientul este ca acesta se umfla necontrolat ceea ce ar duce la necesitatea taierii lui ceea ce nu se poate face usor daca urmaresti sa mentii forma interioara a cabinei, si mai mult acesta poate absorbi apa conducand la focare de mucegai si mirosuri nu prea placute.
Ce m-ati putea sfatui pentru a izola cu succes cabina fara a ingreuna prea mult barca? 

kama3

Nu ma pricep foarte mult la materiale, dar nu cred ca izolatia in sine e problema la cabina barcii. Problema condensului e data de umiditatea excesiva din cabina care nu are pe unde iesi. Umiditatea provine odata din umiditatea ambientală si apoi de cea emanata de corpul nostru.
Deci problema ar fi sa asiguri mai intai o ventilatie corespunzatoare care sa elimine in permanenta umezeala si apoi sa te gandesti la izolatie.
Daca izolezi si umezeala ramane inauntru mai rau faci plus ca umiditatea afecteaza si izolatia iar daca face si mucegai chiar ca e nasol.

crysty

M-am gandit sa izolez cabina termic deoarece la cabinata avuta inainte, avand aceeasi problema, acopeream cabina la exterior pe timpul noptii cu o patura si efectul era ca nu mai aparea condens pe portiunea acoperita exterior cu patura. Rolul izolatiei termice ar fi sa reduca condensarea vaporilor rezultati din respiratie pe suprafata superioara a cabinei prin izolarea termica intre exterior si interior.

timberland0910

Are dreptate Kama3..daca ar fi ventilata cabina , nu ai mai avea condens deloc

12iuli34

Pe net am văzut că sunt izolate doar cu o machetă subtire, lipită direct pe fibra.  Asta oricum nu te scutește de ventilarea  cabinei.

dany

Am vazut la niste meseriasi ce lucrau la o hala frigorifica un val de material de culoare neagra lucios  asemanator cu un burete de densitate mare cu grosimea de 4-5mm .Avea pe o parte folie pe care o dai jos si o lipesti unde ai nevoie.Sa vad daca pot face rost macar de eticheta cu numele produsului [made germany]caci aveau grija de ea ca ochii din cap[eu aveam alte ganduri!!!....glumesc,..sa vad poate combin pt.''pici''un 3-4mpatrati.Va dau vesti imediat cum incep baietii treaba.
pare a fi neopren ,zic..

kama3

Daca nu mai condenseaza pe suprafata cabinei nu inseamna ca umezeala din interior nu exista. Din contra, eu zic ca e mai bine ca umezeala sa consenseze pe o suprafata decat sa respir in permanenta aer umed. Umezeala ar trebui sa condenseze controlat, pe o suprafata anume, iar apa acumulata sa poata fi eliminata. Asta este rolul dezumidificatoarelor.
Pe tine de fapt te deranjeaza ca umezeala condenseaza pe tavanul cabinei si de acolo ploua ca nu cred ca ai niciun interes ca umezeala sa nu condenseze si sa respiri aer umed.
In alta ordine de idei, ce fel de ventilatie ai la cabina?

fitter

Eu am renuntat la ideie dupa ce am vazut ca in  primavara găseam un  strat  consistent de  mucegai. Barca o țin afară acoperită cu o prelata. Prefer  să spăl o oră la interior decât să respir eventualul mucegai format sub izolatie.

iulian_cioclin

Un dezumificator oare nu ar face fata umiditatii acumulata in cabina?

pelicanul

Citat din: iulian_cioclin din Ianuarie 02, 2018, 08:40:14 PM
Dezumidificatorul face fatza dar nu am gasit pina acum nici unul complet fara miros. Cred ca poate deveni deranjant intr-un spatiu relativ mic, cum e cabina unei barci. Eu folosesc dezumidificatorul doar pe timpul iernii, cind barca e pe mal si nu doarme nimeni in ea. :) E foarte bun, nu am avut nici un fel de probleme cu mucegaiul.

Alex1958

Citat din: iulian_cioclin din Ianuarie 02, 2018, 08:40:14 PM
Eu am peretii cabinei tapisati cu stofa mai groasa. Am petrecut 3-4 nopti in barca in noiembrie. Condensa umiditatea pe geamul trapei- cel mai rece loc din cabina. Ave grija sa-l stergem cu hartie igienica sa nu pice.
Ziua tineam usa deschisa si se aerisea suficient ca sa nu fie aerul prea umed. Mai foloseam si incalzitorul seara si dimineata si asta baga aer incalzit din exterior. N-am avut niciodata mucegai cu barca in operare. Aerul rece are umiditatea absoluta mai scazuta si cand il incalzesti e deja un aer relativ uscat.
Dupa folosirea barcii am pus un ceresit aero 360 sa adsoarba umiditatea remanenta.

Trimis de pe al meu HUAWEI VNS-L21 folosind Tapatalk

Vali

Pentru izolarea termica a cabinei unui velier mic din fibra, eu am folosit cu succes un izopren de camping de 8 mm. E din-ala ca un cauciuc, nu ca un burete (adica nu se vad porii materialului), si se gaseste pe la Auchan sau Jysk. Eu am folosit albastru, dar exista si gri, verde etc.

Se lipeste perfect cu prenadez, se spala cu furtunul sau direct cu apa din balta, si nu am mai avut probleme cu condensul sau cu incalzirea excesiva a cabinei la expunerea la soarele dogoritor.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

crysty

Ventilatia cabinei se rezuma la trapa superioara si la geamurile laterale sau usa de acces. Asa a fost proiectata de fabricant. Voi incerca sa ii mai montez inca o aerisire sau hublou ce se poate deschide pentru o mai buna ventilatie. Asa cum stiti, pe timp de vara tantarii sunt cei care ne fac sa inchidem geamurile si de asemeni ploaia. Daca pentru tantari putem folosi o plasa pentru ploaie trebuie inchis intr-atat de mult geamul incat sa nu intre apa.
Multumesc pentru ideea cu izoprenul pentru camping ce pare sa rezolve cat de cat problema - voi cauta sa vad unde gasesc.
Dezumidificatoarele sunt foarte bune pe timpul iernii atunci cand barca sta pe peridoc si apare condensul in spatiile inchise ale barcii. Eu am pus dezumidificatoare peste tot si in santina unde se aduna toata apa. Pe timp de vara si mai ales cand se doarme pe barca nu stiu daca sunt indicate. Vara si toamna devreme, dupa trezire, tin usa cabinei deschisa pentru 1 - 2 ore si condensul dispare.

Florio

Citat din: crysty din Ianuarie 02, 2018, 09:55:47 AM
La Multi Ani!
Ca toti oamenii odata cu noul an ne fixam noi taskuri in toate domeniile pe care le acoperim.
Pentru noul an ce a inceput mi-as dori, printre altele, sa rezolv problema izolarii termice a cabinei. Cred ca toti ce au o cabinata au dormit in cabina peste noapte fie o persoana fie doua si au vazut ca de-a lungul noptii s-a format condens pe tavanul si peretii cabinei ceea ce conduce la o aversa locala in timpul somnului in special spre dimineata (adica atunci cand cand se face mai rece afara) cu toate ca ambientul in cabina este placut. Pentru ca am gustat experienta de a merge cu o cabinata, acum prefer aceasta varianta impotriva celei de a merge cu cortul si in special cand merg la pescuit. Atunci cand merg la pescuit cu familia ne cazam la pensiuni si apoi vanturam apa spre si dinspre locul de pescuit.
Initial ma gandisem sa incerc izolarea prin depunerea unui strat subtire de poliuretan dar inconvenientul este ca acesta se umfla necontrolat ceea ce ar duce la necesitatea taierii lui ceea ce nu se poate face usor daca urmaresti sa mentii forma interioara a cabinei, si mai mult acesta poate absorbi apa conducand la focare de mucegai si mirosuri nu prea placute.
Ce m-ati putea sfatui pentru a izola cu succes cabina fara a ingreuna prea mult barca?

Dar ce activitate forumistică, încă din a doua zi a anului!!  Bravo măi băieți, se vede că aveți mâncărimi la chilă :)

Am căutat să înțeleg problema ta, ca să dau un răspuns cât mai util. Nu știu cât de mare e cabinata pe care o ai, volumul interior ar fi și el un criteriu pentru soluția căutată.
Așadar umezeală și mai ales picurare din tavan. Sună cunoscut, e problemă întâlnită oriunde pe bărcile mici, din cauza proporției între volumul de aer respirat și volumul existent (în condiții de vreme rece).

Soluția generală în astfel de cazuri este tapisarea cu mochetă, din mai multe motive lesne de înțeles:
-Mocheta absoarbe umiditatea (care oricum se crează pe timp de noapte, cu cabina închisă) și o eliberează ziua când se ventilează.
-Dispar picăturile deranjante (eu am primit una, pe somn dulce,  exact în ureche :) ), care vor difuza în straturile mochetei.
-În mod paradoxal, nu face mucegai. Am văzut multe cazuri în care mocheta a băltit de apă. Martor și Cristizz care a avut așa ceva când și-a cumpărat barca.
-Estetic e ceea ce trebuie. E bine de ales și o culoare deschisă, ca să nu intri în cabină ca într-o groapă.

Eu unul mizez pe această soluție, pentru că este una verificată în timp. O izolare extrem de bună a bărcii nu poate fi făcută, dat fiind stratul subțire al peretelui și condițiile în care stă barca. Dacă nu există sursă internă de căldură, umezeala din respirație  va persista înăuntru, indiferent de stratul de izolare.
Așadar cred că trebuie să ne concentrăm pe eliminarea disconfortului: picăturile de pe tavan.  Ziua aerisim.

crysty

Ce tip de mocheta - ce grosime ar trebui sa fie? Este ceva cu dedicatie pentru asemenea aplicatii?