reamenajare cabina

Creat de calin1967, Ianuarie 31, 2018, 04:49:09 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

calin1967

Salut tuturor! Intentionez sa ma apuc de reamenajat interiorul velierului -recompartimentare, vopsire, mobila si am mai multe nedumeriri:

1. E ok sa dau pe peretii interiori (care urmeaza a fi montati) un strat de bait, dupa care un strat de rasina epoxy? Ar fi indicat sa fac asta inainte sa-i montez sau dupa? Cam de cata rasina enevoie pe mp?

2. Pot sa folosesc sipci de brad de 20x40 mm obisnuite (de la magazine DIY) pentru stinghiile care urmeaza sa sustina placajul (pentru paturi, mobila...). E nevoie sa le dau cu epoxy?

3. Pentru marginile vizibile ale peretilor si mobilei exista ceva gen profile gata facute (ca sa iasa ceva ca in poza)?

4. Pentru usi ma gandesc sa decupez forma usii din perete, dupa care sa lipesc un profil semirotund pe exteriorul peretelui si altul pe interiorul usii. E ok?

5. Ce incuietori sa folosesc la usi? Clante aplicate? Dar la dulapuri?

6. Am nevoie de pereti lati de peste 1m, dar intrarea in cabina are vreo 70 cm pe diagonala. Asa ca trebuie sa ii tai in fasii de max 70 cm pe care sa le asamblez in interior. Exista vreo metoda (gen profil special)? Stiu ca se mai poate sa faci peretii din doua placaje suprapuse dar mi se pare multa munca si oricum o sa se vada imbinarea.

7. Ca sa fac taieturi drepte pot cu soricelul sau sa folosesc un circular de mana?

8. Am vazut mai multe oferte de rasina. Banuiesc ca pentru ce am eu nevoie pot sa o aleg pe oricare.

8. Ca sa construiesc frigiderul pot sa folosesc o izolatie din spuma expandabila cu celule inchise?

Multumesc!

Florio

Citat din: calin1967 din Ianuarie 31, 2018, 04:49:09 PM
Salut tuturor! Intentionez sa ma apuc de reamenajat interiorul velierului -recompartimentare, vopsire, mobila si am mai multe nedumeriri:

1. E ok sa dau pe peretii interiori (care urmeaza a fi montati) un strat de bait, dupa care un strat de rasina epoxy? Ar fi indicat sa fac asta inainte sa-i montez sau dupa? Cam de cata rasina enevoie pe mp?

2. Pot sa folosesc sipci de brad de 20x40 mm obisnuite (de la magazine DIY) pentru stinghiile care urmeaza sa sustina placajul (pentru paturi, mobila...). E nevoie sa le dau cu epoxy?

3. Pentru marginile vizibile ale peretilor si mobilei exista ceva gen profile gata facute (ca sa iasa ceva ca in poza)?

4. Pentru usi ma gandesc sa decupez forma usii din perete, dupa care sa lipesc un profil semirotund pe exteriorul peretelui si altul pe interiorul usii. E ok?

6. Am nevoie de pereti lati de peste 1m, dar intrarea in cabina are vreo 70 cm pe diagonala. Asa ca trebuie sa ii tai in fasii de max 70 cm pe care sa le asamblez in interior. Exista vreo metoda (gen profil special)? Stiu ca se mai poate sa faci peretii din doua placaje suprapuse dar mi se pare multa munca si oricum o sa se vada imbinarea.

7. Ca sa fac taieturi drepte pot cu soricelul sau sa folosesc un circular de mana?

8. Am vazut mai multe oferte de rasina. Banuiesc ca pentru ce am eu nevoie pot sa o aleg pe oricare.

8. Ca sa construiesc frigiderul pot sa folosesc o izolatie din spuma expandabila cu celule inchise?

Multumesc!

Salut Călin. Multe întrebări, necesită mai multe și mai complexe răspunsuri. Dar s-o luăm pe rând, ca în bancul cu Albă ca Zăpada :)

1. Baițul trebuie neapărat să fie din cel pe bază de apă. Oricare din baițurile uzuale din comerț, sunt uleioase, iar rășina nu mai prinde apoi pe lemn. Evident că e bine să finisezi pereții de compartimentare înainte de montaj (cu excepția cazului în care vei mai face adaptări care să taie din profilul finisat). Elementele de prindere vor fi mascate cu dopuri de lemn și astfel rămâne un perete de compartimentare frumos.

2. Dacă folosești lemn pentru structura mobilierului de care vorbești, dată fiind umiditatea sporadică sau continuă ce poate exista în barcă în diferite locuri, musai să etanșezi bine lemnul, așa cum spui, cu rășină epoxidică. 
3. Va trebui să confecționezi la un atelier de tâmplărie, profilul clasic rotunjit, de terminație, al elementelor de care vorbești. Nu e greu, implică doar frezarea pe contur și cantul nut-feder. Restul îmbinării ține de măiestria ta la fața locului :)
4. Așa mi se pare și mie cea mai simplă metodă. Dealtfel am și făcut așa la barca mea, pentru cele câteva piese de mobilier puse de mine. A rămas distanța de toleranță între ușă și ramă, exact cât grosimea lamei cu care am tăiat. Singura problemă e să tai bine, din prima, fără ezitări. Oricum, la profilul ramei se dublează una din părți cu o margine profilată în care se  va închide ușa. Acesta maschează luftul dintre ușă și rama ei.
5.    Există închideri dedicate, din acelea la care bumbul intră în încuietoare, pentru a nu te agăța de el. Acestea la dulapuri. Pentru uși există ambele variante: bumb sau clanță. Foarte posibil să te supere prețul :)
6. Nu știu ce să spun. Dacă intrarea te limitează la o dimensiune, va trebui să tai profilele în funcție de ea. Găsește o metodă de îmbinare estetică.
7. Toate au dezavantaje. Șoricelul deviază direcția mereu și trebuie să anticipezi și adaptezi constant. Circularul de mână are tendința de a zbura așchii din marginea tăiată. Rămâne inestetic. Eu am tăiat cel mai bine la un circular cu masă, având lamă profesională și viteză mare. A ieșit o margine impecabilă.
Acolo unde am folosit șoricelul, am pus lamă cu dinți foarte mici (aceea pentru aluminiu) pentru a nu scoate așchii.
8. Personal am folosit două feluri de rășină epoxidică și n-am văzut nici o diferență (inclusiv din aceea utilizată pentru pardoseli :) )
9. Atât timp cât frigiderul nu va sta în apă, nu văd motivul pentru care să folosești spumă cu celulă închisă. Poți utiliza o spumă normală. Dar cred că îți va fi mai ușor cu panouri din polistiren, le poți așeza cum dorești, fără emoția că ar putea deforma peretele frigiderului (așa cum face spuma). Poți etanșa la nevoie o îmbinare imperfectă, cu spumă.

P.S.
  Acestea sunt opinii personale, venite din experiențe proprii. N-au pretenții de adevăruri absolute :)   Dar suntem mulți pe forum și facem un brain storming :)

pelicanul

Cam tot ce a scris Florio e corect, cu o mica precizare la punctul 1. Nu as da cu nici un baitz inainte de epoxidica, cred ca e mai bine sa intre direct in lemn.

PS Cernobal?  ;)

ghrt

În frigider este permanent apă, de la condens. Sugerez chiar o scurgere dedicată sau măcar un perete interior etanş şi impermeabil, care să permită strîngerea apei cu buretele.

calin1967

Citat din: pelicanul din Ianuarie 31, 2018, 06:41:54 PM
Cam tot ce a scris Florio e corect, cu o mica precizare la punctul 1. Nu as da cu nici un baitz inainte de epoxidica, cred ca e mai bine sa intre direct in lemn.

PS Cernobal?  ;)

Asta ar insemna sa folosesc okoume, ceea ce e o idee buna...

Nu, Hiroshima

kama3

Eu te sfatuiesc ca taieturile sa nu le faci cu soricelul. Daca nu ai un circular de banc cu panza buna mai bine trasezi taieturile si te duci la un atelier sa ti le taie. Unde trebuie sa ajustezi la fata locului merge cu ce scule ai la indemana, dar pt taieturile fixe chiar nu merita sa tai naspa.

cristiantutuianu

calin1967
Am inteles ca vrei sa schimbi mobilieru s.a.m.d
Ai de gand sa modifici si pozitionarea lui ?
Este asa deteriorat incat nu merge restaurarea?
"sipci de brad de 20x40 mm obisnuite" sunt OK daca nu se vad.
Se gasesc  profile din lemn , aici in Constanta gasesc in zona accesorilor pentru lambriu de lemn , banuiesc ca in Bucuresti oferta e mult mai generoasa.
Da un ochi pe un catalog gen Eval sau Osculati daca iti doresti ceva special ,daca nu esti pretentios la capitolul acesta da o tura in magazine dedicate accesori pentru mobilier mobilier
Pai fara sa muncesti nu iese !  Cat de gros iti doresti sa iasa peretele?.......Imbinarea o poti acoperi cu un profil de lemn
Ce zic (scriu)acum o zic foarte serios Poti cu soricelul dar trebuie sa indeplinesti niste chesti ,sa ai ceva zeci de metri de placaj taiat la soricel  daca nu ii ai  sa ai macar o mana de chirurg  sau sa iti iei jocul (asta cu jocul sa o iei ca si gluma ...cu toate ca uneori merge)  Am taiat cu circular de mana cu rezultate foarte bune folosind un ghidaj  Nu uita ca de fapt si la soricel  si la circular e foarte importanta lama care o folosesti ,la circular un plus la rezultatul final al taieri il constituie si puterea lui
Raportat la sezon nu pot sa am decat cuvinte de bine la rasina de la Europlastic .Chiar acum doua zile am folosit la temperatura de 10 grade  dupa 8 ore a fost de acord sa vada smirghel era beton.Conditia esentiala proportile si amestecatul conform instructiunilor.

Cu siguranta ca pe langa un soricel si un circular ar fi ideal sa ai o freza de mana . Freza asta de mana chiar e aur daca sti sa o folosesti la capacitate maxima (poti sa corectezi taieturile cu pendularul sau circularul ,o poti folosi sa iti faci singur profilele de lemn o gramada de chesti )

calin1967

Da, schimb pozitia mobilei... vreau sa fac doua cabine in loc de baie si bucatarie si sa le mut pe acestea pe babord.

Pana la urma cred ca o sa folosesc la usi bumbi de sertare si un blocator oarecare. Ma gandesc ca primesc un feedback de gen: eu am tipul X si e comod/incomod

Asadar ultima varianta ar fi sa folosesc placaj okoume (de 15 sau de 18?) pentru pereti, dat cu un strat de epoxy (m-am uitat pe site-ul europlastic dar n-am vazut rasina epoxy. E vorba de amorsa epoxy pentru parchet? cat costa?)
sipci as folosi: https://www.bricodepot.ro/militari/lemn-si-tamplarie/sipci-rigle-profile/sipca-rindeluita-36x18mm-3m-0-00194-ro.html
imbinarile mascate cu un profil de genul https://www.bricodepot.ro/militari/lemn-si-tamplarie/sipci-rigle-profile/profil-semirotund-18-x-8-x-2-800-mm-stejar.html
colturile acoperite cu https://www.dedeman.ro/ro/sipca-rasinoase-colt-tip-l-2000x25x4-mm/p/4009702
pentru ramele usilor un profil https://www.dedeman.ro/ro/profil-semirotund-pin-2400x22x9-mm/p/6033873
in loc de profile de inchidere slefuit cantul.

Ce ziceti?

ghrt

Atenţie la elementele de mobilier care sunt structurale.

bluewave

off topic ...
"vreau sa fac doua cabine in loc de baie si bucatarie si sa le mut pe acestea pe babord. "

daca tot dai afara lucruri , lasa un open space cu hamace ...

"
Apartamentul meu e un copac – De cînd doream eu mobilă de nuc!
Drept ceas deșteptător îmi cînt-un cuc, Iar patul meu e un splendid hamac!
"
"No Whistling on Board"

calin1967

Am o solutie chiar mai buna....

cristiantutuianu

Citat din: calin1967 din Februarie 01, 2018, 11:03:38 AM
Da, schimb pozitia mobilei... vreau sa fac doua cabine in loc de baie si bucatarie si sa le mut pe acestea pe babord.

De data asta chestia cu mutat baie si bucatarie  sunt in ceata....baia banuiesc ca ai un scaun de wc si la bucatarie o chiuveta  Astea au o scurgere? Vezi ca si scurgerile trebuie sa le muti
Pana la urma cred ca o sa folosesc la usi bumbi de sertare si un blocator oarecare. Ma gandesc ca primesc un feedback de gen: eu am tipul X si e comod/incomod
Daca tot mergi cu lemn (placaj) vezi ca sunt si bumbi din lemn . Daca ai talent pot sa ii faci. Blocator genhttp://www.feromob.ro/produse/detalii/4476

Asadar ultima varianta ar fi sa folosesc placaj okoume (de 15 sau de 18?) pentru pereti, dat cu un strat de epoxy (m-am uitat pe site-ul europlastic dar n-am vazut rasina epoxy. E vorba de amorsa epoxy pentru parchet? cat costa?)

Legat de varianta cu placajul ,de ce okume ? un strat de epoxy nu e suficient ... stiu raspunsul :Nu sta in apa.Nici alt tip de placaj nu sta in apa . Dar sa se vada frumos"luceasca "trebuie doua maini date .15-18 mm grosime  .Nu stiu cum arata la interior barca dar eu unul daca spatiul imi permite (sectiunea in zona peretelui despartitor) As folosi varianta cu usa culisanta nu pe ,perete pur si simplu in perete. Cea ce imi permite sa folosesc un placaj mult mai subtire la executarea peretilor.
La un interval de doua saptamani am achizitionat un kit 4rasina/2intaritor de amorsa epoxidica pretul a fost diferit din pacate al doilea kit a fost mai scump Da si tu un telefon sa afli pretul .Vezi ca pe site e trecut la contacte Cristian Militaru vorbeste cu el e un tip super OK

sipci as folosi: https://www.bricodepot.ro/militari/lemn-si-tamplarie/sipci-rigle-profile/sipca-rindeluita-36x18mm-3m-0-00194-ro.html
imbinarile mascate cu un profil de genul https://www.bricodepot.ro/militari/lemn-si-tamplarie/sipci-rigle-profile/profil-semirotund-18-x-8-x-2-800-mm-stejar.html
colturile acoperite cu https://www.dedeman.ro/ro/sipca-rasinoase-colt-tip-l-2000x25x4-mm/p/4009702
pentru ramele usilor un profil https://www.dedeman.ro/ro/profil-semirotund-pin-2400x22x9-mm/p/6033873
Vezi ca se gasesc nu trebuie decat sa cauti.Cand mergi sa le cumperi uitate atent la fiecare bucata in parte sa fie fara noduri.

Spor la treaba !

timberland0910

Legat de placaj : eu am contruit o barca din placaj de 10 de plop de la welde 5 euro mp . Din aprilie anul trecut am bagat o bucata de placaj intr-un recipient cu apa si lunar completez apa peste ca se evapora ...nici urma de degradare sau exfoliere...Urmeaza sa imi cabinez barca si tot placaj de plop voi folosi + la 2 flotoare idem ..

bbl81

cred ca degradare accelerata apare daca scoti placajul la aer, dupa care iara se uda...etc. daca este sub apa, se conserva mai bine.
"O zi proasta de pescuit este mai buna decat o zi buna la munca"

drmarius

Cu placajul de plop am lucrat la canoe si postul unui AN. Avantajul este ca absoarbe foarte multa rasina doar in straturile exterioare si implicit rezulta o protectie mai buna. Partea negativa este greutatea finala.