montare motoare gemene

Creat de adytimofte, Februarie 05, 2018, 07:42:22 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

peb5

Se vede clar ca elicile la cele doua motoare sunt cu sensuri de rotatie diferite; motorul din stanga are elice pas dreapta si cel din dreapta are cu pas stanga. Stiti ca am mai avut discutia aceasta inaintea inchirierii acestei barci cu privire la conducerea ei cu doua motoare.
Schimbarea sensului de rotatie se face din mansa sau din motor, depinde de generatie, producator...
Am avut o mansa quicksilver care fuctie de cum montai cablurile de schimbare de sens sau acceleratie le modificai sensul de actionare.
La motoarele mai noi, cred ca se introduce o parghie in plus, sau actionarea diametral opusa, si astefel se schimba sensul.
In cazul in care sunt doua sau mai multe motoare, acestea trebuie calibrate pentru a avea turatii egale la aceeasi pozitie a mansei (manselor).

rover.marius

Salut. Eu lucrez pe o barca de 8.5 m cu 2 motoare de 115 cp. Un motor are cizma invers din fabrica. Iar manșa este dubla ptr ă folosi fiecare motor independent sau ptr acostari mai grele( la noi imbarcarea se face numai prin babord). Barca se foloseste ptr turism si transport marfa( max 4200 kg). Barca cantareste aproximativ 2000 kg cu totul pe ea. Daca mai doresti si alte detalii te pot ajuta.

DoiNomazi

Citat din: rover.marius din Februarie 15, 2018, 12:26:05 PM
Salut. Eu lucrez pe o barca de 8.5 m cu 2 motoare de 115 cp. Un motor are cizma invers din fabrica. Iar manșa este dubla ptr ă folosi fiecare motor independent sau ptr acostari mai grele( la noi imbarcarea se face numai prin babord). Barca se foloseste ptr turism si transport marfa( max 4200 kg). Barca cantareste aproximativ 2000 kg cu totul pe ea. Daca mai doresti si alte detalii te pot ajuta.

Se pare ca vorbim de barci identice, sau oricum similare.

Pozele ilustreaza elicile, mansa, turometrele, alimentarea cu benzina, etc. Noi am utilizat barca pentru transport soacre si lor le-a placut foarte mult, mai ales ca nici nu cred ca au bagat de seama ca barca avea doua motoare... :)

Intrebarile initiale erau despre motoare, cizme si elici in cazul utilizarii gemenelor si se pare ca s-au gasut raspunsurile cautate.

Da, in ciuda costurilor de exploatare si intretinere, gemenele sporesc manevrabilitatea si in mars si la acostare. In regim de pana in 4,000 rpm, mai e cum e, dar daca urci gemenele in mod regulat in mars la 4,800 - 5,000 rpm, ustura la buzunar. Peste 5,000 rpm este ca si cum jetul martor ar fi benzina, nu apa... :) Noroc ca barcile respective pot pleca de la mal cu approx. 280 litri in rezervor.

Dincolo de cost, care nu este de neglijat, doua elici actionate de doua gemene (sa zicem 2 x 115 CP) par sa se comporte mai bine decat o singura elice actionata de un 250 CP. Sau cel putzin asa mi s-a parut mie.
Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320

rover.marius

Consumul nu este de speriat. Cel putin la barca pe care lucrez este de 35-40 l/h la turatia de 4400 pana in 5200  in conditiile in care am 12 pers si bagajele aferente. Iar viteza este intre 54 si 60 km/h. Nu mi se pare mult ptr ca barca produce bani.
Ptr fiecare motor exista turometru, ceas incarcare baterie, ceas trim plus ceas indicare combustibil.

DoiNomazi

Citat din: rover.marius din Februarie 15, 2018, 02:42:39 PM
Consumul nu este de speriat. Cel putin la barca pe care lucrez este de 35-40 l/h la turatia de 4400 pana in 5200  in conditiile in care am 12 pers si bagajele aferente. Iar viteza este intre 54 si 60 km/h. Nu mi se pare mult ptr ca barca produce bani.
Ptr fiecare motor exista turometru, ceas incarcare baterie, ceas trim plus ceas indicare combustibil.

Corect, daca tai bilete la 10-12 persoane, sau marfa, gemenele zambesc cochet si se comporta prietenos, dar daca iesi doar cu soacrele (2 + 2 = 4 persoane) sa admiri oceanul, gemenele imbrancesc bugetul de-a lungul chilei direct spre fundul marii.

Chiar daca nu petreci fiecare ora in mars la 4,800 rpm, daca iesi pe apa 7-8 ore zilnic (4-5 ore in mars) timp de 7 zile, treci pe la pompa de cel putzin vreo 2 ori si de fiecare data intra in rezervorul ala ca intr-o canalizare.

Nu stiu cum e cu benzina marina pe alte meridiane, dar aici e cea mai scumpa si aia care mi-au inchiriat baca au insistat sa nu cumva sa bag benzina auto cu etanol 10% ca gemenele sunt finutze si nu beau decat sampanie... :)

Fiecare motor are ceas combustibil? Te referi la "ceas consum", sau "ceas nivel" ramas in rezervor. Noi n-am avut decat un ceas nivel pentru benzina din rezervor (un singur rezervor pentru ambele motoare)

Inca o data, suntem de acord, cand barca face bani, gemenele sunt binevenite, dar pentru uz personal/agrement, gemenele aduc "rasfatz". Ma rog, cine isi permite, poate sa-si puna si 6-7 motoare. banuiesc ca respectivul este in tema cu toate implicatiile.

Eu n-as iesi la pescuit, fotografii filmari, admirat natura, cu doua gemene.

adytimofte

Buna seara tuturor !
Barca in cauza este folosita in mod aproape exclusiv pentru agrement ,iar locatia este mai mereu Barajul Bicaz
Sunt departe de a fi nebun sau sinucigas , vreau doar sa fac acest lucru
Am comandat deja 2 elici din inox 14x21 cu patru pale
Sper ca nu am gresit,iar daca am gresit am sa iau 2 de 13x21 cu trei pale 13 inch fiind diametrul elicii originale la 75hp
Cizma este folosita pe motoarele de 75 pana la 90 cel de 90 supartand elice de 14 inch
Revenind la riscuri asta e.. mi le asum
Asta vara am cazut de pe un soi de colac tras dupa barca si mi am rupt 3 coaste
Desigur ca a durut foarte tare si lunga perioada de timp
A pune insa in pericol viata altor oameni nu mi sta in caracter In ceea ce ma priveste voi testa cele 2 motoare la turatia maxima in mod sigur
Partea economica este desigur si ea o problema
Cu un motor papa 18 litri la ora
Nu cred ca ambele vor atinge 36 la ora impreuna ,dar oricum consumul va fi mare desigur
Ideia de baza e ca va trebui sa fac un sistem de inversare a sensului unuia din motoare fie din cizma fie din caseta de comenzi
Oricum voi veni cu poze din timpul modificarilor in ideia ca poate cineva mai avizat va da o ideie mai buna decat pot avea eu

DoiNomazi

Succes si ai grija! Asteptam imaginile.

adytimofte