Ancoraje în Marea Neagră

Creat de ghrt, Martie 12, 2018, 09:58:18 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

ghrt

Salut

Ideea mi-a venit răspunzând altui topic. Vă propun să descriem zonele de ancoraj din Marea Neagră pe unde am fost. De preferat cu barca dar sunt bune şi detalii despre fundul mării din scufundări.

ghrt

Am vizitat zona în august 2017, de la Tsarevo la Nessebar şi apoi Varna.

1. Golful Perla de la Primorsko
Am ancorat aproximativ în 42°17'17.8"N 27°45'44.1"E.
Fund de 3 metri stâncos destul de plat, nu am văzut stânci ridicându-se. Sunt nişte recifuri stâncoase de-a lungul coastei, spre nord - adâncimea scade brusc, estimez (din snorkel) la peste 10 metri. Spre plaja de lângă Perla fundul devine nisipos dar adâncimea este mică.

2. Estuarul Ropotamos
Am ancorat pe fund de 4 metri, aproximativ în 42°19'40.4"N 27°45'02.8"E.
E un banc de nisip la nord, paralel cu plaja, spre insuliţă. E balizat.
La sud e un recif destul de vizibil.
Sunt 2 locuri de ancoraj. Spre plaja dinspre vest: Fund de nisip curat, se ridică gradual, ajunge la o adâncime foarte mică (probabil 30-40cm), acolo ancorau bărcile cu motor. Este cel unde am ancorat şi eu, dar mai în larg.

Spre sud, e un soi de ponton şi am văzut şi câteva balize de mooring. Adâncime respectabilă în zona cu mooringuri, cred că peste 5 metri. Fundul pare de nisip curat. Reciful este plin de peştişori, în general un snorkel e interesant.

Pe râu. Sunt bărci pescăreşti ancorate acolo, din cele fără chilă. Din ce am citit au o permisiune specială pt a se adăposti pe vreme rea, deoarece toată zona este rezervaţie. Navigaţia pe Ropotamos în amonte este permisă (numai unor bărci pt turişti?) doar până la intersecţia cu drumul naţional, unde sunt nişte pontoane / debarcadere.
Râul are debuşeul în estuar mărginit cu pietre, în sistemul lipovenesc.

3. "Marina" Primorsko
Este un simplu cheu, fără facilităţi, folosit de pescari şi bărcile pt turişti. Ziceau că era o cişmea undeva în zonă, dar nu chiar aproape. Oamenii au fost f amabili.
Adâncime lângă cheu de 2+ metri înspre larg, scade la 1 m înspre ţărm. Unde e adâncimea mai mare se îmbarcă turişti (de dimineaţa până seara). Având pescaj mic am stat la sfatul lor în zona de 1 metru.
Vânzoleală maximă.

4. Sozopol
Am stat în marină (chiar la intrare). Choppy în vânt de nord.
E o zonă de acostare decrepită mai în interior, fără facilităţi, probabil acolo se poate sta gratuit? Acolo apa era cam murdară. Nici în marină nu îmbia.
Oraşul e f interesant.

5. Nessebar sud
Costă ca în Sozopol dar are doar apă şi curent. Fără duş, fără WC. F bine protejată la vântul de nord. Apa aşa şi aşa. Gălăgie dar fără vânzoleală.

6. Tsarevo
Port de intrare, f ok, duş, toalete, curent, apă, pază, apa foarte curată în marină (se poate face baie), destul de linişte.
Orăşelul aşa şi aşa, zona e interesantă.

Florio

Bun topic. Mai adaug:
Byala - port pescăresc, cheu masiv, protecție bună, dar expus total la vântul de sud (exceptând capătul de larg al digului). Se poate acosta la cheul de beton, au în regim de improvizație, apă și curent.
Fundul golfului se termină într-o plajă, pe zona căreia se poate ancora în fund nisipos.
Adâncimea la cheu este peste 2m în capăt, scăzând treptat către țărm, unde se bărci pescărești mici, ale localnicilor.
Oricum Byala, e un bun refugiu.  Deși n-ar arăta, la cheu vin unii să-ți ia 15 euro pe zi. La ancoră nu dai nimic, e mai frumos sub promontoriul fain cu brazi și pare chiar mai "safe" decât între hărăbăile de tablă ale pescarilor. :)

Pentru Nessebar mai fac o precizare doar: pe sud există 3 puncte unde s-ar putea acosta. În mijloc este marina, care arată pretențios, cu pontoane moderne, apă, curent, taxare, partea de vestiare, duș, toaletă era în renovare (s-o fi terminat, cât să dureze? :) )
Către vest e un cheu înalt pentru ambarcațiuni mari, turiști, nu acostează cei cu yachturi sau alte bărci de agrement. Către est este un bazin portuar tot cu cheu de beton, dar stau bărci pescărești. Nu e protejat la sud.
Cel mai protejat este bazinul portuar din nordul insulei, unde apa e suficient de mare pentru orice tip de barcă (la cheu), scăzând către fundul golfului (partea centrală) . Aici se repară ambarcațiuni, există puncte de curent și apă. Bonus, priveliștea către "Sunny Beach" :)

Varna  Nu știu dacă e de interes să descriu, Varna are de toate, am mai povestit anterior. Marină chiar la intrare în port pe dreapta (apă, curent, posibilități de reparație, 2 magazine cu accesorii de ambarcațiuni, preț mic ceva pe la 5-6 euro/zi). Imediat lângă, o altă marină, cu facilități, la care nu știu prețul.
Interesant e că odată intrați în lungul golf Varna, există și alte marine (ori pontoane) pe dreapta și stânga, dar exceptând-o pe aceea de la coordonatele 43°11'33.05"N,  27°51'44.21"E, restul sunt improvizații unde nu m-am aventurat să opresc.

Nisipurile de Aur  - Marină frumușică, toate facilitățile, dar ca idee toaleta și dușurile cu aspect ceaușist, sunt într-un gang între restaurante :) . Marina are cheu și pontoane socialiste, din beton, însă suplinește cu teatrul în aer liber din proximitate, plaja exact lângă, restaurante două, rampă betonată, posibilități de reparații în atelierul din marină, stație de combustibil chiar la cheu.
Are protecție bună, dar la vânt de sud se pornește o resacă păcătoasă, așa încât nimeni nu mai doarme în barcă. Fundul golfului este o plajă pietroasă, nu recomand. E loc destul la pontoane. Preț 10-15 euro pe zi.

Balcic   E prea cunoscut ca să vorbim despre Balcic, dar hai să fie trecut :) . Toate facilitățile posibile, inclusiv stație de combustibil. Preț 20 euro, dar nu pe zi ci și pe oră, dacă doar atât  stai. Administrația este cea mai câinoasă întâlnită, din acest punct de vedere. Nu permite nici staționarea pentru formele de ieșire, fără să taxeze o întreagă zi. Indiferent de mărimea bărcii, oamenii taxează ca pentru un yacht de 50 de picioare, pe motiv că așa sunt pontoanele libere. În rest sunt adâncimi să intri și cu pescaj de 3m, apă, curent, grupuri sanitare, restaurante, faleză, castel regină, plajă, etc.

deltasub

Acum doi ani am fost cu o lotca în Balcic.Am fost oaspeți pentru 24 ore, nu ne--au cerut nimic. S-o fi schimbat ceva în bine?
Cum în viitor poate voi naviga în zona, de Burgas știți  ceva?
Hai Gheorghita, mai  spune ceva.