De ce imbunatatiri sau "optionale" are nevoie o barca ?

Creat de Zodiac, Noiembrie 23, 2018, 01:23:05 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

syRebekah

Am rumegat şi eu posibilităţile astea. Părerea mea este la fel ca la ancore: îţi iei echipamentul care îţi linişteşte temerile şi te simţi tu bine. La ancore, pentru cine nu ştie, dacă nu poţi să dormi cu barca la ancoră, trebuie să îţi iei una cu o mărime mai mare şi să încerci din nou. La fel şi aici, echipament de salvare produce economia de piaţă cât vrei.

Când mi-am luat PLB am întrebat la căpitănia pe unde mă dau de obicei la noi, dacă să îl înregistrez pe RO sau pe UK? Cum decurge o intervenţie în RO dacă se primeşte semnal de la o staţie (România nu are, se recepţionează de exemplu la Atena şi apoi ăia sună la Romatsa, cei cu avionul din Apuseni). Încă aştept răspunsul!
Bărci de salvare cred că nu au. I-am rugat o dată la 6 după masa la început de decembrie să mă ajute şi timp de 20 de minute, până când am rezolvat singur, nu găsiseră.

Aşa că eu zic să o iei filozofic.

Dacă vrei să îţi maximizezi şansele de supravieţuire, în sezonul rece un costum special uscat cu ceva undersuit bun mi se pare esenţial pentru a evita o hipotermie rapidă. Un prieten în barcă (care să ştie să manevreze) este ideal. În lipsa lui, un telefon în husă etanşă cu câteva numere ale prietenilor din zonă în el te poate ajuta mai mult decât PLB-ul. Felicitări pentru cunoştinţele de prim ajutor; eu tot amân să mă duc la cursuri din astea.

Cu lumina: sunt lumini speciale de vestă de salvare. Înţeleg ideea cu lanterna (am unele foarte bune, de scuba) dar cele speciale se fixează pe vestă şi rămân acolo câţiva ani fără să trebuiască să le încarci, să le fixezi când intri de cart, şi nici nu încurcă, nu sunt voluminoase.
fost ghrt.

Zodiac

Citat din: syRebekah din Octombrie 04, 2019, 08:36:03 PM
Am rumegat şi eu posibilităţile astea.  ............... La fel şi aici, echipament de salvare produce economia de piaţă cât vrei.

Asa cum am mai spus o mare parte dintre echipamente , le aveam deja si le folosesc de mult timp . Chiar si cele noi , cum ar fi telefonul prin satelit poti sa il folosesti si pe munte si in locuri izolate la pescuit si daca ramai pe undeva cu masina unde nu ai semnal . Daca era numai pentru barca , nu il luam . In plus e un dual sim , i-am bagat si o cartela de Orange si vorbesc pe Orange oriunde e semnal .

Când mi-am luat PLB am întrebat la căpitănia pe unde mă dau de obicei la noi, dacă să îl înregistrez pe RO sau pe UK? Cum decurge o intervenţie în RO dacă se primeşte semnal de la o staţie (România nu are, se recepţionează de exemplu la Atena şi apoi ăia sună la Romatsa, cei cu avionul din Apuseni). Încă aştept răspunsul!
Bărci de salvare cred că nu au. I-am rugat o dată la 6 după masa la început de decembrie să mă ajute şi timp de 20 de minute, până când am rezolvat singur, nu găsiseră.

Asta am mai afirmat si eu in nenumarate ori , ca degeaba ai tot felul de transmitatoare de SOS ...daca nu vine nimeni sau vin dupa ce face presa scandal . Din acest motiv mi-am luat husele de telefoane waterproof si telefonul satelit , pe toate mi-am bagat numerele de la capitanii , politie de frontiera , Garda de Coasta , cateva hoteluri/pensiuni , forumul CapCompas ;D , Protv...Antena 3...RTV precum si cele ale prietenilor din diferite zone .

Dacă vrei să îţi maximizezi şansele de supravieţuire, în sezonul rece un costum special uscat cu ceva undersuit bun mi se pare esenţial pentru a evita o hipotermie rapidă.

Am luat deja costume de neopren care se vor purta sub costume de Gore-tex sau similare .

Cu lumina: sunt lumini speciale de vestă de salvare. Înţeleg ideea cu lanterna (am unele foarte bune, de scuba) dar cele speciale se fixează pe vestă şi rămân acolo câţiva ani fără să trebuiască să le încarci, să le fixezi când intri de cart, şi nici nu încurcă, nu sunt voluminoase.

Gand la gand cu bucurie ! Dupa discutia cu @DoiNomazi , am realizat un lucru si in timp ce ai postat ma gandeam la urmatoarele :
- din/in barca am lumini ca ''pe stadion cand se joaca finala....''
- deci ar fi in plus si Odeo MK3 LED emergency torch si laserpoint reque si altele
- in caz de probleme cu barca rasturnata (Doamne Fereste !!)raman doar cu mini-stroboscopul ;D de la statie...pentru ca pluteste

Pentru ca vestele mele automate , pe care le iau la drumurile mai lungi si mai periculoase , au loc destinat pentru lumina speciala pentru vesta , am luat decizia sa renunt la cele de mai sus si sa iau 2 lumini :

https://www.secumar.com/produkt/seculux-led/

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=mzur2xpVZYU

Fac si economie serioasa !

syRebekah

Am făcut scuba în apă rece. Cea mai rece, la 1.5*C, dar mai frecvent la 4*C (în Deltă) şi 6*C în mare iarna şi primăvara, în costum uscat de trilaminat cu undersuit de bună calitate, şi tot simţeam rece dacă nu mă mişcam. Un Goretex cu neopren pe sub el cred că este o opţiune proastă, corpul nu se oxigenează la ieşiri lungi, transpiraţia se acumulează şi te răceşte pe sub neopren, Goretex nu ştiu dacă este impermeabil odată ajuns în în apă (asta se poate testa). Dacă costumul este impermeabil, un trening bun, gros cu împâslitură, te ajută mult mai mult decât neoprenul. Undersuitul specializat are câteva facilităţi, ţine de cald şi ud şi drenează transpiraţia spre exterior, unde condensează pe costum, apoi nu o lasă să reintre. Recomand cu căldură, ca să zic aşa.

fost ghrt.

Zodiac

Iar mi-ai dat de treaba  ;D ! Partea proasta e ca nu suport nimic strans pe gat . Cele mai scumpe dry suits sunt din Gore-tex dar necesita fermoare waterproof .
https://www.youtube.com/watch?v=oBskF8dIyic

DoiNomazi

Absolut! Neopren pe sub orice impermeabil nu este o optiune buna! Neoprenul lucreaza bine dupa ce se imbiba cu apa. Pastreaza apa din el ca o bariera impotriva frigului si depinde de grosime. Cu cat este mai rece apa cu atat creste nevoia de un neopren mai gros 3-5-7mm. Peste 7mm sta ca un carton pe tine. Nu mai e practic.

Pentru apele reci costumul uscat este cel mai potrivit. In apa de 2 C noi ne-am simti confortabil in activitati amfibii apa/uscat in costume uscate din goretex, strat mijlociu dintr-un polartec special si strat de piele din matase. La scufundari in Baikal n-am primit de la rusi decat un costum uscat, un pulover de lana cu gauri in coate si juma' de sticla de vodka ieftina. "Vodka is life." a zis cel ce coordona scufundarea dupa ce a golit el prima jumatate de sticla... :)
Mi-a inghetat si sufletul cu toata vodka ingerata. Doar ca nu prea mai simteam durerea... :)

In costumele noastre uscate (o varianta militara de la Mustang Survival) cu cele doua straturi potrivite pe dedesupt noi am estimat ca avem sanse de supravietuire la 2C cam la 25-30 de minute daca suntem activi. Dupa aia vine hipotermia in ciuda costumului uscat, cu tot cu goretex-ul militar, cu tot cu catrafusele purtate pe dedesupt. Asa la o balaceala rapida cand am mai lasat/scos kayak-ul la apa, ne-a fost bine.

Ma'maie zice ca apa rece, aproape de temperatura de inghet, nu e de joaca. Imi place nordul mai mult decat oricare alt loc de pe planeta, am fost si intentionez sa mai merg, dar cu pregatirea de rigoare.
Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320

Zodiac

Hai sa ne intelegem ! Despre ce vorbim ? Nu vreau sa fac baie deloc in ape reci , eu vorbesc doar despre stat in barca si despre posibilitatea de a cade in apa cu recuperare rapida de acolo . Un RIB se intoarce destul de usor din pozitia ''rasturnat'' si am haine de rezerva si ''toate cele'' in genti waterproof legate de RIB .
Imi plac iesirile iarna si la minus 20-25 de grade pe munte , prefer frigul in locul caldurii excesive , bineinteles cu echipament adecvat . Pe barca inca nu stiu !

syRebekah

În apă foarte rece (ziceam de 1.5*C, cea mai rece în care am intrat) am simţit întâi că mă arde pe unde era pielea expusă, apoi senzaţia de răcoare. Puteam să stau lejer peste 20 de minute. Costum Typhoon heavy duty din trilaminat, pe atunci chiar uscat, şi undersuit pe atunci ScubaPro Vancouver cu încă o cămasă de fleece. Mai târziu am trecut pe Forth Element Arctic, este excepţional, ăştia sunt la mare distanţă de restul, dar nu m-am mai scufundat în apă atât de rece. În scuba mă mişc lejer ca să nu consum mult aer.
Pentru extraizolare la scufundări lungi se poate băga argon în costum.

Cu neopren de calitate (semisigilat) de 5mm am intrat în apă de 10*C cu pungi de 7*C şi am murit de frig. Iar neoprenul nu ţine de cald, el doar reţine apa încălzită. Doar uscatul ţine de cald.

Partea proastă la costumele uscate, cel puţin de scuba, e că fără labe nu poţi să înoţi. Forţa de frecare e prea mare.

Recuperarea rapidă... depinde cât e de rapidă. Şi 15 minute în apă de 6*C pot fi foarte nasoale... infarct, din astea. A fost un caz la Constanţa, un militar american care a intrat echipat dar s-a scufundat vara de la 40*C la 7*C mult prea repede. L-au luat cu elicopterul dar a murit.
Când m-am scufundat în Deltă odată un tip a căzut din barcă în apă de 4*C cu hainele obişnuite, l-au tras imediat înapoi dar dârdâia la greu.
Dacă e să mergem pe prudenţă, eu aş purta costum uscat (cu fermoar la sliţ) cu undersuit de calitate şi cu nişte labe scurte, cu arc, legate la spate. Nu e greoi, am mers deseori aşa la scufundări pe RIB.
fost ghrt.

DoiNomazi

Citat din: Zodiac din Octombrie 05, 2019, 12:10:09 AM
Hai sa ne intelegem ! Despre ce vorbim ? Nu vreau sa fac baie deloc in ape reci , eu vorbesc doar despre stat in barca si despre posibilitatea de a cade in apa cu recuperare rapida de acolo . Un RIB se intoarce destul de usor din pozitia ''rasturnat'' si am haine de rezerva si ''toate cele'' in genti waterproof legate de RIB .
Imi plac iesirile iarna si la minus 20-25 de grade pe munte , prefer frigul in locul caldurii excesive , bineinteles cu echipament adecvat . Pe barca inca nu stiu !

Despre baie accidentala vorbim. Daca e vara nu ai treaba, cu PFD-ul pe tine, te descurci usor si in chiloti (evita pe cat posibil bumbacul ca si pe munte), fara neopren. Dar ai mentionat neopren si am tras concluzia ca vorbesti de ape (mai) reci, fie din cauza latitudinii, fie din cauza anotimpului.

Deci fara bumbac, vara incearca tesaturi sintetice specializate (uscare rapida) iar iarna incearca lana si costum uscat de goretex daca vrei sa te joci amfibiu (cand in barca/cand in apa/cand pe mal) in toiul iernii. Eventual poti folosi neoprenul primavara sau toamna, dar in nici un caz pe sub goretex.

Oricum ai proceda, ia in consideratie ca un contact brusc cu apa rece daca nu esti izolat termic te poate descumpani putzin... si exact in momentele alea ai nevoie de "memoria mainilor" care stiu ce au de facut de la antrenamentele derulate anterior. Sunt si situatii cand contactul brusc cu apa rece, pana sa produca o hipotermie progresiva, provoaca o hidrocutie... si aia e nasoala rau (poate duce la stop cardiac)

Da, schimburile uscate sunt utile si iti pot salva viata pe mal, sau in barca, daca zici ca o redresezi (ma intreb daca ceea ce a rasturnat-o nu va ingreuna si redresarea), dar apa rece face ca pana si o operatiune usoara gen dezechiparea sa necesite eforturi deosebite. Cam ca atunci cand ai mainile inghetate si vrei sa apuci ceva...

Inteleg ca nu te pregatesti sa iesi cu kayak-ul, dar la kayak regula e simpla, te imbraci pentru temperatura apei , nu pentru cea a aerului. Si astfle apar situatii cand neoprenul ti-e confortabil cand esti in apa si te coace cand esti in kayak sau pe uscat. Cat despre costumul uscat... cum e si inchis etans la gat si la incheieturile mainilor la soare, in barca, in kayak, pe mal, transpiri si te coci, iar in apa simti cum se raceste treptat tot ce e imbibat in transpiratie... :)

Sper ca cei mai tineri sa n-o ia ca pe un sfat, doar amintiri de ma'maie nostalgica. Ehe maica, am fost si eu tanara odata... si tare bine a fost!... :)

DoiNomazi

Citat din: syRebekah din Octombrie 05, 2019, 01:15:04 AM
În apă foarte rece (ziceam de 1.5*C, cea mai rece în care am intrat) am simţit întâi că mă arde pe unde era pielea expusă, apoi senzaţia de răcoare. Puteam să stau lejer peste 20 de minute. Costum Typhoon heavy duty din trilaminat, pe atunci chiar uscat, şi undersuit pe atunci ScubaPro Vancouver cu încă o cămasă de fleece. Mai târziu am trecut pe Forth Element Arctic, este excepţional, ăştia sunt la mare distanţă de restul, dar nu m-am mai scufundat în apă atât de rece. În scuba mă mişc lejer ca să nu consum mult aer.
Pentru extraizolare la scufundări lungi se poate băga argon în costum.

Cu neopren de calitate (semisigilat) de 5mm am intrat în apă de 10*C cu pungi de 7*C şi am murit de frig. Iar neoprenul nu ţine de cald, el doar reţine apa încălzită. Doar uscatul ţine de cald.

Partea proastă la costumele uscate, cel puţin de scuba, e că fără labe nu poţi să înoţi. Forţa de frecare e prea mare.

Recuperarea rapidă... depinde cât e de rapidă. Şi 15 minute în apă de 6*C pot fi foarte nasoale... infarct, din astea. A fost un caz la Constanţa, un militar american care a intrat echipat dar s-a scufundat vara de la 40*C la 7*C mult prea repede. L-au luat cu elicopterul dar a murit.
Când m-am scufundat în Deltă odată un tip a căzut din barcă în apă de 4*C cu hainele obişnuite, l-au tras imediat înapoi dar dârdâia la greu.
Dacă e să mergem pe prudenţă, eu aş purta costum uscat (cu fermoar la sliţ) cu undersuit de calitate şi cu nişte labe scurte, cu arc, legate la spate. Nu e greoi, am mers deseori aşa la scufundări pe RIB.

"Forth Element Arctic" purtam ca strat mijlociu peste matase si pe sub goretex. Goretex-ul e trilaminat cum spui si e putin mai gros dar n-am vrut sa mai complic descrierea... :) Tu zici ca simti senzatia de racoare la 1.5 C si poti sta peste 20 de minute (banuiesc ca nu faci pluta pe spate in minutele alea) dar eu mi-am estimat sansele de supravietuire la 2 C cam la 25-30 de minute cu tot cu costumul uscat (si eu cred ca e de calitate, desi nu e pentru scufundari).

In fine, cum e soarta fiecaruia...

DoiNomazi

Citat din: Zodiac din Octombrie 05, 2019, 01:40:02 AM
Pai si asta pentru ce naiba e ?

https://www.musto.com/default/hpx-gore-tex-ocean-trouser/80787.html?dwvar_80787_color=TRBL&cgid=activity-sailing-ocean#start=1

Doar de ploaie ?

Pai, sa nu te ude stropii pe punte cand stranuta Poseidon... :) eu mi-as pune si o geaca la pantalonii aia, dar asta nu inseamna ca as sari in apa rece (cu voie sau fara de voie) imbracat asa.

Daca intra apa pe la maneci, pe la glezne, sau pe la guler, e mai rau ca neoprenul. Daca stai pe punte si doar te matura valurile si stropii sunt ok  nadragii aia (cu geaca asortata) dar daca cazi in apa...

Zici ca te-ai mai uitat pe la cate un video cu Seasick & Grumpy. Ia sa te mai uiti la "Quivittoq - 2016" sa vezi cum pescarii ne-au dat niste costume impermeabile calduroase (absolut obligatorii din punctul de vedere al legislatiei lor) cand eram gata sa plecam 270 km in adancul fjord-ului, dar in fapt pe cat de calduroase erau uscate pe atat de inutile erau daca am fi cazut in apa caci ar fi intrat apa cacalau pe la maneci, glezne si guler...

https://vimeo.com/177660363

Dar in prostia birocratica a legiuitorului danez eram legali... :)

Evident aveam si costumele noastre uscate pe care le-am purtat tot restul plimbarii, dar in barca a trebuit sa purtam porcarioarele alea...

syRebekah

Citat din: Zodiac din Octombrie 05, 2019, 01:40:02 AM
Pai si asta pentru ce naiba e ?

https://www.musto.com/default/hpx-gore-tex-ocean-trouser/80787.html?dwvar_80787_color=TRBL&cgid=activity-sailing-ocean#start=1

Doar de ploaie ? L-am luat degeaba ?

Nu e de ploaie, este doar de spray (stropi de la valuri) pe timp îndelungat. Dacă era (şi) de ploaie avea sigilii de silicon la mâneci şi glezne. Dacă era şi de vreme rece avea strat interior de fleece, buzunare la burtă (încălzite) etc. Dacă e întărit la genunchi, e bun că nu îţi mai trebuie genuchere.
Există şi de spray pentru ieşiri scurte. Alea se vor umezi progresiv la purtare cart de cart, zi de zi.
Nu vrei să cazi cu ăla în apă, indiferent de temperatură!

Cu geaca de la costumul ăsta am stat în lapoviţă. Mi-a fost frig doar la picioare. Are sigilii la mâneci, ceea ce înseamnă că atunci când ridicam mâna udă nu îmi intra apă pe mânecă.
Vezi că sunt costume speciale, maritime, de salvare în apă rece, dar nu ştiu dacă sunt ok ca să stai mult timp în ele. Cu un trilaminat cu undersuit NE Artic am stat vara la 40*C şi apoi ne-am scufundat la adâncime (temperatură de 7-8*C) apoi din nou la 40*C 1-2 ore şi a doua scufundare, fără probleme. După o zi din asta îmi curgeau din cizme cam 2-3 litri de transpiraţie.
fost ghrt.

Zodiac

Hai la-''so'' in ''spanac'' ! E cel mai tare Gore Tex 3 layer , din lume adica MAXIM ! Spray  ;D ;D ;D ??
Eu in umilinta mea am fost cu ceva asemanator la varful ''Moldoveanul'' ! Bine luat din ''Obor''...ceva cu Arcteryx ;D ;D ;D !
Una dintre pozele mele preferate !

DoiNomazi

Citat din: Zodiac din Octombrie 05, 2019, 03:35:28 AM
Hai la-''so'' in ''spanac'' ! E cel mai tare Gore Tex 3 layer , din lume adica MAXIM ! Spray  ;D ;D ;D ??
Eu in umilinta mea am fost cu ceva asemanator la varful ''Moldoveanul'' ! Bine luat din ''Obor''...ceva cu Arcteryx ;D ;D ;D !
Una dintre pozele mele preferate !

Pai, "spray" le mai spun unii la picaturile alea de apa... ca de aia unii au si "spray skirts" din neopren sau vinilin. De GoreTex "maxim" n-am auzit dar poate exista. Ca intodeauna, avem fiecare dreptate in functie de ce am folosit cand a fost nevoie.

Pana la urma rezolvarea e simpla, faci ce poti sa ramai cat mai uscat in ape reci... :)

syRebekah

Citat din: Zodiac din Octombrie 05, 2019, 03:35:28 AM
E cel mai tare Gore Tex 3 layer , din lume adica MAXIM ! Spray  ;D ;D ;D ??

Îmi pare rău dacă te-ai supărat. Poţi să faci un test simplu: umpli cada cu apă, pui haina aia pe tine şi simulezi o imersiune scurtă, de 5 secunde? Şi ne spui cum a fost.
fost ghrt.