De ce imbunatatiri sau "optionale" are nevoie o barca ?

Creat de Zodiac, Noiembrie 23, 2018, 01:23:05 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

DoiNomazi

#30
Citat din: Zodiac din Noiembrie 27, 2018, 09:48:49 PM
Am vazut filmele voastre si am observat ca sunteti mega "blindati" cu echipamente ;D !

Echipamentul are menirea sa ajute, sa asigure un grad sporit de confort si securitate, nu de putzine ori mental, si, in caz de forta majora, ar trebui sa-ti sporeasca sansele sa iesi din incurcatura.

Uneori toate alea atarna, alteori incurca, tot timpul costa, dar daca crezi ca-ti trebuie ia-le... e si mai nasol sa fii in rahat pana la gat si sa-ti para rau ca nu ti-ai luat cu tine o anumita jucarie care ti-ar fi marit macar iluzia ca te-ar fi ajutat.

Evident, e bine si sa stii sa le folosesti, e bine sa te joci cu ele periodic pentru a-ti forma "reflexe" pentru momentele cand nu vei avea timp sa incerci sa-ti amintesti cum se utlizeaza si e bine si sa le testezi functionalitatea inaintea fiecarei iesiri. Imbatranesc si ehipamentele astea si trebuie intretinute (mai ales daca iesi mult pe apa sarata) sau uneori complet inlocuite.

Nu-mi permit sa dau sfaturi nimanui, dar formula mea de abordare a oricarei iesiri tinde sa se apropie de situatia in care nu am nevoie aproape de nici o jucarie din dotare. Le am cu mine pentru ca legea o cere si pentru cazuri de urgenta absoluta, dar in principiu incerc sa evit situatiile care impun utilizarea lor.

Pana acum, a fost bine...

Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320

Zodiac

Am tot vrut sa deschid un topic separat despre comunicatii , dar am considerat ca subiectul se poate discuta aici .
Nu mai stiu pe unde am intrebat despre statii radio pentru comunicare iar colegii mi-au spus ca arunc banii degeaba si le multumesc pentru asta .
Legat si de patania lui Vali cu telefonul sunt interesat daca foloseste cineva telefoane dedicate pentru navigatie , pescuit sau mers pe munte .
Iar aici ma refer la cele de genul rugged , rezistente la apa si socuri cum ar fi CAT-urile .
Vad ca producatorii se tot lauda cu IP 67 si IP 68 la telefoanele de fite , dar pe multe forumuri de afara consumatorii care au incercat asta , nu sunt foarte fericiti ;D . Iar eu nu doresc riscuri mari ...pe multi bani ;D . In plus multe dintre telefoanele de fite fac figuri la temperaturi scazute si la socuri .
Foloseste cineva asa ceva ? Recomandari ?

crysty

Am folosit in timp un telefon care initial m-a uimit dar dupa 4 ani a cedat difuzorul si nu am mai gasit sa il inlocuiesc la noi. Acela avea membrana de cauciuc iar ceea ce se gasea la noi nu aveau asa ceva.....iar adus la comanda costa mai bine de 100EUR.
Ca si brand era SONIM si era Ex proof adica automat si IP68. L-am probat de mai multe ori la cadere in gol (din buzunar) de la diferite inaltimi; bineinteles involuntar, si a rezistat. L-am probat de asemenea si in apa unde l-am apelat si la 2m in piscina suna de mama focului pe fund, unde ajunsese. Trebuie mentinat ca acest telefon avea o baterie de invidiat - intre 10 si 14 zile tinea, iar ca si temperaturi de utilizare le care l-am supus, au fost intre -45°C si +50°C. Avea o problema cu care m-am impacat mai greu la inceput.....nu avea touch screen si nici conexiune la net 3G, nu mai zic de 4G. Avand un format mic, era greu de citit ceva pe el - il foloseam numai la servici pentru ca aveam acces peste tot cu el. Personal, eu nu recomand asemenea telefoane daca nu sunt folosite intr-un scop lucrativ. Cele existente pe piata, ma refer la smarphone, sunt ok....oricum nimeni nu le foloseste in conditii extreme - in apa (sub apa mai exact) sau la -45°C sau sa il incerce la capitolul cazaturi de la inaltime. Dar  daca se doreste se pot cumpara.

Zodiac

Eu chiar si inainte de a incepe aventura cu barcile ;D , ma gandeam sa-mi iau unul .
Pe munte am "inecat" un Blackberry , chiar daca era in rucsac...vreo 5 ore de ploaie torentiala l-a "rapus" . Tot pe munte mi-a cazut altul...direct in ecran si s-a spart ecranul cu tot cu o folie de fite . Iphone-urile de pe la minus 2 grade nu prea mai functioneaza si oricum nu prea sunt bune la semnal .
De fiecare data cand vin de la pescuit trebuie sa-mi curat telefonul de pasta de boilies , dipuri , noroi si alte nazdravanii plus mucus de peste .
In plus cred ca ar fi bun pe o barca !

Sam

Foarte bune informatiile de pe acest topic, in special pentru un incepator ca mine!
Intrucat vara asta ma pregatesc si eu sa intru (in premiera) in posesia propriei barci, as mai avea nevoie de cateva informatii suplimentare; precizez ca barca va fi din fibra, de 510 cm, open si o voi folosi in principal in delta, la pescuit spinning, ocazional si la stationar:
-   Ancora – ce tip de ancora imi recomandati sa iau, ce greutate?
-   Pentru protectia barcii la acostare, ce ar fi mai indicat – baloane de acostare, sau cheder?
-   Pentru ca vara imi place sa mai fac din cand in cand cate o baie, stiu din proprie experienta ca in unele barci este destul de greu sa te sui daca nu ai o scara; pentru a nu ingreuna barca foarte mult, ma gandesc sa-mi cumpar o scara de franghie – ce parere aveti?

dany

Eu ti-as recomanda ancora tip umbrela de 3-4 kg pe care o legi la baza umbrelei si sus la coada pui un soricel de plastic pe funie care se v-a rupe in caz de agatatura.Eu asa am la pilotina si sunt multumit.Ca amanunt:am 4 m de lant dupa care am funia.Se lasa lungimea funiei de 3 ori adancimea apei.Unii au folosit si o banda elastica de 1m dupa care funia....S-a mai discutat pe forum...Azi am facut pt. cineva  la urgenta 2 ancore dintr-un capat de teava de 25 cm cu  5 brate de fier striat de 10mm indoiate.In caz de agatatura tragi de funie pana se indreapta bratul  agatat .
Chederul nu este indeajuns datorita pontoanelor neamenajate corespunzator.Daca esti acostat deja si lasi  si pe partea libera a barcii 2 baloane te ve-i felicita daca trage langa tine vreo barca de tabla, sa zicem....
Am folosit si cizma motorului ca scara sa ma urc in barca ...dar am 70 de kile...
Astea sunt umilele mele pareri,atat...

Sam

Dany, iti multumesc mult pentru precizari!
Nu prea am inteles cum vine soricelul pentu ancora, dar voi avea timp sa ma lamuresc!

kama3

Soricelul e colierul acela din plastic care chitzaie cand il strangi.
Lantul/sfoara de ancora o prinzi de capatul ancorei(unde se articuleaza fusul cu ghearele), te duci cu lantul pe langa fus si il legi cu unul/doi soricei de capatul fusului.
In conditii normale ancora se agata si se dezgata normal.
Daca se blocheaza, cand tragi tare soricelul se rupe si elibereaza lantul care apoi trage ancora invers si sunt sanse sa o recuperezi.
Asta daca e o agatatura normala. Daca sfoara se imbarliga printre cioate)bolovani etc asta e, dar cu legatura asta ai o sansa in plus sa nu pierzi ancora.

Sam

Multumesc, Kama! E totul clar acum!

Sent from my SM-G965F using Tapatalk


bbl81

Citat din: kama3 din Martie 21, 2019, 09:54:56 AM
Soricelul e colierul acela din plastic care chitzaie cand il strangi.
Lantul/sfoara de ancora o prinzi de capatul ancorei(unde se articuleaza fusul cu ghearele), te duci cu lantul pe langa fus si il legi cu unul/doi soricei de capatul fusului.
In conditii normale ancora se agata si se dezgata normal.
Daca se blocheaza, cand tragi tare soricelul se rupe si elibereaza lantul care apoi trage ancora invers si sunt sanse sa o recuperezi.
Asta daca e o agatatura normala. Daca sfoara se imbarliga printre cioate)bolovani etc asta e, dar cu legatura asta ai o sansa in plus sa nu pierzi ancora.
daca sfoara se imbarliga, eu o mai trag cu barca, la motor...am mai scapat-o asa de cateva ori.
"O zi proasta de pescuit este mai buna decat o zi buna la munca"

crysty

O scuta completare:
Atentie la ce soricel alegi sa pui - (cable tie) deoarece sunt multe tipo dimensiuni si sa nu fii surprins de alegerea vreunui soricel "fortos" de care sa tragi cu barca si abia abia sa-l rupi. Eu folosesc cei mai mici soricei si pun 2 bucati (1 este prea putin). Barca mea este destul de grea si nu vreau surprize.De fiecare data cand scot ancora o trag la mana iar daca s-a agatat o trag mai sanatos si se rup soriceii. 


Alex1958

Citat din: Sam din Martie 20, 2019, 08:10:24 PM
-   Pentru ca vara imi place sa mai fac din cand in cand cate o baie, stiu din proprie experienta ca in unele barci este destul de greu sa te sui daca nu ai o scara; pentru a nu ingreuna barca foarte mult, ma gandesc sa-mi cumpar o scara de franghie – ce parere aveti?
Salut,
Personal nu recomand scara de franghie. Aceasta se lipeste de oglinda sau copastia barcii sub tensiune si iti va fi greu sa te cateri. O scara pliabila din inox e mult mai practica.
Bafta!

pelicanul

Se poate face scara din fringhie cu trepte din lamele de parchet de stejar. Acestea fiind mai late poti sa calci bine pe ele si tin si fringhia mai departata de bordul barcii ca sa o poti apuca.

Sam