De ce imbunatatiri sau "optionale" are nevoie o barca ?

Creat de Zodiac, Noiembrie 23, 2018, 01:23:05 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 8 Vizitatori vizualizează acest subiect.

mariusm piesenoi111

Sunt trei feluri de huse/inchideri fiecare cu întrebuințarea ei clară :
1: husa de stationare/depozitare
2: husa/inchidere de mars (pe apa)
3: husa de transport pe peridoc
3 poate face și treaba nr 1 dar NU si invers

Sam

Marius,

Iti multumesc pentru clarificari!
Eu credeam ca husa de stationare e totuna cu husa de transport.

Florio

Citat din: Sam din August 18, 2019, 11:46:01 AM
Dupa o prima escapada in delta, mi-am dat seama ca am nevoie neaparat de baloane de acostare si as avea nevoie de cateva recomandari:
- Pentru barca AN 510, e buna dimensiunea de 400 x 120 mm, sau ar fi mai nimerite unele ceva mai mari?
- Ce parere aveti despre baloanele gonflabile, cu supapa - sunt OK, sau risti sa te lase supapa cand ti-e lumea mai draga?
- Ce tip de prindere pe copastia barcii ar fi recomandata (barca nu are mana curenta)? Niste ocheti simpli sunt suficienti?
- Cam cum ar trebui reglata lungimea saulei de prindere a baloanelor? Am avut o situatie in care am vrut sa acostez pe bratul Sulina, langa o Laguna 480 de la Plasma care are bordajul mult mai putin inalt decat barca mea, iar pe valuri mari avea o miscare de jos in sus si strapazanele ei riscau sa intre sub copastia barcii mele si sa o sparga; pot fi de ajutor baloanele de acostare intr-o astfel de situatie?

Bună, Sam. Baloanele de acostare sunt protecții fără de care nu poți lăsa nici o barcă.
E destul de clar că baloanele trebuie să stea pe partea cea mai evazată a bărcii (la tine e copastia, din câte-mi amintesc barca lui Vali), puse din loc în loc, în funcție de ponton sau cheu, forma lui, barca la care te legi, etc. Uzual le legi de-a lungul bordului, la distanțe aproximativ egale, dar câte o dată e nevoie să protejezi mult doar o zonă și le vei lega grupat.

Dimensiunea și modul de prindere vor trebui apreciate de tine, fiind singurul dintre noi care cunoaște barca :) .
În principiu 4 baloane de acostare ar trebui să fie suficiente, iar dimensiunea dată de tine pare un minim necesar, pentru o barcă de 5,1m.

Personal, din grija față de barcă, aș monta și o bandă de protecție, perimetrală. Profil din acela din PVC.

P.S.
Neavând pontili sau o balustradă peste copastie de care să agăți baloanele, va trebui ca acestea să fie suficient de groase cât să poată proteja. Aici aprecierea îți aparține :)

Sam

Florio,

Iti multumesc pentru sfaturi.

Toate bune,

Sam

Zodiac

Eu am luat 4 baloane cu supapa , par solide , le umfli cat de tare vrei . Am montat o parama pe toata marginea superioara a barcii...nu pot sa spun copastie la RIB si le-am montat cu carabine . In acest mod le pot scoate/monta rapid pe toate 4 pe o parte si pot usor sa le las mai jos sau mai sus in functie de necesitati !
Despre marimea lor cred ca e in functie de bordul liber in sensul ca partea de jos nu cred ca ar trebui sa atinga apa si sa nu mai stea perpendicular .

Si eu sunt unul care voia sa-si cumpere acea husa de stationare...pentru mars ;D , deci bine ca nu am aruncat banii degeaba . Voi merge si eu in curand pe una din poliplan .

Despre statii...nimeni...nimic ?

cristi80

Care ar fi pretul pt o husa de stationare din poliplan?

gabriel.c

Știu ca cei de la Nemesis Boats din Tulcea îmi ofertasera mie o husa de staționare cu 900 RON  tot inclus.Mi sa părut cam mult și n-am făcut nici eu încă .Daca sunt colegi care au făcut in alte părți așteptăm idei.

stefand600

Eu am facut husa de stationare si transport la un atelier care face prelate de camion, am platit 450 ron.
Stefan D

cristiantutuianu

Citat din: cristi80 din August 20, 2019, 07:26:13 AM
Care ar fi pretul pt o husa de stationare din poliplan?

Uite aici un calculator "chior" adica lungime latime https://shop.magazindeprelate.ro/prelate capsele nu sunt de inox  >:(

Nu ai nevoie de prea multe sa o faci singur
In principiu gasesti poliplan  (de evitat olx ).
Adeziv pentru gasesti la http://polytex.ro/accesorii-prelata/adeziv-pentru-pvc-man8 tot la ei gasesti capuitor ,preducea si capse din otel inoxidabil. Nu e obligatoriu sa cumperi de la ei. O preducea e usor de gasit sau de facut  (cu rabdare poti sa faci gaurile cu un cutter sau o foarfeca )treaba cu un capuitor nu e prea simplu pentru ca trebuie sa ai un strungar sa iti faca "utilajul" sa poti bate capsele . Ce trebuie si e necesar e adezivul pentru PVC. Daca iei hotararea sa o faci in regie proprie ( am facut tot felul de chesti din poliplan) iti pot povesti ce si cum sa faci sa iasa OK.

Florio

Citat din: Zodiac din August 19, 2019, 10:59:44 AM
...................

Despre statii...nimeni...nimic ?

Despre stații am mai discutat noi în niște topicuri.
În principiu nu prea folosești așa ceva. Eu, personal, deși am bătut toate apele de frontieră în toate condițiile, am utilizat stația doar de câteva ori, iar asta cu precădere când intram sau ieșeam din apele teritoriale.  Prima dată, prin 2009, am luat legătura cu căpitănia Tulcea, fiind în tranzit, să întreb unde aș putea acosta.
Răspunsul a fost de maniera "unde s-o putea" :) , fiindcă nu existau reguli sau locuri. Evident în afara celor dedicate marilor nave.
Am mai comunicat o dată cu marina de război, când am nimerit în mijlocul unor operațiuni militare... și cam atât.
Concluzia:
Având în vedere rarele momente în care am putea folosi stațiile, nu se justifică o cheltuială pentru una fixă, care necesită înregistrare cu eliberare MMSI (Maritime Mobile Identity Service) și desigur taxă anuală pentru asta.
Este mult mai nimerită pentru bărcile mici, o stație marină portabilă (de mână), ieftină si perfect utilizabilă, fiindcă distanțele de îndepărtare față de țărm sunt mici în cazul acestor ambarcațiuni.

P.S.   La astfel de stații prețurile sunt în jurul a 500 lei, iar ca brand ori fiabilitate, nu am auzit să se plângă cineva. Oricum, Cezar (Bobinuța), este cel mai în măsură să comenteze asta, fiind radioamator cu ștate vechi :)

pelicanul

Citat din: Zodiac din August 18, 2019, 02:30:02 PM
Pana la urma o sa-mi iau o statie ! A cumparat cineva de la Anico Romania ? Au preturi bune dar vor plata in avans :

https://www.anico.ro/hajozas_92/kezi_hajoradiok_93/standard_horizon_hx-890e_vhf

Exista si un dealer roman dar are un pret cu vreo 400 de lei in plus :

http://marinelife.ro/305-Standard-Horizon-VHF-ergonomic-portabil-HX890E-Class-H-DSC-GPS-1394.html

Alte recomandari de statie si magazin ?

O mică observație legată de DSC: nu cred că merită să dai 100 de euro în plus pentru această funcție, pentru că folosirea ei presupune obținerea MMSI, programarea stației și o taxă anuală pentru asta. Adică alți bani și bătaie de cap în plus.

Pentru cît vei folosi stația, asta e suficientă: https://www.anico.ro/hajozas_92/kezi_hajoradiok_93/standard_horizon_hx-210e_vhf_hajoradio_marine_transceiver

Zodiac

Multumesc Florio&Pelicanul  :) ! Am eu ceva ''probleme'' cu minimizarea oricarui risc , din acest motiv vreau statie . Am mai lucrat cu statii  fixe , mobile , portabile iar acum folosesc 2 statii CB(auto) .

Pana la urma am facut comanda pe Amazon la un pret intre cel ''unguresc'' si cel romanesc = Standard Horizon HX 890 care au cumparat Yaesu...care sunt cam ''taticii'' statiilor .
Cu DSC ...GPS am inteles ca se transmite direct pozitia din care emiti , in opinia mea lucru vital in caz de pericol . Acum am citit si eu ca folosirea DSC presupune ''bani'' , o sa vad in viitor daca merita sau nu .

PS - Daca nu vorbeste nimeni la statii...atunci...vorbim intre noi  ;D !

Am mai citit ...aici :

https://forum.capcompas.ro/index.php?topic=1036.45

Zodiac

Din ciclul , hai sa radem ! Am luat un colac de salvare aprobat Solas pentru inspectia tehnica , dar nu prea am cum sa-l pun in barca , oriunde il pun ma incurca .
Voi tineti colacul de salvare pe barca ?

DoiNomazi

Citat din: Zodiac din August 20, 2019, 10:59:11 AM
Standard Horizon HX 890 care au cumparat Yaesu...care sunt cam ''taticii'' statiilor .
Cu DSC ...GPS am inteles ca se transmite direct pozitia din care emiti

S-o stapanesti sanatos. Isi face treaba, ostiu bine ca din aia am si eu. Am inregistrat-o pe U-Boat (!) dar o folosesc si la gonflabila si am folosit-o de cateva ori si la barci mai mari inchiriate... :)

Nu stiu ce s-a mai schimbat in traficul radio in Romania, dar in 2012 cand am facut tura cu kayak-ul nu m-a bagat nimeni in seama pe nici un canal.. :) Am insistat sa-i anunt cand am traversat intrarea in Portul Midia dar nu s-au sinchisit.

Aici e cu totul alt obicei. US Coast Guard emite regulat fel de fel de buletine, avertismente, comunicate pe tot parcursul zilei pe Canalul 16 si barcagii se mai interpeleaza/avertizeaza intre ei, sau trec pentru discutii pe canalele dedicate.
Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320

Florio

Citat din: Zodiac din August 22, 2019, 12:05:12 AM
Din ciclul , hai sa radem ! Am luat un colac de salvare aprobat Solas pentru inspectia tehnica , dar nu prea am cum sa-l pun in barca , oriunde il pun ma incurca .
Voi tineti colacul de salvare pe barca ?

Da.
Necazul e că indiferent de mărimea bărcii, riscul de înec rămâne același :) .  Deci același colac de salvare va fi necesar și pe o barcă de 5m și pe una de 15m.
Eu am unul flexibil tip "Horse shoe", cu saulă de 50m. Ocupă loc mai puțin și poate fi legat la balconul pupa, pe exterior.
E și mai eficient fiindcă omul din apă nu trebuie să se țină de el, ci îl trece pe după corp și poate fi recuperat.