De ce imbunatatiri sau "optionale" are nevoie o barca ?

Creat de Zodiac, Noiembrie 23, 2018, 01:23:05 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 9 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Florio

Citat din: DoiNomazi din August 22, 2019, 07:55:04 AM
S-o stapanesti sanatos. Isi face treaba, ostiu bine ca din aia am si eu. Am inregistrat-o pe U-Boat (!) dar o folosesc si la gonflabila si am folosit-o de cateva ori si la barci mai mari inchiriate... :)

Nu stiu ce s-a mai schimbat in traficul radio in Romania, dar in 2012 cand am facut tura cu kayak-ul nu m-a bagat nimeni in seama pe nici un canal.. :) Am insistat sa-i anunt cand am traversat intrarea in Portul Midia dar nu s-au sinchisit.

Aici e cu totul alt obicei. US Coast Guard emite regulat fel de fel de buletine, avertismente, comunicate pe tot parcursul zilei pe Canalul 16 si barcagii se mai interpeleaza/avertizeaza intre ei, sau trec pentru discutii pe canalele dedicate.

Și spre sud, ai fi avut aceeași surpriză și cu autoritățile bulgărești :D .
Suntem mici și neînsemnați. Dacă nu e un pericol, nu ne bagă nimeni în seamă.

Dar comunicări se fac, se transmit și buletine meteo, avertismente, informare și asistență de trafic, etc...
Dar nu în canalul 16, aici se raportează situațiile de pericol.
Canalul 67 e pentru VTS, cu toate serviciile enumerate :)

Dar procedura este așa cum ai spus, ca peste tot: la nevoie, apelare navă în canalul 16, cerând trecerea comunicației în canal dedicat. Dedicat gargarei, nu situațiilor de pericol :)

https://portal.rna.ro/servicii/vts-trafic-maritim

Alex1958

Citat din: Zodiac din August 22, 2019, 12:05:12 AM
Din ciclul , hai sa radem ! Am luat un colac de salvare aprobat Solas pentru inspectia tehnica , dar nu prea am cum sa-l pun in barca , oriunde il pun ma incurca .
Voi tineti colacul de salvare pe barca ?
Salut!
Nu prea am inteles pe unde vrei tu sa te dai cu barca.
Statie, colac, rachete de semnalizare ar fi necesare poate pentru zona marina costiera.
Cinstit sa fiu la barcile deschise avute inainte si folosite pe ape interioare, n-am avut niciuna din acestea.
La cabinata mi-am luat si eu o statie (cu 100 de lei!) pe care n-am folosit-o niciodata. E adevarat ca nici nu ma dau pe mare. Colac n-am avut niciodata si nici n-am de gand sa iau, exact pe considerentul mentionat de tine -spatiul!
Baloanele de stationare te ajuta daca planuiesti sa acostezi in marine sau la pontoane. Dar cei cu pensiuni au pontoanele dotate cu anvelope vechi. 4 baloane de acostare iti ocupa loc nu gluma, iar cand mergi trebuie sa le bagi in barca.
Sugestia mea este sa incepi sa te dai cu barca si apoi incepi sa inveti ce si cate iti trebuie.
Toate cele bune!

Zodiac

Citat din: DoiNomazi din August 22, 2019, 07:55:04 AM
S-o stapanesti sanatos. Isi face treaba, ostiu bine ca din aia am si eu. Am inregistrat-o pe U-Boat (!) dar o folosesc si la gonflabila si am folosit-o de cateva ori si la barci mai mari inchiriate... :)

Nu stiu ce s-a mai schimbat in traficul radio in Romania, dar in 2012 cand am facut tura cu kayak-ul nu m-a bagat nimeni in seama pe nici un canal.. :) Am insistat sa-i anunt cand am traversat intrarea in Portul Midia dar nu s-au sinchisit.

Aici e cu totul alt obicei. US Coast Guard emite regulat fel de fel de buletine, avertismente, comunicate pe tot parcursul zilei pe Canalul 16 si barcagii se mai interpeleaza/avertizeaza intre ei, sau trec pentru discutii pe canalele dedicate.

Multumesc ! Vreau sa mai ies in viitor si pe mare iar acolo nu ma simt confortabil fara o statie bunuta .
In Romania ''treburile'' se misca destul de incet dar...se misca . Pentru unul care face mai multe iesiri cu barca nu cred ca ar fi o drama sa plateasca taxa anuala de 24 de euro pentru portabila .
Cred ca motivul pentru care nu se folosesc foarte mult aceste statii e birocratia , legile invechite si hartogaraia&alergatura .
Nu cred ca ar fi nevoie de o scoala+examen de LRC periodica , ar fi suficienta cedarea unui canal neimportant pentru ambarcatiunile mici , fara sa deranjeze canalele oficiale . Zecile de mii de ''operatori'' de statii CB de pe sosele demonstreaza asta .

Zodiac

Citat din: Florio din August 22, 2019, 08:56:49 AM
Da.
Necazul e că indiferent de mărimea bărcii, riscul de înec rămâne același :) .  Deci același colac de salvare va fi necesar și pe o barcă de 5m și pe una de 15m.
Eu am unul flexibil tip "Horse shoe", cu saulă de 50m. Ocupă loc mai puțin și poate fi legat la balconul pupa, pe exterior.
E și mai eficient fiindcă omul din apă nu trebuie să se țină de el, ci îl trece pe după corp și poate fi recuperat.

Multumesc ! La mine pe barca este obligatorie purtarea vestei in permanenta , deci nu ar fi vorba de cei de la mine din ambarcatiune .
Pana si cainii au veste  ;D .
Am vrut si eu unul flexibil de tip U dar cel care mi-a facut inspectia barcii a zis ca nu e atestat si trebuie sa aiba semnul cu ''carma'' inscriptionat . Cred ca pana la urma tot la un U flexibil ajung .
De ce nu pot arunca in apa o vesta suplimentara in loc de colac rigid ? Daca ii arunc omului un colac rigid in cap...nu il ajut deloc  ;D !

Zodiac

Citat din: Alex1958 din August 22, 2019, 09:13:59 AM
Salut!
Nu prea am inteles pe unde vrei tu sa te dai cu barca.
Statie, colac, rachete de semnalizare ar fi necesare poate pentru zona marina costiera.
Cinstit sa fiu la barcile deschise avute inainte si folosite pe ape interioare, n-am avut niciuna din acestea.
La cabinata mi-am luat si eu o statie (cu 100 de lei!) pe care n-am folosit-o niciodata. E adevarat ca nici nu ma dau pe mare. Colac n-am avut niciodata si nici n-am de gand sa iau, exact pe considerentul mentionat de tine -spatiul!
Baloanele de stationare te ajuta daca planuiesti sa acostezi in marine sau la pontoane. Dar cei cu pensiuni au pontoanele dotate cu anvelope vechi. 4 baloane de acostare iti ocupa loc nu gluma, iar cand mergi trebuie sa le bagi in barca.
Sugestia mea este sa incepi sa te dai cu barca si apoi incepi sa inveti ce si cate iti trebuie.
Toate cele bune!

Multumesc ! Intentionez sa merg si pe mare pana in 6 MM . RIB-ul e clasa C , are lumini de semnalizare si semnalizare sonora si am luat si clasa C de permis .
Colacul e mare si din plastic...nu se poate strange din acest motiv ma deranjeaza .
Si colacul si baloanele au fost cerute la inspectie . Baloanele sunt destul de mici si am gasit usor loc pentru ele in barca .
Am vrut sa fiu ''legal'' dar daca sunt ''legal'' in Romania , daca incarc tot ce vor astia in barca...eu nu mai am loc .

pelicanul

Citat din: Zodiac din August 22, 2019, 11:52:11 AM
...............
De ce nu pot arunca in apa o vesta suplimentara in loc de colac rigid ? Daca ii arunc omului un colac rigid in cap...nu il ajut deloc  ;D !

Chiar dacă omul are vesta pe el colacul ajută și la scoaterea din apă. Daca ții neapărat să-i dai cu colacul în cap, asta-i treaba ta.  :) Vezi și postarea nr 20 de mai sus.

O vestă suplimentară nu prea folosește la nimic, decît eventual să marcheze locul. Dacă omul căzut în apă nu are vesta pe el, oricum e foarte dificil să o mai pună. Ai încercat vreodată să îmbraci vesta de salvare în apă de 2 m? Eventual și cu ceva haine pe tine?

Căderea în apă (involuntar, evident) produce un șoc mai mult sau mai puțin puternic în funcție de temperatura apei și viteza bărcii. Recuperarea omului căzut devine foarte dificilă dacă acesta nu prea are condiție fizică sau dacă sînt valuri, vînt puternic și / sau temperatura apei este foarte scăzută.

Zodiac

@Pelicanul ! Mai glumim si noi , cum sa-i dau cu ''colacul in cap'' ?
Acum faza serioasa . In RIB de 4 metri cu un spatiu interior de vreo 2,80 metri x 90 cm , ocupat cu 2 persoane + 2 caini mari + bagaje pe cine mai pot sa salvez eu ?
Nici nu cred ca vrea cineva sa urce in barca , chiar sa vreau eu sa-l salvez !

DoiNomazi

Citat din: Florio din August 22, 2019, 09:11:26 AM

Dar comunicări se fac, se transmit și buletine meteo, avertismente, informare și asistență de trafic, etc...
Dar nu în canalul 16, aici se raportează situațiile de pericol.
Canalul 67 e pentru VTS, cu toate serviciile enumerate :)

Dar procedura este așa cum ai spus, ca peste tot: la nevoie, apelare navă în canalul 16, cerând trecerea comunicației în canal dedicat. Dedicat gargarei, nu situațiilor de pericol :)

https://portal.rna.ro/servicii/vts-trafic-maritim

@Florio Cand sunt pe apa, in orice fel de lighean, statia monitorizeaza canalul 16. Probabil ca situatia e oarecum la fel,  USCG si politia aflata pe apa comunica ce are de comunicat pe Canalul 16 unde exista sansa sa fie ascultati, "PAN, PAN" si "SECURITE" iar barcagii daca nu e vreun pericol ce trebuie semnalat rapid intra pe 16 si te invita pe 22 sau pe alt canal. Buletinele NOAA se dau pe canale de vreme.

A propos de situatia mentionata de tine cu bateria de coasta de la Midia acum cativa ani, USCG avertizeaza daca sunt exercitii navale in zona sau interdictii... :)

Din pacate nu se prea respecta protocolul pe Ch. 16 si intr-o zi cu trafic intens auzi si "teste" si pe cei care sunt deranjati de ele si raspund sarcastic. Aia de la USCG te "cearta" daca iti verifici statia pe Ch,16

In 8 ani pe apa, pe diverse meridiane, am comunicat efectiv (dialog util) prin statia VHF marin de 4-5 ori(!) dar, repet, o iau cu mine intotdeauna sa stiu ce se intampla in jurul meu.

@Zodiac cu CB-urile pe sosea e alta poveste dar exista similaritati. Si acolo exista Ch. 19, echivalentul la Ch. 16 pe apa, dar acolo se turuie incontinuu vrute si nevrute, informatii de trafic, intrebari de rute, glume si insulte. In 32 de ani pe soselele americane, n-am auzit niciodata politia sa intre pe Ch. 19 desi se pare ca il monitorizeaza. De vreo 10-12 ani probabil, conducatorii auto amatori proaspeti nu au vazut CB decat in filme iar de cand lumea s-a mutat pe telefonia celulara (situatie trafic, urgente) vezi extrem de rar antene CB pe masini "mici",,, :) Doar cei obsedati de posibilitati de comunicare multiple printre care ma inscriu si eu... :)

Pe biciclete, sau pe poteca, eu si M. folosim niste statii FRS/GMRS (inregistrate si cu cotizatia la zi)... :)

Extrem de rar, gasesti cate un impatimit care are HAM radio acasa sau, si mai rar, pe masina. Banuiesc ca unele barci "blue water" au si HAM radio.

A propos de CB imi amintesc ca prin 1987 existau in cartier cei care stateau "pe chat" si purtau conversatii toata noaptea. Imi amintesc discutii despre amplificatoare de antena, alimentatoare pentru statiile fixe, si o competitie cu cine iese mai departe de mahala cu comunicarea... :) Cand reuseai sa legi o comunicare din Queens in Manhattan sarbatoreai... :) Probabil erau foarte multi fascinati de o tipa misterioasa cu o voce extrem de placuta care avea "indicativul" "Baby Blue". Toti masculii se inghesuiau sa intre in conversatie cu "Baby Blue"... :)

Cred ca toti ne-o imaginam super-sexy si aveam fantezii nocturne pana ne prindeau zorile pe CB... :) Deh, nu se inventase inca chat-ul pe internet in 1987... :)

Existau si statii radio pirat ultr-locale care emiteau in banda CB ca sunt o gramada de canale si se mai trezea cate unul care se visa DJ.

Si acum in conversatiile CB pe autostrada, sau pe VHF marin, o voce de femeie primeste simultan mai multe raspunsuri decat o voce de barbat.

La HAM nu ma bag ca trebuie examen si licenta si nu am timp si dispozitie sa-mi bat capul... :)

LE: @Zodiac sigur ca vrei sa-ti completezi arsenalul cu ce se cere la regulament, dar pe cat confort emotional iti ofera statia radio DSC, rachetele de semnalizare, stroboscoapele de pozitie, un PLB/EPIRB, nu uita ca in caz de nevoie primele masuri critice depind de ce poti face tu. Salvarea vine sau nu, repede, peste un timp prea mare, sau niciodata.

"Multumesc ! La mine pe barca este obligatorie purtarea vestei in permanenta , deci nu ar fi vorba de cei de la mine din ambarcatiune . "

Asta e regula ta, sau e impusa de vreun regulament? Eu n-as indrazni sa cer "echipajului" (Seasick) sa poarte PFD-ul pe o mare linistita intr-o zi caniculara. Anul asta nici cand am fost snorkeling 11 nm in larg n-am purtat PFD-ul si USCG n-a mai zis nimic. Ar fi fost mai usor pentru rechini sa-si ia gustarea... :)
Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320

Zodiac

Regula mea si a sotiei...ea sustine ca ii tine si de cald  ;D ! Pe catei nu i-am intrebat ;D...le pun vestele direct .
O consider si o protectie solara eficace .
Cele de ape interne sunt si confortabile :

https://www.secumar.com/en/product/jump-pro/

Si cele de off-shore sunt confortabile dar cam grele .

PS - De ce nu pot trimite poze pe MP ?

DoiNomazi

Citat din: Zodiac din August 23, 2019, 12:48:29 PM
Regula mea si a sotiei...ea sustine ca ii tine si de cald  ;D ! Pe catei nu i-am intrebat ;D...le pun vestele direct .
O consider si o protectie solara eficace .
Cele de ape interne sunt si confortabile :

https://www.secumar.com/en/product/jump-pro/

Si cele de off-shore sunt confortabile dar cam grele .

PS - De ce nu pot trimite poze pe MP ?

Pai, asta era ideea principala, ca intr-o zi caniculara tine (prea multa) caldura... :) Capt. Seasick refuza PFD-ul in kayak/gonflabila in zilele insorite rau (calduroase) si era cat pe ce s-o trimit "to the brig" pentru insubordonare... :)

La noi pe "nava" ordinele se executa! (cu ezitari si vociferari)

Sigur ca tu procedezi cum va este voua mai potrivit si mai bine.

Zodiac

Pai aici e...alegerea ;D...arsuri solare vs caldura  ;D . Eu am descoperit ca un tricou + sapca ude fac minuni .

Zodiac

Se pare ca incep sa colectionez lucruri inutile , colac prea mare , suport colac din inox prea mic pentru barele mele , suport roata de rezerva care nu se potriveste !

DoiNomazi

Citat din: Zodiac din August 23, 2019, 08:07:08 PM
Se pare ca incep sa colectionez lucruri inutile , colac prea mare , suport colac din inox prea mic pentru barele mele , suport roata de rezerva care nu se potriveste !

N-ai si tu o pupaza? Pentru colac, zic... :)

Zodiac

Am destule dar nu cred ca e de acord sotia  ;D !

Zodiac

Pentru ca si eu am primit multe informatii valoroase de la colegi consider ca a venit momentul sa impartasesc si eu din experienta mea...inca slabuta  ;D, dar e mai bine decat nimic ;D .

Am avut ocazia sa folosesc luminile de noapte pe Dunare si acum inteleg de ce mi-au spus multi colegi ca nu e nevoie de proiectoare .
Luminile se vad bine si de departe iar cea alba de 360 grade da lumina foarte buna si in barca .
Aveam o impresie gresita despre cat de vizibile sunt...pentru ca eu le-am verificat ziua si noaptea dar intr-o curte cu reflectoare aprinse .

Din pacate exista multi care nu dau 2 bani pe siguranta lor sau a celorlalti !
Seara pe intuneric , pe Dunare ''vajaiau'' o gramada de inconstienti cu viteze destul de mari fara nici o lumina si care treceau destul de aproape de mine si unii de altii .
Pretul unui set de lumini e pe la 2 pachete de tigari :
https://motoarebarci.ro/set-lumini-navigatie-de-urgenta.html
Am mai discutat si cu cateva persoane care merg cu barcile si mi-au zis ca exista si variante mai ieftine , cumpara 3 lampi mici de jucarie cu led...pe la 20 de lei toate 3 si le lipesc pe barca , au zis ca tin cam 2 ani . Ceva de genul :
https://www.emag.ro/set-2-faruri-de-bicicleta-din-silicon-led-3-faze-iluminare-14657/pd/D6ZZBDBBM/
Sub pretul unui pachet de tigari :
https://www.emag.ro/stop-bicicleta-3-led-uri-2-moduri-de-iluminare-rosu-1010/pd/D3Y1CKBBM/
https://www.emag.ro/stop-bicicleta-3-led-uri-2-moduri-de-iluminare-alb-1011/pd/D2Y1CKBBM/?ref=graph_profiled_similar_1_1&provider=rec-go&recid=rec_golang_49_93889702a6e46532a11dea9cfc7ad830_1568726041&scenario_ID=49

Cateva referiri si la statie :

- sunt multumit de simplitatea meniului
- are multe functii
- asa cum ma asteptam canalul international 70(cred) este conditionat de introducerea codului MMSI
- se aude destul de tare si clar , am ascultat multe comunicatii , mai mult intre nave , chiar si din centrul Brailei
- nu am intrat in emisie nici macar pentru o proba de statie , nu vreau amenzi
- din pacate in mers de la zomotul motor&apa dupa 3500 de ture nu se mai intelege prea mult
- o sa o folosesc doar in caz de urgenta...adica mi-as dori sa nu o folosesc niciodata ;D
- desi poate sunt visator mi-as dori sa se elibereze un canal de genul celui 22 de pe CB unde sa schimbam informatii intre colegii de pe ape

Spor !