Salutări!
O barcă vine la pachet cu un vis al cumpărătorului. Și de la visul fiecăruia, lucrurile iau diverse direcții.
Avem prieteni care și-au adus bărcile pe ocean, de exemplu Decebal, care astfel și-a făcut călătoria vieții, a mai ținut barca două sezoane și a renunțat la ea. Alții și le-au adus pe uscat și le folosesc sezon de sezon. Omul își găsește barca și barca își găsește omul.
Vreau să spun că dacă scopul este călătoria iar Takeabit are experiența și dorința, poate pleca și pe ocean.
Opinia mea, ca și a colegilor, este că barca nu se pretează la astfel de pasaje. E drept că s-a traversat oceanul și în barcă cu vâsle. Dar cu ce eforturi și ce riscuri, se pune problema

.
O barcă de 8m, într-o călătorie pe mare din Olanda în România, are de înfruntat multe, călătoria va dura nedefinit (în funcție de vreme) și va costa la fel: nedefinit. Singura orientare financiară este că va costa scump. Combustibil, marine, hrană, accesorii, posibile și foarte probabile probleme la motor ori alte lucruri cu grad de uzură, ce pot ceda.
Călătoria pe canale și Dunăre este ceva mai facilă. După ce se trece de Rinul menționat de Bogdan, canalele înseamnă combustibil și uzură nervoasă de stat la eche. Viteza va fi mică (după motor), așadar timpul se va dilata corespunzător. Popasurile cu cât vor fi mai numeroase, cu atât vor aduna costuri mai mari.
Aici am o mențiune. Dacă se va prefera varianta fluvială, poți gândi totul ca o excursie, pentru a transforma binomul cheltuială+oboseală, în cheltuială+distracție

.
Pentru eventualitatea în care motorul este prea slab pentru a duce barca în zonele de canal cu curent din prova, e bine de luat în considerare un outboard auxiliar. Se încadrează la capitolul ”Paza bună”. Și 4-6 cai dacă are, tot e ceva.
Asta despre ideea sau plăcerea de a merge pe ape, oricare ar fi ele.
Dacă se dorește doar transportul către România, cred că este bine de luat în considerare că barca întrunește cele mai bune condiții de transportabilitate: se încadrează în gabaritul obișnuit.
Astfel, transportul rutier va fi de departe, cea mai rapidă și eficientă soluție. Eficientă financiar.
Până în aprilie mai este ceva timp, așa că iarna va fi un sfetnic mai bun decât o singură noapte

Succese și să te vedem cu ea în țară!