stie cineva modele de veliere mici (pana in 23 picioare, hai 26) cu cockpit central ? cred ca ar fi interesante. multumiri anticipate
Salut Vasile, căutam să-mi dau seama despre consistența subiectului. Despre velierele cu cockpit central, numai de bine, pe două considerente:
1. Acest tip de cockpit este mai puțin expus decât cel de pupa
2. Mișcarea bărcii pe valuri este resimțită mai ușor, acolo, la centrul ei. Deci ar fi mai confortabil pentru marinar.
Părțile mai puțin bune ar fi:
1. Cockpit-ul central este destul de ”adunat”, pare strict utilitar. Bine protejat, dar mai mic decât variantele cu cockpit pupa.
2. Separarea spațiului interior devine convenabilă doar la bărcile foarte mari, la care interiorul e atât de înalt că se poate trece în picioare și pe sub cockpit. Având cabină prova și cabină pupa, barca își fragmentează interiorul, iar asta de obicei dă senzația de micșorare a habitaclului. Mai mult, trecerea din salon în cabina pupa se face prin cockpit (excepție velierele foarte mari).
Acum strict la topic: pentru un velier mic, acest tip de cockpit înseamnă fragmentarea spațiului interior (și așa restrâns), în două cabine și mai mici, între care accesul se face prin exterior.
Treaba asta este clar un minus, și urmează întrebarea, pentru ce se face acest compromis?
Răspuns: pentru că un cockpit central, ”scutură” mai puțin pe valuri, fiind așezat la mijlocul bărcii.
dar asta nu stă în picioare și la astfel de mici veliere, deoarece o barcă mică urcă fiecare val și simte fiecare mișcare a apei. Așadar va resimți și din cockpit central ca și din cockpit de pupa.
În concluzie, părerea mea e că acest tip de cockpit devine un dezavantaj la un velier de mici dimensiuni. Acesta nu face călătorii peste mări și oceane, anvergura lui îl obligă să resimtă orice mișcare a apelor, iar interiorul unei bărci mici este bine să fie dintr-o bucată și pe cât se poate nefragmentat, deschis, fără cabine.
P.S.
Asta a fost doar opinia mea despre acest tip de bărci. Modele nu știu, doar Vali a avut în memorie exemplul acestui Buckler 24 . O barcă elegantă, cu aspect de galion, multe vele (ceea ce implică multe manevre fixe și mobile), multă bucurie vizuală și desigur puțin pe linie de aspecte practice

.
Așa e în viață, nu le poți avea pe toate