Delta de vis

Creat de Sam, August 25, 2019, 10:12:03 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Sam

Salutare tuturor,

Tocmai s-a implinit o saptamana de cand m-am intors din delta, dupa primul tur facut cu barca proprie si vreau sa va povestesc in cele ce urmeaza cum a decurs.

Pe 9 august, impreuna cu un bun prieten, am pornit de acasa cu planul de a ajunge pe lumina in Crisan, urmand sa campam in zona Bogdaproste.
Din pacate, am plecat destul de tarziu din Iasi si fiind prima data cand urma sa dam barca la apa in Tulcea, pe drum am inceput sa nu mai fim asa siguri ca vom reusi sa ajungem unde ne-am propus inainte de lasarea serii.
Nici o problema ne-am zis, suntem in concediu, n-avem nici o graba, asa ca unde ne prinde seara, acolo vom campa; poate vom reusi totusi sa lasam barca la apa si daca e prea tarziu, campam pe malul celalalt al Dunarii, sau imediat dupa intrarea pe bratul Sulina. Eram relaxati, incepusem deja sa savuram lipsa presiunii timpului si a oricarei constrangeri – era concediul mult asteptat! Singurul motiv de stres era ca fiind aproape de oras, crestea riscul furtului barcii...
La Galati, am facut o oprire scuta la Vali si i-am impartasit indoielile noastre cu privire la camparea din seara respectiva. Sfatul lui a fost sa trececem Dunarea cu bacul, iar apoi, in drum spre Tulcea la Luncavita, sa facem dreapta si sa mergem vreo 10-12 km pana intram intr-o padure; acolo urma sa dam de un lac pe malul caruia puteam campa; numai sa nu fie intalnire de bikeri zice Vali, ca anul trecut cam pe la vremea asta s-au adunat acolo venind din toata tara!
Gata, acolo mergem, da-i incolo de bikeri! Pe bac am vazut doua cupluri cu doua motociclete, pe drum spre Luncavita inca cateva, iar la Cetatuia (locul recomandat de Vali pentru campare), ce sa vezi, adunarea bikerilor era in toi! 😊
Ne-am retras si am campat la cativa kilometri distanta, intrand cateva sute de metri pe un drum forestier. Se auzea usor, in departare, muzica bikerilor; muzica buna, rock, care la un moment dat a incetat si se mai auzeau doar urletele sacalilor...
A doua zi dimineata devreme ne-am pornit catre Tulcea admirand frumusetea padurii in care campasem – e o padure deasa, sanatoasa, frumoasa si foarte bine ingrijita, curata; face parte din Parcul National Muntii Macinului.
La Tulcea am lasat barca la apa la ARBDD – servicii foarte OK, ii recomand: taxa parcare 10 lei/zi masina, 10 lei/zi peridocul, 15 lei lasat barca la apa cu masina ta, 25 lei cu masina lor si la fel si scosul barcii.
De la Tulcea, am luat-o la vale pe navigabil pana la Crisan unde am oprit pentru a ne vedea cu cativa vechi prieteni. De la Crisan, pe Dunarea Veche, Canalul Bogdaproste, pana am intrat in ghiol, apoi am intrat pe un alt canal care ne-a dus la cabana pescareasca a lui nea Florea, cel care cu multi ani in urma ne-a aratat ce inseamna delta cu adevarat si ne-a facut sa o indragim pe vecie.
Ne-am instalat corturile langa cabana si am plecat la pescuit (spinning) pe ghiol, canelele si japsele adiacente. Era foarte cald, iar apa avea 30 C! Japsele erau in mare parte colmatate, pline de bradis, iar stiuca era foarte mofturoasa; am prins totusi mai multe marlite cam pe la 1 kg bucata si ceva bibani nervosi. Am retinut doar ce ne-a trebuit pentru un gratar.
A doua zi dimineata, am strans corturile, si am plecat spre Mila 23 trecand prin Lacul La Amiaza, apoi prin Trei Iezere, Canalul Eracle si Dunarea Veche. La Mila, am facut un popas, am mancat si dupa ce am baut si o cafea, ni s-a facut din nou chef de plimbare – am hotarat sa mergem spre Matita si Babina, cu speranta ca pe-acolo sunt stiucile mai flamande.
Am intrat din nou pe Canalul Eracle, apoi putin in Lacul Radacinos, dupa care am continuat drumul pe Eracle pana in Lacul Miazazi si apoi in Matita, Babina si Lacul Dracului, unde am admirat frumusetea intinderilor mari de apa, caci stiucile epocale s-au ferit din calea noastra 😊
Spre seara am instalat corturile pe malul canalului care duce spre Lacul Merhei si am mai prins cateva marlite si cativa bibani. Locul era foarte linistit, eram doar noi in zona. Chiar ne-am intrebat cum de nu mai circula si alte barci cu turisti sau localnici...
Dimineta, am mai prins cateva marlite si bibani din care am hotarat sa facem o saramura! Aveam la noi cateva cepe, ardei si condimente (mirosenii cum le zicea nea Florea 😊), asa ca ne-am pus pe treaba si iata cea a iesit:
Poze lipsa! Am sa revin cu poze alta data - acum nu stiu de ce nu reusesc sa le postez!
Peste proaspat, gatita la foc de lemne in salbaticia deltei, ce sa va mai spun... A fost nepaipomenit de buna!
Cu burtile pline, am strans corturile si ne-am facut planul pentru restul zilei: intram in Merhei, apoi continuam spre Letea, Cardon si poate reusim sa ajungem in Golful Musura.
La scurt timp dupa ce am pornit la drum, am inteles de ce eram doar noi prin partile alea – putin mai departe de locul unde am campat, canalul se cam infunda – era plin de iarba si intrarea in Merhei a fost foarte dificila. Dupa ce am intrat in Merhei (pe la coada lacului), ce sa vezi – plin de iarba, frate! Am tras la vasle o gramada, caci motorul nu-l puteam folsi din cauza bradisului care bloca elicea. In timp ce dadeam la lopeti, ne tot intrebam daca e bine sa continuam sau sa ne intoarcem pe unde am venit. Cu greu, am trecut de zona cu apa mica si plina de iarba si am ajuns la apa ceva mai adanca unde am putut porni motorul. Chiuiam de bucurie pe mijlocul lacului Merhei – sentimentul de libertate absoluta pe care l-am incercat acolo, pe intinderea aia nesfarsita de apa, singuri, departe de orice forma de civilizatie, a fost nemaipomenit!
Am strabatut lacul in lung si am iesit prin canalul ce duce catre Letea. Canalul care strabate grindul era destul de ingust si pe alocuri cu apa foarte mica. Din loc in loc, cate o turma de vaci se racorea in apa canalului si ne bloca drumul.
Am ajuns la Letea, unde am facut un popas scurt, doar cat am mancat de pranz si n-am mai zabovit, caci doream sa ajungem pe lumina la Golful Musura, unde speram noi, sa putem innopta pe mal.
Am trecut prin sau pe langa Cardon, nu ne-am dat seama, deoarece din barca n-am vazut decat acoperisul unei case si... nimic altceva.
Nu dupa mult timp, am reusit si am intrat in Golful Musura! Intrarea a fost putin cam dificila din cauza apei mici si a vegetatiei abundente, dar reusisem! Pluteam fericiti in mijlocul acelei splendori a naturii, parca nevenindu-ne sa credem ca am ajuns pana acolo!
De innoptat pe malul golfului, nici vorba, nu aveai unde. Asa ca n-am zabovit prea mult caci trebuia sa gasim un loc de campare pentru ca nu mai era mult timp pana sa se lase seara. Am taiat golful de-a curmezisul si am intrat in bara Sulina, dupa care am gasit un loc bun de campare in amonte de Sulina, pe un canal lateral.
In dimineata urmatoare, ne-am intors in Golful Musura sa faem baie; cand am ajuns acolo ataca avatul peste tot in jurul nostru, numai de naulcile noastre nu s-a atins!
Dupa baie, am plecat spre Lacul Lumina, trecand prin Rosulet, Rosu  (unde am trecut pe langa fosta tabara de tineret, acum parasita ☹)si Puiu. Pe drum, am tot incercat o stiucareala, dar nimic, ca-n fantana! Apa deja era verde, tulbure si foarte calda, prin toate lacurile prin care am trecut, asa ca n-am avut nici macar o trasatura, toata ziua! Bune si conservele 😊.
Am innoptat pe canalul care iese din Lumina si duce spre canalul Caraorman; desi am facut foc, pana sa ne bagam in corturi, ne-au zapacit tantarii, mult mai rau decat in serile precedente.
Dimineata am pornit din nou la drum, pe Caraorman la vale, pana la Crisan unde am facut un popas si am mancat de pranz. De-acolo ne-am dus din nou la Bogdaproste si ne-am instalat corturile langa cabana lui Florea. Am mai incercat sa pescuim prin zona, dar se stricase apa si pe-acolo, asa ca asta a fost a doua zi fara peste ☹.
In ziua urmatoare planul era sa mai incercam sa pescuim dimineata, iar dupa-masa sa mergem spre Tulcea si sa innoptam pe undeva pe malul Dunarii prin dreptul orasului, dar cand ne-am trezit, am constatat ca se cam schimbase vremea – se racorise binisor si vantul sufla destul de tare.
Am mai avut o discutie telefonica cu Vali care ne-a sfatuit sa o intindem mai repede spre Tulcea, caci la Galati sufla foarte tare vantul, si se rupsesera si cativa copaci. Asa am facut – de frica valurilor, am strans imediat corturile si am plecat spre Tulcea pe navigabil. Pe bratul Sulina, nu au fost valuri mari, in schimb cand am intrat pe Dunare inainte de Tulcea, da! Barca s-a comportat excelent pe tot parcursul excursiei, dar aici am apreciat cel mai mult stabilitatea barcii, felul cum taie valurile fara sa stropeasca si bordurile inalte! Vali, chapeau bas!
Pentru ca am ajuns la Tulcea mai devreme, am hotarat sa scoatem barca din apa si in loc sa campam pe malul Dunarii, am campat din nou in padurea cea frumosa de langa Luncavita. Bikerii plecasera, dar datorita celor doua zile libere (ziua de Sf. Maria + inca una de la Viorica), locul lor a fost luat de petrecareti care dadeau manelele la maxim... Ne-am indepartat din nou de acel loc si am campat linistiti in padure.
A fost ultima noapte inainte de intoarcerea acasa, dar eram atat de satisfacut de excursia facuta, cum nu am fost de multa vreme! Pe toata perioada cat am fost in delta, nu am intalnit cocalari vitezomani care sa nu reduca viteza la intalnire, nu am avut nici un control de nici un fel si nici gunoaie prea multe nu am vazut pe unde am umblat. Si noi am avut saci menajeri de-acasa si nu am lasat in urma absolut nici un gunoi.
Cam asta a fost prima iesire in delta cu barcuta proprie – satisfactie maxima! Chiar daca de pescuit nu am pescuit cine stie ce, dar am fost autonomi si plimbarea facuta a fost de milioane!!!
Vom reveni, sper, in delta, pe la sfarsitul lui octombrie, cand cred ca ne vom plimba mai putin si vom pescui mai mult 😊!
Toate bune si cat mai multe plimbari reusite pe apa tuturor!



Sam

Nu reusesc sa inserez cateva fotografii folosind butonul "Inserare Imagine", asa cum faceam si pana acum. Mai are cineva problema asta?

Vali

Citat din: Sam din August 26, 2019, 07:21:05 AM
Nu reusesc sa inserez cateva fotografii folosind butonul "Inserare Imagine", asa cum faceam si pana acum. Mai are cineva problema asta?

Cred ca e din cauza rezolutiei mari a pozelor. E problema veche, ar trebui redimensionata rezolutia, sau puse pozele pe server extern, este un tutorial pe pagina principala a forumului, la Shoutbox.

Multumim pentru povestire :).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Sam

Vali, nu cred ca e din cauza dimensiunii mari a pozelor - le-am redus dimensiunea si le-am salvat separat inainte da a incerca sa le inserez in postarea facuta. Cred ca e altceva...

Sent from my SM-G965F using Tapatalk