Constructie Jon Boat GF 16 Bateau

Creat de catalinp, Septembrie 22, 2019, 12:19:36 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

diles

asa e dar la tesatura taiata in diagonala fibrele rezultate sant la 45grade ceea ce ati asigura o rezistenta dubla la rupere la inbinare mai mult decat suficient.

catalinp

Ceva mici ajustari mai sunt de facut la foredek. Din pacate planul nu are atat de multe detalii de constructie cum eram obisnuit cu cel de la caiac.

Imediat ce debarc pasagerul clandestin ma apuc de lipit cu epoxy elementele.




Maine poimaine am de pus banda, iar proiectantul recomanda banda biaxiala de 350 g/m2. Help me pls.


Wood Duck 12 - CLC

catalinp

@Diles, nu te contrazic.  Am mai taiat banda din tesatura coada de randunica si -s satul pana peste cap de firele alea care se destrama. As vrea ca asta sa fie ultima solutie.

Legat de fibra, incerc sa-mi amintesc discutia initiala avuta cu Vali. El spunea sa vin cu doua straturi de fibra din aia simpla roving si sa le suprapun asftel incat ele sa formeze unghi de 45. Practic una ar trebui sa fie pusa pe diagonala.

Doua asfel de fibre de 200, fac si se comporta cat o biaxiala de 400?
Wood Duck 12 - CLC

catalinp


niciodata clemele nu sunt destule:


copaie in toata regula
r
Wood Duck 12 - CLC

catalinp

Va salut,
Reiau postarile la proiectul meu.
Iarna/primavara mi-a adus mult mucegai in placaj pe care am incercat sa-l elimin pe cat se poate folosind substante pe baza de clor.

[/url]

Am efectuat cusaturile si am filetat la minim astfel incat sa pot da jos sarmele/bridele, urmand sa revin cu un strat mai gros de rasina+rumegus peste care sa aplic banda.

[/url]

Din nefericire in momentul de fata fundul barcii se prezinta destul de ondulat. Nu -mi dau seama daca dupa laminare si aplicarea baghetelor longitudinale se va mai indrepta. Sper doar ca printr-o prindere mecanica a baghetelor sa trag fundul dupa ele.

[/url]

Credeti ca e o problema majora?
Wood Duck 12 - CLC

Vali

Daca pui nervuri (redane) pe fund, va trebui sa tragi cu holzsuruburi dinpre placaj spre sipcile din lemn masiv ale redanelor. In felul asta fundul va urma curbura mai corecta a redanelor. Cel mai bine e sa folosesti "negrese" (holzsuruburi pentru rigips), fiindca poti forta mai bine placajul sa aiba contact cu sipcile.

Cred ca ar fi bine sa pui 2 redane laterale si o chila centrala, putin mai inalta. Inainte de a le strange cu holzsuruburi ar trebui sa dai bine cu epoxy suprafetele de lemn care vor fi in contact. Abia dupa aceea poti sa rotunjesti muchiile redanelor si sa dai cu tesatura si epoxy, care iti vor pastra forma fundului si il vor proteja la umezeala si abraziune.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

cristiantutuianu


diles

vezi ca mucegaiul inseamna umiditate in placaj,trebuie uscat bine la soare inainte de a aplica fibra.fundul sa il indrepti neaparat inainte de fibra,desi ar fi de preferat sa dai un strat de fibra continu pe fund dupa care sa aplici redanele.

catalinp

Va salut,

Proiectul include doua redane pentru fund si doua pe laterale (babord si tribord) ce au rol structural. Proiectul zice : intai laminare apoi redane.

Dilema este: laminez fundul pe exterior si apoi pun redane-le tragandu-l cu negrese sau montez/lipesc/infiletez redanele si apoi le laminez impreuna cu fundul? Tesatura aia biaxiala de 400 g/mp o fi suficient de supla sa-mi imbrace   unghiurile alea pe care le fac redanele cu fundul?

Oare daca fac intai laminare fundul ala mai e suficient de elastic sa se muleze dupa redane sau se intampla invers, sectiunea unei sipci fiind de 25x25 mm?
Wood Duck 12 - CLC

NessyRO

@catalinp
Doar o opinie:
   Cred că este greșit să laminezi suprafețele și apoi să aplici redanele. Ceea te interesează este să obții rezistență structurală. Aceasta este dată într-o oarecare măsură de lemnul care le dă forma dar în cea mai mare măsură în fibra laminată care are o durată de viață, duritate și rezistență la deformări elastice incomparabil superioare lemnului. Dacă mai întâi laminezi suprafața te poți confrunta cu eventuale prize imperfecte ale redanelor (chiar dacă aplici ud pe ud) datorită prafului, grăsimilior, etc. Eforturile de deformare a structurii dar și cele dinamice, date de contactul cu apa nu sunt chiar neglijabile...
   Pentru a reuși o laminare corectă a redanelor, rotunjește muchiile și creează raze de racord la bază prin umplutură de chit din tocătură de fibră (vezi aici https://forum.capcompas.ro/index.php/topic,2084.45.html, fig.24).
  Spor!
Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world. - A. Einstein

catalinp

Va salut,

Multumesc mult pentru sugestii. Voi tine cont de ele. Momentan sunt blocat din motive meteo. Lucrul la exterior fara acoperis , pentru astfel de proiecte, e o greseala impardonabila.

NessyRo: Inteleg si sunt de acord cu punctul tau de vedere, numai ca nu stiu (luand in calcul toate rotunjirile posibile) daca voi putea mula acea tesatura care pentru moment mi se pare destul de "scortoasa".

Combinand propunerea ta si cu cea a lui Vali , ma gandesc la urmatorul scenariu:
- fixez redanele (fara lipire) cu ceva suruburi (surub cu cap cat mai plat si piulita), astfel incat sa indrept fundul, piulita fiind pe redane
- laminez interiorul, asumandu-mi faptul ca se vor vedea minimal acele capuri de surub

Dupa care am doua variante:
1. lipesc redanele si ingrop piulita in ele, laminez cap coada tot, unitar
2. scot redanele, laminez fundul, lipesc  redane si....cu fasii laminez doar redane.

Logic mi se pare punctul 1. , insa am rezerve cu privire la cum se comprta biaxiala de 400-440 (nu mai tin minte gramajul) la mularea pe unghiuri. Poate sa o fixez mecanic cu niste capse in prealabil. Apelez la experienta celor care s-au confruntat cu asa ceva.

Multumiri,


Wood Duck 12 - CLC

diles

nu se va mula fibra pe redane,e prea groasa.pune niste redane provizorii pe interior fixate la capete in coaste pentru a tine fundul drept si trage o fibra continua pe fund,foarte important.uita de fixarea fibrei cu capse sau alte cele,nu merge,rotunjeste bine muchiile altfel se va ridica fibra la margini.

catalinp

Multumesc @Diles. Ce intelegi prin: "trage o fibra continua pe fund"?
Cred ca ma va lamuri raspunsul la intrebarea de mai jos:
Presupunand ca voi indrepta cat de cat acel fund, cum ma sfatuiti sa aplic fibra pe exterior:paralel cu axul barcii sau perpendicular pe el cu plecare de la pupa? (fibra are 120 cm latime)


Va salut cu drag,
Wood Duck 12 - CLC

diles

intai pui o fasie de intaritura pe colturile barcii dupa care pui fibra pe lungul barcii incepand de la copastie si o lasi sa se suprapuna pe fund pentru mai multa rezistenta.ar fi mai eficient sa lucrezi ud pe ud,mai putina munca si rezultate finale mai bune.asta inseamna sa aplici fibra pe colturi si imediat sa aplici si panza peste inainte sa se intareasca rasina,si mai bine ar fi sa pui fibra pe colturi panza peste si sa le laminezi inpreuna,mai mult de aranjat fibra dar cel mai bun rezultat,mai mult nu risti sa se intareasca rasina inainte sa termini.

catalinp

Va salut,

@Diles voi face intocmai cum ai sugerat.

La mine ploua de vreo doua saptamani zilnic, asa ca inafara de cateva inspectii in care am constatat ca iar balteste apa pe barca intoarsa cu fundul in sus, nu prea am facut mare lucru. Voi profita de aceasta "elasticitate" a fundului , data de apa pentru a-l indrepta imediat ce prind o fereastra. Ieri mi-am pregatit ceva sipci pentru treaba asta. 

Am mai unit niste baghete pentru redanele laterale si voi incerca sa le tai in unghi . Desi in proiect scrie ca au rol structural, personal le vad mai mult ca un soi de protectie antistropire. Sectiunea este cea a unui triunghi dreptunghic cu catelele de 21 si 42 mm.
Practic am o bagheta de lemn cu sectiune de 21x42 si lungime 4000  pe care voi incerca sa o tai pe diagonala sectiunii. Nu cred ca cele doua piese rezultate vor fi 100% egale , dar sper sa reusesc macar feliatul. Cateta mare urmeaza sa fie lipita de laterala barcii, unghiul drept fiind in partea de jos. La minarea acesteia va fi o mare provocare.
Wood Duck 12 - CLC