Anozi ponton ?

Creat de RaduD, Noiembrie 09, 2019, 08:39:37 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

RaduD

Salutare colegi,
Dupa cautari  indelungi, am luat un ponton metalic, construit din teava de subtraversari si cu ceva ani in spate de leganat. Firesc, dupa ce l-am plimbat (pe apa) pana la refugiul meu din delta, a urmat etapa reconditionarii: ridicat pe mal, taiat balustradele vechi si strambe, slefuit, curatat, grunduit, vopsit...urmeaza podeaua si eliberarea malului  :)
Pana atunci, cred ca ar trebui sa clarific chestiunea (electro) coroziunii, observata la slefuit. Partea de jos a flotoarelor avea puncte de rugina care, dupa curatare, au ramas ca niste ciupituri destul de adanci in metal.
Cum nu-mi doresc sa il ridic anual pe mal pt curatare si revopsire, ma gandeam daca atasarea unor anozi de magneziu / aluminiu ar putea sa ii prelungeasca oarecum perioada dintre reconditionari si durata de viata. Eu unul n-am gasit informatii pe subiect dar mergand pe ideea protectiei catodice a motoarelor sau navelor ma intreb daca solutia ar face sens....
Daca da, vreau sa stiu detalii gen cum ar tb amplasati acesti anozi si cati, ochiometric sau altfel ? Mentionez ca dimensiunea flotoarelor e de 5 m cu 80 cm diametru.
Alta dilema, de unde se pot cumpara anozi pt asa ceva? Cei pt motoare mi se par mult prea mici pt corpul asta...
Daca aveti cunostinte, informatii sau experiente (si dispozitie ) nu va sfiiti ... Multumesc

pelicanul

In primul rînd cred că ar fi mai ieftin să folosești anozi de zinc în loc de magneziu sau aluminiu.

In cazul tablei de oțel se calculează cel puțin 1 kg de zinc pentru fiecare metru patrat de suprafață care trebuie protejată. Deci la fiecare metru pătrat de suprafață imersă din oțel vei folosi un anod de 20x7x1 cm. Dacă se folosește mai mult zinc protecția va fi mai bună, dar nu se justifică din punct de vedere economic. In apă sărată, în proporția de mai sus, un anod rezistă 2 - 3 ani. In apă dulce, probabil 4 - 5 ani. Oricum, ideea este că anodul se distruge (este de sacrificiu), deci dacă după un an în apă nu se observă nici o pierdere de substanță la suprafața anodului înseamnă că acesta nu a fost bine fixat și nu face contact cu metalul care trebuie protejat.

Dacă ai elemente submerse din oțel inoxidabil (sau bronz sau cupru), de exemplu elice din inox,  pentru a proteja elementele de fier de lîngă ele se suplimentează zincul pînă la 20 kg zinc pentru fiecare metru pătrat de oțel inoxidabil. Nu cred că e cazul la pontonul tău.

Anozii pentru flotoarele din oțel ale pontonului se montează la distanțe egale pe toată suprafața. În cazul în care pontonul se mișcă mai des (la remorcă) sau stă în curentul apei (Dunăre, canal etc) anozii se vor pune mai deși la capetele flotoarelor pentru că acolo se formează vîrtejuri și coroziunea este mai intensă.

In orice caz, ar trebui pusă cel puțin cîte o pereche de anozi la aproximativ 0,5 m de fiecare capăt al fiecărui flotor. Deci ai nevoie de opt anozi de 1,5 - 2 kg  (de exemplu 30x10x1 cm) bucata pentru o suprafață submersă de aproximativ 12 mp.

Anozii se fixează cu șuruburi de niște capete de platbandă care apoi se sudează în partea de sub apă (opera vie) de tabla flotoarelor (după îndepărtarea vopselei) Sau, dacă găsești zinc și ai unde să torni se pot îngloba capetele de platbandă în anod direct la turnare. Vezi poza. Anozii nu se vopsesc absolut deloc, restul tablei se poate vopsi cu orice fel de vopsea.

RaduD

Multumesc pentru info !
Da, cred ca aluminiul sau zincul e preferabil, avand in vedere cantitatile indicate. Insa nici din astia nu gasesc ....Mai sap netul  ::)

bbl81

Citat din: RaduD din Noiembrie 09, 2019, 07:40:33 PM
Multumesc pentru info !
Da, cred ca aluminiul sau zincul e preferabil, avand in vedere cantitatile indicate. Insa nici din astia nu gasesc ....Mai sap netul  ::)


ca sa scapi de costuri destul de ridicate, mergi la un centru de colectare si cumpara aluminiu (te intelegi cu baietii de pe acolo). Dupa aceea iti faci o miniturnatorie din caramida refractara/arzator pe gaz, si torni singur anozii pe o platbanda. La urma, platbanda o sudezi de ponton.
"O zi proasta de pescuit este mai buna decat o zi buna la munca"

RaduD

Cautand printre fotografii mi-am amintit de acest topic.
Multumesc colegilor, pentru solutii, am finalizat mai demult lucrarea, pe magneziu si platbanda.
Voi incerca sa verific anual starea anozilor fara sa scot pontonul, ca e deranj mare....Atasez si o poza cu ce a iesit


RaduD


charlie

Daca la balamalele pasarelei catre ponton ai ceva cablu flexibil care sa asigure contact electric bun vei proteja si picioarele pasarelei cu anozii :)

RaduD

Citat din: charlie din Martie 01, 2021, 04:39:02 PM
Daca la balamalele pasarelei catre ponton ai ceva cablu flexibil care sa asigure contact electric bun vei proteja si picioarele pasarelei cu anozii :)

Nu m-am gandit la asta... O sa pun. Multumesc!