Salutare tuturor si la multi ani pe 2020.
Cu ani in urma m-am informat mult despre barcile cu vele construite din otel, datorita avantajelor lor: soliditate extrema, simplitate a constructiei, comportament nautic foarte bun datorat inertiei, accesibilitate in regim de amator.
Am aflat si care sunt dezavantajele, destul de importante si acestea: deplasament cel putin dublu la aceleasi dimensiuni fata de o barca normala de fibra sau aluminiu, si implicit suprafata velica dubla, motorizare dubla, arborada foarte solida -> scumpa etc. Daca adaugam comportamentul mediocru la vant slab si dificultatea obtinerii unei bune izolatii termice, ni se cam dezumfla entuziasmul.
Acum ceva timp am gasit un articol din Katera i Iahti despre un iaht cu vele construit in sistem hibrid - corpul din otel si suprastructura + interiorul din lemn (placaj). La acel moment nu i-am acordat prea mult credit, fiindca aceasta tehnica nu e deloc raspandita la nivel mondial, iar eu sunt adeptul lucrurilor verificate in practica. Am intalnit aceasta metoda doar la unele planuri mai vechi de la Glen-l, dar fara sa ajung sa vad macar pe net vreo barca functionala de acest tip.
De curand am revenit asupra articolului rusului, constatand unele avantaje surprinzatoare, pe care le voi descrie in continuare. Barca e aceasta:

Pagina web cu prezentarea e aici, merge dat o traducere cu google:
http://www.barque.ru/projects/2002/composite_housing_small_yachtNu voi povesti de design (nici nu conteaza designul din poza, putem oricand alege altceva), ci strict de tehnica de constructie, care ne ofera niste avantaje nebanuite:
1. Deplasamentul rezultat e similar cu cel al unei barci de aluminiu sau fibra de aceeasi dimensiune. Asta inseamna barca fasneata, cu velatura si motorizare moderate, dar cu soliditatea extrema a unui corp din otel.
2. Manopera mai usoara si la corp, si la suprastructura, si la interior, din cauza ca se sudeaza corpul separat, apoi se monteaza bulkhead-urile din placaj si ulterior amenajarile si puntea, din placaj simplu protejat cu epoxy.
3. Izolatia termica necesara e mult mai usor de realizat, partea de otel fiind de suprafata relativ mica, iar puntea + cabina din placaj fiind usor de izolat.
4. Probabil cel mai important avantaj este obtinerea unui centru de greutate foarte coborat, direct din modul de constructie, care determina un necesar foarte mic de lest. De aici rezulta urmatorul avantaj extrem de important:
5. Pescajul se poate reduce mult, pana la pescajul propriu al corpului, daca se lesteaza la interior si se adopta doar un apendice antideriva mobil - derivor briceag sau ghilotina, care se retrag total in corp.
Prin urmare, arealul de folosire al unei asemenea barci devine extrem de extins, se poate intra pe ape foarte mici, in ancoraje altfel inaccesibile, se poate trage barca pe plaja oriunde e permis etc. In plus, se poate folosi tehnica de "a fugi cu furtuna" folosita de proprietarii de Ovni, care ridica derivorul si aluneca odata cu vantul.
6. Soliditatea corpului de otel ne ofera "peace of mind" vizavi de abordaje, esuaj, manevre gresite etc etc, iar orice montam in barca putem fixa mult mai solid decat la o barca din fibra sau lemn - motor inboard, put de derivor ghilotina, carma cu ax sau skeg etc.
Despre dezavantaje, momentan nu prea vad decat eventual vulnerabilitatea imbinarii dintre corp si suprastructura, care poate "lucra" in timp din cauza dilatarii otelului sau a imbibarii cu apa a lemnului din zona.
Rusul recomanda un mastic cat se poate de calitativ si longeviv pentru imbinare, care imbinare se face pe o copastie-miez din lemn pe toata laterala barcii.
Asa ca un corp de otel la dimensiunea dorita, in multigurna, origami sau radius chine se poate ingemana cu o suprastructura din placaj cu epoxy, rezultand ceva si estetic, si functional, si ieftin, si extrem de solid.
Putem alege hidrodinamica optima, iar daca alegem un derivor briceag ne putem echilibra barca sub vele din unghiul de coborare al derivorului.
Putem elimina total rezistenta de apendice a derivorului in anumite conditii (la vant portant sau la motor), avem doar pescajul carenei nude, nu avem fortele de forfecare care se intalnesc la imbinarea chilei cu barca etc.
Din toate aceste motive, doresc si parerea voastra despre acest concept, existand poate lucruri care mie mi-au scapat. Realizarea corpului din otel e la indemana oricarui amator sau meserias cu macar o mana dreapta, partea de placaj e simpla si ieftina de realizat, ramanand ca de obicei arborada si velatura ca si cheltuieli unde nu se poate face rabat.
Astept deci pareri, mistouri, injuraturi etc

. E o chestie care mi se pare foarte promitatoare, iar cine e interesat de detalii poate citi in amanunt pagina rusului mentionata mai sus, fiindca rusul povesteste mult mai detaliat decat rezumatul facut de mine aici.