ABC- ul navigatiei cu panze.

Creat de gadiel, Noiembrie 22, 2011, 09:44:05 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Florio

Citat din: ghrt din Aprilie 18, 2017, 07:52:17 PM
Cruiser decent de 7 metri la 4000€ cu peridoc apt pt transport rutier prin toată Europa mi se pare f greu de găsit. Atenţie la peridoc să nu fie doar de marină (yard trailer), că nu e bun pt transport pe distanţe lungi şi cu viteză.
Dincolo de trick-ul cu acoperişul care se ridică, bărcile cu headroom de 2m şi sub 7 metri LOA arată f. urât. Le recunoşti după faptul că au un mare bulb pe post de cabină. De obicei urcă şi prost în vânt.

Eu nici nu cunosc vreun velier de 7m (23 picioare) cu inălțime de 2m în cabină. Probabil proiectarea nu suportă așa ceva în condiții decente.
O cabină de 2m înălțime este o calitate a bărcilor de peste 32 picioare.

iris

la catamaranul meu,Woods a prevazut un popbottom,adica o platforma care coboara 300mm doar cand esti la chei.
   Asta+hatch-ul care se ridica,ar fi dat o inaltime de 185 cm.
     Am fost tentat,ba chiar am decupat puntea,dar mi s-a parut complicat,nu stiu...,si am renuntat.

iris

Rog frumos colegii sa ma sfatuiasca:
   -cum aflu distantele pe  Dunare ,intre punctul A si punctul B(un site cu distante)
   -un site cu prognoza vremii pe Dunare.

Incep sa fac socoteli :) :) :)

Multumesc frumos.

pelicanul

http://www.afdj.ro/ro/cotele-dunarii

Are și kilometri, și nivelul apei și link pentru meteo. Și link-uri pentru porturi din alte țări.

ghrt

Citat din: Florio din Iunie 11, 2017, 07:52:44 AM
Eu nici nu cunosc vre-un velier de 7m (23 picioare) cu inălțime de 2m în cabină.

Sunt, deoarece au şi englezii lunganii lor cu bani aşa şi aşa. Eu am citit de Westerly Pageant 23, Virgo Voyager 23, Macwester Rowan 22. La aprox. 1.80m găseşti  Jeanneau Tonic 23, Hunter Horizon 23 şi bărcuţa mea, Leisure 23SL.
Newbridge au făcut multe modele de fapt, au chiar şi cu cabină de pilotaj, o barcă de 19 ft cu cort etc. Şi nu numai ei. Depinde de priorităţile cumpărătorului. Acum se vând uzual cruisere mai lungi, aşa că înălţimea în salon nu mai constituie o problemă, dar se maximizează alte caracteristici în dauna calităţilor nautice. În general se măreşte exagerat salonul, deoarece au constatat că soţiile au un cuvânt foarte important de spus la alegerea bărcii şi sunt atrase de un salon foarte spaţios.

ghrt

Citat din: iris din Iunie 11, 2017, 11:10:19 AM
   -cum aflu distantele pe  Dunare ,intre punctul A si punctul B(un site cu distante)

Poţi în Google Maps să măsori distanţe. Click dreapta şi găseşti opţiunea. Apoi desenezi traseul dorit.

cristizz

Poti utiliza pentru Dunare si mare Navionics: https://webapp.navionics.com/?lang=en#boating@6&key=ckenG_th~C
Intri in setari si configurezi viteza deplasarii, consumul orar si pescajul ambarcatiunii dupa care iti creezi rute (chiar si cu optiunea automat)

iris

Florio

Citat din: iris din Iunie 11, 2017, 11:10:19 AM
   -un site cu prognoza vremii pe Dunare.

Incep sa fac socoteli :) :) :)

Multumesc frumos.

Iris, Dunărea e ca o autostradă și din punctul ăsta de vedere e simplu de navigat.
Iei distanțele pe Google Earth cum a spus și Gheorghiță (în bara de sus ai un instrument gen riglă gradată, numit "ruler". E deosebit de ușor, făcând traseul sinuos al Dunării și observând câți kilometri acumulează. Ulterior, poți salva acest traseu ca "path", îl poți modifica sau îți rămâne pe Google Earth să nu mai fie nevoie să îl refaci de fiecare dată.
Pentru viteză, mai aduni la deplasarea bărcii 1,5-2 nd maximum, adică 3-4 km/h și afli ce distanțe poți acoperi într-o zi. Sunt zone de Dunăre pe care apa curge mai repede, dar sunt și zone mai "potolite" :) . Viteza medie e ok s-o calculezi după ceea ce am aproximat mai sus.
Site-urile de prognoze nu sunt speciale pentru Dunare :) . Poți folosi YR.no fiindcă afișează pentru diverse localități și am întâlnit referințe bune chiar și la localnici ai deltei Dunării.
Dar la fel de bine poți folosi orice site meteo, fiindcă toate sunt prognoze, nu certitudini. Windity.com este și el o varianta bună cu o grafică dinamică, ușor de înțeles.

Florio

Citat din: ghrt din Iunie 11, 2017, 11:35:55 AM
Sunt, deoarece au şi englezii lunganii lor cu bani aşa şi aşa. Eu am citit de Westerly Pageant 23, Virgo Voyager 23, Macwester Rowan 22. La aprox. 1.80m găseşti  Jeanneau Tonic 23, Hunter Horizon 23 şi bărcuţa mea, Leisure 23SL.
Newbridge au făcut multe modele de fapt, au chiar şi cu cabină de pilotaj, o barcă de 19 ft cu cort etc. Şi nu numai ei. Depinde de priorităţile cumpărătorului. Acum se vând uzual cruisere mai lungi, aşa că înălţimea în salon nu mai constituie o problemă, dar se maximizează alte caracteristici în dauna calităţilor nautice. În general se măreşte exagerat salonul, deoarece au constatat că soţiile au un cuvânt foarte important de spus la alegerea bărcii şi sunt atrase de un salon foarte spaţios.

Cred că e și entuziasmul proprietarilor mare :) eu am citit despre Westerly Pageant 23 de exemplu că are "puțin peste" 6 picioare înălțime în cabină, iar celelalte se "învârt" tot pe la 1,85. Sunt foarte sceptic, fiindcă știu ce înseamnă să ai o cabină cu 2m înălțime utilă (nu doar un mic spațiu la intrare, pe centru), iar asta aduce o contradicție mare de formă și echilibru cu lungimea redusă a bărcii.
A încercat și Roger MacGregor o variantă de 19 picioare, cu "standing cabin". I-a reușit proiectul, dar barca arată ciudățel rău :)

ghrt

Este un compromis între calităţi nautice, estetică şi posibilităţi financiare cu care te obişnuieşti. Cred că de abia undeva peste 10 metri proporţiile devin decente, şi spun asta gândindu-mă la un X-99 care are 1.85m în cabină şi la Bavariile 31-32. Iar dacă vorbim de entuziasm, cred că şi noi suntem cam entuziaşti :) În cazul meu, având şi chila dublă, trebuie să navighez penalizat de posibilitatea de a urca în vânt pe la 45-50* sau chiar mai rău, în vânt slab.

Cu referire la navigaţia pe Dunăre, curentul de 1.5-2nd se adaugă la mers în aval şi se scade la mers în amonte sau travers.

gadiel

gadiel

A aparut in garajul meu un mic velier care sta frumos pe remorca, abia aștept primăvară sa vad cum o sa ne simțim.impruna. Treaba era sa cumpăr un Macgregor   îmi place linia lu 26S......dar vedem ce se întâmplă anul asta.
Pana una alta ne dam cu Yola.

gadiel

Yola completa 4.30/1.70, motor 4 hp.

bobinuta

Citat din: gadiel din Februarie 05, 2023, 10:44:27 AM
Yola completa 4.30/1.70, motor 4 hp.
Salut!
S-o stapanesti si s-o navigi sanatos, sa te bucuri de ea si de ape faine, de locuri cat mai misto si de vreme buna !
Intrucat nu toti au plugin-uri pentru formatul .heic, imi permit sa adaug eu poza iolei tale aici:

Poate ne zici si in ce stadiu esti cu eventualele lucrari, daca oi fi iesit deja cu ea... Eu unul, daca o aveam, nu stateam pana acum cu ea in garaj!
Hi. Mai ales ca daca oglinda suporta si 4HP, e o chestie.

Numai bine si sper sa mai auzim vesti de la tine!
Cezar
Toate cele bune !
Cezar

#Canal Youtube