ABC- ul navigatiei cu panze.

Creat de gadiel, Noiembrie 22, 2011, 09:44:05 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

purjulius

Buna brigada....pacat ca nu ma intalnesc mai des cu ei .

gadiel

Mi-ar place foarte mult sa stam la o poveste cand esti prin preajma , suna - 0740190847

gadiel

Imi place foarte mult  barca lui Captan care era de vanzare  , se poate asocia forma ei cu o marca consacrata din west? Adica seamana cu o marca recunoscuta?

Vali

Designul barcii a fost adaptat de un inginer galatean in anii '80, fiind derivat dintr-o barca franceza de competitie. Deci putem spune ca barca are oarecare "pedigree". Asta conteaza mai putin, cel mai important e ca pentru dimensiunea ei, barca se misca bine, si e un compromis bun intre dimensiune si spatiul interior.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

gadiel

Sarutmana conasule , boer de Dunare , dar eu ma gandeam ca stii cumva o marca vestica care seamana cu barca asta , adica are forma asta si e bineinteles la un pret bun.

Vali

La cat de imensa si eterogena e piata de barci sh de afara, e imposibil sa formulez o sugestie, mai ales ca barcile dintr-o anumita perioada sunt aproape identice. Iar in afara marilor producatori, sunt o multime de firme mici care au facut si poate inca mai fac barci. Nu e ca la motociclete (domeniul tau :)), sa fie doar cativa producatori, ci sunt sute.

Daca vrei ceva asemanator cu barca lui captan, trebuie sa cauti vreme indelungata. Mai practic e sa iei la rand barcile care apar in oferte, sa le discuti cu lumea care are idee, eventual pe forum, pana gasesti ceva potrivit.
Problema in acest caz e insa alta: nu ai de unde sa stii in ce stare e barca decat daca te duci pana acolo. Ce faci insa daca e o epava?

2 concitadini ai mei au fost in primavara asta in Germania, dupa ce gasisera o barca pe net. Cand au vazut ca barca e terminata, au plecat mai departe, si in 3 saptamani au vazut nu stiu cate barci, una mai nasoala ca alta, pana au gasit in sfarsit ceva multumitor, ca sa nu vina cu mana goala acasa. Au avut noroc ca au luat o barca buna, fiindca niciunul nu se pricepea. Oricum, singura sansa e sa fii cu cineva care se pricepe, fiindca un survey local e foarte scump si nejustificat la o barca ieftina.

Din acest motiv, o alternativa buna e sa iei o barca din tara. E adusa acasa, se poate afla imediat starea tehnica, oamenii din tagma se cunosc intre ei si pot da informatii despre barca sau buna credinta a vanzatorului.

E adevarat totusi ca in ultima vreme pe piata au intrat si multe barci, inclusiv veliere, pe filiera samsarilor. In general acestia sunt habarnisti, mincinosi, si singurul lor interes e sa "scape de mort", adica barca. Ei sunt cel mai de evitat, atat din considerente practice, cat si morale. Eu de exemplu nu dau vreodata bani la samsari analfabeti in respectivul domeniu, ci prefer macar sa am de-a face cu cineva in tema.

Oricum, mai discutam, insa important e sa te dai intai cu barci felurite, sa stii ce-ti doresti la o barca. Problema nu e cumpararea, ci alegerea barcii optime pentru nevoia fiecaruia.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

gadiel

multumesc Vali , am inteles ideea si sigur ai dreptate , daca ma primesti in primavara la tine si ma duci cu barca, o sa imi fac o idee despre ce inseamna navigatia cu vele si ce imi place.
inca o data
sarutmana conasule.

Vali

Mama mia ce conas am devenit si nu stiam :D. Insa eu stiam ca sarutmana se spune numai la popa :), ceea ce "iubesc" eu cel mai mult...

Te asteptam cu placere la Galati, ramane sa mai vorbim peste iarna cum facem.  Pana atunci, tine legatura cu Cristi, pune o vela la canoe, dati-va pe lacurile de acolo, si discuta cu lumea pe forum :).

gadiel

sarutmana conasule - expresia era foarte uzitata in perioada medievala , taranii , asa se adresau boerului sau copiilor acestuia.
Lui Cristi i-am lasat numarul de telefon si cand are drum o sa stam la o poveste , pana una alta o sa incerc sa pun o vela pe barca mea stil catamaran sa vad daca se misca.

bogdanovici

Vali ! As dori daca se poate sa atasezi inca o data pe transfer.ro cartea :  George Nour - Sportul velelor, Editura Tineretului 1960 . Au trecut cele zece zile si nu o mai gasesc . Iti multumesc frumos ! Bogdan .

Vali

bogdanovici

Gata am luat-o Vali !  :)
Multumesc frumos ! Am ce face de sarbatori !

Vali

N-ai pentru ce Bogdan, eu ii multumesc pe aceasta cale colegului Thor, care a binevoit sa ne puna la dispozitie cartea in format pdf :).

Thor

Vali

Inca o idee: acum 3 saptamani cand am fost la Mangalia sa ridicam pe uscat iahturile, am discutat cu baietii de acolo, inclusiv cu Ionut care are Beneteau-ul First 24 de vanzare: lumea cauta membri de echipaj pentru regate, si ce poate fi mai instructiv pentru cineva pasionat, decat sa participe la regate, sa vada exact cum se fac manevrele, cum se "tuneaza" greementul pentru randament maxim, cum se guverneaza barca si se fac voltele etc.

Exact asta spunea si Adrian N. anul trecut sau acum 2 ani: e nevoie de oameni pasionati pentru alcatuirea echipajelor de regata, ca sa nu se completeze echipa pe ultima suta de metri. Astfel, participarea la regate poate fi o buna scoala pentru cel care doreste sa aprofundeze tehnica velelor, si eu fiind unul din specia asta :). Daca vreti, putem lua legatura cu skipperii, si vedem ce se "brodeaza" ;).