ABC- ul navigatiei cu panze.

Creat de gadiel, Noiembrie 22, 2011, 09:44:05 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Thor

#45
"Atunci" ne lipseau multe dar aveam timp. Si pentru cozi si pentru hobby si pentru adunari generale la iarba verde si pentru citit sau teatru. Al doilea grup sanitar din apartament era locul perfect pentru un "laborator" foto combinat cu unul de electronica. Faceam vin pe balcon si pe urma ne mutam de la unii la altii ca trebuia baut. Orice putea fi reinventat.  Si de fapt faceam ce vroiam cu ce aveam... intr-un cerc inchis si bine supravegheat.
Astazi cea mai comuna scuza pentru orice este "n-am timp". Si n-am bani. Cercul s-a spart si parca tot fugim care incotro, de 22 de ani, "sa facem ceva". Cine mai developeaza astazi filme? Cine mai construieste sau chiar repara un aparat de radio ? Foto si electronica in <<WC-ul de serviciu>>? Caraghios. Suntem societate de consum. Avem acces la orice dar n-avem timp. Gasim orice dar nu prea avem bani. Si parca suntem putin mai rai. Si de fapt, la fel, facem ce vrem cu ce avem. Cercul s-a largit in limita timpului si a banilor. Despre supraveghere nu stiu.
Cam amestecate... timp... si bani... si foto... si vin... si WC...si cercuri... si orice...

Vali

"Atunci" lipsurile erau cele care amorsau hobby-urile :), de la electronica la foto, modelism, auto-moto etc.

Pe parte de barci, la inceputul anilor '80 se infiintase in Galati un fel de iaht-club, la care participau inclusiv oameni pregatiti si pasionati, profesionisti ai domeniului naval (mai multe detalii aflam din cartea lui Paul Butusina).
La fel ca in cazul expeditiei Dacia 2050, echipa se mai "lipea" cateodata la materiale, astfel ca incet-incet, in ciuda sistemului opresiv, membrii incepusera sa aiba barci si sa se dea cu ele. Ce era foarte frumos la vremea aceea era tocmai solidaritatea dintre pasionati. Despre atmosfera de atunci dintre velistii din Constanta nu stiu prea multe, decat ca au fost echipaje care au plecat in croaziere maritime indraznete.

A venit Revolutia, si primii ani ai democratiei au insemnat libertatea visata de velistii galateni, care au intreprins croaziere lungi si interesante. De-a lungul timpului, intre unii fosti parteneri de pasiune galateni a aparut o rivalitate cauzata de competitia antreprenoriala pe piata barcilor, lucru normal dealtfel. In timp, incet-incet pasiunea s-a stins, oamenii s-au orientat spre alte hobby-uri, ramanand in prezent doar cativa "lupi tineri" care mai tin stindardul ridicat, si care pot fi numarati pe degetele de la o mana :D.

Ma gandesc daca ar fi posibil azi sa se reediteze o actiune precum Expeditia Dacia 2050, care la vremea ei a fost o treaba extraordinara, la fel ca si tentativa Circumterrei intreprinsa de echipajul de pe Decebal. Adica o actiune colectiva, benevola, prin care un echipaj omolog ca pregatire si varsta celor de atunci sa duca la capat o intreprindere nautica importanta. Teoretic mijloace sunt, mai trebuie ambitie, pregatire, si mai ales solidaritate.

O asemenea treaba a fost propusa si de Romeo (skipper) acum vreo 2 ani, cu slab ecou insa. Ar fi pacat sa ne oprim la caiace, pescuit in Delta, sau cel mult charter de vara. Bineinteles ca fiecare isi urmeaza targetul propriu vizavi de barca lui, dar o asemenea treaba colectiva ar fi mult mai de impact pentru toti cei care ar participa, de la incepatori pana la cei cu experienta. Unul din visele adolescentei mele era sa particip la o aventura de tipul Expeditiei Dacia 2050 :)...
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Thor

Vali - "Ma gandesc daca ar fi posibil azi sa se reediteze o actiune..."

Au mai fost niste tentative. Ceva cu "Toate panzele sus", altceva cu TID...
Si?


Florio

#48
Mie imi plac divagatiile astea colorate, cu crampeie din viata braconierului nebraconier , din doua motive:
1. are ce povesti
2. cand povesteste, o face frumos :)

Fiind in preajma Craciunului, cafeaua mea de dimineata sau vinul fiert, de seara, au o savoare sporita de discutiile barcagiilor :)

Florio

Citat din: Thor din Decembrie 22, 2011, 11:23:23 PM
Vali - "Ma gandesc daca ar fi posibil azi sa se reediteze o actiune..."

Au mai fost niste tentative. Ceva cu "Toate panzele sus", altceva cu TID...
Si?

Tentative reusite exista mai mereu, in cercuri apropiate. Dau exemplu vara acestui an, in care s-au facut regate si calatorii mici, pe litoralul nostru. Timpul este marea piedica in realizarea unor calatorii mai lungi. Tot timpul este piedica adesea in realizarea unor intalniri acvatice mai ample, intre oameni care si-ar dori asta .  Eu fiind mai privilegiat in acest an, am trait o permanenta "barca week " , in Tomis si imprejurimi, unde am fost aproape omniprezent si am intalnit atitia oameni faini, de calitate, cat sa ma tina in tonus pe tot sezonul rece :)   

gadiel

La multi ani tuturor si sarbatori fericite din inima Ardealului.

gadiel

Azi am cumparat cu imensa suma de 50 de euro un windboard sau windsurf complet, ma intereseaza daca stie cineca sau a adaptat cineva vela de la un windsurf la o barca normala si ce madificari ar trebui sa aduc barcii.


gvincentiu

Ce suprafata are vela? Ce fel de barca ai?
Ganduri bune !

ghrt

Citat din: gadiel din Martie 04, 2012, 02:26:10 PM
Azi am cumparat cu imensa suma de 50 de euro un windboard sau windsurf complet, ma intereseaza daca stie cineca sau a adaptat cineva vela de la un windsurf la o barca normala si ce madificari ar trebui sa aduc barcii.

Sunt aşa numitele "freedom boats" care folosesc riguri (catarg, ghiu şi velă) libere, fără straiuri. Similar cu un windsurf.
Însă ai o problemă. Poţi să bricolezi un soi de U-joint care să permită doar rotirea, însă rigul de WS nu are nevoie de straiuri deoarece este contrabalansat chiar de navigator. Tu va trebui să bricolezi tot piciorul catargului, astfel încât să fie suficient de solid şi să permită rotirea catargului.

Să nu foloseşti vele cu cambere, forma de aripă va asigura propulsie tot timpul cât bate vântul, indiferent de unghi. Din moment ce nu poţi terţarola, singura metodă de a scădea tracţiunea vântului va fi să dai drumul la velă.

gadiel


blue marlin

Eu am ales tipul asta de vela pt barcuta mea. Nu am avut o vela de windsurf dar am improvizat ceva de genul asta pe un catarg din lemn. Ca sistem de fixare al catargului am un tub de plastic fixat cu coliere pe o coasta  in care catargul se roteste liber - e postata o poza in care se vede "minunata" instalatie http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,257.0.html. Nu stiu daca tubul compozit al catargului tau ar rezista la asa ceva dar e possibil sa il poti fi umple cu ceva la baza, lemn plin sau rasina+rumegus.
Vela este foarte eficienta (cred ca e chiar mai eficienta decat sistemul foc+randa la aceiasi suprafata) si este foarte comod sa lucrezi doar o scota
Intr-adevar tertarolarea este o problema, eu ma gandeam sa car tot timpul cu mine 2 vele, una mare pt vant slab si una "de furtuna"
Pt o canoe cred ca vela ta este prea mare, barca de tipul asta este foarte usoara, ingusta si are stabilitatea de forma foarte mica. La a mea, desi e destul de lata si un pic mai grea decat o canoe, trebuie sa stau  tot timpul cu scota in mana pt ca reactioneaza puternic la orice rafala
Nothing is impossible...

tudy

http://www.subito.it/nautica/barca-a-vela-7-2mt-udine-33772497.htm
Ce parere aveti de barca asta. Am gasit-o navigand pe internet. Nu pare prea scumpa
si nici pretul prea mare.

tudy

>Nu pare prea scumpa
si nici pretul prea mare> Scuzati pleonasmul am fost putin distrat in timpul postarii

Florio

Nu vad nici o barca pe pagina asta. O fi computerul meu de vina ?

tudy

Eu am incercat si azi de pe un alt calculator si merge.