Lucru pe barca

Creat de deltasub, Noiembrie 13, 2016, 12:30:12 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

deltasub

Cum am ridicat eu catargul:



deltasub

#1
Dispozitiv de descarcat barca de pe peridoc, fara macara. Este o structura demontabila care se pune sub barca. Apoi se dezumfla rotile peridocului si se scot stalpii de sprijin din fata. Dupa care se scoate peridocul si barca ramane pe structura. La transport se procedeaza invers.

Florio

Citat din: deltasub din Noiembrie 13, 2016, 12:30:12 PM
Cum am ridicat eu catargul:

Ingenios. Se folosesc ustensilele deja existente la bord :) . Ghiul, tangonul si cârligul de acostare.
Le vad pe cele doua din urma, legate in "A" in vederea ridicarii catargului.  In ce sprijina ele ?

Florio

Inca o intrebare. Straiul pupa se termina in doua pataraține, dar nu vad un dispozitiv de intindere. Cum se tensioneaza ele ?

L.E:
   Nu mai e cazul, am cascat ochii mai bine si am intrezarit intr-una din poze ca exista un intinzator chiar la capatul straiului pupa.  :)

deltasub

Citat din: Florio din Noiembrie 13, 2016, 03:12:38 PM
Ingenios. Se folosesc ustensilele deja existente la bord :) . Ghiul, tangonul si cârligul de acostare.
Le vad pe cele doua din urma, legate in "A" in vederea ridicarii catargului.  In ce sprijina ele ?
Se sprijina in stalpii de parapet.

deltasub

Fiind închis în casă trebuia să meșteresc ceva ca să treacă timpul. De mult voiam să mă uit pe sub apă în deltă, așa ca mă hotărăsc sa fac un aparat de scufundat la mica adâncime și cu bani puțini. Nu am inventat nimic, în  comerț sunt diferite modele.  Aveam în casă  un compresor mic pentru aerat acvarii. L-am băgat împreună cu doua baterii intr-un răcitor de camping, am făcut un rezervor dintr-o țeavă de pvc, un regulator de presiune un filtru și încă câteva mărunțișuri.
Cu ce a ieșit,  ar trebui să  mă  pot scufunda la maxim doi metri. Am adăugat o camera auto ca tot dispozitivul sa plutească,  un tub de aer de câțiva metri. Când se dă  drumul la ieșit din casă îl voi încerca.  Ar fi folositor pentru curățat corpul bărcii sau de desfăcut ceea ce se înfășoară în jurul elicii.
Compresorul fiind mic pentru o adancime mai mare, așa că  am cumpărat un compresor mai mare. Dacă cineva e interesat de aparat, trebuie să  precizez că e foarte important să  aibă minime cunoștințe de scufundare cu aer comprimat. Regula sfântă e să  nu se tina aerul în plămâni când se iese la suprafață ca în apnee.
Tot ca să treacă timpul, am făcut și în motor electric pentru barca pneumatica, folosind un motor de 24v, un controler și o baterie de 36v de la o bicicleta electrică

syRebekah

Treaba cu compresorul m-a interesat şi pe mine. Sunt soluţii profi, cu 1-2 posturi, autonomie, adâncime de 20m dar preţul corespunzător / prohibitiv.

Din experienţa curăţatului carenei cu echipament scuba:
Într-o scufundare recreativă eu consum cam 23L/minut (normalizat la suprafaţă). La curăţatul bărcii, efortul se reflectă în consum: minim 45L/m. 2 metri înseamnă plus 30% (muşchiul diafragm, care face efortul, este cu 1 metru mai jos decât gura), deci compresorul va trebuie să furnizeze minim 60L/m.

Eu aş avea spare air de utilizat în caz de urgenţă. Ieşirea la suprafaţă chiar şi când nu mai vine aer de la compresor se face dând bule, astfel încât alveolele pulmonare să rămână deschise.

Pe partea de compresie. Regulatoarele de scuba treapta a II-a lucrează undeva între 11 şi 14 bar.
Este esenţial ca să nu fie ulei în aerul comprimat, e puternic cancerigen. Eu m-am uitat la compresoarele de stoma, dar sunt scumpe. Un filtru de carbon e relativ scump şi complică sistemul (e mare, sistemul are nevoie de purjare).
fost ghrt.

deltasub

#7
Soluția pe care am prezentat-o e low cost și pentru divertisment la mici adâncime  . Sunt diverse sisteme care folosesc compresoare cu piston fără ungere cu ulei. Dar pe lângă prețul mare, trebuie dotați  cu filtre speciale, deoarece teflonul folosit la ele, la temperaturi mari devine cancerigen.
Eu am folosit compresoare cu membrana, care chiar dacă nu depășesc 1 bar presiune, pompează suficient aer.
Cum am spus, compresorul mic îl aveam în casă și în timp de criza de stat obligatoriu în casă, am lucrat cu ce am găsit în jur.
Compresorul mic  are un debit de 68 litri pe minut, suficient pentru plimbari la mica adâncime,  iar cel mare 140 litri pe minut, care va fi suficient pentru o adancime de 5 m.
https://www.pro-aquarium.ro/magazin/iaz/echipamente-accesorii-iaz/pompe-iaz/compresor-aer-pentru-iaz-boyu-la-12v-150lmin/
La ieșire din compresor  am pus un filtru, valva non return, rezervor de acumulare aer, apoi tub alimentar și la urma regulator de presiune. Regulatorul l-am modificat, înlocuind arcul, dar sunt și de cumpărat special modificate pentru așa ceva. "Octopus dive hookah". Mai simplu unii folosesc pentru curățat  carena și fără regulator, dar nu recomand decât pentru cei experți. Aerul vine continu și surplusul iese pe valva non return.
Văd ca nu am redus suficient pozele în  postarea precedentă.
Pe google: homemade dive hookah
Câteva exemple:
https://atomvoyages.com/articles/improvement-projects/393-diy-dive-hookah-for-boat-bottom-cleaning.html
https://youtu.be/83q72PZ7Eyo

Florio

Foarte interesantă ideea. Și experiența mea spune că simpla scufundare nu-mi dă timp de mai nimic de dibuit pe sub barcă.
Anul trecut am avut de legat saula derivorului retractabil (un simplu nod) și a trebuit să fac multe scufundări, nu-mi ajungea timpul s-o și dibuiesc, s-o trec prin derivor și s-o înnod :)  .
Acum o vreme am fost tentat de trusa cu una sau două mici butelii de aer și o pompă manuală pentru încărcare, "Spare Air". Mi-a plăcut portabilitatea, faptul că totul se află într-o mică valiză.
Trusa este pentru urgență, butelia, mică, se ține în dinți, autonomia parcă pe la 15 minute.
N-am luat așa ceva, fiindcă în materie de scuba nu știu mai nimic :) .

https://youtu.be/kYcDGXhpH8g

Florio

Un alt lucru care m-a făcut să nu cumpăr sistemul, este faptul că deși ușor de încărcat oriunde, prin simpla pompare pe același sistem ca aceea pentru anvelope... ia ceva timp.
Adică 30 de minute pentru  a umple o butelie  :D
Da, această butelie te lasă să te miști în voie, nefiind legat de un furtun. Dar vine la pachet cu minusurile ei, acest timp de fitness susținut, poate fi un impediment serios pentru distracție. Pentru o treabă serioasă, parcă ar merita efortul.

https://youtu.be/Spa2LUTStY0?t=141

Soluția din topic, cu compresor, este una imediată, ieftină, fără alte eforturi.

deltasub

#10

pelicanul

Citat din: deltasub din Iunie 04, 2020, 12:38:37 PM
Prima proba:
https://youtu.be/ZAk-q-dKEBs

Probă la ce?  :)

În video apar niște ruși(???) cu mutre de chinezi care pescuiesc la crap.  ??? ???

deltasub

Scuze Pelicanul, am rectificat. Mersi! Am făcut proba la aparatul de scufundat, deocamdată în gârlă,  urmează și la mare.
https://youtu.be/VG9xuZlZ_oA