Traseu Delta Dunarii

Creat de deltasub, Iunie 27, 2020, 08:37:43 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

deltasub

Va salut, pe la mijlocul lunii iulie as vrea sa merg în delta cu barca mea care are un pescaj de 1,1m. Traseul ar fi cam acesta: Canalul 35, Sontea, Mila 23, Crisan,   Litcov, braț Sf. Gheorghe,  Dunavat, Razim, Portiță, Dranov, Sf. Gheorghe, Constanța. Cum nu am mai fost în delta de foarte mulți ani, credeți ca e posibil cu pescajul meu? Am citit pe undeva că gura canalului Litcov era barata de o barja scufundată. Ieșirea din Dranov ar avea suficienta apa?  Aveți noutăți?

Vali

Salut nea Vasile.

Depinde mult de cotele apelor. Dar chiar si daca apele sunt mai mari (putin probabil in august), sunt zone unde nu vei putea naviga cu Beneteau-ul de 7 metri.

De exemplu, din Crisan trebuie sa o iei pe canalul Crisan-Caraorman ca sa ajungi in Litcov, prin canalul Ceamurlia. Acolo e plin de copaci cazuti, apa este mica pe Litcov, canalul are zone foarte inguste unde abia poate intra o barca de 5 metri.

Iesirea din Litcov in bratul Sf. Gheorghe o faci pe canalul nou Mahmudia, nu e nevoie sa mergi pana la "obarsia" Litcovului din dreptul comunei Victoria. Dar asta bineinteles daca vei reusi sa strabati Litcovul, fiind cum spuneam dificil pe apele din mijlocul verii.

La fel, zona Dranov e de evitat daca ai pescaj mare, fiind dificila si pentru barci obisnuite daca apele sunt mici. In prezent pe Razelm apele sunt mici, dar vine apa mare pe Dunare si pe rauri, in urma ploilor. Totusi, pana in august posibil sa scada iar cotele, se anunta o vara torida.

Eu in locul dumitale as merge pe Mila 36 - Sontea pana la Mila 23, de acolo pe Dunarea veche pana la Crisan, si de acolo m-as intoarce pe bratul Sulina pana la Ceatal si apoi la vale pe Bratul Sf. Gheorghe, navigand deci numai pe senal. As continua pe canalul Dunavat pana in Razelm si apoi la Portita, dupa care m-as intoarce tot pe Dunavat in bratul Sf. Gheorghe.

Chiar si asa, pe canalul Mila 36 si pe Sontea sunt multe cioate scufundate, si pe canalul Dunavat uneori mai sunt pomi cazuti. Am inteles totusi ca au fost taiati multi pomi in zona, atunci cand s-a adus hotelul plutitor de la Jurilovca, deci poate nu mai e asa complicat.

Poate mai pot completa si colegii cu ceea ce stiu. Orice ar fi, iti dorim plimbare cat mai placuta.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

deltasub

Mulțumesc Vali, o sa mă gândesc și la alte variante de traseu. Greu prin deltă  cu chila adâncă...

Vali

Sa stii ca e greu prin Delta si cu barca normala, nu numai cu chila adanca.

In primul rand, de la revolutie tot ce inseamna lucrari sistematice de imbunatatiri funciare a fost abandonat, totul e lasat de izbeliste. Rareori mai face o decolmatare locala vreun primar, care are interes sa-si atraga voturi. Iar decolmatarea respectiva se face in primul rand in beneficiul braconierilor sau al proprietarilor de pensiuni, prea putin in interes turistic, atata vreme cat nu e conceput un plan general de decolmatari.

In al 2-lea rand, localnicii sunt cei care taie si spanzura, fiecare in zona lui. In afara ca strica, nici nu-i intereseaza macar sa curete de cioate sau obstacole. Mentalitatea lor este "eu stiu cioatele, lasa sa-si rupa barcile si motoarele veneticii". Din cauza asta, sunt zone unde dintre outsideri se aventureaza numai cei foarte experimentati, precum Pupezica, Gabitzu, Intersect, Pictoru (dintre cei pe care-i stiu eu).

Eu in locul dumitale as merge cu barca mare exclusiv pe senal, iar pe canale si lacuri as intra cu o barcuta mica dotata cu outboard si lopeti. Eventual pneumatica, pentru a scapa de grija parcarii ei cand vei iesi pe mare spre Constanta.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

schummyford

Mare atentie la iesirea de pe canalul Dunavat pe Mustaca spre Dranov.In primii 100-150 de m apa este f.mica,canalul este ingust si circulatia este destul de mare.Se circula mult cu turisti catre Perisor.Din punctul meu de vedere cu pescaj de 1m este f.greu,sa nu spun imposibil sa nu lovesti ceva.

pelicanul

Barca are și catarg? In cazul ăsta cred că e mai bine pe Mustaca. Pe Dunavăț spre ieșirea către Razim este un cablu peste canal doar la vreo 3 - 4 m înălțime, la pensiunea Delta Paradis Resort.

Pe Mustaca au fost tăiați toți copacii care aveau crengi peste canal, asta acum vreo 4 sau cinci ani cînd au băgat pe acolo marele hotel plutitor. În plus de asta nu sînt nici diguri la ieșirea spre Razim.

Pe Razim și Golovița ai apă doar pe mijlocul lacului, adîncimea scade sub un metru în cele mai multe locuri chiar și la 50 - 100 m de mal. Golful ăla mare de la Holbina - Dranov are adîncimea foarte mică, în multe locuri sub un metru.

La Portița la fel, tot golful are apă mică, dar există un șenal (nemarcat) pe unde circulă vaporașul lor și șalupele cu turiști. Cînd intri la Portița canalul din dreapta insulei este blocat de o barjă cu un excavator pe ea, lucrează să adîncească canalul. Toată lumea intră și acostează în stînga, așa că e înghesuială maximă din cauza șalupelor cu turiști. Poate dacă mergi în zi de lucru să fie mai liber.

deltasub

@Vali as vrea sa merg și prin delta de nord, dar să  mă  întorc pe bratul Sulina nu prea o să-mi fie bine cu motorul de 15cp. O variantă  ar fi ieșirea   în mare la Sulina și intrare în Deltă  la Sfantu insă nu maI știu bine intrarea dacă marea ar fi montată.
Știe cineva adâncimea din portul Sfantu?
@ Pelicanul, catargul e de 6m și  pot sa-l dau repede jos, asa ca voi încerca să  ies prin Dunavat și sa intru pe Mustaca, nu am mai fost niciodată pe el. Am catargul  mic deoarece voi folosi o vela pătrată.
@schummyford da am să  renunț  la Dranov
Voi putea sa intru și în port la Jurilovca?

Florio

Citat din: deltasub din Iunie 28, 2020, 07:04:32 PM
@Vali as vrea sa merg și prin delta de nord, dar să  mă  întorc pe bratul Sulina nu prea o să-mi fie bine cu motorul de 15cp. O variantă  ar fi ieșirea   în mare la Sulina și intrare în Deltă  la Sfantu insă nu maI știu bine intrarea dacă marea ar fi montată.
@ Pelicanul, catargul e de 6m și  pot sa-l dau repede jos, asa ca voi încerca să  ies prin Dunavat și sa intru pe Mustaca, nu am mai fost niciodată pe el. Am catargul  mic deoarece voi folosi o vela pătrată.

Bună seara și bun demersul călătoriei! :) Răspund târziu, abia venind de pe ape (de fapt la multe au răspuns deja prietenii noștri).
În port la Sfântul Gheorghe nu am avut niciodată probleme de adâncime, apa a fost peste 1,5m oriunde am intrat. Sper să nu se fi colmatat între timp.
Pentru acces facil din Dunăre (canal Sfântul Gh) către Razelm, am folosit ruta Dunavăț-Cocoș-Mustaca. Câteva avantaje: Mustaca este un canal drept ca o autostradă, adânc în jurul a 2m (mai adânc în parcursul lui, dar cu praguri la ieșire în Razelm, ca orice alt canal); la ieșire în Razelm, nu este bordat de diguri submerse, așa cum se întâmplă cu Dunavăț sau Dranov. Ieșirea Dranovului în Razelm este cea mai păcătoasă. Chiar și semnalizată, poți lovi digurile, din cauza schimbării de direcție pe care o au. Măcar la Dunavăț sunt drepte.
Canalul Cocoș este și adânc (cam 3m pe ape normale) și destul de lat; Se poate trece cu catargul pe poziție. Curentul e ceva mai rapid decât pe celelalte canale.
În portul Jurilovca se poate intra, însă nu știu cum e cu locurile de acostare. Mai întreb, că avem câțiva prieteni care-și țin bărcile acolo :) .
Ce am observat în curs de câțiva ani petrecuți pe litoralul de nord și zona lagunară: pragurile pe care le formează Razelmul în gura canalelor ce-l accesează, sunt pe apele mici ale perioadei secetoase cam la 80, sau chiar 70 cm. Periteașca iese din discuție, fiind deja aproape colmatat (și din neglijență dar și din interes localnic, de a nu fi vizitați de șalupa ecologiștilor).
Aceste praguri sunt din depunere ușoară, un mâl fluid de care se trece forțând puțin. Localnicii trec mai în viteză, barbotând cu elicile și creând astfel un micro-șenal.
Canalul Dunavăț este singurul care nu are probleme de adâncime nici pe ape mici, probabil datorită fluxului de apă pe care-l aduce direct din Sf. Gheorghe.
Încă o observație personală: indiferent cât de tare ar crește apele după o perioadă secetoasă, Razelmul nu se poate reface în timp scurt. Chiar dacă la Tulcea e cotă de inundație de două săptămâni, Gura Portiței rămâne cu apă mică în continuare. Volumul bazinului lagunar este atât de mare încât după o perioadă secetoasă, necesită o perioadă lungă de refacere.
Călătorie plăcută, eu sunt convins că nu vor fi probleme de netrecut, cu accesul :) 

Alex1958

Citat din: deltasub din Iunie 27, 2020, 08:37:43 AM
Va salut, pe la mijlocul lunii iulie as vrea sa merg în delta cu barca mea care are un pescaj de 1,1m. Traseul ar fi cam acesta: Canalul 35, Sontea, Mila 23, Crisan,   Litcov, braț Sf. Gheorghe,  Dunavat, Razim, Portiță, Dranov, Sf. Gheorghe, Constanța. Cum nu am mai fost în delta de foarte mulți ani, credeți ca e posibil cu pescajul meu? Am citit pe undeva că gura canalului Litcov era barata de o barja scufundată. Ieșirea din Dranov ar avea suficienta apa?  Aveți noutăți?
Salut!
Uita de Litcov si mai ales de Dranov. Pe Litcov, in afara de barja scufundata din gura de la Victoria mai sunt puncte dificile cu pomi prabusiti..
Pe Dranov am incercat eu sa intru pe 30 Mai si apa avea 30 cm la intrare. Am trecut primul prag si la 50 m Dranovul arata ca o garla ce o treceai fara a te uzi peste fese.
Sa ai parte de o vacanta frumoasa!

pelicanul

...... O variantă  ar fi ieșirea   în mare la Sulina și intrare în Deltă  la Sfantu insă nu maI știu bine intrarea dacă marea ar fi montată.
Știe cineva adâncimea din portul Sfantu?..............

Intrarea la Sfîntu se vede foarte bine pe Google Maps, varianta poză din satelit: https://www.google.ro/maps/@44.8746468,29.6123702,3930m/data=!3m1!1e3?hl=ro Se văd acolo foarte bine zonele cu brizanți, unde e apă mică și zona de șenal, unde apa e mai adîncă și nu se sparg valurile.

Adîncimea din bazinele alea noi e bună, minim 1,5 m am găsit eu în bazinul de la Delta Marina, dar depinde de nivelul apei pe Dunăre. În bazinul mai din aval apa e mai mică, cel puțin așa zicea Intersect.

La intrare în bazinul de la Delta Marina sînt bolovani mari către maluri, trebuie mers cît mai pe mijloc. Am atins de vreo două ori cu safranul la 0,9 m adîncime, asta ar fi singura problemă. Eu aș acosta la pontonul Star 2000, acolo întotdeauna e apă suficientă și aș întreba care e situația cu intrarea în bazin și cu locurile de acostare.

Intersect

Urmaresc si eu cu interes postarea pentru ca pana acum la Gura Portitei ajungeam pe mare. Cand/daca o sa ajung in Romania o sa vreau si eu sa parcurg drumul de la Sfantu la Gura Portitei prin Razelm .

In ceea ce priveste Sfantu in bazinul de la cherhana apa are o adancime de 1.5 m,asa era anul trecut. Intrarea se colmatase dar au curatat anul trecut.
Bazinul de la Delta Marina este mai accesibil si ar fi bine sa acostati acolo.
Dar daca ajungeti la Sfantu sau cel mai bine in timp ce va indrepati spre Sfantu trimiteti-mi un mesaj pe Whatsapp si o sa culeg informatiile necesare la timpul respectiv. 0740334470 George
Born to fish,forced to work!!!

deltasub

Mulțumesc tuturor colegilor pentru informații.  Deocamdată sunt în Italia și am avion pe 1 iulie, apoi trebuie să  fac ceva întreținere la barca. Voi tine la curent despre voiaj.
Apropo știe cineva ceva locuri cu apa mai limpede cam pe traseul meu. Am făcut mașinăria  asta de scufundare și  aș  vrea să mă  bălăcesc  sub apa.

Alex1958

Tot ce curge pe brate acum este café-au-lait! Prin Razelm sau pe mare poate!
Drum bun!

Mike83

Citat din: deltasub din Iunie 29, 2020, 07:45:00 PM
Mulțumesc tuturor colegilor pentru informații.  Deocamdată sunt în Italia și am avion pe 1 iulie, apoi trebuie să  fac ceva întreținere la barca. Voi tine la curent despre voiaj.
Apropo știe cineva ceva locuri cu apa mai limpede cam pe traseul meu. Am făcut mașinăria  asta de scufundare și  aș  vrea să mă  bălăcesc  sub apa.

Pe  Litcov de la intersectia cu canalul Isac inspre Caraorman apa este curata.
Dar nu chiar ca in poza...

deltasub

Multumesc, era o postare a lui Pupezica cu ape limpezi, s-o caut poate o găsesc.