Comanda la mana sau la distanta?

Creat de Sam, August 04, 2020, 03:12:58 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Sam

Salutare tuturor,

Dupa cum am scris intr-o postare anterioara, pentru sezonul de anul viitor, as dori sa-mi dotez barca cu un motor de 40 CP si as avea nevoie de niste sfaturi pentru a ma putea hotari ce varianta de comanda ar fi de preferat: la mana, sau la distanta.

As inclina mai mult pentru comanda la mana, pentru ca este o varianta mai ieftina si ramane mai mult spatiu in barca, nefiind nevoie de instalarea unei console.

Intrebarea pe care o am se refera la cat este de greu/incomod/obositor sa folosesti comanda la maner la un motor de 40 CP (de exemplu la un Yamaha 40 F, 4T, de generatie mai noua) pe o barca AN 510? In prezent folosesc un Suzuki de 20 CP si nu am nici o problema cu comanda la maner. Mai mult, luna trecuta la Sf. Ghorghe, am vazut mai multe Corsare dotate cu motoare Yamaha, cu comanda la maner, de puteri mult mai mari, chiar si peste 100 CP...

Va multumesc anticipat!

Alex1958

Salut,
Motorul de 40 va fi mult mai greu ca cel de 20 si pana la anul poate mai castigi si tu ceva....
Consola te ajuta sa muti greutatea mai pe fata. Daca mergi mai mult singur sau in 2 consola e mai buna si s-au facut lucruri deosebite din acest pdv pe AN-uri.
Bafta in alegere!

dany

Votez pt. comanda la distanta.Intr-adevar se cam inghesuie treaba ,dar asezarea pe apa este alta!
Barca colegului Ionut [AN510]

iulian_cioclin

Salut. Colegul Je Braila are 40 comnda la mana. Din cate am auzit se cam apupeaza cand esti singur in barca. 20-25 comanda la mana este super, dar peste 30 comanda la distanta. Prea multa greutate pe pupa.

Sam

Eu nu ma gandeam decat ca va fi cam greu de manevrat motorul cu comanda la mana, dar imi dau seama ca aveti dreptate! Greutatea suplimentara a motorului poate intr-adevar sa apupeze barca.
Va multumesc foarte mult pentru sfaturi!

Vali

Eu in locul tau as lua un motor cu comanda la maner. Sunt cativa baieti cu AN-uri cu motoare mari care au comanda la maner, si anume:
- Valerica ochi caprui - Yamaha 40 cp/4T
- Ionel (fosta barca a lui ziuamarinei) - Yamaha 40 cp/4T
- Alex Tzutzu - Honda 50 cp/4T
- Horea - Evinrude Etec 40 cp/2T
- Lari din Cluj - Johnson 50 cp/2T
- Robert din Bucuresti - Evinrude Etec 60 cp/2T

Motoarele astea mai mari au manerul proportional de lung, ca manevrarea sa fie usoara. Poti sa-i intrebi pe fiecare dintre ei daca au cumva probleme cu apuparea, eu pana acum nu am auzit de asa ceva. Singurul de la care am auzit este Gabi din Braila, dar nu am vazut cum era pus motorul si nici cum se misca barca inainte.

Guvernarea la maner este mult mai potrivita pentru o barca AN, feedback-ul e instantaneu, iar manevrarea usoara indiferent de puterea motorului. Singurul inconvenient ar fi zgomotul ceva mai intens decat la condusul la timona, dar la motoarele de azi in 4T zgomotul nu e o problema asa mare.

Sugestia mea e sa iei un motor cu maner. Daca nu-ti va conveni, vinzi manerul (sunt destul de cautate) si din banii aia iei o guvernare si o mansa. Daca vrei potential maxim de la barca - spatiu, dinamica, feedback etc, foloseste-o cu guvernare la maner. Daca in schimb vrei sa te dai si pe vreme rece, pune-i comanda la distanta si pupitru (pupitre) cu parbriz(e) pentru protectie la vant.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Zodiac

Eu am vazut si varianta asta , pentru colegii care vor sa impace confortul cu spatiul si cu distribuirea corecta a greutatii:

https://barciaccesorii.ro/produs/atlantis-aquahelm-a360q/

Sub bancheta ai cutie de depozitare , bancheta se ridica , spatarul se pliaza :

https://barciaccesorii.ro/produs/set-aquahelm/

yakari

eu imi iau zilele astea o Honda de 40 cu comanda la mana. inainte am avut tot la mana dar de 20.
Sper ca si de 40 sa fie usor si manevrabil