Creșterea pasului la elice motor mercury 9.9 cp

Creat de Bily, Septembrie 05, 2020, 06:16:46 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Bily

Salutare colegi barcagii. Mulțumesc pentru acceptul in comunitatea voastră. Am și eu o intrebare pentru voi. Dețin o barcă mikro lotca 450 cu motor mercury 9.9 cp cu care merg cu 27-28 km/h amonte și 29-30 km/h aval pe Dunare. Elicea motorului este cea standard pusă de producator, pe ea scrie doar 8.5F, nu știu ce pas are, dar din ce am citit pe net 8.5 este diametrul. Știe cineva ce pas are elicea cu care vine motorul mercury 9.9 cp an fabricație 2018 de la producator.  Pentru diametrul de 8.5 pe net am găsit elice cu pas 7, 8 și 9. Credeți că dacă schimb elicea cu una 8.5 pas 9 aș putea crește viteza bărcii sau acum motorul scoate tot ce poate? Greutatea bărcii cu motor, barcagiu și bagaje este undeva la 250 kg.

Vali

Salut Bily si bun venit pe forum.

Ca sa-ti dai seama daca motorul scoate sau nu tot ce poate cu pasul actual, monteaza un turometru digital, din-ala ieftin chinezesc.
- Daca motorul ajunge la turatia maxima din cartea tehnica, teoretic ar mai fi loc de marit pasul, si poti face o proba cu pasul superior. La fel, la pasul superior trebuie urmarit sa ajunga la  (sau aproape de) turatia maxima cu incarcarea uzuala a barcii.
- Daca nu ajunge la turatia maxima cu pasul actual, dar e aproape, inseamna ca nu mai e loc de marit pasul.

Oricum, un barcagiu cu experienta iti poate spune dupa cum se misca barca si cum suna motorul daca mai e loc sau nu de marit pasul. Conteaza si arhitectura barcii, posibil ca o barca sa se miste diferit de una de aceleasi dimensiuni, dar cu o alta geometrie a carenei.

Nu cunosc pasul de fabrica la Mercury 9,9, dar din ce povestesti, barca se misca relativ bine cu pasul actual, avand in vedere greutatea si puterea motorului. Poti intreba la American Nautics despre pasul de fabrica. E bine totusi sa ai un pas mediu, care sa-ti permita incarcari diferite ale barcii.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Bily

Mulțumesc pentru răspuns. Montez turometrul și văd ce se intâmplă. Cei de la American Nautics nu știu ce pas are elicea standard la 9.9  ;D