Izvor 11 - un catamaran romanesc. Proiectul

Creat de gvincentiu, Decembrie 19, 2011, 08:10:22 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

gvincentiu

Eu am expus motivele pentru care doresc un Jarcat. Facusem odaa o estimare a costurilor pentru ea: vreo 2k de E numai corpul, respectiv okoumele+lemnaria. De aici pleci cu: 40-50kg epoxy (pret functie de furnizor)+ tesatura. Punem materialele mici: holzsuruburi, consumabile, etc. ajungem, la 4k corpul.
Amenajarea+armare si motorizarea functie de posibilitati: inca 2k cel putin.
Un buget estimativ:8k cu peridoc inclus.
Ganduri bune !

Vali

@Cosmineloo: am vorbit azi cu Mihai, o sa-mi dea desenele lui sa le scanez si sa le punem pe forum. Urmeaza sa contribuim, fiecare cu ideea lui, ca sa iasa ceva cat mai bun. Va trebui sa importam desenul intr-un soft naval, ca sa ne vina mai usor la calcule. Deci zilele astea, dupa ce imi da Mihai hartiile lui, le voi urca pe forum.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Cosmineloo

Daca te gandesti cum sa spargi geamul, geamul nu se sparge! Daca arunci cu piatra, geamul se sparge!

Cosmineloo

Daca te gandesti cum sa spargi geamul, geamul nu se sparge! Daca arunci cu piatra, geamul se sparge!

Vali

Ma gasesc cu Mihai doar in weekend, el lucreaza in judetul Tulcea. Deci in momentul cand imi aduce desenele, le voi pune aici pe topic.
Pana atunci, inca un plan interesant care s-ar incadra perfect in cerintele formulate: http://www.teamscarab.com.au/5.6cat/design.html

"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

gvincentiu

Interesant Scarab-ul insa nu-i dau viteza prea mare cu curbura pronuntata a corpurilor si la 5,6 m lungime.
Ganduri bune !

Vali

Oricum, cred ca se va misca semnificativ mai repede decat o monococa de aceeasi dimensiune.
Iar lungimea mai mica il ajuta la o stabilitate longitudinala apropiata de cea transversala. Daca ar fi fost mai lung, raportul intre cele 2 stabilitati ar fi fost defavorabil celei transversale.

gvincentiu

Chiar vorbeam cu Mihai de treaba asta: catamaranele inguste ar trebui tratate dpdv al manevrei velaturii ca monococile cu fund plat (de viteza). Oricum, mai e mult de la teorie la practica. Studiem.
Ganduri bune !

Cosmineloo

Vali

Da Cosmin, si din pacate Mihai e "sinistrat" pana la sfarsitul saptamanii in muntii Dobrogei, unde-si are jobul. Speram sa ne vedem poate in weekend.
Apropo, cum ti se pare catamaranul al carui link l-am pus putin mai inainte, de la Ray Kendrick - teamscarab.com.au?

Cosmineloo

mai aspectuos decat Jarcat-ul dar masiv, si implicit greu pentru ceea ce cred eu ca avem nevoie. (ceva de aruncat efectiv pe plaja).  Cred ca un fund (doua) plat e mai indicat pentru plaja, cat despre viteza nu stiu, dar nu cred ca are  mare importanta. Atat Teamcsarab cat si Jarcat ofera un confort mult peste pretentiile mele cel putin. Spatii generoase de dormit, etc, etc.. Ceva mai spartan ar fi mai usor. Ma gandeam serios, chiar daca dupa ce ai concretizat-o tu, la o cabina ( top) demontabila. Asa ar putea deveni multifunctionala stutzo-camila noastra. in delta vrei un pescaj mic, etc. Trebuie sa plecam de la ceva, si cred ca Teamscarab-ul este o baza buna inclusiv ca si dimensiuni. In rest zapada zapada. Apropos! are cineva de vanzare o lopata automata de deszapezit?

Vali

Pai in cazul asta, daca e doar de aruncat pe plaja, tot ceva de tip "beach cat" ar fi bun, adica 2 corpuri separate, unite cu 2 traverse, plus o trampolina din plasa sau musama. La nevoie un cort pe trampolina, si cam gata.

Eu sincer nu m-as apuca sa fac un cat cu bridgedeck daca nu i-as face din prima si amenajari, si cabina. Daca vreau strict daysailing, ori o iola, ori un beach cat. Daca vreau macar un weekend pe apa, ori cort pe trampolina, ori direct un cat cu bridgedeck si cabina. Bineinteles ca e doar opinia mea, alti barcagii e posibil sa aiba alte idei, poate mai bune.

Cosmineloo

probabil ca nu m-am exprimat corespunzator. (pot sa dau vina pe frig?).
sa ne inchipuim o decapotabila...... Vrei sa dai o tura cu motor si bretonul in vant.... perfect. vrei sa stai 3 zile in delta, trage capota. Privesc lucrurile asa strict prin prisma greutatii. Este important cel putin pentru mine sa o dau la apa aproape oriunde, inclusiv pe plaja, si sa o trag relativ usor pe mal chiar si cu masina, chiar daca o las acolo. NU VREAU sa dau 700-900 euro pe an unei marine pe un "loc de parcare".  Nu zic ca ideea mea e o idee buna. Daca eram convins, eram cu pensula in mana deja.  :)  Poate cineva o sa imi spuna ca e un hobby costisitor, ca vreau totul gratis, ca de ce mai vreau barca daca nu vreau sa platesc locul de parcare.... in cazul asta nu se justifica sa deti o barca. e mai ieftin per ansamblu sa o inchiriezi pentru cateva plimbari. Dar eu am preferat sa ma insor....
@Vali  compromisurile pe care le-as face in privinta constructiei sunt strict de dragul mobilitatii, si da, trebuie si o cabina, chiar daca poti arunca un cort pe orice mal in caz de expeditie. Daca as fi vrut un simplu beach cat, l-as fi luat din toamna de cand am inceput sa ma gandesc serios la asta. Exista oferte "ready to sail"  de la 2000 euro plus 3-400 transportul pana acasa.   www.bnrwatersport.com  Cunosc pe cineva care a luat de la iei doua bucati pana acum si e foarte incantat.
Acum cred ca m-am exprimat corect!
Asadar saga continua...

kir_gutzakis

Uite o chestie care sa iti dea idei; e simpla si ieftina, practic un cat beach, merge si pe masina, la o adica...
"Cea mai buna barca e cea pe care o ai sau daca inca nu ai una, cea pe care ti-o poti permite azi; nu pierde timp asteptand sa-ti poti lua barca visurilor. Ia-ti o barca si pleaca azi. O barca de 8 m azi e mai buna decat una de 20 peste 5 ani."-Romeo zis Skipper

Cosmineloo