incepator

Creat de johnyyy, Aprilie 12, 2021, 07:43:20 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

johnyyy

salutare tuturor! ma numesc Ionut, sunt din Braila si am ales sa fac acest post pentru ca doresc sa achizitionez o ambarcatiune de mici dimensiuni pe care intentionez sa o folosesc impreuna cu un motor de 5 cp in 4 timpi, de preferat Suzuki intrucat dispun de un buget redus iar suzuki mi se pare o alegere potrivita. barca pe care intentionez sa o achizitionez as vrea sa aiba intre 3,5 si 4 metri pentru a permite pescuitul a 2 persoane. nu detin prea multe cunostinte si ma simt nevoit sa cer ajutorul vostru. momentan am reperat cateva modele de barci si neavand destule cunostinte nu sumt decis ce as putea alege. aceste modele sunt urmatoarele: Micro 370 oferita de eoferteonline, Mini Solitar 3,6 oferit de fibromarine, Cirus B5 oferit de barci-ambarcatiuni, Delta 370 oferit de barcidelta si Laguna Minor 4.1 oferit de site-ul ambarcatiuni.ro. m-ar interesa parerea dumneavoastra referitor la care dintre aceste ambarcatiuni s-ar preta cel mai bine ca raport de stabilitate la pescuit la ancora, stabilitate si manevrabilitate, deplasare decenta. multumesc anticipat!

pete

bine ai venit pe forum  in primul rand. nu sunt familiarizat cu modelele prezentate dar sigur cineva le cunoaste . o sa fie mai greu sa gasesti pe cineva care sa le cunoasca pe toate cele prezentate dar nu imposibil

johnyyy

multumesc pentru raspuns! aceste modele sunt cele existente pe piata in momentul de fata si cum eu intentionez sa achizitionez o ambarcatiune noua, nu am prea multe variante. oricum tinand cont de activitatea scazuta de pe forum nu cred ca voi obtine prea multe pareri

Alex1958

Citat din: johnyyy din Aprilie 12, 2021, 07:43:20 AM
salutare tuturor! ma numesc Ionut, sunt din Braila si am ales sa fac acest post pentru ca doresc sa achizitionez o ambarcatiune de mici dimensiuni pe care intentionez sa o folosesc impreuna cu un motor de 5 cp in 4 timpi, de preferat Suzuki intrucat dispun de un buget redus iar suzuki mi se pare o alegere potrivita. barca pe care intentionez sa o achizitionez as vrea sa aiba intre 3,5 si 4 metri pentru a permite pescuitul a 2 persoane. nu detin prea multe cunostinte si ma simt nevoit sa cer ajutorul vostru. momentan am reperat cateva modele de barci si neavand destule cunostinte nu sumt decis ce as putea alege. aceste modele sunt urmatoarele: Micro 370 oferita de eoferteonline, Mini Solitar 3,6 oferit de fibromarine, Cirus B5 oferit de barci-ambarcatiuni, Delta 370 oferit de barcidelta si Laguna Minor 4.1 oferit de site-ul ambarcatiuni.ro. m-ar interesa parerea dumneavoastra referitor la care dintre aceste ambarcatiuni s-ar preta cel mai bine ca raport de stabilitate la pescuit la ancora, stabilitate si manevrabilitate, deplasare decenta. multumesc anticipat!
Salut si bun venit pe forum.
Nu ne-ai spus pe unde doresti sa pescuiesti la ancora cu doua persoane in barca.
Barcile pe care le ai in vedere sunt foarte scurte pentru pescuitul pe Dunare, de exemplu. Spun asta mai ales in contextul in care va exista trafic naval cu nave mari si barci cu motoare mari. Valurile create de acestea, chiar daca ele vor trece departe de tine, vor fi dificil de suportat, avand in vedere ca, ancorat fiind, iti vor veni din lateral. Deasemenea vantul iti va pune probleme in unele situatii.
Daca insa te gandesti sa iesi repede din senalul navigabil si sa mergi in locuri mai linistite s-ar putea sa iti iasa, mai ales daca esti atent la conditiile meteo si la vitezomanii, de care, din pacate inca nu putem scapa.
O barca de pescuit la ancora pe Dunare trebuie in opinia mea sa aiba minim 5 m si borduri inalte. Daca nu te grabesti cu 5 CP te poti deplasa cu ea cu 8-10 km /h daca e mai ascutita (gen lotca).
Si inca o chestie de stiut pentru un incepator. La a doua postare pe un forum nu e intelept sa faci aprecieri asupra comunitatii care-l acceseaza.
Toate cele bune!

kama3

Bun venit!
Activitatea pe forum nu este deloc scazuta, iar daca ai rabdare vei primi si raspunsuri mai mult decat folositoare.  Asta daca nu le-ai gasit inca folosind functia search.
Forumul nu e o masina in care bagi o fisa si primesti raspunsul. In spatele fiecarui user e un om, cu timp, cu probleme si cu dispozitie.
La subiect, din modelele prezentate de tine am avut B5 de la Cirus. E o barca buna daca nu ceri de la ea mai mult decat poate si relativ ieftina.
Am folosit-o pe Dunare, cu un Evinrude de 15cp, 2t.
Singur in barca avea tendinta pronuntata de apupare, cu mine in spate si o persoana in fata se aseza bine.
Dupa montarea unor aripioare(hidrofoil) problema s-a rezolvat si mergeam ok si singur in barca.
Are bordurile destul de inalte incat sa nu te ude niste valuri medii.
Am mers cu inca 4 persoane in barca si statea chiar f bine.
Loc ai in ea cat ai in orice barca de tipul asta. Eu am avut varianta cu bancute de lemn detasabile. Daca pui cutii iti ia din spatiu.
15 cp e puterea maxina, iar motorul de 15 il aveam.
Pentru 2 persoane si distante scurte cred ca sunt suficienti si 8cp. Forma nu  o recomanda pt glisaj pur asa ca surplusul de putere nu va putea fi valorificat.
E usoara, o dai la apa in orice conditii, o ridici usor.
Laguna 410 nu prea e ok pt Dunare. Si chiar daca zici ca iesi doar cand nu bate vântul,  atunci mai ies pe apa si altii care fac valuri.
Nu e important doar sa incapa 2 oameni in ea, in primul rand e chestia de siguranta. Mai ales ca vorbim de Dunare care acum poate fi liniștită iar peste 10 minute se poate monta.
Iar de la Braila in sus curentii sunt si mai puternici.
Dacă ai posibilitatea Da-te cu doua trei barci sa-ti faci o parere, dar pentru Dunare alege cea mai sigura barca pe care ti-o permiti dpdv finaciar

syRebekah

Dacă îţi place pescuitul staţionar, arunci o întrebare, aştepţi răspunsurile, dacă pescuieşti la japcă poţi încerca funcţia de căutare.
fost ghrt.

johnyyy

multumesc Karma3 si Alex 158 pentru indrumari. imi cer scuze ca am apreciat activitatea pe forum ca fiind scazuta dar e prima data cand postez ceva pe un forum si sincer nu stiam cam cat va dura pana voi primi vreun sfat, comentariu. referitot la postarea mea, personal pescuiesc pe Dunare in zona Braila. barca va fi tinuta la debarcader adica pe bratul navigabil. in momentul plecarii la pescuit voi naviga aval circa 2 km apoi voi intra pe bratul Macin care nu este navigabil pe unde foarte rar , cam o data pe zi, trece cate o barja, deci traficul in zona in care ma deplasez nu va fi exagerat. pe bratul Macin voi avea de parcurs cca 9 km dar zona e plina de pescari si pe mal si pe apa, dar in general nu trec ambarcatiuni de mare putere. referitor la barca , m-as indrepta catre un Cirus B5 pentru ca pare destul de spatioasa comparativ cu alte modele care ar costa aproximativ la fel. As vrea sa te rog, Karma5, intrucat ai spus ca ai detinut aceasta barca sa imi dai cateva detalii. as dori sa stiu cum se comporta cu 2 persoane dar si cu o persoana, in special cu o persoana imi fac griji nu cumva prova barcii sa se ridice prea mult si sa imi intre apa pe la pupa, evident toate bagajele intentionez sa le asez in prova , ba mai mult daca producatorul (care nu raspunde la mail) va avea posibilitatea, voi cerea ca partea de la bancheta din prova , pana la prova navei sa fie transformata in spatiu de depozitare, probabil va costa ceva in plus, daca nu se poate sau nu imi permit voi face eu aceasta modificare. m-ar mai interesa si interiorul barcii, santina mai exact , este dreapta sau are forma fundului barcii. am vazut de exemplu un filmulet pe Youtube cu o barca Delta Solitar de 5 metri, impinsa de un motor de 5cp care se apropia foarte mult de glisare cu toate ca barca respectiva are in jur de 140 kg https://www.youtube.com/watch?v=Wt8akLV8u8A si as dori sa stiu daca si B5-ul se comporta asa. mentionez ca nu imi permite bugetul sa achizitionez un Delta Solitar de 5 metri intrucat intentionez sa cumpar si un motor de 5 cp Mercuri sau Suzuky, nou, asa ca m-ar ajunge undeva la 2100 euro,doar acestea 2 la care se vor mai adauga alte cheltuieli, transportul barcii, ancora, rame, prelata stationare si cine mai stie ce mai apare. te-as ruga sa imi spui si cum ti se pare fibra lui B5, e subtire/groasa, va rezista in timp. multumesc tuturor!

kama3

Fibra la B5 mi s-a parut ok, celputin in raport cu alte lagune in care am mai ciocanit.
Cu 5cp nu stiu cum se comporta pt ca nu am incercat.
Cu 15 cai ti-am scris comportamentul. Singur am mers ok dupa ce i-am pus hidrofoil la motor. Cu 2 persoane merge oricum.
La compartimentul spate am decupat si am montat un bocaport(usa) spatiul interior fiindu-mi suficient pt vesta, cutia cu diverse si ancora.
Cred ca compartimentare optima pt toate barcile de genul asta e cu o bancheta cutie in prima treime fata. Ai spatiu de depozitare, loc de vaslit si in locul ramas intre cutie si cutia pupa pot dormi chiar doi oameni.
Fundul barcii fiind simpku, urmeaza linia exterioara. Fibra a fost ok. Dupa 5 ani si o spalare arata chiar bine.
Din gama 5m poti incerca si Lotusul.
Cu 5 cp o sa mergi la fel cu orice barca. Incet si economic.
Sa stii ca din experiența mea (modesta) pe ape, am constatat ca nu navele mari fac deranj mare. Valurile facute de un cargoù sunt chiar placute.
Deranj mare fac salupele care trec pe langa tine cu viteza si navele construite dupa planuri facute de tamplari.
De exemplu, la Galati nu cred ca exista o nava care sa faca valuri mai deranjante decat salupele Pilot. De cate ori vad o astfel de nava am senzatia ca trece un sifonier cu motor. Si uneori in decursul unei partide de pescuit trec si de cate doua trei ori la deal si la vale.
Daca gasesti la pret bun poti incerca si o barca sh, dar barca de 2,3,4 ani nu de 20. Cu gelcoat original. Nu te speria daca are cateva zgarieturi sau ciobituri pt ca si una noua va pati la fel.

Vali

Salut johnyyy si bun venit pe forum. Nu-ti face probleme de activitatea pe forum, vei vedea ca lumea participa imediat atunci cand e nevoie, comunitatea e solida si solidara ;).

Din ceea ce ai enumerat mai sus, eu cunosc Mini Solitarul, B5 si Laguna Minor. Le voi descrie pe scurt in continuare.

Mini Solitar 3,8 e o copie dupa o barca nemteasca a unui bun prieten al meu. Matrita a stat o perioada la mine, dar nu am fost incantat de arhitectura barcii, asa ca matrita a ajuns la Marian de la Fibromarine.

Barca e o utilitara suficient de buna raportat la lungimea ei. Singura problema e ca incearca sa le impace pe toate, adica putina glisare, putin deplasament, ceva capacitate de incarcare, dar nu exceleaza in mod deosebit la vreun capitol. E considerata totusi o barca buna de catre cei care o detin, si cred ca s-ar potrivi cu ceea ce vrei tu, mai ales daca mergi pe bratul Macin.

B5 e o barca ceva mai serioasa, dar conceputa pentru regim de deplasament. Ti-a descris mai sus Kama3 comportamentul cu motor de 15, iar cu un 5 cai barca se va comporta asemanator unei lotci de fibra. Parerea mea e ca e o barca mai buna pentru Dunare decat Mini Solitar, si daca ar fi permis si o glisare decenta ar fi fost mai buna. In oferta lor mai e un model imbunatatit, adaptat mai bine pentru glisare, dar nu mai stiu exact cum se numeste sau cat costa.

Laguna Minor e o barca potrivita exclusiv pentru deplasament, avand pupa foarte ingusta. Acum multi ani am adaptat o asemenea barca pentru glisare, latind-o mult la pupa. Inainte de asta barca era de-a dreptul periculoasa cu motor de 10 cai. E o barca buna pentru ape linistite, pentru Dunare parerea mea e ca e nepotrivita pentru un incepator, iar un barcagiu experimentat se poate descurca cu ea cu ceva efort de adaptare.

Mai sus am scris despre regimurile de mars. Parerea mea e sa alegi o barca utilitara glisoare, adica sa ai posibilitatea de a-i monta in timp un motor mai mare, pentru a glisa. Momentan consideri ca un 5 cai in deplasament te va satisface, dar dupa prima furtuna pe Dunare vei ajunge (ca atatia altii) la concluzia ca ai nevoie de un motor mai serios si viteza buna ca sa te poti retrage la timp.

Din cauza asta, cred ca te va avantaja mai mult un ansamblu de barca utilitara glisoare in jur de 5 metri si un motor in 2 timpi in jur de 15 cai (asta ca sa te incadrezi in buget). In timp iti va fi mult mai usor sa schimbi motorul, barca permitandu-ti sa faci experimente cu diverse motorizari si incarcari.

Cam atat deocamdata, daca mai sunt nelamuriri, scrie-le si vom contribui. Succes.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Alex1958

Citat din: johnyyy din Aprilie 12, 2021, 10:52:25 PM
. barca va fi tinuta la debarcader adica pe bratul navigabil.
Salut,
Nu recomand nimanui sa-si tina barca in apa daca nu e langa ea. Mai ales o barca mica, asa cum vrei tu, pe care poti s-o scoti cu usurinta chiar si fara masina, ar trebui tinuta pe uscat. Pe linga incarcarea cu alge /scoici mai este si riscul unor accidente/incidente neprevazute. Mai gandeste-te la aspectul asta. Sunt dintre noi destui patiti.
Multa bafta!

johnyyy

Multumesc Vali si  Alex1958 pentru sfaturi. Personal in situatia de fata, adica fara barca merg la pescuit de 4-5 ori pe saptamana, dupa ce voi achizitiona barca posibil sa merg mult mai des, asa ca varianta cu plimbatul barcii cu peridocul se exclude, cred ca o  voi tine la debarcader. Pana acum din parerile voastre am ajuns la concluzia ca cea mai potrivita barca pentru 5cp ar fi acel Cirus B5, dar am totusi o retinere legata de faptul ca, circuland singur in barca voi avea surpriza ca barca sa stea foarte mult ridicata de  prova.  Probabil daca va aparea aceasta problema niste aripioare hidrofoil vor rezolva problema. Da aici apare alta surpriza, intentionez sa cumpar un motor nou iar pentru montarea aripioarelor trebuiesc date niste gauri in corpul motorului, licru care banuiesc ca va atrage dupa sine pierderea garantiei motorului. Sunt destul de multe aspecte care ma fac sa fiu indecis ai sa tot intreb multe lucruri. Multumesc mult tuturor!

dany

Am cunoscut pescari ce puneau in prova tot bagajul sau dupa caz chiar si un sac de nisip,...fara misto...

NessyRO

Salut!
Eu încă dețin un B5 de la Cirrus. Este drept că nu am mai folosit-o de vreo 6-7 ani fiind "garată" în curtea unui prieten din Deltă. Am folosit-o cam 5 ani, fiind prima barcă rigidă după gonflabilă (deci asemănător cu situația ta de acum d.p.d.v. experiență). Inițial am utilizat-o cu un 3,3 hp/2T și a fost - pentru mine, cel de acum 10 ani - ultra-ok: o "samarizam" cu "nenumărate" bagaje, plus doi oameni și barca tot se mișca acceptabil - în deplasament bineînțeles - pentru pretențiile mele de atunci, pe Sulina, cu tot traficul existent. Chiar și singur cu barca goală - ok, fără pretenții de viteză.
Am devenit nemulțumit de ea în momentul în care i-am pus un 15 hp/4T și am mers singur cu barca goală. Cele 47kg ale motorului plus cele 75kg ale subsemnatului în pupa, transformă barca asta în ceva periculos chiar și pentru cineva cu experiență în condițiile în care - cum spune @kama3 - nu ai un lest de măcar 20Kg în prova. Eu m-am speriat binișor de comportamentul ei, în special la decelerări când devenea practic neguvernabilă. Încărcată sau cu o persoană în prova - numai de bine, chiar și pe ape rele!
La staționar din barcă nu am folosit-o, deci nu știu.
Calitatea - fibră + manoperă - absolut ok! Cei de Ła Cirrus, chiar dacă își citesc e-mailul mai rar, sunt oameni serioși, din experiența proprie, și nu promit ce nu pot face. Deci, dacă te hotărăști pentru B5, mai insistă! Spor!
Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world. - A. Einstein

kama3

Evinrude de 15 cp avea 35 de kg, dar compensam la greutate eu avand 90.
Intr-adevar fara hidrofoil n-am putut sa merg, dar dupa s-a stabilizat f bine.
In cazul unui lest in fata nu e nevoie sa fie cat un om. Cred ca sunt suficiente vreo 30 de kg.
Iarasi nu stiu, dar s-ar putea verifica, montarea unei pene(imi scapa denumirea) montate astfel incat motorul sa intre "mai sub" barca. Si subiectul asta s-a discutat, trebuie cautat..
Iarasi cred ca 15cp e mult pentru B5 in conditiile in care peste o anumita putere nu mai castigi nimic. 8 cai cred ca sunt suficienti pt un B5, cu doi oameni si ceva bagaje.
"Clasa" urmatoare dupa B5 cred ca sunt Lotusul si Solitarul de 5m. Un pic mai scumpe, dar mai incapatoare, si care necesita o motorizare un pic mai mare.
Cu 5 cai toate merg la fel, dar compensează perfect vaslitul.

johnyyy

multumesc tuturor pentru raspunsuri! as dori, daca exista posesori, niste pareri legate de modelul de barca Mikro 400 (4,5 metri )produs de cei de la Tulcea. am vazut ceva video pe youtube in care barca intra in glisaj cu un motor de 6cp, desi barca are 110 kg, eu intentionand sa folosesc un motor de 5cp probabil ma voi apropia de performanta aceasta. oarecum e greu de discutat cu producatorul, raspune extraordinar de greu la email, ofera informatii cu taraita plus ca nu exista transparenta, nu afijeaza lista de preturi pe site si nu o trimit nici prin email, oferind preturi la cerere strict pentru o singura ambarcatiune.