Shetland 570 sistem ancora

Creat de norex, Aprilie 15, 2021, 12:23:33 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

norex

Buna ziua

Lucrez la amenajarea unei cabinate Shetland 750 pentru petrecerea unor clipe minunate in delta Dunarii,sper eu. Sunt si pescar mai incepator. Propulsia este asigurata de un motor Honda bf 115.
Am nevoie de sfaturi referitor la ce ancora sa folosesc si un sistem de prindere la prova pe care sa-l pot manevra de la postul de conducere fara deplasare in prova barcii. Barca nu are compartiment pentru ancora. Barca echipata o sa ajunga undeva la 1000kg. Eventuale scheme si poze sunt binevenite. As prefera ceva hand made.

va multumesc.

OvidiuDP

Salut Norex,

Problema ancorei se va dovedi ceva mai complicata decat iti imaginezi.
Daca vrei sa te ancorezi pe Dunare sau pe canale cu apa adanca si unde exista curent puternic  va trebui mai intai sa faci niste teste... cu deplasare spre prova barcii sau cu un prieten care sa te ajute.
Vei avea nevoie de o ancora destul de grea (>8 kg) si nu e sigur ca o singura ancora o sa fie suficient avand in vedere greutatea barcii.
Dupa care conteaza si substratul in care te ancorezi (in functie de substrat iti alegi si forma ancorei).
N-am vazut nici lucruri hand-made in domeniu si avand in vedere ca ar trebui folosit inox nu o sa fie simplu.
Daca reusesti sa te ancorezi cu o ancora de pana in 10 kg vei gazi ceva dispozitive pana in 300 euro. Daca nu, va fi 6-700Euro si o putere de 500 W .... ceea ce insemana totusi 40A la 12 V. Necesita instalatie electrica cu cabluri serioase si baterie pe masura.
Dar in functie de necesitati, daca ne descrii mai bine pe unde vrei sa te ancorezi mai putem adauga unele completari.

kama3

Eu zic ca dimensiunile barcii nu necesita o ancora de peste 8 kg. Acuma depinde si de modelul ales.
Am vazut 0e barci mai mari decat a ta ancore de 5-8kg.
Pentru Dunare si Delta incearca un Danforth de 8kg.
Ancora de inox pe Dunare si in delta nu cred ca e ok in conditiile in care sansele de pierdere sunt mari. La mare e ok, dar la cioate si bolovani eu as pune fier eventual zincat.

alin66

Salut, am o barca ceva mai mica, 5,2 m x 1,75m aprox 800kg incarcata, pe clisura dunarii folosesc un winch de 700w cu o ancora de 10 kg hand made, curentul apei este destul de mare , nu am avut nici o problema de stat la ancora. electric am legat winchul la acumulatorul motorului ,deorece manevra ancorei o fac doar cu motor pornit si asa am eliminat problemele de consum de curent. winchul cumparat de mine este acesta :
http://www.trailerpointoutlet.net/prodotti/kit-verricello-salpa-ancora-700-watt-143712.aspx
nu le fac reclama !
atasez si poze cu barca si ancora hand made.

home made

Salut ! baieti,poate ar trebui sa stiti:o ancora fara lant este uneori inutila,LANTUL  e ce-l ce te ajuta sa te fixezi intr-un loc.Cu cit e mai lung cu atit e mai sigura ancorarea.Pentru o ancorare sigura,e nevoie ca lantul sa aiba minim de 6-7 ori lungime barcii !!!lantul e ce-l ce tine ancora culcata pe fundul apei,mai bine zis greutatea lui !gasiti pe youtube motivul.........:)

Alex1958

Salutare baieti!
Am vazut prima postare a lui Norex dar n-am avut timp sa-i raspund caci plecam "la treaba!".
Eu am un Shetland 570 luat SH, pe care am gasit-o cu ancora montata. Un Danforth de 5 kg, legat cu franghie de vreo 30m. Ancora s-a dovedit a fi suficienta in DD, in 8 ani nu m-a scos din ancora decat de 2 ori, de fiecare data pomi veniti pe apa. Mentionez ca, pescuind cu barca ancorata pe bratele Dunarii mai am o placa de otel de vreo 30 kg pe care o dau lateral spre larg ca sa nu ma balabane valurile sau vantul stanga-dreapta. Daca sunt conditii (de baie, de pozitie, etc) dau si o saula la mal.
Daca ar fi sa pun ancora astazi, as pune totusi una de 8 kg cu vreo 3m de lant (pe Dunare nu e nevoie de mai mult ca sa orienteze ghearele ancorei in jos-restul il face curentul...) si mai ales cu troliu electric (daca esti singur in barca cam topai pe ea pana te ancorezi). Insa ceea ce si-a pus Alin66 mi se pare exagerat de puternic si de scump!
Nu am avut probleme de recuperat ancora pana acum, slava Domnului! In cel mai rau caz am tras cu barca si cu motorul de ea!
Pe canale nu pescuiesti in ancora, te legi de ce gasesti, chiar si de stuf! Mai degraba mi-a folosit placa ca sa orientez fundul barcii cum imi vine bine.

kama3

Lantul si eu cred ca e exagerat sa fie de 7 ori lungimea barcii. Daca ai barca de 5m inseamna 35m de lant...Dar, e bine sa fie lant.
Importanta e de asemenea  lungimea paramei. Eu stiu ca pentru o ancorare optima e bine ca atunci cand te ancorezi sa ai minim 3x adancimea apei. Experienta mea (modesta) zice ca pe Dunare, in curent mare e bine sa fie si mai mult de atat.
Un Danforth calibrat pe masura barcii si ancorat cu suficienta lungime  paramei te tine oricat de puternic ar fi curentul.

OvidiuDP

Salut tuturor,

Alex1958, ne poti da mai multe detalii cu placa de 30 kg ? Mi se pare foarte grea si nu stiu cum reusesti sa o manevrezi.
Alin66 ne poti spune, metoda ta o folosesti la ce adancimi ale apei ? Multumesc.
Eu am barca ceva mai grea, incarcata cred ca ajung la 2000 kg.
Deocamdata, pentru mine, singura metoda de ancorare reusita in ape adanci (peste 6m) si curent este cu doua ancore in linie. Distanta dintre cele 2 ancore trebuie sa fie mai mare decat adancimea apei pentru a le putea scoate pe rand. Atasez  poze cu metodele cele mai utilizate. Exista si metode cu doua ancore in V dar mi se pare mai dificil de pus in practica.
Lantul este indispensabil cel putin in partea de jos. Lungimile se raporteaza la adancimea apei si se vorbeste de minim 5 ori adancimea apei. In practica, pentru pescuit ziua, merge si mai putin dar daca vrei si sa dormi ancorat... cred ca trebuie respectate lungimile.
Totusi cand ai de ridicat 2 ancore grele n-ai chef sa faci asta toata ziua.
Faptul ca n-am reusit inca sa ma ancorez cu o singura ancora se datoreaza poate si faptului ca am nevoie probabilvde o ancora mai grea decat pot manevra. Dar poate un winch ar rezolva problema. Daca sunt colegi care au experienta cu barci mai grele... le multumesc anticipat.

kama3

Ovidiu, ce tip de ancore folosesti?

norex

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri,o sa studiez variantele expuse. Se pare ca cel mai edificator o sa fie niste teste la prima iesire probabil prin toamna. Am inca de lucru la barca.  :) :)

Alex1958

Citat din: OvidiuDP din Aprilie 21, 2021, 02:45:23 PM
Salut tuturor,

Alex1958, ne poti da mai multe detalii cu placa de 30 kg ? Mi se pare foarte grea si nu stiu cum reusesti sa o manevrezi.
...
Faptul ca n-am reusit inca sa ma ancorez cu o singura ancora se datoreaza poate si faptului ca am nevoie probabilvde o ancora mai grea decat pot manevra. Dar poate un winch ar rezolva problema. Daca sunt colegi care au experienta cu barci mai grele... le multumesc anticipat.
Salut,
Barca mea incarcata de pescuit se duce spre 1200-1300 kg si dau la peste cu 5 lansete in evantai din spatele barcii.
Intr-adevar placa mea este foarte greu de manevrat. Poate ca asta imi influenteaza si metoda de pescuit, in sensul ca imi aleg cu mare atentie locurile astfel incat sa nu ma mut prea des. Dar placa imi foloseste la stabilizarea laterala. Nu am o problema sa nu o ia barca la vale pe curent - chestie care o rezolv cu ancora cu bratul suficient de lung (aici lantul ar ajuta mult!) sau prin legarea de o salcie lasata pe apa. Problema mai grea este deplasarea laterala cauzata de vant sau valurile de la alte abarcatiuni ce trec pe langa mine (am mare "stima" pentru vitezomanii care trec aproape si fata de granicerii ukrainieni care au frate niste barci de te arunca pe mal!) .
Pentru asta folosesc placa pe care o arunc sub un unghi de 60-80 gd fata de directia pe care vreau sa ramana barca. Intai arunc placa care are 30m de funie, apoi ma duc si leg botul, sau arunc ancora si ma reglez din lungimile liniilor.  Bineinteles ca daca gasesc un punct sa leg astfel incat sa departez fundul barcii de mal, nu folosesc placa. Distractia cu placa este la scos, evident. Ma duc cu barca fix deasupra ei si trage nene! Probabil, cand n-oi mai putea, am sa-mi cumpar un vinci.

OvidiuDP

Salut Kama,

Ancora e un Danforth din otel zincat si folosesc lant.

kama3

E ciudat ca o ancora Danforth sa faca probleme, daca e calibrata corect (ca greutate/gabarit barca) si daca lungimea saulei e corespunzatoare..

dany

In aceiasi tema va prezint un caz.
Alo!!!Nea Vasile,..da unde esti bre??!!!Pe apa,unde sa fiu?!.....Aprinde o lanterna sa te vad!!!!....oooooo!!!...da' te-ai mutat???!!!!...Unde sa ma mut  ba,ca sunt legat de stuf de aseara....Vad o umbra neagra  langa mine,si atat!!!...Aprinde si tu o lumina sa te vad si eu.....Ce mama d....lui  cauti la baraj,ba???
Asta e o convorbire in miez de noapte la pescuit pe un lac din zona mea dintre doi pescari...v-ati dat seama...Unul din ei cu o ancora facuta dintr-o bila de fier legata cu u saula f. scurta ,practic sub barca lasata ancora.In timpul noptii apa a crescut[cum se intampla frecvent pe lacurile hidroenergetice-sa le zicem]....Periculos ,dar si comic in acelasi timp!

alin66

Citat din: OvidiuDP din Aprilie 21, 2021, 02:45:23 PM
Salut tuturor,


Alin66 ne poti spune, metoda ta o folosesti la ce adancimi ale apei ? Multumesc.

In general ancorez in apa cu adancimea intre 3 - 15 metri. Precizez ca pe winch am doar lant . ancora chiar daca este hand made este danforth ( fluke). Las lant cam dublu adancimi la care ma ancorez. Pana acum nu am avut probleme sa ma dezancorez. binenteles arunc si o greutate laterala ( am o ancora plug de 8 kg) intotdeauna spre larg.