Circulatia cu barci neinmatriculate

Creat de Vali, Ianuarie 03, 2012, 09:42:56 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

pelicanul

Dosar penal pentru punerea in circulatie a unei ambarcatiuni neinregistrate: http://www.cugetliber.ro/stiri-eveniment-conducea-o-ambarcatiune-cu-motor-neinregistrata-186168.

Ar fi interesant de aflat ce fel de barca era si cu ce motor. Neinregistrata sau neinmatriculata? E o diferenta pe undeva prin lege.

Oricum, ideea de baza este ca frontieristii fac controale si vor sa se laude cu asta, deci atentie! :)

Vali

Posibil ca motorizarea barcii sa fi depasit limita de 20 de cai, intrand in categoria obligativitatii inmatricularii. Oricum, in articol nu se dau deloc date concrete, ci doar informatii generale. Deci nu putem sti situatia exacta.
Sa nu uitam ca la 23 august 2012 s-a modificat din nou legislatia, varianta actuala fiind aceasta: http://www.monitoruljuridic.ro/act/ordonanta-nr-19-din-23-august-2012-pentru-modificarea-si-completarea-ordonantei-guvernului-nr-42-1997-privind-transportul-maritim-si-pe-caile-navigabile-interioare-emitent-140872.html
Daca doriti, putem comenta asupra ei. Trebuie sa caut si legislatia privind sanctiunile aplicabile, ca sa stim exact ce sa evitam daca plecam in balta cu barca.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

telefon satelit

Sunt curios de o chestie, daca in actele de provenienta (contract de vanzare-cumparare) scrie ca barca are 6.95m iar realitatea nu este foarte evident diferita, exista vreun risc sa masoare cineva barcuta si sa constate ca are de fapt 7.10m?
Evident, discutia e pur teoretica, pe unde ma dau eu cu barca nu se pune problema de cascadorii de-astea.

mario38

Si barca ,si autoturismul tin de ministerul transporturilor . Asa cum pe masina nu are voie sa puna mina agentul de circulatie , ii dai peste labe daca nu este insotit de RAR ...la barca numai inspectorul RNR are voie sa-si dea cu parerea ca este 6,9 sau 7.9 restul sa taca si sa citeasca ce scrie in tidula ...RNR nu umbla pe ape dupa barcute

telefon satelit

Ei, cu agentul de circulatie nu-i chiar asa (in sensul ca, de pilda, are dreptul legal sa verifice o serie de caroserie de pilda). In rest insa, se cam potriveste cu ce banuiam si eu.
Problema de ordin practic fiind ca nu prea ai ce face cu un velier de 7.x metri pe ape interioare, iar daca te foiesti prea mult cu el pe mare banuiesc ca e totusi posibil sa-i sara barca in ochi unuia de la RNR care e familiarizat cu modelul etc etc

Vali

O mica adaugire: RNR a fost desfiintat, iar rolul sau a fost preluat de ANR, dupa cum reiese de pe site-ul Autoritatii: http://www.rna.ro/index/Despre%20noi.html

Autoritatea Navală Română este o instituţie publică cu finanţare extrabugetară, cu personalitate juridică, înfiinţată prin fuziunea Inspectoratului Navigaţiei Civile cu Regia Autonomă "Registrul Naval Român". În urma fuziunii, ANR a preluat toate drepturile şi obligaţiile celor două persoane juridice care s-au desfiinţat.

Prin urmare, ANR este cea in masura sa se pronunte asupra incadrarii dimensiunilor unei ambarcatiuni la diversele categorii.

In afara de asta, la un velier sh de exemplu, dovada proprietatii se face cu actul de cumparare, care de obicei contine parametrii tehnici, inclusiv dimensiunile. Daca organul iti cere actul, si acolo scrie 7,02 metri lungime, sigur ai probleme daca barca nu e inmatriculata.

Poti la o adica sa spui ca e a unei rude sau a unui amic de afara, dar asta nu tine daca vrei sa te dai toata vara. Deci va trebui intr-un fel sau altul sa fii in regula, chiar si cu un pavilion de complezenta la nevoie (amanunte tot in acest topic).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

telefon satelit

La chestia asta ma refeream eu, adica la posibilitatea ca intr-un contract de vanzare-cumparare sa scrie 6.95m desi barca are 7.10.  Sigur, nu se merita sa faci practic fals in inscrisuri private, dar daca tot o sucim pe toate fetele...

Pateras

pana la urma daca sant prins k probez un motor de 40hp,ce pot pati?

pelicanul

Citat din: Pateras din Noiembrie 05, 2013, 07:42:54 PM
pana la urma daca sant prins k probez un motor de 40hp,ce pot pati?
Dosar penal sau spaga foarte grasa.  ;D

Pateras

Atunci raman la 20hp,chiar daca barca duce mai mult!

ionitzady

Vali am vorbit de ceva timp si cred ca ar fi vremea sa dezbatem aici ideea ...
Barca neinmatriculata trebuie bagata la fisc ? , este obligatoriu ?

byteworks

Nu sunt Vali dar raspund NEGATIV. In afara procedurii de inmatriculare nu te intreaba nimeni de impozitare.

cristizz

Orice persoana care are in proprietate un mijloc de transport care trebuie inmatriculat in Romania datoreaza un impozit anual pentru mijlocul de transport. Impozitul pe mijloacele de transport se calculeaza in functie de tipul mijlocului de transport .......

Don Basilio

dar daca iti faci singur o barca de 6,99 si, masurand incorect (sa zicem) iti iese de 7,01?

adrianpacurici

asta cu barca de 6.99 e chiar tare... poate avea pe cavalet 6.99 dar cand o pui pe apa.. 2 cm poate flexa..sau daca e din lemn... un strop de apa si tot mai castiga 2 cm... Nu cred ca este careva asa de meserias sa isi faca barca dar sa riste cu 6.99
in plus masuratoarea se face la extremitati..asta incluzand si motorul/elicea/carma