Circulatia cu barci neinmatriculate

Creat de Vali, Ianuarie 03, 2012, 09:42:56 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

mariusm piesenoi111

Citat din: pelicanul din Martie 16, 2016, 12:28:53 PM
Apropos de asta, chiar mi-ar placea sa mai citesc citeva povesti despre braconieri si viata pe Dunare sau pe Brates. Poate iti faci totusi putin timp si pentru asta...
Si mie, si mie!

Vali

"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

mariusbig

Tu le scrii si noi le citim.
Simplu si multumim anticipat.

bluewave

salutare,

citeam mai sus "Si oricum daca vrei sa iesi cu barca la vecini trebe inmatriculata, deci aici vorbim strict de barci pentru cateva lacuri, delta si navigatie costiera de la Sulina la Vama Veche. ".

nici vecinul bg si nici celalalt vecin al bg-ului ( adica gr-ul) nu m-au intrebat nimic de barca ( deh , nu are 7m ).

care e adevarul ?
"No Whistling on Board"

Fritz

 Daca te duci cu barca pe peridoc in Bulgaria sau Grecia si e sub 7 m si cu motor mai mic de 20 de cai nu ai nici o problema. Sa ai acte si permis de conducere ambarcatiuni  cu motor clasa C...

Rumpi

Problema e doar daca pleci pe apa. Trebuie sa iti faci iesire din romania si n-au ce scrie pe formular.

deltasub

Si totusi se poate naviga la bulgari si cu barca neimatriculata. Exemplu  Lucian Ionescu sau multi navigatori straini veniti pe Dunare si continuand pe mare cu barci neimatriculate. Politia de frontiera romana anunta pe cea bulgara. Sau gresesc?

Vali

Citat din: deltasub din Martie 16, 2016, 09:41:07 PM
Si totusi se poate naviga la bulgari si cu barca neimatriculata. Exemplu  Lucian Ionescu sau multi navigatori straini veniti pe Dunare si continuand pe mare cu barci neimatriculate. Politia de frontiera romana anunta pe cea bulgara. Sau gresesc?

Nu gresesti nea Vasile. In 2011 doi prieteni ai mei din GL (Boris si Danae pentru cine-i cunoaste) au plecat pe Dunare si apoi pe mare cu un velier de 6,80 neinmatriculat. Au trecut in BG si apoi s-au intors in tara, fara sa-i intrebe nimeni nimic de inmatriculare.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Vali

Despre chestia din articolul de ziar cu barca neinregistrata, 2 vorbe si am terminat.

Am ajuns impreuna la concluzia ca PF a comis 2 abuzuri:
1. S-a legat de om ca nu are barca inregistrata in vreun fel, desi nu intra in atributiile lor
2. A inceput cercetarea penala intr-o speta si pe o lege la care n-are competente.

Ce stiu eu: cand plec pe apa cu barca, nu plec sa pescuiesc, nu plec sa curentez, nu plec sa car in barca tigari sau sirieni. Pur si simplu plec sa ma relaxez dupa munca grea pe care o desfasor, si ultimul lucru pe care mi-l doresc e sa ma cert cu organul. Mai ales cand acesta ma ia din prima ca pe ultimul infractor.

Cum evit sa ma cert? Simplu, ma acopar dpdv legal cu hartii semnate de superiorii lor, cu care le-am inchis deja de cateva ori gura.
Sa zicem ca pe mine deja o sa inceapa sa ma cunoasca si sa ma lase in pace, dar eu sunt un caz singular. Sigur pe urmatorul barcagiu il vor lua cu aceleasi texte - de ce n-ai inmatriculat barca, de ce n-ai inscris-o la fisc etc. Si culmea e ca multa lume neinformata chiar ii crede si se supune sanctiunilor.

Cum facem ca sa evitam treaba asta? Parerea mea e ca daca se vor intalni pe apa cu un numar din ce in ce mai mare de barcagii informati si siguri pe ei, li se va topi excesul de zel. Repet, nu toata PF e asa, ci doar unii care au intrat in cadrul PF cu tot cu obiceiurile marlanesti.

Cum ajungem sa fim cat mai multi barcagii informati si siguri pe ei in relatia cu organul, care organ dupa cum vedem ne cere socoteala in chestiuni in care nu are competente? Foarte simplu, ne constituim in asociatie, si in numele asociatiei cerem explicatii legale redactate si semnate de autoritatea respectiva, in chestiunile care ne intereseaza.

E altceva cand discutia se poarta pe persoana juridica, plus ca in caz de probleme sau abuzuri se vor lupta nu cu un om, ci cu o comunitate intreaga. Si daca apoi vreun agent cu exces de zel ne mai intreaba de inmatricularea barcii sau alte bazaconii, in scurt timp va invata ca nu are sanse sa se "afirme" in fata unui barcagiu care are pe barca abtibildul cu roza vanturilor al comunitatii capcompas.

Ganditi-va numai ce se poate intampla daca creste numarul barcilor inregistrate in Belgia. Momentan numarul e nesemnificativ la nivel local, deci nu sare in ochi. Dar daca ii vine unuia de la vreo autoritate o idee impotriva acestor barcagii, vom avea de luptat destul pana sa ne facem dreptate. Chiar asta ar trebui sa fie prima lamurire pe care s-o solicitam in scris din partea autoritatilor, anume regimul circulatiei cu barci sub alt pavilion.

Tot ce avem de facut e sa fim la maxim de informati dpdv legal si sa respectam legea, dar sa impunem si organului sa ne respecte. In felul asta pe viitor plimbarile noastre pe ape vor fi motive de incantare si nu de certuri cu organul. Stiti bine multi dintre dvs realitatea actuala din teren si cred ca sunteti de acord cu ce am scris aici.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Vali

Postul lui Betto arata o buna cunoastere a realitatilor din teren, drept pentru care ii multumesc pentru contributie.
Tocmai comportamentul abuziv al fostilor graniceri (actualii frontieristi) m-a facut sa ma las definitiv de pescuitul profesionist la Dunare, in urma intamplarii din 1994. Nu am nici un regret, chiar ma bucur ca nu mai am treaba cu pescuitul la plase.

Dupa cum se vede, inclusiv dupa 22 de ani, cel putin in zona lui Betto nu s-au schimbat prea multe. Oricum, chiar daca la Galati e mai ok treaba in ultimii ani, la Braila de exemplu inca se impune ilegal circulatia cu barci neinmatriculate exclusiv in zonele aprobate pentru agrement.

Ar fi bine pe de alta parte ca si pescarii profesionisti sa se informeze dpdv legal despre drepturile lor. Din pacate, sefii de asociatii de pescari profesionisti deseori sunt mana in mana cu autoritatile, si sunt primii care ii induc in eroare pe membrii asociatiei respective. Aici e mult de lucru, fiindca si mentalitatea pescarului obisnuit la plase e de a se supune si a nu contrazice organul sau seful de asociatie.

Despre subiectul abuzurilor autoritatilor, cel mai bine in viitor vom deschide topic separat, cu exemple concrete.
Ce ramane de facut este (re)inceperea demersurilor pentru asociatie, ceea ce voi face incepand chiar de azi.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

mariusm piesenoi111


Rumpi

Daca PF este asa de abuziva cum ziceti faceti fratilor plangeri. In democratie e datoria societatii civile sa sanctioneze abuzul autoritatilor. In plus anuntati de fiecare data presa. O jurnalista ca asta din exemplul de mai sus e numai buna sa faca scandal. Cand apare un articol negativ la adresa organelor puteti fi siguri ca sefii lor se fac foc si para deoarece sunt responsabili de imaginea institutiei.

Chestia cu recunoasterea faptei daca semnezi PV e mit urban. Pe PV semnezi de luare la cunostinta si ca ai primit o copie. Copie care iti trebuie ca sa contestezi ceva in termenul legal de 15 zile. PV are o rubrica "Alte mentiuni" pe care puteti cere sa scrie "nu recunosc si contest fapta" dupa care semnati si luati copia.   Cand va intalniti cu politistul abuziv scoateti frumos pixul si notati numele si gradul omului precum si numarul de pe insigna din piept ca sa stiti impotriva cui faceti plangere.

Betto

Nimeni nu ma poate obliga sa semez ceva ce nu doresc. Nici nu cred ca exista sanctiuni in acest sens. Semnand, imi fac si dovada si ca eram la locul faptei. Procesul verbal, din cate stiam, se putea semna, avand dreptul (24 sau 48 ore) de a te prezenta si cu un avocat (nu am cu exactitate aceasta certitudine, dar am auzit-o undeva). Este adevarat ca nesemnarea procesului verbal de contravenţie nu exonerează contravenientul de plata amenzii, acesta fiindu-i comunicat ulterior prin postă. Dar in instanta este altceva,...esti la atitudinea judecatorului. Apoi este cuvantul lui impotriva mea, care trebuie dovedita cu martori. Asa ca, eu nu semnez Procesul-Verbal, lasa-i sa-l comunice prin posta, abia am timp de la data primirii (15 zile lucratoare), sa-mi pregatesc apararea cu un avocat. Oricum chiar daca semnezi sau nu, ei nu te iarta. "În aşa ţară, în care statul te jecmăneşte de tot, românii încearcă şi ei să fenteze cât pot."
Deoarece sunt asemanatoare P-V, ale politiei circulatie, sper sa va fie de ajutor in intelegerea cat mai clara a lucrurilor cu urmatorul link: https://www.cavaleria.ro/auto/contesti-amenda-auto-abuziva-2015-ghid-complet/

Rumpi

 E adevarat ca poti alege sa nu semnezi si nu e nici o problema. Dar nu e adevarat ca semnand ceva ai recunoaste fapta. Dupa inmanarea PV ai 15 zile sa contesti in instanta. Daca vrei sa contesti pe baza faptului ca nu ai fost acolo si PV e inventat o sa trebuiasca sa demonstrezi in instanta ca tu erai in alta parte. Nu merge cu "eram acasa dormeam singur".

Daca vrei sa depui plangere penala de abuz in serviciu trebuie sa stii foarte clar bazele legale pentru asta, altfel ai mari sanse de NUP si dosar de plangere frauduloasa impotriva ta.

Atitudinea cu "statul jecmaneste si romanul fenteaza" e paguboasa si exact motivul pentru care lucrurile nu merg corect. O mostenire a comunismului in care totul era al statului si statul eram noi asa ca totul era al nostru si fiecare se straduia sa fure cat putea. In democratie se respecta legea indiferent ca e buna sau proasta. Nu-ti convine legea faci scandal sa se schimbe. Daca destui oameni vor, legea se schimba, daca nu, nu. Comunistii aveau dreptate cand ziceau ca puterea politica e la baza. Daca in zona ta se fac multe abuzuri atunci mobilizeaza oamenii la scandal. Dar presimt ca oamenii aia nu vor sa faca scandal deoarece ca sa faca scandal ar trebui ei sa respecte legea primii. Asa ca prefera sa rezolve lucrurile la "mica intelegere" cu "traditia". Daca nimeni nu ar da "traditia" si fiecare abuz de autoritate ar atrage o plangere penala ai vedea doar politisti perfecti. Pentru asta ti-ar trebui insa si pescari perfecti care respecta si ei legea. Pana nu e marea masa asa nici "organele" nu sunt altfel. Si da, stiu, aia care sufera de pe urma sistemului asta acum sunt tocmai aia care se straduiesc sa fie corecti.

Cat despre sefii de asociatie de care vorbeste Vali intrebarea e cine i-a pus sefi? Dumnezeu din cer? Dar oamenii nu ii schimba tocmai pentru ca seful se are bine cu organul si daca trebuie "rezolva problema".

Cum zicea Lenin: "Invatati, invatati, invatati."

ghrt

Părerea mea este că dacă nu ştii exact cum stă o treabă, de exemplu asta cu amenzile, să întrebi pe cineva care ştie (şi nu că i s-a întâmplat lui o dată).

În esenţă cuvântul organului prevalează asupra cuvântului contravenientului, astfel încât trebuie să demonstrezi că lucrurile au stat altfel decât este consemnat în procesul-verbal, sau să te prevalezi de o greşeală de completare a PV.
Cu privire la PV, ai dreptul să nu îl semnezi, iar dacă accepţi să îl semnezi o faci numai după ce organul consemnează obiecţiunile tale la rubrica de obiecţiuni. Aceste obiecţiuni sunt considerate de regulă ca agreate şi de organ, deci poţi să întorci lucrurile în favoarea ta din nişte obiecţiuni bine formulate. Atenţie că mulţi scriu ilizibil sau sunt diverşi care scriu altceva, asiguraţi-vă că au scris ce le-aţi spus, ÎNAINTE de a semna.
Dacă semnezi FĂRĂ obiecţiuni înseamnă că eşti de ACORD cu fapta. Ulterior, unii judecători (puţini!) îţi vor admite plângerea, restul o vor respinge din diverse motive, uneori motivând sincer că ai semnat fără obiecţiuni.
Dacă plăteşti pe loc amenda poţi ulterior să îţi recuperezi banii (cum o faci, altă distracţie).

În rest de acord cu Rumpi.