Circulatia cu barci neinmatriculate

Creat de Vali, Ianuarie 03, 2012, 09:42:56 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Rumpi

Citat din: ghrt din Martie 17, 2016, 02:04:47 PM
...
Dacă semnezi FĂRĂ obiecţiuni înseamnă că eşti de ACORD cu fapta. Ulterior, unii judecători (puţini!) îţi vor admite plângerea, restul o vor respinge din diverse motive, uneori motivând sincer că ai semnat fără obiecţiuni.
...

UNDE scrie ca daca semnez fara obiectiuni sunt de acord cu fapta? Cum motiveaza judecatorul respingerea plangerii din acest motiv? Ca trebuie sa citeze lege, norma, OG, OM, etc. nu ca asa e parerea lui. Latitudinea de interpretare o are doar pe baza textului legii nu pe folclor. E adevarat ca eu nu sunt nici avocat nici judecator dar poate ma lamureste cineva. Pe PV langa semnatura scrie "am luat la cunostinta" nu "recunosc si regret fapta".


Vali

Fara a combate pe cineva, propun sa revenim on-topic. Daca e nevoie, dupa cum spuneam facem topic nou despre treburile astea cu abuzurile autoritatilor, procese verbale etc.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

KODAEV

Și eu mă bag în asociație  :) Când vin la semnat ? ;)

Vali

Uite ce am scris mai sus:

Citat din: Vali din Martie 17, 2016, 03:50:05 PM
Fara a combate pe cineva, propun sa revenim on-topic.

Cand va fi momentul, va fi totul anuntat.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Bogumilus

Multumiri lui Vali si tuturor celor ca s-au documentat despre legislatie, pentru ca toti  sa nu fim lezati in dreptul de a ne plimba sau pescui cu barca.
Din cate am sapat si eu pe internet despre parcusul  Ordonanţei Guvernului nr. 42/1997 ( modificata in timp de O.G. nr.48/2003, O.U.G. nr.74/2006, Legea nr. 290/2007, O.U.G. nr.70/2008 si O.G. nr.19/2012) in ultimele modificari continute in  O.G. nr.19/2012 aprobate prin Legea. nr.103/2013 reiese ca:
"Articolul 51.4 alineatul (2): Nu se înmatriculează în registrele matricole prevăzute la art. 51.1 următoarele categorii de nave:
a) navele cu un deplasament de până la 15 m3 inclusiv sau o capacitate de încărcare mai mică de 15 tone care nu efectuează activităţi în scop comercial;
b) ambarcaţiunile de agrement cu o lungime mai mare sau egală cu 7 m şi/sau cu o putere a motorului mai mare ori egală cu 15 kW;
c) ambarcaţiunile de agrement, precum şi orice alte ambarcaţiuni cu o lungime mai mică de 7 m şi/sau cu o putere a motorului mai mică de 15 kW;"
, punctele d) si e) ramanand neschimbate din Legea nr. 290/2007 :
"d) ambarcaţiunile propulsate prin forţa umană;
e) ambarcaţiunile de agrement cărora nu li se aplică reglementările naţionale privind introducerea pe piaţă a acestora, cu excepţia ambarcaţiunilor destinate să transporte persoane în scop comercial şi a ambarcaţiunilor stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei ordonanţe. "
dar...
"alineat (3): Navele prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b) se înscriu de către Autoritatea Navală Română într-un registru de evidenţă.
alineat (4): Navele prevăzute la alin. (2) lit. c)-e) nu se înscriu în registrul de evidenţă. "
Evident, daca se doreste expres inmatricularea:
"alineat (6): Prin excepţie de la prevederile alin. (2), la solicitarea proprietarului, orice navă poate obţine dreptul de arborare a pavilionului român şi va fi înmatriculată în condiţiile prezentei ordonanţe."
Asta vis-a-vis de inmatriculare; nu am inteles in schimb pe ce rauri, lacuri se poate naviga, poate ma puteti lamuri va rog, un temei legal. Naviga e mult spus, eu am o barcuta de 3m si ceva, motor termic de 5 cai. Pot merge cu ea pe alte lacuri decat cele prevazute in acea lista a"căilor navigabile interioare ale României"? Sau... pe anumite portiuni de rauri, care poate ca nu sunt navigabile dpdv al ANR dar pentru barcuta mea cu siguranta sunt, in zone de dig, baraj de exemplu?

Vali

Salut Bogumilus si bun venit pe forum.
Despre circulatia pe alte ape decat caile de navigatie, stiu ca exista prevederi in Legea Apelor. De exemplu, stiu ca pe apele statatoare, inclusiv cele folosite pentru acvacultura, se poate circula cu ambarcatiuni nemotorizate, cu respectarea anumitor reguli locale.
Trebuie studiata deci ultima varianta a Legii Apelor, sau cerut dupa cum spuneam un raspuns scris in cazul de interes, de la AN, Apele Romane etc.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

sorin75ct

Salut tuturor pasionatilor de barci. Sunt nou pe forum si cu o multime de intrebari. Intentionez sa iau o gonflabila cu chila si podea (tego sau aluminiu) si motor de ~ 5 CP, mai exact 3.6 kW.

Daca pentru apele interioare, imi este clar ca, nu am nevoie de permis, pentru iesit pe mare, adica, daca ies cu ea la plaja sa fac cateva ture in larg (max. 0.6 mile ~ 1 km) conform legii imi trebuie permis, min. cat. C. Intrebarea mea, daca in legea modificata prin 2010, ambarcatiunea de agrement este definita ... de la 2.5 la 24 m, eu ce sa inteleg de aici, ca daca barca mea are 2.4 m si motor sub 3.6 kW, nu mai am nevoie de permis pentru a iesi cu ea pe mare ? Problema mea, nu e obtinerea permisului, doar ca, nu stiu daca mai am timp sa il iau pana nu trece vara...

Va multumesc !

bobinuta

Salutare !

Ca un raspuns la postarea de mai sus, apartinand userului sorin75ct, desi e foarte veche...
Sunt total incepator. Stiu ca legea e putin ambiguua, intrucat si eu am avut probleme de interpretare.
Am vrut sa stiu daca am dreptul (fara permis de barca) sa pot naviga in scop de agrement, cu o barca pneumatica de 3.3m si motor de 5CP, pe Marea Neagra.
Intrucat parerile sunt impartite, am decis sa ma adresez direct autoritatilor competente. In acest sens, am trimis azi o petitie catre Autoritatea Navala Romana, solicitand punct de vedere oficial in scris. Voi reveni cand voi primi raspunsul lor, pentru a-l posta.

Tot azi, am sunat la Capitaniile porturilor Mangalia si Constanta, contactand Serviciul Siguranta Navigatiei din cadrul ambelor institutii. Am cerut un punct de vedere prin telefon, si din partea ambelor institutii am obtinut un raspuns afirmativ. DA, SE POATE !

Permisul de clasa C este necesar doar pentru ambarcatiuni care folosesc motoare cu puteri mai mari de 5CP. Actul legislativ care permite acest lucru este Ordinul nr. 527/2016 pentru aprobarea Regulamentului privind cerinţele minime de pregătire, precum şi condiţiile de obţinere a certificatelor internaţionale de conducător de ambarcaţiune de agrement, care este in vigoare de la 11 august 2016 si e publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 523 din 12 iulie 2016 :
Art.3:
"(3) Pentru a conduce o ambarcaţiune de agrement sau un motovehicul nautic cu o putere a motorului de până la 3,68 kW/5 CP inclusiv, nu este necesară deţinerea certificatului internaţional de conducător de ambarcaţiune de agrement. "


Inmatricularea barcii nu este necesara, atat timp cat lungimea sa este sub 7m, puteti citi prevederile legislative care s-au mai discutat in acest sens aici.

Alte 3 precizari venite din partea celor doua Capitanii :

1) conform legii (Regulamentul de navigatie, inclusiv cel pentru Dunare), o ambarcatiune nesemnalizata vizual, nu are voie sa circule pe timpul noptii. Recomandarea lor este ca in cazul barcilor mici, mai ales a celor pneumatice, la care e problematic sa atasezi semnalizare vizuala, sa nu navigati dupa apusul soarelui.
2) lansarea barcii sa o faceti de pe zone special amenajate, cum ar fi culoarele balizate ale firmelor care ofera divertisment in zona plajelor ( cu care trebuie sa va intelegeti precizand ca aveti acordul Capitanei zonale) sau a amenajarilor din porturile turistice.
O alta varianta neoficiala este sa lansati barca la apa de pe o zona de litoral in care nu aveti turisti aflati in apa in imediata apropiere si nici prea multa asistenta in spate (pe plaja), pentru a evita filmarile si reclamatiile ce pot aduce autoritatile in zona.
3) faceti copii si pastrati la dvs. actele barcii si mai ales ale motorului, dar si legislatia aferenta .

Vant din pupa si fir intins !
Bob
Toate cele bune !
Cezar

#Canal Youtube

cristiantutuianu

 Ai vorbit cu Poliţia de Frontieră?
Cu ..... zone special amenajate, cum ar fi culoarele balizate ale firmelor care ofera divertisment in zona plajelor ( cu care trebuie sa va intelegeti precizand ca aveti acordul Capitanei zonale) sau a amenajarilor din porturile turistice. Ai vorbit?

bobinuta

Citat din: cristiantutuianu din Iunie 27, 2018, 08:43:05 AM
Ai vorbit cu Poliţia de Frontieră?
Cu ..... zone special amenajate, cum ar fi culoarele balizate ale firmelor care ofera divertisment in zona plajelor ( cu care trebuie sa va intelegeti precizand ca aveti acordul Capitanei zonale) sau a amenajarilor din porturile turistice. Ai vorbit?
Nu. N-am vorbit. Daca aveti cunostiinta de alte probleme, chiar v-as ruga sa le asterneti aici, sa inteleg despre ce este vorba !
Cu multumiri,
Bob
Toate cele bune !
Cezar

#Canal Youtube

teo pes

Viata i grea !!  Dar trece !!

bobinuta

Citat din: teo pes din Iunie 28, 2018, 02:11:14 PM
Am si eu ceva !
Buna ziua si multumim frumos pentru postarea documentului !
Legat de pescuit, cunosteam aspectul. Detin permisul ANPA si anul trecut, am solicitat si obtinut, prin E-mail, avize din partea mai multor servicii zonale de PF. Au fost extrem de operativi, le-am obtinut in max. 72 ore din momentul completarii formularului online amintit in adresa postata de dvs.

Dar partea cea mai interesanta a documentului pe care ati avut amabilitatea de a ni-l pune la dispozitie, este EXACT ce ne trebuie tuturor celor care dorim sa ardem o fuguta cu barcuta proprie (neinmatriculata si cu motorizare care nu necesita permis ! ) in apropierea tarmului (romanesc) al Dunarii.

Excelent documentat, felicitari pentru obtinerea raspunsului !

Vant din pupa si fir intins !
Bob
Toate cele bune !
Cezar

#Canal Youtube

corsarul

Pentru cei care ansamblul barca-motor NU necesita inmatricularea... (si subsemnatul face parte din aceiasi categorie  ;D ), am inteles ca pe langa toate autorizatiile de: -acces cu barca in Delta,-pescuit etc., organu, ne va cere si documentele de provenienta ale barcii ,cat si al motorului .

Ma intreb, daca accepta sa i se prezinte si copii xeroxate al acestor documente, nu de alta dar m-i s-a mai intamplat cu alte hartii, sa le bulesc sau sa le pierd  >:(

Multumesc pentru eventualele lamuriri !

bobinuta

Buna dimineata,
Desi sunt intr-o pozitie de incepator absolut si poate n-ar trebui sa raspund in locul celor cu experienta in pasiunea asta, ma gandesc totusi ca n-ar trebui sa existe probleme. Pana la urma, pentru un automobil, Politia nu solicita cartea de identitate in original decat in anumite conditii. E adevarat ca nu se aplica acelasi lucru si pentru certificatul de inmatriculare, dar n-au cerut niciodata actele de vanzare-cumparare.

Din cate am vazut pe aici, Vali a mentionat in anumite postari ca e bine sa avem la noi *copii* dupa actele de provenienta ale barcii si motorului. Probabil a avut experiente concrete in sensul asta (ca si alti colegi forumisti), altfel cred ca ne-ar fi precizat ca ar fi necesare originalele.

Daca ar fi dupa mine, cred ca le-as face cate o copie xerox color si apoi le-as legaliza la un notariat - taxele sunt mici si se face repede. As pune alaturi si extrasele din legislatia care permite navigatia ambarcatiunilor neinmatriculate si cu motoare care nu necesita permis - asta ca sa am cu ce demonstra unor posibile capete tari ca nu circul pe apa ilegal  8)

Din ce am citit pe forum, incidenta intalnirilor "de gradul III" (cu "capete tari") a scazut si cred ca asta se datoreaza si faptului ca organele de control si-au mai actualizat cunostiintele din legislatia aferenta, mai ales dupa ce au intalnit (probabil) mai multi hobbysti cu astfel de echipamente.

Daca am gresit cu ceva in cele expuse, imi cer scuze si rog moderatorii sa stearga sau sa corecteze dupa cum considera!

Cu stima,
Bob
Toate cele bune !
Cezar

#Canal Youtube

teo pes

Poti fi snctionat numai in cazul in care este specificat ca actele respective trebuiesc sa fie la purtator, a nu se cnfunda cu punerea la dispozitia organelor de control ! si evidenta contabila trebuieste prezentata dar asta nu inseamna ca trebuie umblat cu dosarele n geanta !
Eu am copii color 1/1 la documentele barcii!! mi s a spus ca daca am nr barcii afisat ,,reglementar" pe barca ei nu au de ce sa ma opreasca daca s un om normal ! ;)
Viata i grea !!  Dar trece !!